Jumaat, Oktober 31, 2008

I'm a Star!

(with Fahrin Ahmad)
Aku jumpa dengan si Fahrin masa dia datang duduk sini tempohari untuk shooting selain daripada melakukan umrah. Dia duduk tak lama sebab dia kena balik KL sebab ada satu show yang dia kena buat, something to do with a couple menari-menari tu. Aku pun tak ikut sangat. Another reality program kot...but Fahrin is very polite dan jugak tak seperti yang aku selalu baca kat majalah-majalah Hai, Media Hiburan, Mangga dan URTV yang selalu aku baca kat kedai mamak gunting rambut tu (obviously mags yang dah 3 bulan expired!). Memang sah LO rugi besar!!!
(with Datuk Rahim Razali)
Hah! yang satu ni memang idola aku dari kecil. Suara dia masa dok buat ulasan selari bolasepak, pergh...memang tiada tandingan. Kelas betul....finally aku sempat jugak jumpa kat sini. Datuk pun datang shooting with the same production tapi cerita lain-lain. Masa dia buat ulasan dulu, aku memang terpegun kat depan tv...then dia buat ulasan world cup pulak! Alahai Datuk....aku pulak yang terasa pemes!!

Khamis, Oktober 30, 2008

Tidur bola, makan bola...

(Marina letih tengok abang-abang main bola)
(Abang jadi GK)
(Warm up sebelum main)



Minggu lepas anak-anak aku ada game bola lagi. Sekali ni dia orang lawan dengan Japanese school dan main kat One Utama. Wakana bawak dia orang pergi lawan bola. Kali ni dua-dua anak aku main jadi Goalkeeper. Aku rasa ni lah first time abang jadi GK. Kalau Yuya, dia memang nak pun jadi GK. Sampai nangis-nangis suruh aku beli glove. Malangnya glove GK yang murah-murah takde saiz dia, so terpaksalah aku beli Adidas! Adoi....baru 7 tahun dah pakai Adidas..Aku dulu dah 16 baru dapat!

Depa memang suka sangat main bola. So aku pun masukkanlah kat kelab bolasepak kat Pandan so sekarang ni selain daripada main untuk kelab, depa main untuk sekolah jugak. Memang beruntung budak-budak sekarang ni. Aku dulu harap main untuk sekolah saja. Mana ada kelab lagi. Sekarang ni dah berlambak-lambak pulak. Tapi malangnya setakat tu ajelah depa punya pencapaian. Malaysian players kalau kena training atau lawan bola waktu musim raya dah siap keluar paper full page cakap "terpaksa meninggalkan keluarga untuk perlawanan bolasepak di Hari Raya" dengan caption yang sungguh menyayat hati. Macam tahun depan dah takde Raya lagi dah...then player tu pulak akan cakap yang dia sedih nak tinggalkan mak, bapak di pagi Raya....aduh...sedih...aku bukannya sedih apa, cuma sedih dengan attitude players. Depa lupa yang tu ialah tanggungjawab dan sekarang ni dah jadi "professional career". Tu semua untuk masa depan....sampai bila nak main untuk KL saja?

Since anak-anak aku memang gila bola (macam aku dulu at one time sebelum tukar ke rugby), aku sanggup buat apa saja untuk masa depan dia orang. Kalau nak main, main sungguh-sungguh. Be the best among the best. Start from now. Aku bagi target by 16 they have to play for a good club. Be it in Japan (J League) or EPL or Bundesliga. Kalau macam tu, I'll do whatever it takes! Kalau dah 20 masih lagi kat KL, I think they have to excel in studies as well, sebab rasanya tak terjamin masa depan.

Marina pulak, lepas bersorak sakan tengok abang-abang main bola, terus letih dan balik terus tertidur kat atas sofa. Sama macam Yuya dan abang masa umur 2-3 tahun dulu!

Rabu, Oktober 29, 2008

Kawan-kawan aku

Kat sini aku suka berkawan dengan semua jenis orang. Daripada Prince ke Princess, dari Menteri ke Company Owner ataupun MD. Anak Sultan dan anak-anak Pak Menteri pun semua aku kawan. Selain daripada tu aku tak lupa jugak pada yang lain-lain seperti yang tertera kat dalam gambar tu semua.


(Amin the Flyman)


Sorang namanya Amin. Kerja dia tangkap lalat. Tiap-tiap hari dia usung reket lalat dia tu pusing satu hotel. Satu reket dan satu plastik kat tangan dia mesti ada. Muka sentiasa senyum sebab dia kata tu semua punca rezeki. Amin ada 3 orang anak kat Bangladesh dan dah besar pun. Nak masuk universiti kata dia. So kenalah kerja rajin-rajin ataupun tangkap lebih banyak lalat lagi! Hah tu dia, tu cari rezeki kat negeri orang. Apa kerja pun depa sanggup buat..bayangkan kalau anak-anak Amin kat sekolah dan cikgu tanya, "Bapak kerja apa?" Anak-anak dia dengan bangga menjawab, "Bapak tangkap lalat!"

(yang nak kena sembelih dengan aku!)

Satu lagi nama dia Abdullah. Dulu si Abdullah ni kerja buat rumah. Dia duduk beli simen dengan batang besi tapi la ni dia kerja kat hotel, purchasing department. Abdullah nilah yang selalu bagi masalah kat aku. Aku suruh dia beli serbuk kopi dia pi beli biji kopi....aku suruh beli gula dia bantai pi beli gula-gula.....aku suruh beli A4 paper 10 rim dia hentam beli Arab Newspaper sampai 10 keping! Alahai Abdullah oooiii...memang sah nak kena korban masa Raya Haji nanti!

(tengah lap file!)

Satu lagi pulak nama dia Sohail. Baik budak ni. Kerja dia menyapu. Kalau kerja 8 jam, memang 8 jam lah dia menyapu. Tapi bila sampai office aku, lepas menyapu, habis file-file aku dia lap! First time aku jumpa orang lap file..anyway, dia ni dengar cakap. Bila nampak aku dia terus sapu. Habis sudu garpu aku pun dia sapu! Alahai macam-macam hal la kat sini...

Selasa, Oktober 28, 2008

Lepas Maghrib




Aku dah cakap, baru masuk 2 minggu aku tukar layout aku dah boring balik...tengok katil boring. Tengok sofa boring, tengok tv pun boring. Kalau ikutkan aku semua furniture aku nak remove tapi mana nak letak? Aku suka letak tilam atas lantai je then banyakkan throw cushions. Then letak pokok bonsai sikit.....living room semua dok bersila ....amboi rasa macam dok kat Fuji dulu pulak. Actually semalam aku nak tengok KS bedsheet dengan duvet cover, kasi color sikit. Letih dah pakai putih tapi mahal ya' amat. Terus kensel.

Lepas Maghrib kat Haram (dok depan Kaabah)aku terus ke Zam-Zam Tower. Round punya round aku ter masuk ke kedai perfume nak cari CK Summer Special Collection. Actually aku dah ada 2 tapi this year summer tak sempat nak beli lagi. Tiba-tiba ada satu budak nak kata Arab pun tak Arab datang cakap Melayu dgn aku. Aku pun sembang pasal perfume. Aku tanya dia dari mana? Dia kata dia Malaysian, Pak Singapore, Mak Malaysia la ni dok Mekah. Aku tanya lagi Mak dari Malaysia dari mana? Then dia jawap "Pulau Tikuih (Pulau Tikus!) Hah3X aku bantai gelak......"geng nasi kandaq" ni....dia pun bantai gelak sama...punya lama kami sembang. Dia cakap mesti bagitau kat parents dia.

Gambar-gambar kat atas tu tak ada kena mengena dgn topik pun saja je nak masukkan sikit. Nantilah aku ambil gambar lagi banyak-banyak dan upload. Till then....

Isnin, Oktober 27, 2008

Books and more books...





2 hari lepas, aku pergi Jarir Bookstore lagi. Dapatkan satu lagi buku untuk dibaca. Aku dah habis baca "Kite Runner" dalam masa 5 hari. Aku ni kalau dah suka sangat dengan cerita dia, memang bangun tidur, sebelum tidur dan all the time akan baca buku tu. Khalid Hoseini, alamak...memang power la cerita dia. Bacalah review dari NY post dan lain-lain pasal dia. Cerita dia semua very simple plot. True stories of what actually happened in Kabul dan tu yang buat aku terkebil-kebil mata dok baca. Lampu kat katil aku dah 3 kali Azli tukar sebab nak bagi terang! Oh yes....again I changed the room layout. Dah boring after only 2 weeks!

This is the new book which I just bought 2 days ago. Tajuk dia "A thousand Splendid Suns" pun masih berlatar belakangkan Afghanistan. Another beautiful plot. Review kata this is better than "Kite Runner". Let's see, tunggu aku baca dulu. Semalam aku dah baca 3 chapter. Mmmmm memang best. Tak sabar nak habiskan..

Yang lain-lain tu buku-buku yang aku dah habiskan selama kat sini. Eh ada masa ka nak baca buku tu semua? Untuk baca buku, aku selalu cuba curi masa. Kalau tak, alamak, rasa macam tak comlete lah...Anyway, memang dari dulu aku suka baca. Habis buku-buku Enid Blyton kat library aku baca, kadang-kadang aku ulang balik baca. Even sekarang pun kalau kat KL aku ambil buku "Famous Five" abang dan baca. Teringat masa kecik-kecik dulu beli kat Jaya Supermarket kat seksyen 14 di PJ dan satu lagi kedai buku kat Melaka. Famous gila kedai tu nama dia "Abas Bandung". Tak tahulah ada lagi ke tak kedai tu?

Ziarah Part 2





Masa aku pergi ziarah tu selain daripada ziarah kat pasar ikan, aku pun ziarah jugak kat pasar kambing. Punyalah banyak kambing kat sini. Aku ingat senang-senang beribu-ribu ekor tu. Besar dan banyak. Kalau semua ada baca entry aku dulu pasal pasar kambing kat Madinah, hah yang ni pun samalah macam tu. Tapi yang bestnya, tukang sembelih tu semua pakai uniform merah! Mungkin nak bagi kambing tu semua mabuk darah kot. Kambing penuh kat kandang dan tukang-tukang sembelih tu semua pulak penuh kat tepi jalan melambai-lambai panggil orang beli kambing. Memang kat sini kambing tak sempat besar. Baru nak masuk 2 tahun dah kena sembelih. Kalau tak, tua dan keras isinya..patutlah sedap pun...kambing muda!!

Then lepas tu kami pun terus menuju ke Jabal Rahmah. Tempat pertemuan Adam dan Hawa. Sampai ja kat kawasan tu dah terpampang signage besar yang melarang kita dari berdoa, sembahyang dan mengikat ranting-ranting pokok untuk mendapatkan berkat atau pun mengusap-ngusap batu yang ada kat atas Jabal Rahmah tu. Mmmmm satu peringatan yang sangat baik untuk para pelawat sebab kita ni datang dari pelbagai "school of thoughts". Ada Pak Lebai yang ni kata boleh nanti Pak Lebai yang nu kata tak boleh. Aku pulak, cuma ikut apa yang disarankan oleh sign board tadi...dalam gambar tu ada 3 orang kat situ. Dua dah memang kenallah..lagi sorang tu nama dia Abdullah Fatani. Ala...budak Patani yang aku mention dulu tuh....dia la yang jadi Karamjit Singh aku. Bila habih ziarah aku tanya berapa nak bayar? Dia cakap tak payah sebab dia pun suka jugak jalan-jalan....siap ajak kami buat umrah lagi. Amboi, baguih betoi budak Room Service aku ni!

Gambar yang satu lagi ialah nak ke kawasan melontar. Adoi...teringin nak buat haji ni sementara masih sihat. Tapi masa tu lah hotel sibuk pulak. Isyy.....boss, buleh ka?

Ahad, Oktober 26, 2008

Training lagi





Kesian budak-budak aku. Tak pernah depa ada intensive training yang macam ni sepanjang depa kerja kat Mekah. So bila aku buat training on product knowledge dan standard set up semuanya very eager dan interested untuk belajar. Banyak bahasa aku kena pakai. Arab, Melayu, Inggeris, Bangladesh, Urdu dan French. Terbelit lidah aku, barulah depa faham apa yang aku nak. So biasanya kalau kat KL ambil masa cuma 15 minit, tapi kat sini sampai 11/2 jam baru habis. Tulah yang seronoknya kalau kat sini. Dalam pada tu semua bahasa aku sempat belajar!

Gambar-gambar ni semua aku ambil kat "garde manger" ataupun "cold kitchen" aku yang selalu prepare all the cold items such as salad, sandwiches, cold terines, fruit basket untuk bilik dsbnya. Chef Adil dari Morocco dan Chef Tariq pun aku usung sama untuk bagi penerangan macamana depa masak so that TM aku tahu macamana preparation makanan tu semua. Kalau tidak budak-budak tu cuma tahu serve je tapi tak tahu itu semua apa benda. Bagi aku ini semua knowledge dan tak patut disimpan. Semua ni harus dikongsi bersama untuk kebaikan semua. Aku pun selalu pesan kat anak-anak aku apabila depa tahu satu-satu benda tu, jangan lokek untuk mengajar orang lain. Kalau tak, knowledge tu akan berkarat dan kita pun akan lupa.

Esok aku ada lagi training session yang serupa dan semua ni adalah ongoing process dan tak boleh berhenti sekerat jalan.

Sabtu, Oktober 25, 2008

Marrket Mekah

(susun elok je, tak macam kat Ampang tuh!)
(dia tanya shark tak nak ke?)
(ada yang kat dalam kotak, janji lantai bersih)

Semalam selepas aku pergi Hudaibiah, aku sempat berhenti sekejap kat marrrket jual ikan. Banyak jenis ikan ada kat situ. Yang bestnya ikan kembong pun dia panggil kembong. Mungkin sebab ramai orang kita yang beli kat situ jadi nama dia pun kembong jugak. Harga lebih kurang serupa kat marrrket Ampang. Ada sekilo SR6 dan ada sekilo SR10 depending on the size. Ramai orang Indonesia dan Phillipine yang dok beli kat situ. Satu yang aku suka kat marrrket dia is it's very clean and odourless. Ikan-ikan semua disusun rapi didalam kotak ataupun diatas meja@pelantar. Tak ada yang mata merah. Semuanya fresh from the red sea. Ada ikan hidup kat dalam akuariom boleh ditangkap dan disiang terus. Ikan kami harga dia SR6. Sekor SR1.50! Eh mahal jugak!!!

Aku beli kembong 4 ekor je. Cukup untuk Azli masak untuk 2 orang makan. Lepas beli ikan, kami beratur untuk siang ikan kat situ. Pergi kaunter lain pulak dan ada orang akan timbang ikan tu. Ikan kembong kami yang 4 ekor tu dia charge SR1 untuk disiang. Then kami ke kaunter sebelah untuk siang ikan. Cepat depa ni buat kerja. A few seconds perut ikan dah terburai. Sama macam kita jugak dia buat. Dia masukkan kat dalam plastik. Azli pergi beli kunyit dan minyak masak siap dengan serai lagi. Amboi....Cik Kiah nak masak apa tu?

(tukang siang ikan yang nampak ganas..)
(Beratur tunggu ikan lepas disiangkan)

Lepas balik hotel, kami pun apa lagi, prepare untuk lunch terus. Aku macam biasa call Room Service suruh hantar nasi putih 2, air mineral 2 untuk lunch pukul 1 nanti. Azli terus goreng ikan, buat itu dan ini. Sibuk betul....Tengah-tengah goreng ikan, azan pulak. Alamak dah masuk waktu sembahyang Jumaat la. Alihkan ikan, tutup api, bukak tingkap luas-luas dan lari terus pergi masjid. Nasib baik sempat lagi walaupun khutbah dah half way through! Pergh kembong punya pasal, sembahyang pun hampir lupa. MasyAllah. So to anak-anak Papa, apa-apapun yang kamu buat, bila masuk waktu sembahyang, tinggalkanlah yang lain-lain tu dan buatlah yang wajib dulu..

So pada hari Jumaat yang syahdu tu, hari yang cukup penuh dengan aktiviti aku. Pagi pergi ziarah, then pergi marrrket, lepas tu balik sembahyang Jumaat, then makan, then Wakana dan family call dari KL, then Asar, then dah masuk maghrib, then baca buku "Kite Runner" sampai habis, Isyak, sambung baca, tengok news TV3 online, hey Malaysia masuk final bola.....tapi dalam group ada Nepal and Sierra Leone? Memang sah Azumi dengan Yuya aku kena carikan team kat J League! Lepas tu pukul 12 aku pun dah tak sedar diri!!! What a weekend!

Jumaat, Oktober 24, 2008

Hudaibiah


Hari ni aku pergi berziarah ketempat-tempat sejarah yang berhampiran dengan kota Mekah. Aku dijemput jam 8 pagi. Pagi ni macam biasa aku dah terbangun pukul 6 walaupun hari ni aku off. 7.30 pagi aku pergi minum kopi kat mata'am (restaurant). Kena kopi secewen. Sharp 8 pagi Fatani dah tunggu aku kat bawah. Terus kami ke Hudaibiah. Sampai kat masjid, aku sembahyang sunat 2 rakaat dan keluar melihat peninggalan sejarah lama. Tak banyak yang ada cuma tiang-tiang dan dinding binaan lama masih tersergam.Lantai dah berselerak. Dinding habis semuanya diconteng pelawat. Keadaan tempat dan persekitarannya amatlah daif. Sama daifnya dengan pemikiran kita dizaman ini.
Satu lagi tempat yang kami lawati ialah tempat dimana Rasulullah SAW berhenti rehat sebelum masuk ke kota Mekah dan bersebelahan dengan sebuah telaga lama sedalam 20 meter. Takut aku tengok kat dalam tu sebab tak nampak apa tapi ternyata kawasan telaga dia memang besar. Jaalan memang lengang sebab hari Jumaat. Aku tersilap berkira sebab Muzium Kiswah ditutup pada hari Khamis dan Jumaat. Ataupun mungkin sekarang masih low season kot...
Lupa pulak nak cakap masa tengah dok belek nama-nama kat dinding rumah tempat sejarah kat Hudaibiah tu ternampak pulak aku satu nama tercatit kat situ. So kepada empunya nama tu janganlah buat macam tu selalu yea....

Khamis, Oktober 23, 2008

Dessert



Pagi ni aku jadi sibuk sebab ada banyak kerja yang nak kena buat. Lepas check breakfast, aku buat pulak food tasting dan presentation dengan team members aku semua. Then aku bergegas ke pastry pulak sebab aku ada buat dessert presentation dan tasting untuk hari ni. Dapat 12 dessert semua sekali termasuklah "tiramisu", "mousse au chocolate", "choux puff" dll. Kat sini aku cuma letakkan 2 gambar sahaja. Yang lain belum masuk lagi. Aku bagitahu kat pastry chef yang aku sukakan caramel net. Senang nak buat tapi susah nak cerita kat dia orang ni. Finally lepas lama jugak aku explain semalam, chef pastry tu bagi aku surprise hari ni. Dia cakap datang tengok hasil kerja dia. Bila aku tengok, senyum aku sorang-sorang. Macam yang aku nak tapi ada lagi a few things yang dia kena tambah. Interms of color combination on a white plate dan sebagainya. I want something simple yet elegant. Taste was ok. Caramel yang dia tembak kat atas tu tak cukup terbakar (bukan gambar ni), so gula tu masih rasa berketul-ketul...anyway, all in all aku happy sikit hari ni sebab pastry chef aku faham apa yang aku nak.....heh3...

Breakfast / almari baju


Lately ni bila dia datang angin nak makan croissant, tiap-tiap pagi aku nak makan croissant. Bukan makan dengan apa pun, cuma cicah dgn kopi ja. Since oven aku baru siap, apalagi memang sedaplah rasa dan bau dia yang memang menyelerakan tu. Pagi-pagi kalau bau croissant yang tengah bake tu....pergh....nasi lemak pun aku boleh cancel. Jadi, dah 2 hari berturut-turut aku makan roti yang macam rupa ketam tu. Amboi rasa macam duduk kat France la pulak masa dok makan tu! Teringat masa time student dulu pagi raya share roti tu dengan si Farid (mana pi budak tu la ni) then sekali lagi aku share dengan Ice, Ocha, Ley, dll masa kat Cafe de la Paix (posting lama) yang dekat dengan Lafayette tu kalau tak silap aku....dan buat pengetahuan anda semua, kalau makan roti, cicah dengan kopi janganlah pulak malu yea....because it is acceptable in Europe especially in France and Switzerland. Don't worry. In fact in Suisse it is also acceptable kalau cicah roti dengan sup yang kita makan. Be it mushroom soup atau apa-apa soup. Mungkin depa ikut kita kot.....kita cicah roti benggali dengan sup kambing. Heh3X....

Semalam aku tak tahu apa nak buat, so lepas baca buku "Kite Runner" tu aku pun peganglah kamera. Apa nak ambik ni? Apa nak tangkap ni? Pusing aje kat belakang ternampak almari baju aku yang aku baru lepas susun. Ala...almari baju pun almari baju lah...hentamlah labu....tapi tu bukan aku nak tunjuk baju, tapi aku nak ambil gambar basket kat bawah tu....tak payah lah cerita kat mana aku rembat benda tu....

Rabu, Oktober 22, 2008

Buku baru / roti bom



Last Sunday aku ambil replacement day off sebab hari Jumaat tu aku kerja untuk settle kan group yang datang dari Kuwait. Jadi hari Ahad (macam kat KL pulak) tu aku pun pergilah Jarir yang serupa macam MPH Bookstore tu. Naik teksi SR10 tapi taklah jauh mana. So kalau orang Arab kata dia orang kena sembelih kalau naik teksi kat KL, sini pun apa kurangnya, depan Haram lagi...anyway, sampai aje kat bookstore aku dah happy gila sebab buku aku dah lama habis aku baca. Plan nak beli Obama tapi bila tanya, dia kata kena order dulu esok baru sampai. So aku pun carilah buku lain. Belek punya belek, aku terjumpa satu buku bertajuk "Kite Runner". Aku baca sikit, alamak, interesting ni. Aku capai terus settlekan kat cashier counter. Sekarang dah setengah buku tu aku baca! Nanti bila-bila free aku ceritakan sikit apa yang terkandung dalam buku tu. Kisah berkisar tentang nilai persahabatan 2 orang budak dari Afghanistan dan jugak hubungan anak lelaki dan bapa sewaktu membesar. Very touching. Sedar tak sedar, dalam 2 hari lagi habis lah kot...then dapatkan satu lagi.

Gambar yang nombor 2 tu ialah gambar Headwaiter kat Lounge aku yang aku ajak pergi minum teh tarik kat Saji. Dia kena roti bom, pergh kata dia macam duduk kat Dhaka minum teh dengan makan roti tu. Siap tambah lagi roti bom! Sedap sangat la tu...Nama dia Shawkat. Sebelum ni dia kerja kat Le Meridien. Baru 3 bulan kerja dengan aku dah turun 2 kilo berat dia....heh3X....ni semua akibat kena check floor dengan aku la ni!

Isnin, Oktober 20, 2008

Team member aku

Kami kat sini kesemua pekerja dipanggil Team Member. Reason is very simple. Kita semua bekerja didalam satu team jadi kesemuanya kenalah bekerjasama, rapat antara satu sama lain dan sentiasa tolong menolong. Sebagai contohnya last week ada satu group sebanyak 130 bilik datang dari Kuwait. Yang nak angkat beg tak ramai, jadi aku pun hantar team member aku pergi tolong angkat beg dan begitu jugak Azli dan team member dia. Semua bertungkus-lumus buat kerja. Tu lah semangat berpasukan yang kami cuba tonjolkan kat sini.




Gambar ni ialah sorang TM aku yang tiap-tiap pagi kena hantar "nescafe special" kat aku tu. Kalau aku lambat sebab pergi round floor atau basement stores atau restaurants dia akan tunggu aku kat depan office sebab tak berani nak masuk. Kadang-kadang kalau kopi dah sejuk dia akan buat yang lain. Tak elok yang sejuk kata dia, ataupun takut kena marah. Heh3X...TM ni namanya Jasheem dan datang dari Bangladesh. Background orang susah. Rumah pun buat dari selut@lumpur. Dari sorang nak cari rezeki bantu keluarga. Jasheem rajin tapi cepat panic kalau banyak order. Walaumacamanapun, ni lah kerja aku. tolong mana-mana yang patut, ajar, disiplinkan depa dll. Harapan aku semoga Jasheem dapat hantar duit balik Bangladesh untuk bantu keluarga dia ataupun kalau dia decide nak resign dan pergi hotel lain, aku pasti yang dia akan dapat better position lepas keluar dari sini.




Sorang lagi nama dia Badu. Dia orang Badwi dan memang a local Saudi. Tak cakap banyak sebab kat padang pasir selalu yang ada cuma Jamal (unta la tu!)jadi tak boleh nak cakap dengan Jamal kat sini. Sebab tu masa kerja dia cuma kerja. Kalau kat Malaysia, Jamal semua boleh cakap! Heh3....

Tetamu dari KL





Aku ada tetamu yang datang jauh dari KL. Satu rombongan depa mai. Bulan Ramadhan lepas, aku terjumpa sorang artis kat hotel aku. Baik orangnya. Berbudi bahasa lagi, tak macam cerita pelik-pelik yang selalu kita dengar kat dalam suratkhabar. So masa dia nak balik, dia tanyalah aku dengan azli, kalau dia datang balik atau sedara dia yang datang dalam tempoh terdekat, apa yang kami nak? Aku cakap nak kuih raya dan Azli cakap nak cabai kering, ikan bilis dll. So cerita tu pun habislah....kami tahu yang group tu akan datang dalam minggu ketiga so Azli pun buatlah room arrangement depa.

Kami bagi bilik yang dekat-dekat untuk rombongan tu supaya senang nak tengok-tengok nanti selain daripada tu kami cordon off area depa supaya orang lain tak masuk dan kami arrangekan beberapa meja untuk depa makan nanti. Hmm...settle. Malam tu pukul 11depa sampai.Alhamdulillah check in semuanya cepat dan terus dibawak kebilik. Sampai saja bilik, tak sempat nak duduk lama-lama, semua bergegas pergi buat umrah. Sekali lagi aku panjatkan doa kat Allah, bersyukur sebab depa sempat buat umrah walaupun letih dan aku tengok semuanya dah lesu tapi bila bab umrah, semua jadi segar-bugar.

The next day tu group leader pun panggillah kami pergi bilik dia. Bukak aje pintu bilik, masyAllah berkotak-kotak makanan ada untuk aku dan si Azli. Rendang daging dengan ketupat ada, 100 bijik pulak tu! Petai ada, jering ada, cabai kering ada, ikan bilis ada, rempah babas ada, kuih raya berbakul-bakul pun ada. Tu belum masuk maggi mee lagi. MasyAllah, ni stok 3 bulan nih....baiknya tour leader ni dengan adik dia yang datang dulu....Sampai kena usung pakai troli. Heh3X.....

Balik aje bilik, lepas susun, apalagi, aku pun ambillah gambar as a proof that aku dah terima makanan-makanan tu semua dengan selamat....Azli pulak mulalah gatal tangan, so sekarang ni dia engah goreng tempe dengan ikan bilis then dia masak sambal petai pulak.....aduh habislah aku ni....

To group leader dan adik dia yang sama-sama baik budi pekerti dan lemah-lembut serta bersopan-santun, aku nak ucapkan jutaan terimakasih yang tak terhingga dan semoga Allah sajalah yang mampu membalasnya......

Jumaat, Oktober 17, 2008

Long Lost Friend!


(aku kat Ramada Taif)

Aku ada ramai kawan. Ada yang masih contact dan ada yang kadang-kadang terlepas contact. Semalam aku ternampak satu kat dalam facebook aku. Aku pernah kerja dengan si Din ni masa kami sama-sama buat opening kat Renaissance KL dulu tahun 1996. Nice guy, very sharp, knowledgeable and well liked by all associates terpasuklah bos2 semua. After a few years, Din pergi kerja kat tempat lain. Aku pun takde contact lagi. Dulu masa dia kat Regent ada jugak aku terserempak dengan dia sekali-sekali. Lepas tu yang aku tahu he was posted to the Carribbean as Dir of F&B for a few years. Good for him. Semalam aku ternampak muka dia kat Facebook. Terus aku contact dan katanya dia kat hotel di KL sekarang. All the best Din!

Satu lagi nama dia Chin. Excellent guy. Finance guy. Superb! Kami selalu argue pasal financial figures. Aku respect kat Chin sebab dalam gaduh-gaduh tu dia akan unjukkan aku dan ajarkan aku apa yang aku nak tahu. Sampai malam-malam pun dia sanggup nak tunjukkan aku figures tu. Hah, mana boleh dapat macam ni? After a while dia pulak pergi Australia dapat transfer to the same chain. Yesterday I got a message from him that he's also back in KL and is now Dir. of Finance di KL Hilton. Cayalah Chin.....

Ada lagi Captain aku nama dia Syamsuri. Dulu kat Legend (Zaleena mesti kenal nih..) then join aku kat Room Service RKL. Pun bagus jugak budak ni. Active sungguh dia. Masa tu bujang. 2 days ago aku dapat message dari dia. He's in Brunei now working. Dah kahwin anak 2. Alhamdulillah Sam.....good for you!

Seronok aku dapat mail dari semua. Eh lupa nak cakap....ada bintang pilem Malaysia check in hari ni kat hotel aku....siapa tu? Suspence...suspence....


(ni orang berebut ambil air zam-zam)

Rabu, Oktober 15, 2008

Tukar lagi



Aku ni kalau dah lama duduk kat bilik dan design dok macam tu aja, boring jugak jadinya. So aku ceritalah kat Azli yang aku teringin nakkan KS bed. So dalam diam-diam dia dah siap suruh budak-budak dia tukarkan tilam aku dari single ke King Size. Then tak cukup dengan tu, dia tukarkan lampu bilik aku yang ala-ala "romantika d' amor" tu ke white light sebab dia tahu aku suka sangat membaca. Lepas tu dia tambahkan lagi satu standing light kat tepi wardrobe aku. Pergh Azli ni.....dia dapat baca otak aku ka? but anyway, Azli ni nak kata neighbour aku kat sini pun ya jugak, nak kata room mate aku pun ya jugak. Kami jarang pun jumpa walaupun duduk bilik sebelah-sebelah. Actually bilik kami connecting tapi pintu tak pernah tutup. So 2 bilik kami memang nampak besar sangat. Sekarang dah siap ada dapur dengan microwave lagi...habislah aku...

Gambar anak-anak aku mesti tetap ada kat meja cuma lokasi dia aku tukar ke coffee table aku kat tepi tingkap so dari katil nampaklah aku 3 orang anak-anak aku tu. Pagi tadi aku call Yuya sebelum dia pergi sekolah. Saja nak dengar suara anak-anak aku! Tiba-tiba rindu!

Selasa, Oktober 14, 2008

Baru belajar




Aku tak pandai ambil gambar. Yang aku tahu cuma pakai camera yang auto focus. Tu pun angle nya tak bagus. Aku memang teringin sangat nak buat food photography sebab aku memang bergelumang dengan food tiap-tiap hari dan teringin jugak nak buatkan gambar-gambar aku sebagai menu cover atau sekurang-kurangnya dapat masuk magazine. Heh3X....berangan betul. Walaumacamanapun Dila yang rajin baca entry aku ada mencadangkan aku beli kamera yang katanya bagus dan harga dia lebih kurang dalam lingkungan RM1600. Excellent idea. Tapi nak tak nak aku kena lah jugak belajar kot kalau tak masuk kelas photography!

Gambar capsicum tu aku main ambik je. Entah ok entah tak. Bagi pro photographers, mungkin dia orang akan gelakkan aku. Lighting hancur, angle hancur dan arrangement pun hancur. So, to all the pros out there, it's time for you to make money! Heh3X...janganlah charge mahal sangat.

The second photo tu pun sama. Main rembat ambik je. Ish....fail betullah. Aku sekarang ni tiba-tiba pulak suka ambik gambar especially buffet set-up. Tapi gila ambik gambar burung belum lagilah...dulu masa aku pergi kat Bukit Belacan, aku ada nampak satu group photographer sibuk ambik gambar sungai dan serangga. Aku teringin sangat nak belajar tapi tengokkan camera dia orang yang muncung panjang-panjang tu, pergh...mesti mahal ni. So, aku cuma berangan sajalah. Minat baru aku ni bukannya untuk buat side income but just for self satisfaction! Ideas please anyone..

Isnin, Oktober 13, 2008

Harta aku







Ni semualah yang aku paling sayang dalam dunia. Of course termasuklah Wakana sekali, yang tu memang kena mention tu. Kalau tak, problem nanti...Hai bila tengok anak-anak aku, alamak dah besar depa noo....dulu kecik-kecik lagi depa ni. Rasa macam depa baru lepas merangkak. Sekarang ni semua dah boleh berlari dah. Aku teringin nak bawak keluarga aku semua duduk sekali dengan aku tapi mungkin bukan sekarang. InsyAllah kat tempat lain nanti.

Hari ni aku memang ada banyak kerja yang kena buatdan follow up. So let the pictures do the talking!

Jam tangan

Sejak kecil saya dah mula memakai jam. Jam tangan merupakan 'hadiah' bersunat kami..haha..waktu itu jam saya ada lampu. Bila tekan...