Khamis, Januari 31, 2008

Makanan yang sama!

Aku bersarapan 2 keping roti bakar yang disapu jem dan cheddar cheese selama 3 pagi berturut-turut beserta secangkir nescafe yang ditaruh coffeemate. Boring...rasanya.....oklah....tak sama macam Wakana buat! Macamana aku membakar roti? Seperti biasa, menggunakan frying pan....tetapi hasilnya menakjubkan. Lebih cepat terbakar! Belumpun sempat aku nak menggosok gigi, roti tadi dah pun hangit! Anyway, bersarapan roti sudah menjadi kebiasaan aku di rumah semenjak berkahwin. Anak-anak aku pun kalau ditanya apa yang mereka nak makan, dengan spontan akan menjawab "roti". Itu lah yang selalunya mereka makan. Roti lagi? Esok, lusa, tulat dan seterusnya jugak menu sarapan yang sama. Cuma sewaktu aku di rumah, kadang-kadang pada hujung minggu kami akan bersarapan diluar. Anak-anak aku masih lagi memesan roti. La......makan kat luar pun roti lagi? Kadang-kadang terlintas dibenak fikiran aku kenapa mereka suka makan roti? Aku pulak, cepat jelak dengan makanan yang sama di pagi hari. Nak jugak aku makan cucoq kodok ka, pek nga ka, ubi rebus dengan kopi o panas ka dsbnya. Abang sukakan jem dan Yuya sukakan kaya. Aku pulak, suka apa-apa saja...

Sedang aku mengelamun sambil menghirup kopi panas pagi tadi, terkenang aku satu kisah semasa aku sekeluarga pulang bercuti di Tokyo. Aku selesa berada disana. Udaranya nyaman....mertuaku bukanlah seperti yang selalu kita lihat di "Kasim Selamat". Mereka sangat baik dan memahami serta tidak pernah mencampuri urusan rumahtangga aku. Dengan itu aku amat bersyukur. Rumahnya berada betul-betul di tengah bandaraya Tokyo iaitu di Gotanda, hanya beberapa stesen jaraknya dari Shibuya dan Shinjuku. Diwaktu musim luruh aku hanya berjalan kaki kesana menyusuri anak sungai yang mengalir lesu ditengah-tengah kota metropolitan ini yang tidak pernah sunyi dari urusan seharian manusia. Angin yang bertiup lembut berserta dedaun maple yang berwarna kuning kemerah-merahan mula berguguran satu persatu....pemandangan yang sungguh mengasyikkan. Ingin aku kesana lagi. Setiap kali kami nak keluar rumah, mak mertua aku, Hiroko, akan membekalkan kami makanan seperti onigiri dan ocha berserta sembe (keropok beras) didalam lipatan Jepun yang kemas. Makan diluar mahal, pesannya. Kalau tak nak makan tak mengapa, tapi bagi cucu-cucunya makan, pesan Hiroko @ okaasan kepada aku dengan nada lembut. Kami sekeluarga akan keluar bersiar-siar ketaman kanak-kanak, muzium, central park di Ueno dsbnya. Penat kami bersiar-siar, kami terus mengambil bas dan pulang ke rumah. Semua bas disini akan mematikan enjin sewaktu berhenti di lampu isyarat. Ini untuk mengurangkan kos selain tidak mencemarkan udara. Eh, apa kurangnya di Puduraya? fikirku.......lalu tersenyum sinis...

Pulangnya aku ke rumah, okaasan (emak), otoosan (ayah) dan adik ipar aku Masato akan menunggu untuk kami makan malam. Anak-anak aku yang memang sukakan masakan Jepun tak sabar-sabar nak makan bersama-sama atok, nenek dan Pakcik Jepun mereka. Kami berborak rancak sambil makan malam. Macam-macam yang diceritakan. Okaasan makan sedikit saja, baru lepas operation katanya jadi perut dah mengecil...... otoosan pun begitu, cuma nasi setengah, miso soup dan sashimi beberapa kerat. Itu sahaja. Keesokan harinya sewaktu makan malam, aku lihat otoosan makan benda yang sama. Begitulah seterusnya sehinggalah minggu ketiga aku disana. Aku gagahkan juga untuk bertanya..... "Otoosan, kenapa makan benda yang sama tiap-tiap hari, tak boring ka?" Otoosan tersenyum, menghela nafas panjang dan dengan selamba menjawab, "...dah lebih 50 tahun makan benda yang sama ni.....dah tak suka makan benda lain dah.....!" Hah? terkejut aku mendengar jawapan Otoosan. Lebih 50 tahun makan miso soup, nasi dan sashimi sahaja? Pasta, burger, pizza, masak lemak cili api, kailan ikan masin, phad thai? Terlopong mulut aku. Wakana ketawa melihat aku. Maka terjawablah sudah kemusykilan aku tadi kenapa anak-anak aku asyik makan roti tiap-tiap pagi.....kuat sungguh genes otoosan ni.....

Selasa, Januari 29, 2008

Cuti di KL

Lebih kurang 3 minggu aku berada di KL, agak banyak aktiviti bersama keluarga yang dapat aku lakukan. Yang paling gembira tentulah Azumi dan Yuya. Marina masih belum mengerti banyak maklumlah belumpun 2 tahun umurnya. Semua kehendak mereka cuba aku turuti termasuklah tidur lambat pada hari Jumaat dan hari Sabtu! Yuya walaubagaimanapun akan terlelap dikerusi pada pukul 9 malam walaupun siang tadi beria-ia benar dia tak mahu tidur. Azumi, memang tahan orangnya. Sanggup bersengkang mata sampai pukul 1 pagi bersama-sama aku menonton Astro. Aku gembira dapat menghabiskan masa bersama-sama mereka walaupun aku tahu yang Wakana tak berapa setuju kalau mereka tidur lambat. Alah.....sekali je....namun ia tetap berlarutan selama aku di KL!

Hari minggu yang lepas aku menghantar kedua-dua anak lelaki aku ke kelab bolasepak mereka sama seperti hari-hari minggu yang lain. Setelah selesai latihan, Coach R memanggil kesemua ibu-bapa dan meminta jasa baik kami supaya bersetuju untuk beliau menambah jadual latihan kerana memandangkan kejohanan bolasepak peringkat umur telah pun banyak didalam kalendar tahun 2008 bermula pada bulan Februari nanti. Aku bersetuju tetapi aku berpesan kepada Azumi dan Yuya supaya pelajaran tidak diabaikan. Kalau tidak, latihan di kelab akan aku batalkan serta-merta. Azumi berjanji yang dia akan belajar bersungguh-sungguh bukan kerana takut terkandas ddalam pelajaran tetapi lebih kepada takutkan tak dapat menghadiri latihan bolasepak!

Kami menonton wayang bersama. Sempat aku membawa mereka menonton Alvin and the Chipmunks dan beberapa buah filem lagi. Menonton DVD berjudul "Bee Movie" lebih memuaskan hati aku kerana semua dapat menonton bersama-sama sambil berbaring didepan TV (my favourite pastime with the family). Agak memeranjatkan bahawa Marina jugak tidak bergerak-gerak menonton bersama kami. Mungking karektor ataupun rupa bentuk lebah@tebuan itu sendiri sungguh lucu ataupun menarik dimata Marina.......gelak ketawa mereka membuatkan aku berasa seperti aku tidak mahu mereka membesar.....biarlah mereka sebegitu sahaja didepan aku......mana mungkin......masa berlalu begitu pantas. Azumi masih lagi baby, sekarang sudahpun berumur 10 tahun. Dulu sentiasa memegang tangan aku kemana sahaja aku membawa mereka tetapi kini tidak lagi.....sudah tidak menonton siri cartoon lagi, sudah tidak terlenggak di depan TV melayan cerita Ultraman lagi.......wow, inikah aku semasa kecil dahulu?

Menghantar dan mengambil mereka disekolah merupakan rutin harian aku semasa bercuti. Selepas menghantar mereka, aku menghantar Wakana ke tempat kerjanya. Selalunya aku sampai pada jam 8.00 pagi dan kami akan bersarapan bersama-sama kerana dia bermula hanya pada pukul 8.30 pagi. Sudah agak lama kami tidak makan bersama tanpa anak-anak. Sekali-sekala kami memerlukan waktu sebegini...

Apabila bercuti, masalah utama aku ialah makan. Dari pagi sampailah ke malam ada sahaja makanan yang nak aku rasa ataupun terpaksa merasa! Hasilnya, berat aku telah pun naik sebanyak 2 kilo! Hari terakhir aku di KL, kami sekeluarga ke Kampung Baru. Rasanya nak makan masakan melayu. Walaubagaimanapun ia hanyalah indah khabar dari rupa. Makanan tak sebagus mana. Rasanya lebih kurang sahaja dan para pekerjanya tidak bercakap langsung! Bisu mungkin.....ataupun mereka sebenarnya bukan orang Melayu. Mungkin Thai ataupun Myanmar, mana mampu kita menilai kerana semuanya nampak sama. Apa yang aku makan pada hari itu? Pajeri nenas, daging goreng, ikan kembong bakar 2 ekor dan ulam-ulaman. Anak-anak aku ala kadar dan Wakana, kari ikan. Harganya sangat berpatutan. Parking sungguh senang kerana aku kesana pada pukul 11 pagi. Sepulangnya aku kerumah, kepala aku berdenyut-denyut. Sudah sah ini semua gara-gara santan (pajeri nenas) tadi yang aku makan dengan lahapnya. Pada sebelah petang aku teraksa ke klinik untuk mendapatkan ponstan untuk melegakan kesakitan.......

Selasa, Januari 15, 2008

Balik Kampung

Sudah agak lama aku tidak menulis didalam blog ini. Aku seperti biasa, sibuk lagi berlari kesana kemari cuba melakukan yang terbaik memandangkan aku sekarang sedang berada di Kuala Lumpur bercuti selama beberapa hari. Sepatutnya aku telah pulang ke Madinah pada minggu lalu tetapi memandangkan permohonan visa aku terkandas, aku terpaksa menunda segala-galanya ke minggu ini. InsyAllah.

Anak-anak aku gembira dengan kepulangan aku walaupun baru kira-kira 3 bulan sahaja aku meninggalkan mereka. Azumi dan Yuya seperti selalunya amat becok bertanyakan keadaan aku tetapi Marina yang aku tinggalkan sekejap terpinga-pinga melihat aku keluar dari departure hall tempohari. Marina masih kecil dan sudah tentu tidak berapa ingat akan Papanya. Aku berjanji didalam hatiku bahawa aku akan memberikan sepenuh perhatian aku kepada mereka selama aku berada di KL. Tanpa berbelah bahagi.

Flight aku dari Jeddah sangat penuh dengan penumpang yang mahu ke Dubai. Sesampainya aku di Dubai pada pukul 3.30 pagi waktu UAE, aku terus mencari tempat untuk berbaring memandangkan connecting flight aku hanyalah pada pukul 10 pagi nanti...tertidur beberapa jam dilapangan terbang, teringat pula aku cerita "Terminal" lakonan Tom Hanks.....serupa gamaknya.

Selama di KL, jadual aku padat dengan kunjungan ke rumah saudara-mara, kakak-kakakku dan abangku. Cuaca yang tak menentu disini membuatkan kesihatan aku menjadi tidak keruan. Sekejap ok dan sekejap tidak. Demam 2 kali. Sakit tekak, mata bengkak dsbnya. Begitu juga dengan anak-anak aku. Segala-galanya berlaku dalam tempoh yang sungguh pendek ini.

Anak-anak aku sungguh seronok dengan kepulangan aku kali ni. Bawak mereka menonton wayang, belikan game PS2 yang baru, layan menonton DVD sama-sama, makan malam aku yang tertangguh dulu kini berbalas disetiap malam. Aku puas dapat melayan kerenah Azumi, Yuya dan Marina. Semuanya nampak dah besar. Semalam Yuya makan chocolate yang dibeli oleh unclenya yang baru pulang bercuti dari Hawaii. Dia makan sewaktu sedang mengantuk. Pagi tadi sewaktu bangun dia menjerit kepada ku dan mengatakan bahawa giginya patah. Aku berkata mungkin sebab dia tak gosok gigi semalam jadi gigi sudah rosak. Apabila Wakana melihat lagi sekali, rupa-rupanya, kacang macadamia yang tak hancur dikunyah semalam......alahai Yuya...................

Selasa, Januari 01, 2008

Hari yang meletihkan..

Aku pulang awal pada hari ini. Bukan kerana aku cuba mencuri tulang ataupun cuba menghindarkan diri daripada masalah. Aku dikejutkan oleh EA pada pukul 5.00 pagi tadi.Dia menyuruh aku bersiap. "Pukul 5.00 pagi?" fikirku...menghairankan ialah aku tidak pernah merasa susah untuk bangun pagi dan dari dulu hinggalah sekarang, aku tidak memerlukan jam loceng untuk mengejutkan aku dipagi hari. Selalunya aku akan "set" difikiran pukul berapa aku akan bangun keesokannya dan keesokannya, aku akan terbangun dengan sendiri. Tetapi pagi ini agak berlainan sekali. Aku dikejutkan terlalu awal oleh AE. Aku sangka dia ingin meminjam telefon bimbitku seperti biasa kerana telefonnya tidak boleh membuat panggilan dan semua nama-nama dan nombor-nombor pentingnya ada padaku tetapi katanya tidak apabila aku bertanya. Ada banyak bilik check out pagi ni.......aduh....kenapa aku sampai terlupa akan perkara penting itu? Agaknya aku terlalu letih.....atau mungkin umur yang hampir menjangkau angka 40 telah sedikit-sebanyak melambatkan daya ingatan aku? Tidak mungkin....kerana selama ini aku masih seperti dulu....seperti 20 tahun dahulu sewaktu aku berumur 19 tahun. Aku dijemput oleh AH ketempat kerja. Sesampainya aku dihotel, seperti yang telah dijangkakan keseluruhan lantai 2 telahpun check out dan dihadapan aku ialah 220 lagi yang sedang menunggu untuk check in dikamar yang sama! Para petugas yang aku ada? Cuma 15 orang. 6 orang dari Indonesia dan yang selebihnya Bangladesh.....walaubagaimanapun, selepas berhempas-pulas selama 3 jam setengah, kami berjaya menukar kamar yang kotor kepada yang selesa dan mampu diduduki. Selepas itu aku terpaksa menguruskan segala yang berkenaan dengan kamar penginapan dan segala. Adakah ini bidang aku? Tidak sama sekali. Bidang aku dan kecenderungan aku adalah kearah Sajian Makanan dan Minuman. Tetapi sekarang aku diberikan portfolio (secara tidak rasmi) baru untuk menguruskan 2 jabatan iaitu Food and Beverage dan Housekeeping. Sungguh mencabar. Aku agak bernasib baik kerana pada tahun 1989 dahulu aku pernah bertugas di Housekeeping Department di hotel Shangri-la. Pengalaman lalu banyak membantu aku walaupun jaraknya terlalu lama. Terimakasih sekali lagi kepada EA kerana memberi peluang keemasan ini. Akan aku gunakan pengalaman berharga ini untuk mencapai cita-cita aku disuatu hari nanti. Diwaktu aku berumur 45 tahun! Itu janji aku!

Selepas bersolat Zohor di pejabat, badan berasa terhoyong-hayang. AE menyedari yang aku agak keletihan lalu disuruhnya aku pulang. Aku menaip beberapa perkara dan berbincang dengan RS berkenaan apa yang perlu disambung nanti. RS seorang yang sangat memahami dan tidak banyak bercakap. Aku senang bekerja dengannya kerana dia seorang yang mampu bertolak-ansur begitu juga dengan MK yang mana jarak umur kami ialah 18 tahun. MK cepat belajar dan berfikiran tajam. Aku berbangga dan bertuah kerana mempunyai rakan setugas seperti mereka.

Pada hari ini bukan sahaja tetamu Haji yang ada, malah "owner" KSA dan pegawai-pegawainya juga ada bersama-sama kami. Itu yang membuatkan kami bertambah sibuk sepanjang hari. Rakan-rakanku yang lain masih lagi berada dihotel menguruskan perjalanan seharian hotel dan yang tinggal dirumah hanyalah aku dan seorang lagi akan setugas aku iaitu RY. RY ialah seorang Engineer dari Corporate Office kami di KL. Mempunyai banyak pengalaman membuka hotel-hotel bertaraf 5 bintang di Malaysia, Vietnam dan Maldives dan kini di Saudi Arabia. Dia kini sedang sibuk menyiapkan tugasan baru iaitu menyiapkan model hotel baru yang sedang dalam pembinaan yang terletak beberapa ratus meter dari hotel kami kini. Semoga dimurahkan rezeki kami dan semoga kami mampu bertapak dengan lebih jayanya disini bagi membuktikan bahawa anak-anak Melayu dari Malaysia mampu berjaya seiring dengan usahawan-usahawan lain didunia. InsyAllah........

Batch 85' berbuka puasa!

Hampir 35 orang juga dapat dikumpulkan untuk berbuka puasa malam tadi di RHR Uniten, Bangi. Ambiance yang menarik di tepi tasik, seleks...