Ahad, Jun 28, 2009

Gila Bola..











2 hari lepas, budak-budak aku jadi kecoh. Semua orang cari aku. Aku tanya apa hal? Usop Santorian cakap ada Egyptian World Cup players 3 orang datang buat umrah. Depa datang lepas kalah dengan Brazil 4-3 dan last game depa beat Italy 1-0 kalau tak silap aku. Depa cari aku bukan pasal apa, tapi pasal aku selalu usung kamera pergi mana-mana. Kamera mesti ada kat tangan aku. Tak kiralah apa-apa pun, aku mesti tangkap gambar. Kalau tak tangkap gambar food, aku tangkap gambar depa yang sentiasa ceria tu. Bukannya apa, ni semua nak buat modal masuk blog...heh3...

So, masa aku turun pergi restaurant, Santorian dah tangkap aku kat entrance. Dia cakap, "Mr...I need your camera badly...please Mr...." Aku tanya, kau nak buat apa dengan camera aku? Dia cakap pasal ada Egyptian players tengah breakfast! Patutlah semalam depa kecoh nak hantar fruit basket pergi bilik! Sampai 4-5 orang nak hantar!

Bila sampai part tu aku teringat masa aku waiter dulu kat PJ Hilton. Masa tu Pestabola Merdeka. Visiting team ada yang datang dari Switzerland. Team Grasshoppers pada lewat tahun 80-an dulu. Captain aku masa tu Sabarudin, Salim Khan, Wahubi dan lain-lain geng aku macam Sani Batak, Shafie Tunggal dan 2-3 kerat lagi budak-budak yang aku dah tak ingat nama. Kami pun kecoh nak serve. Manager aku masa tu Rajagopal, pun kecoh jugak nak serve. Assistant Manager aku Johari. Haru-biru jadi satu Paya Serai tu bila team Grasshoppers sampai nak breakfast. Yang tak kena mengena pun nak serve jugak! Sabarudin yang aku panggil Abang Din lah yang paling daring sekali. Kecek-kecek, jek-jek, mintak t-shirt, mintak pin, mintak sign kat bola yang baru pergi beli kat kedai, last-last sekali dapat training boots yang dah koyak-rabak...heh3...tu pun dah happy siap guling-guling! Budak-budak lain semua jealous gila kat Abang Din sebab dapat boot koyak-rabak tu..mahu setengah jam kami belek boot tu kat room service! Station kami habis kami tinggalkan. Semua berkumpul kat belakang sambil dok belek menatang tu...sampai kena sergah dengan Rajagopal baru semua lari lintang-pukang balik kat station masing-masing. Aku masa tu muda trang-tang-tang lagi, awal 20-an...lari 100m pun dalam lingkungan 12 saat...eh 12 saat tu kira terrer la tu....sekarang dah 32 saat!

Ok berbalik pada cerita footballers dari Egypt tu. Yang rendah tu main left defender manakala yang tinggi tu main kat posisi midfielder. Sorang lagi tak turun breakfast sebab tengah tidur lagi kot. Yang rendah tu main kat Egypt tapi yang tinggi tu dah main kat EPL dengan kelab Middlesbrough. Yang tinggi tulah yang score sebijik masa lawan dengan Brazil hari tu. According to aku punya penyamun tarbus semua, dah setengah team tengah main kat Europe sekarang. Sebab tu depa cepat naik. Kalau nak bandingkan dengan kita yang lengkap prasarana. Depa tu sebuah negara yang agak miskin. Tapi sikap nak menonjol tu tetap ada. Begitu jugak dengan sikap minat, berani mencuba dan nak lari daripada kemelesetan ekonomi. Rata-rata depa nak main kat EPL dengan matlamat nak mengubah masa depan ekonomi depa. Malangnya kita tak ada pulak yang bersikap macam tu, ada aku tulis dulu yang kita terlampau manja. Prasarana lengkap. Kemudahan sampingan lengkap tapi yang tak lengkapnya cuma cita-cita dan keberanian. Tengok Nicol David. That's a true sportwoman. Dia bijak, dia sanggup korbankan masa remaja semata-mata untuk mengejar cita-cita untuk menaikkan taraf sukan squash dimata dunia. Lepas ni, hidup senang-lenang lah aku rasa. Tapi memang dia deserve untuk senang-lenang. Aku respect orang yang macam ni...pergh...semangat la pulak! Mmmmm pasal apa aku tiba-tiba semangat ni? Mmmmm maybe pasal esok off day kot....

Btw, to aunty, I just finished watching the movie "ROOKIES" that you reccommended. Excellent movie. Bersemangat terus....thanks for the suggestion. Rasa macam la-la jugak nak main baseball...heh3...

To Ms. Legolas and Taj, I'm watching PRIDE now. Maybe malam ni boleh habis kot. Pun bersemangat terus. Pun rasa macam la-la jugak nak main ICE HOCKEY......huh? Kat Mekah? Biar betul!

Jumaat, Jun 26, 2009

Food photography cara aku!

(IQ dan family nak balik dari hotel Abeer Garden)

(creme brulee aku dalam coffee cup)

(sliced sponge cake yang terlebih cream..ish...akhtar ni, aku dah pesan jangan banyak cream!)

(ni diet salad aku...lihatlah pinggang ku...rampingkan...)

(smoked salmon yang diolah..)

Semalam aku dengan hingus meleleh, hantar IQ balik ke Malaysia. IQ, isteri, Nenek, pakcik2 dan adik ipar dah selamat balik ke KL. Aku cuma hantar sampai kat bas. Tadi aku dapat sms dari IQ yang dia dah selamat sampai. Aku bersyukur yang semuanya selamat dan sihat-walafiat especially Nenek. Aku sangat teruja bila jumpa penyamun-penyamun ni semua. Penyamun ni aku tujukan kepada budak-budak sdar yang sampai sini..bukan senang nak jumpa depa ni. Kami nilah yang selalu menyamun orang yang lalu-lalang dan balik prep malam. Tu yang budak-budak tak nak lalu kat depan kelas kami sebab takut kena samun. Astaghafirullah. Pada budak-budak ataupun adik-adik yang telah disamun dan dirompak dulu, aku memohon diampunkan segala kesalahan aku dunia dan akhirat. Pada masa tu aku berada dalam mode "umur gelap" @ "dark ages"....kalau aku berkesempatan berjumpa dengan adik-adik semua, memang sah aku mintak dimaafkan segala kesalahan aku dulu. Aku sekarang dah tak kenal adik-adik tu semua, so kalau sapa-sapa yang masih kenal aku, bagitahulah..dan kalau ada aku pernah menyusahkan adik-adik semua. IQ hadiahkan aku Al-Quran. Nak menitik air mata aku. Sejak IQ balik, Quran ni lah yang menjadi peneman aku bila aku ke Haram. Ya Allah, aku pohon dipermudahkanlah perjalanan hidup IQ sekeluarga. Jauhkanlah keluarga dia dari kemungkaran, dilimpahkanlah rahmat, kasih-sayang, rezeki yang baik, kesihatan dan umur yang panjang....ni lah salah satunya kawan-kawan aku yang masih berhubung dengan aku selain daripada geng-geng TT aku. Aku jugak berdoa semoga kawan-kawan TT aku terbukak hati untuk datang mengadap Mu.

Tukar topik:

Setelah berhempas pulas selama beberapa hari untuk dapatkan idea untuk food presentation aku kat buffet, hari ni aku panggil Garde Manger Chef aku dan explain apa yang aku nak. Jawed, chef aku kat cold kitchen. Banyak experience jugak budak ni tapi memandangkan tak ada sapa yang nak guide dia pasal apa yang terbaru dan terkini, maka jadilah presentation yang tak seberapa selalunya kat buffet aku tu. Pagi ni lepas masuk office, aku panggil dia datang kat office. Suruh dia duduk dan suruh dia cerita dan describe kat aku apa yang dia teringin nak buat. Dia cerita panjang lebar sampai terisak-isak, heh3...aku pun tumpang sedih dengar cerita sedih dia. Bukan aku sedih pasal dia sedih, tapi aku sedih kan cerita dia yang tak menarik. 10 kali aku menguap dengar cerita dia. 2 kotak kleenex aku pakai lap air mata! Finally, aku cakap kat dia suruh dengar betul-betul apa yang aku nak. Pot-pet, pot-pet aku cerita. Lepas aku cerita, aku ajak dia pergi cold kitchen. Aku cakap smoked salmon tu very boring. Selalu letak lemon, selalu letak capers dan selalu letak onion ring, walaupun memang macam tulah presentation untuk smoked salmon kalau pergi kat mana-mana dalam dunia pun. Then letak kat atas papan ikan tu. Ish...boringnya. Aku suruh Jawed tukar. Aku suruh Jawed pakai glass. Presentation pakai glass ni agak classy. Aku suka. Aku suruh dia gulung elok-elok dan stuffed kan dengan mint bagi rasa tangy sikit. Then kat dalam glass tu aku suruh dia shave kan cabbage yang warna purple. Dia buat dan masukkan kat dalam gelas. Salmon yang digulung tadi aku suruh masukkan menegak kat dalam gelas tadi. topped kan dengan yellow capsicum sikit, red capsicum sikit. Voila, bila tengok memang menarik.

Satu lagi aku suruh dia buat lain pulak. Aku cakap sayur ni cantik warna dia, apa kata kalau we play around with colors. Pun pakai gelas jugak. Aku potong cucumber, dia potong tomato. Aku potong yang lain, dia potong yang lain. Aku masukkan cucumber, dia masukkan tomato. Aku calitkan low fat yoghurt dia topped kan dengan sweet corn. Maka jadilah satu lagi salad aku yang siap untuk dimakan. Very simple yet nutritious especially pada penggemar-penggemar makanan diet. Aku bet kalau diamalkan makanan-makanan aku ni, mahu turun 2 kilo seminggu. Nanti aku nak tengok samada aku boleh dapatkan smoked mackerel ke, halibut ke.....argh...tak sabar nak masuk dapur dan tunggang terbalikkan resipi.

Tadi lepas puas kat dapur, aku cakap kat chef, hello chef, kau tidur ke? Jangan rasa puas hati dengan apa-apa yang budak-budak tu buat! Challenge them....push them to the limit. Budak-budak ni selalunya work better under stress. Kalau tak kacau, depa dok dalam relax mode. Part ni aku pantang sikit. Tapi kalau nak kacau depa boleh, dengan syarat, tunjukkan cara yang betul apa depa patut buat. Buat sekali. Buat dua kali dan kalau perlu nak bagi faham, buatlah berkali-kali. Buat mesti sama-sama. Jangan tinggalkan budak-budak tu terkontang-kanting. Ni sebenarnya masalah kita. Selalu bos-bos ni depa dok belasah saja budak-budak tapi tak tunjuk ajar depa dengan cara yang betul. Kadang-kadang level pemahaman kita jauh berbeza dengan depa. Ni semua disebabkan oleh faktor latar belakang depa. Kita kena faham...jadi aku selalu akan levelkan kepala otak aku supaya sama dengan kepala otak depa. Galileo Galilei dulu cakap "speak the same language!". Baru lah depa senang faham dan ikut apa yang kita nak....heh3....baiklah tuan-tuan dan puan-puan, sampai disini dulu training "Motorola" aku yea.....bila bila-bila senang, bila bila-bila teringat, aku cerita pasal semangat "bushido" pulak yea....tapi course tu mahal sikit....ada berani?

Rabu, Jun 24, 2009

Happy Birthday Baby!

(marina dengan basikal pinknya)

(pandai jugak yuya ambik gambar..)

(aunty pulak ambik gambar, eh pandai jugak..)

(happynya dia..)

(alahai baby papa...)

Marina dah masuk umur 3 tahun. Sekejap je masa berlalu. Marina dah dewasa! Dulu masa aunty mengandung, kami semua panic. Bukan panic pasal apa, tapi panic pasal tak tahu jantina lagi. Lepas 3-4 bulan kami pergi jumpa Dr. Jemilah kat APSH lagi sekali. Dia tanya kami nak tahu jantina tak? Kami cakap ok, lepas tu dia check dan check dan check. Confirm perempuan! Aunty punyalah happy tak sangga...sebab ada kawan nanti..boleh sama-sama tukar-tukar lipstick, boleh sama-sama bergossip, dan boleh sama-sama keluar shopping. Memang aunty nak sangat anak perempuan, aku ok je...lelaki ke perempuan ke, dah rezeki, terima sajalah...but deep down, kalau dapat perempuan best jugak. Heh3...

Ada aku cakap dulu, family aku ni celebration sampai berderet-deret tiap-tiap bulan. Tu yang letih tu. Abang birthday bulan satu. Aku birthday bulan dua. Aunty birthday bulan tiga. Wedding anniversary bulan empat. Yuya birthday bulan lima. Marina birthday bulan enam. Adoi...letih tu....masuk bulan tujuh sampai bulan dua belas, simpan duit balik. Kemudian dia ulang balik ikut chorus....PUASSSS.....

Masa aku time sekolah dulu ada jugak buat celebration. Selalunya kami buat kat bilik je. Paling grand pun dapat buat kat store si Doray tu kat tepi padang. Siap sekali tu mintak permission. Kumpul duit sorang sikit, bagitahu kat orang kantin suruh masak mee, nasi lemak ke nasi goreng ke, dengan air sirap. Jangan tak tahu, air sirap tu bancuh kat dalam baldi rendam baju yang warna merah tu. Kelas....siap kacau dengan gayung pergi mandi lagi...heaven! Patut lah sirap malam tu ada rasa-rasa sabun FAB sikit...heh3...kalau tak percaya, tanyalah kat KUDO ke, APAM ke, IQ ke...kalau depa baca ni, mesti dok senyum sorang-sorang ni...siap pasang radio lagi lagu Kembara! Heh3...permission sampai pukul 10.30pm kalau tak silap aku, tapi macam biasa, kami terbabas sampai pukul 11.30pm. Kena jerit sikit dengan warden, berterabur lari balik bilik tinggalkan baldi sirap warna merah tu...esok pagi Doray dah bising. Doray tu Quarter Master kami. Rupa dia tak berubah dari tahun 1981 sampailah last sekali aku jumpa tahun 2008. Sumpah aku tak tipu!

Hari tu ada celebration "shici, go, san" kat Jepun. Marina sebab dah umur 3 tahun, jadi dia pun dah boleh celebrate. Aunty pakaikan dia kimono@yukata warna pink, katanya.....alahai cair hati aku...aunty cakap comel gila! Aku tak sabar nak tengok gambar tu. Gambar tak siap lagi. Kalau siap nanti, atok akan kirim dari Jepun dan aunty akan scan bagi kat aku. Memang sah aku gantung kat tepi dinding nanti....alahai...anak Papa...dah besar kamu yea....dah pandai nyanyi lagu Aizat yea!

Isnin, Jun 22, 2009

IQ

(IQ yang masih IQ)

(melepak kat bilik aku sebelum marathon!)

(ni bukan IQ tapi salad bar)

(coleslaw aku yang mengalahkan KFC)

(opera slice aku yang hilang satu slice sebab jatuh kat tepi dish washing area sebab licin!)

Aku cukup teruja kalau ada kawan-kawan aku dari jauh datang. Aku selalu jumpa depa kat sini berbanding dengan kat KL. Kalau kat KL tu macam-macam masalah ada. Traffic jam lah..balik kerja lambat lah..banjir lah..1001 alasan ada. Tapi yang seronoknya kat sini, tak ada apa alasan nak bagi. Traffic jam takde, balik kerja lambat takde, banjir lagilah tak pernah ujud kat sini walaupun dulu ada sampai tenggelam dataran Haram tu!

IQ ni nama sebenar dia Iqmal Fajri Danial. Pergh, sedapnya nama. Budak Kelantan. Kat mana, jangan tanya aku sebab aku selalu terlupa. Tu yang Tun marah sangat tu! Banyak cerita kami ni sebenarnya. Dia tahu aku luar-dalam dan aku pulak kenal dia dalam-luar. Jangan nak kelentong aku ok! Aku dengan IQ ni start dari Form 1 satu kelas sampailah kat Form 5 Tabari pun sama kelas. Tapi macam aku ada cakap hari tu, IQ ni memanjang top 5 sedangkan aku pulak memanjang bottom 5. Biasalah...late bloomers kata orang. Heh3...aku memang jealous kat IQ ni. Selain daripada IQ yang bagus, suara pun bagus...main hoki pun bagus....supply rokok dia pun lagilah bagus...tak pernah kemarau budak ni. Oh..lupa nak cakap, main rugby pun bagus. Masa aku jadi Troop Leader Scout dulu, IQ jadi orang kuat persatuan. Kadang-kadang aku hairan dengan IQ ni. Apasal bijak sangat? Main sama naik dengan aku. Nasi kawah dengan ikan jaket tu makan sama dengan aku, tapi macamana boleh bijak? Lepas 15 tahun aku buat kaji selidik, baru aku dapat jawapan. Rupa-rupanya IQ ni kuat belajar sedangkan aku kuat main! Heh3...15 tahun aku pikir tu! Tu yang buat IQ ni mencanak pergi overseas lepas sekolah dulu. Result dia kalau cikgu tengok memang ngeri. Kalau cikgu Bibah, cikgu Gufri, Arathy Bardhan, cikgu Wong dengan cikgu Lim tengok result aku, lagilah ngeri....sampai Senior Assistant panggil mengadap sebelum SPM suruh aku keluar sebab takut kat result aku kalau ambik exam kat sekolah tu. Takut tak boleh maintain 100%. Amacam bijak tak aku?

Ada sekali masa kami Form 2 White tahun 82, aku ajak IQ pergi Langkawi dengan aku jalan-jalan. Masa tu makcik aku kerja kat Klinik di Kuah. Bukan main seronok kami pergi. Rasa macam dah dewasa. Beli rokok sepeket sorang. Sambil hisap rokok sambil dok pikir masa depan lagi. IQ takpelah masa depan dia cerah...aku ni yang masa depan sentiasa mendung ni...ish...masa tengah pikir-pikir tu tiba-tiba lampu padam. La....masa tu Langkawi pakai generator. Bertambah gelaplah masa depan aku yang dok berpikir kat dalam gelap! Aku pun terlupa apa yang IQ dah kelentong kat orang tua dia untuk pergi Langkawi....heh3....

Ada sekali IQ susah hati sebab aku tak pernah belajar. Dia suruh aku ikut dia belajar. Aku cakap ok set....IQ ajar aku gila-gila. Add Maths dia ajar, Mod Maths dia ajar, Bio dia ajar, Chem dia ajar, Physics pun dia ajar. Pergh...lepas 2 hari aku dah rasa pandai....oleh sebab aku dah rasa pandai, aku dah tak mahu belajar lagi. Amacam boleh?

IQ dah kenal family aku. Dia pernah invite aku pergi rumah dia banyak kali tapi aku tak pernah sampai. Aunty pernah pergi rumah IQ dan jumpa family dia termasuklah wife dia D. Last year masa IQ datang umrah, aku ada kat KL tapi sekali ni alhamdulillah aku ada kat sini dan dapat bersembang dengan IQ dari malam sampailah ke pagi, semalam. Kami marathon dari pukul 11 malam hari Sabtu terrus bersembang sampai Ahad pukul 6 pagi. Siap breakfast croissant lagi kat bilik. Kelas...memang macam orang kaya-kaya. Heh3...sembahyang Subuh kami sempat pergi Haram sama-sama. Macam lagu "Seiring dan Sejalan!"

Jadi, pada IQ dan D dan ahli keluarga dia yang lain, aku nak ucapkan berbanyak-banyak terimakasih sebab duduk kat hotel ni.. Aku suka sangat-sangat kalau dapat jumpa kawan. Apa lagi kawan dari masa kecik. Bak kata pepatah Aristotle di zaman Alexander The Great dulu, "Kecik tapak tangan, nyiru aku tadahkan..."

Ahad, Jun 21, 2009

Father's Day

(kalaulah aku dapat..)

(kelas......macam orang kaya-kaya!)

(tengah tengok Haram dari bilik)

(aku yang tersenyum paksa)

(paling penting untuk aku!)

(gambar-gambar ni semua aku selinap dari blog kamitaken, blog lotfi, bloq waseem dan blog najwa. Kecuali gambar yang terakhir. Total semuanya 4 blog. Semua yang aku sebutkan tadi adalah character-character yang dah berjaya mewarnakan bumi Mekah ni. Ramai tu.....)

Tiba-tiba semalam masa aku tengah nonton Berita TV3 online, ada dia buat tribute pasal Father's Day. Betul aku terlupa....ada jugak a few times fellow bloggers ada ingatkan aku pasal Father's Day ni tapi since aku tak celebrate dan tak ada apa specialnya kat sini, jadi aku terlupa langsung. Macam aku cakaplah dulu, kalau kat KL ni, pergh...dah macam-macam program aku dah organise. 3 bulan sebelum event, aku dah arrange dengan PR lah, masuk paperlah, buat flyerslah, kadang-kadang masuk radiolah. Memang meriah...macam nak pilihanraya pun ada!

Tapi since aku sekarang ni tengah berkelana sorang-sorang, jadi, tak ada lah apa yang aku ingatkan selain daripada kerja dan keluarga. Otak aku ni tak pernah switch off teringatkan family aku. Kalaulah aku ni tak tidur, memang sah 24 jam aku dok melangut teringat kat depa. Itulah kasih-sayang sorang Bapak pada anak-anak dan isteri dia. Maka tipulah aku kalau aku kata yang aku happy kat sini. Tapi ini bukan bermakna yang aku tak happy kerja kat sini. Aku happy, tapi cuma kalau depa ada lagilah aku happy.

Kasih-sayang aku pada keluarga tak pernah berbelah bagi. Pada Aunty, pada Abang, pada Yuya dan pada Marina. Apa yang aku buat sekarang ni semata-mata untuk depa. Aku kerja siang dan malam untuk depa. Cari duit untuk bayar perbelanjaan depa. Cuma harapan aku, anak-anak aku nanti tak lupakan susah-payah aku dan aunty. Anak-anak aku nanti tak lupa doakan untuk aku dan aunty. Anak-anak aku nanti tak lupakan amal jariah. Anak-anak aku nanti tak abaikan tanggungjawab pada aku dan aunty. Anak-anak aku nanti tak lupakan adik-beradik yang 3 kerat saja tu...

Aku dan mungkin jugak aunty, tak perlukan wang ringgit anak-anak. Aku dan aunty tak mahu meragut kebahagiaan anak-anak bila depa dah besar dan dah ada keluarga sendiri. Aku dan aunty tak mahu disuapkan makanan bila kami dah tak larat nanti. Yang aku mahu cuma anak-anak aku rajin datang menjenguk aku dan aunty bila kami dah tua nanti. Datanglah tengok kami dirumah yang sekangkang kera tu. Datanglah jenguk rumah yang pernah kamu semua membesar dulu. Datanglah cium pipi Papa dan Mama sebagaimana Papa dan Mama mencium pipi kamu masa kamu kecik-kecik dulu...

Jangan bergaduh sesama sendiri. Adik-beradik kita tak ramai. Cuma yang ada kita berlima saja. Pada Abang, jagalah Yuya...pada Yuya, jagalah Marina...pada Marina, jaga dan peringatkanlah abang-abang kamu yang dua orang tu. Dan pada semua, jagalah Mama...Mama pun dah banyak berkorban untuk kamu semua. Mama yang lahirkan kamu semua, mama yang besarkan kamu semua sebab Papa tak pernah ada kat rumah. Mama yang berlari kesana-kesini hantar kamu pergi sekolah, hantar kamu main bola, bawak kamu pergi klinik bila kamu sakit, mandikan kamu masa kamu semua kecik-kecik dulu, tepuk-tepuk ponggong kamu sambil nyanyi kasi kamu semua tidur walaupun kamu semua tak tidur-tidur jugak...besar pengorbanan Mama. Ingat pesan Papa dan Papa akan selalu berpesan pada kamu semua...

Jadi, pada semua Bapak-bapak yang ada kat luar sana ataupun yang akan bergelar Bapak dan jugak pada Bapak-Bapak kita dan juga yang dah arwah, aku nak ucapkan "Selamat Hari Bapak....."

Jumaat, Jun 19, 2009

Abang dan Mekah

(hospital ajyad yang dah nak roboh)

(tu lobby hotel tu, tengok depa pecah batu kat mana?)

(kereta sebelah kanan tu semua ambulance bawak mayat)

(traffic jam lepas sembahyang Jumaat)

Hari ni aunty sms aku bagitahu yang abang dah dapat result periksa. Macam biasalah ada A dan ada B. Walaupun aku balik sekejap tempoh hari, kemudian ditambah dengan tuition yang aku dan aunty organisekan last minute yakni sebulan sebelum periksa, result abang tiba-tiba jadi lebih baik dengan mendadak. Walaupun masih tak berapa bagus kalau nak ikutkan piawaian aku, tapi aku bangga dan kembang hidung sebab nampak peningkatan. Dalam sibuk-sibuk main bola tiap-tiap hari, dengan homework dan tuition lagi, abang meningkat sebanyak 70%. Hmmm, aku ingat tak sebaik tu sebab baru mula tuition dan lagipun aku tak ada kat rumah nak kejar dengan rotan. Abang buktikan yang dia boleh buat. Sebenarnya dia memang boleh buat cuma lately ni dia terlebih main. Ishhh...macam siapalah perangai abang ni? Yuya pulak mungkin minggu depan baru dapat result. Ngeri.....tu belum sekolah menengah lagi tu! Tu belum Marina nanti, lagi ngeri!

Dulu UPSR dibuat masa kami didalam darjah 5. Aku ambik exam tahun 79'. Belajar bagai nak rak, padahal baru darjah 5 kat sekolah bandar hilir. Siap pergi tuition lagi kat cikgu wong kat bukit cina. Geng aku masa tu Azli Omar. Kami selalu berlumba siapa dapat nombor 1. Memanjang dia nombor 1 dan aku nombor 2 atau 3. Ada sorang lagi geng aku nama Malek budak Semabok. Kami 3 orang lah yang dok jalan kaki lepas sekolah makan cendol kat Stadhuys then jalan kaki lagi pergi bukit cina ikut jalan belakang. Habis tuition sama-sama naik bas sebab satu jalan. Azli kat Klinik Telok Mas sebab mak dia bidan kat situ! Betul-betul tepi jalan sebelah kanan kalau dari Alai nak ke Telok Mas. Aku ingat kalau kereta terbabas, mahu masuk kat dalam klinik tu. Kami jugak lah yang selalu tangkap ikan betok dan masukkan dalam balang. Kami jugaklah yang tangkap ikan guppy kat longkang depan sekolah. Kami jugaklah yang ikat kaki kumbang besar warna hitam tu kemudian bagi dia terbang macam helikopter! Lepas darjah 6 kami semua terpisah dan dah tak jumpa sampai sekarang. Azli dengan Malek masuk RMC (Royal Military College) dan aku tersadai kat Seremban. Last sekali aku dengar, Azli pergi Ireland dan sekarang jadi doktor manakala dak Malek dah jadi orang kuat askar. Kelas.......

4 gambar kat atas tu sebenarnya gambar yang aku ambik dari tingkap bilik aku. Memang macam nilah keadaan setiap Jumaat. Semua orang berlumba-lumba nak ke Haram. Dari seawal jam 10.30 pagi orang dah berpusu-pusu pergi. Kesian kat depa yang duduk jauh. Kalau tak sakit kaki boleh sakit lutut dibuatnya. Kadang-kadang ada jemaah yang duduk sampai 1km jauhnya. Kesian aku tengok kat makcik dan pakcik tu. Tapi apa nak buat, package dah macam tu.

Paling jauh aku rasa kalau jalan, masa aku kat Shanghai dulu. Sebab nak jimat cermat tak nak ikut tour, aku sanggup jalan kaki pusing satu Shanghai sampai kat Bund dengan Yuyuan Garden. Janji dalam back pack aku, air mesti ada. Tak makan takpa aku sanggup! Geng aku masa tu si Hamidi. Kalau tak percaya tanyalah si Hamidi ni. Sampai melecet-lecet kaki dengan paha dia. Heh3...Dak Hamidi ni sekarang dah jadi GM kat Pulau Sibu Resort. So kalau siapa-siapa nak pergi sana, bagitahu aku dan aku akan bagitahu kat dia. Boleh buat Scuba sekali. Tapi jangan lupa ambik lesen dengan PADI. Korang jangan main rembat terjun tiruk tak tentu pasal, karang tak timbul aku tak bertanggungjawab! Sendiri mau ingat.....heh3...

Khamis, Jun 18, 2009

Yang tak dirancang..

(lotfi dan rakan kat bilik aku)

(lotfi, rashid dan asnawi kat bilik aku jugak)

(bukti penghantaran dari Azam....pun kat bilik aku)

(azam dengan senyum manja pun kat bilik aku jugak!)

Pertemuan hari ni memang tak dirancang langsung. Ramai aku jumpa orang hari ni. Masa aku tengah dok sibuk dengan guest yang tengah dok buat settlement, tiba-tiba aku dapat call dari sorang yang memang dah agak lama menetap kat Mekah. Nur Azam tiba-tiba call aku. Azam bawak serunding ikan dengan dodol bagi kat aku. Dia kesian sebab aku duduk sorang-sorang kat sini. Tak cukup makan....Thanks Azam. Serunding tu aku akan makan secubit demi secubit. Cukuplah sorang makan, seminggu sekali pulak tu..mahu sampai Ramadan nanti kot boleh tahan. Ikan bilis kan ada lagi, hari tu pun makan secubit jugak!. Dok cakap pasal cubit ni aku teringat kat mama masa aku umur 5 tahun dulu. Aku geng mama dan mama geng aku. Mana-mana mama pergi dia akan usung aku sekali dan mana-mana aku pergi, aku akan usung mama sekali. Heh3...mama ada geng nama Mak An. Duduk kat Brown Garden jugak tapi 2 deret belakang rumah aku. Selalunya kalau mama hantar lauk kat arwah bapak aku yang masa tu ada kat Pulau Jerejak, on the way back mesti berhenti kat rumah Mak An ni. Part ni aku letih......sebab Mak An tak sebaya aku. Kadang-kadang mama terlupa yang aku ada, mahu dia bersembang sampai 2 jam. Untuk budak yang paling baik dalam dunia macam aku, mana boleh duduk diam lama-lama. Aku cuit-cuit gelas atas meja, aku cuit-cuit sudu atas meja pulak, mama sembang lagi...aku cuit-cuit balang kuih atas meja pulak, mama sembang lagi. Ish...tak ada response langsung. Aku cuit-cuit tangan mama pulak, mama jeling kat aku. Pergh...ngeri! Aku cuit-cuit lagi gelas dengan balang kuih sambil kepala aku dah terlentok atas meja. Kaki goyang-goyang sebab tak sampai lantai. Cuit sana cuit sini, last-last pedepang!!!!!! Jatuh berderai gelas sarbat dengan balang kuih Mak An. Mama cubit tangan aku, mama cubit paha aku...mama cubit lagi, cubit lagi, cubit lagi......ahhhh.....balik rumah aku tengok dah lebam habis lengan dengan paha aku. Malam tu masa tertidur aku tersedar mama tengah sapu minyak angin kat lengan dengan paha aku! Sayang jugak Mama kat aku.

Sebelum Zohor Azam tunjukkan aku hotel Abeer kat belakang Hilton. Reason is, IQ dah sampai Mekah dari Madinah. IQ ni pulak classmate aku dari form 1 sampailah form 5. Kalau periksa dulu IQ lah yang selalu top 5 manakala aku pulak bottom 5! Heh3....aku masih ikut Carlos Spencer (All Blacks Legend ni) cakap, aku ni tergolong dalam kategori "late bloomers", lambat kembang gitu....kelas....anyway, IQ ni seminggu ada kat sini, jadi nanti sempatlah aku cerita pasal dia.

Masa aku tengah balik ke hotel, aku ternampak 3 orang budak-budak Malaysia dengan camera panjang-panjang dok melepak kat tepi Pharmacy. Ada Lotfi@Kamitaken@Waseem, ada Rashid dan ada Asnawi. Lotfi ni selalu jugak aku masuk blog dia. Pun menggunakan bahasa yang simple dan cerita-cerita simple yang diolah dengan sangat baik sekali. Selain daripada tu depa ada camera yang bagi aku dah masuk category "tercanggih". Aku tanya berapa harga? Depa jawab 7000 ja.....huh? 7000? Boleh balik KL aku ni....Aku bawak depa naik atas sebab nak ambik gambar. Aku tak sabar nak tengok result dari camera 7000 tu. Memang kalah lah camera auta focus aku ni...so to Lotfi, Rashid and Asnawi, nanti jangan lupa hantar gambar tu kat aku. Boleh buat modal masuk blog.

Aku seronok bila jumpa adik-adik kat Mekah ni. Ni pun nostalgia jugak. Dulu masa cuti sekolah penggal ke-3 dah nak start, budak-budak form 5 kena stay sebab nak ambik SPM. Jadi masa tu kami ramai-ramai akan round satu block jumpa senior-senior yang dah nak periksa tu, wish them good luck.....dan dalam masa yang sama dapatlah souvenir dari senior aku. Selalunya souvenir yang aku dapat, kain pelikat yang depa dah tak mahu pakai. Alahai....then dapat songkok lusuh depa....alahai....tak pun buku-buku cerita lama ataupun buku teks yang dah koyak-rabak...jadilah.....hormat senior lagi tu!

So, to Azam, Lotfi, Asnawi dan Rashid, thank you very much for visiting dan kalau free, anytime, just call. Kalau terjumpa kat mana-mana, tolonglah tegur sebab kadang-kadang Uncle tak ingat....Tun ada cakap dulu, "Uncle Mudah Lupa!..."

Selasa, Jun 16, 2009

Food....

(mahmud dok lap fire extinguisher aku kat pantry)

(lepas makan ikan bilis, aku terlena!)

(ikan bilis CY)

(sebelum kena baham)

(bilal tengah pasang prop untuk aku ambik gambar food)

Aku nak ucapkan terimakasih sekali lagi kat fellow blogger aku yang nama CY sebab bagi aku ikan bilis masa dia datang hari tu. Ada aku cerita very brief hari tu. Tuhan maha kuasa. Walaupun aku tak kenal dengan CY, tapi melalui blog kami berjumpa ditanah suci Mekah.

Nak dijadikan cerita, hari Jumaat lepas masa aku off dan tak tahu apa nak makan, aku dok melilau dalam bilik sorang-sorang. JDrama aku dah tengok, berita TV3 aku dah tengok, paper Arab News 2 minggu sudah aku dah baca, aku selongkar almari dan teringat kat ikan bilis CY. Aku ambik segenggam, panggil budak RS datang bilik, suruh dia kasi kat Dollah (NR panggil Dollah ensem!)pesan kat Dollah suruh goreng dengan bawang dan kacang, omelet sejemput dan nasi putih. 1.30pm lepas sembahyang Jumaat, budak aku hantar kat bilik. Seronok tak sangga aku dapat makan ikan bilis. Macam tak pernah makan! Masa dok makan tu aku teringatkan parcel yang Kak Anne hantar kat aku dulu masa kat Suisse. Punyalah mahal dia hantar, mengalahkan harga makanan! Masa tu baru aku terasa ish....nikmatnya kalau dapat makan kat rumah. Selalunya kalau kat rumah tu, sebelah mata pun tak pandang. Tapi bila duduk kat tempat orang, makanan tu dah jadi makanan terbaik pernah aku rasa.

Dalam pada tu aku teringat pulak masa aku kecik dulu. Since kami ramai dan duit tak banyak, makanan yang ada kat rumah semuanya dicatu. Mama pandai control. Apa yang mama masak dari benda yang paling simple, boleh jadi makanan yang paling sedap dalam dunia. Since masa tu banyak kekurangan, aku belajar appreciate food yang dihidangkan. Bagilah aku makan apa pun, sedap ka tak sedap ka, semuanya aku akan makan habis tak bersisa. Part ni aku selalu pesan kat anak-anak aku sebab kami dari generasi yang berbeza. Depa tak tahu erti susah. Semua yang depa nak dah terhidang kat depan mata. Aku pulak terbalik. Kalau nak apa-apa, mesti usaha dulu sampai dapat, barulah merasa. Aku pesan kat anak-anak aku kalau aunty masak apa-apa, pasti makan sampai habis dan cakap terimakasih. Alhamdulillah sampai sekarang, masa nak makan, anak-anak aku akan baca doa makan, kemudian akan sebut "itadakimas" yang maksudnya lebih kurang macam nilah...."terimakasih dengan rezeki ni..." dan lepas habis makan, depa dan termasuklah aku sekali akan cakap "gochisosama...." yang bermaksud lebih kurang, "terimakasih sekali lagi...bla...bla...bla...". Aunty akan sambut dengan menyebut "Hait..." dan anak-anak aku termasuklah aku sekali akan usung pinggan masing-masing ke dapur. Bagi aku adat dan budaya ini sangat penting. Pertama, dia mengajar kita menghormati orang yang memasak. Kedua, dia mengajar kita menghargai makanan yang diberi. Ketiga, anak-anak aku akan habiskan makanan yang diberi dan yang ni mengajar depa supaya faham erti kesusahan orang-orang lain yang tak cukup makan dan yang terakhir menunjukkan appresiasi kita yang makanan tu sedap dan jangan membazir. Semua tu penting untuk proses pembesaran depa. Sampai sekarang, kalau makanan tu tak sedap, anak-anak aku akan habiskan jugak makanan yang kat pinggan dan akan cakap sedap bila ditanya walaupun makanan tu tak sedap. Aunty selalu terharu bila sampai part ni....dan kadang-kadang kalau tak lalu pun anak-anak aku akan mintak tambah sikit lagi. Aunty puas....aku senyum...

Ahad, Jun 14, 2009

Welcome back..

(dengan yukari dan anak dia sanae)

(abang dengan ayam)

(pasangan bahagia, yuya dan kambing)

(marina dan kambing)

(happy family!)

Masa aku tengah dok taip entry ni, anak-anak aku dan aunty tengah tidur kat rumah di ampang. Back to the old house. Home sweet home...dengan perasaan yang sebak sebab terpaksa meninggalkan atok dan nenek kat tokyo. Aunty cakap masa nak balik tadi Yuya nangis sebab terpaksa tiggalkan atok. Sedih sangat dia. The night before, atok bawak Yuya pergi mandi kat "public bath". Yuya happy gila. Abang pulak katanya malu sebab nanti orang nampak.....Yuya pulak tak kisah sebab selalu horey-horey! Macam tulah akrabnya anak-anak aku dengan atok dan nenek kat sana. Aku seronok. Macam ada aku tulis dalam reply aku yang lepas, walaupun kami dari background yang berlainan dari segi bangsa, budaya dan agama, tapi hubungan kekeluargaan tak boleh dipisahkan. Yang tu mesti dipelihara. Depa menghormati pendirian dan kepercayaan aku jadi sudah semestinya aku berbuat yang serupa pada kedua mertua aku.

Bukan senang aku nak dapat kebenaran dari mertua aku dulu. Aku ambil masa bertahun untuk convincekan depa yang niat aku betul-betul tulus dan ikhlas, perasaan masa tu sangat luarbiasa. Tak pernah aku jumpa orang tua mintak kebenaran macam tu. Aku pergi sendiri ke Tokyo. 2-3 hari aku dan aunty berbincang macamana nak approach depa. Pening aku pikir macamana nak cakap nanti. Pasal ni pun ada aku cerita dalam entry-entry aku yang dulu. Mertua aku baik, tak marah, tak herdik, tak halau aku keluar rumah macam cerita Kasim Selamat dulu. Semuanya berjalan dengan lancar. Jadi oleh sebab mertua aku dah amanahkan sorang-sorangnya anak perempuan dia kat aku, jadi sudah semestinyalah aku bertanggungjawab untuk menjaga amanah tu dengan sebaik mungkin.

Perasaan sedih meninggalkan keluarga tersayang tu memanglah ada, kalau takdak perasaan tu, wah....kacau ni...memanglah plastik orang tu. Macam tulah perasaan aku bila nak meninggalkan keluarga aku di KL setiap kali aku pergi mana-mana. Jadi pada anak-anak aku yang sekarang dah balik KL, masa horey-horey dah habis yea...sekarang masa untuk sambung belajar pulak. Result semester lepas pun tak dapat lagi. First week masuk sekolah nanti mesti cikgu bagi result. Jangan buat Papa dengan Mama heart attack sudahlah yea!

Jumaat, Jun 12, 2009

Sambung Belajar

(practical class, aku dulu vest biru)

(campus from another angle, belakang tu ada small chapel)

(Logo kebanggaan aku)

(view dari balcony bilik aku pun serupa...)

(mulanya disini...)

Part 1. 9/6 aku berjumpa guest aku yang baru check-in untuk 3 hari 2 malam. Depa orang penting bagi Pusat Pengajian Tinggi Malaysia. The following day, sorang dari 3 orang turun pergi restaurant. Aku tegur dan kami duduk bersembang. Kami minum teh sambil mengadap Haram. Waktu tu baru lepas solat Asar jadi orang takdak kat restaurant. Dia tanya aku, dah berapa lama aku dok buat benda-benda macam ni? Aku cakap tak lama, baru lebih sikit dari 20 tahun. Dia tanya samada aku ada buat benda-benda lain? Aku cakap takdak langsung. All these while inilah satu-satu kerja yang aku suka, aku sayang, dan aku tahu buat dengan terbaik. Ramai orang yang aku dah jaga. Dari orang biasa, orang kenamaan, anak-anak raja, sultan, menteri-menteri, pembesar negara, head of government dan termasuklah pembesar-pembesar dunia aku dah jaga. Jadi bagi aku benda ni dah routine. Cakap saja siapa, insyAllah aku boleh buat. Commitment aku memang 100% kalau tak pun lebih. Dia tanya aku, sampai bila aku nak kerja macam ni? Masa dia tanya tu aku rasa macam ada meriam buluh meletup dalam kepala otak aku! Bergegar sekejap..

Part 2. Setahun sudah aku ada terpikir nak sambung belajar. Apa aku nak buat bila pencen nanti? Aku browse dan browse. Cornell? Hmmm...memang aku teringin sangat tapi mahal nak mampus..even summer program pun aku tak mampu nak buat apalagi kalau full program! Mahu kena jual motor aku nanti..kalau jual moto macamana aku nak pergi marrket nanti? Macamana nak usung Marina dalam bakul? Macamana nak jumpa Apam, Kudo, IQ, Jawer, Dino, JR, Doyan dll nanti? Payah....

Part 3. Bila aku jumpa guest aku ni, aku dah terpikir balik dah nak sambung belajar. Isyh...kacau ni...guest aku ni sokong kalau aku nak sambung belajar. Dia cakap lepas pencen nanti aku boleh mengajar kat mana-mana Hotel School. Brilliant idea. Katanya lagi, pengalaman aku dah cukup untuk aku mengajar. Budak-budak mesti seronok dengar kalau aku campur adukkan pengalaman aku dalam pembelajaran depa. Betul jugak.

Part 4. Aku browse lagi mencari Universiti yang menawarkan program Masters dalam Hospitality tapi tak jumpa. Yang ada cuma MBA ataupun pengkhususan dalam Human Resources yang aku tak minat. Aku cari lagi qualification untuk melayakkan aku mengajar, rata-rata semua nak pakai yang ada Masters. Aku tak kisah Masters ke apa sebab aku rasa aku boleh buat tu semua..

Part 5. Sekarang ni aku dalam dilema sebab aku plan nak masuk bulan January 2010 nanti. Kerja? Kerja aku boleh buat sekali sebab yang aku cari, program yang aku boleh buat online 100%. Jadi yang tu tak ada masalah. Guest yang bersembang dengan aku tu bagi a few options kat aku dan dia cakap semuanya diperakui oleh Kementerian dia. Ahhhh...memang dia bagi carrot kat depan mata aku!

Jadi sekarang ni, aku mintak bantuan kat readers of my blog and other bloggers to give their feedback, samada aku patut sambung atau tak. Kalau ikutkan hati memang aku balik nanti terus nak daftar masuk je....."to study or not to study, that is the question!" ala-ala Shakespeare kat dalam cerita Hamlet!

Khamis, Jun 11, 2009

Tokyo Trip Part 4











Anak-anak aku dah kena usung dengan aunty pergi kat KIDZANIA pulak. Tempat ni dibuat untuk kanak-kanak merealisasikan impian depa untuk menjadi orang dewasa. Kat sini ada 80 jenis pekerjaan yang depa boleh imagine untuk jadi bila besar nanti. Nak jadi baker boleh, nak jadi pizza chef boleh, nak jadi ahli bomba boleh....kira semua jenis pekerjaan orang dewasa adalah kat sini. In fact yang takdak cuma kalau orang dewasa nak jadi kanak-kanak! Part tu aku sedih sikit...

Dalam banyak-banyak kerja, Abang dengan Yuya nak jadi ahli bomba. Aku tak kisah kalau besar nanti depa nak jadi ahli bomba. Ni pun satu pekerjaan yang bagus kalau kita serious dengan hala tuju pekerjaan kita dan ada matlamat. Ni satu pekerjaan yang mulia. Sebelum jadi ahli bomba, depa ada taklimat dulu. Ketua stesen bagi maklumat yang ada satu kebakaran berlaku di satu bangunan. Abang, Yuya dan budak-budak Jepun lain ditugaskan untuk memadamkan kebakaran. Kelam-kabut depa tukar baju then terus masuk kereta bomba. Pergh...kereta bomba pun depa sediakan! Sampai kat tempat kebakaran, depa pun giatlah buat kerja nak padamkan kebakaran...lepas 20 minit, depa berjaya. Semua budak-budak bersorak sakan..

Lepas tu Abang dengan Yuya nak jadi Pastry Chef pulak. Depa sibuk dok menguli tepung nak buat croissant. Hentam sana hentam sini, tibai sana tibai sini. Yang ni pun aku tak kisah kalau betul-betul nak jadi Chef. Chef pun satu pekerjaan yang mulia sebab dia bagi orang makan walaupun kalau salah makan orang tu boleh dapat sakit jantung, kalau tak pun kencing manis!

Habis uli tepung, depa uli tepung lagi. Nak jadi Pizza Chef pulak. Pun aku tak kisah. Ni pun pekerjaan yang mulia sebab boleh kasi orang makan pizza. Nanti nama kedai boleh letak Uncle Pizza...kalah Dominos dengan Shakey's...

Seronok betul trip pergi Jepun sekali ni. Semua orang happy. Abang happy sebab dapat 2 pasang boot bola, pergi Disney dan tengok J-League. Yuya happy sebab dapat naik kapalterbang, dapat boot bola dan glove goalkeeper. Marina happy sebab dia tak tahu apa-apa....Ojiichan happy sebab dapat jumpa cucu-cucu dia dan bawak jalan-jalan. Obaachan happy sebab dapat masak dan makan sama-sama cucu. Aku happy sebab anak-anak aku dapat balik kampung dan jumpa atok dengan nenek. Aunty happy sebab dapat lepaskan rindu dendam dengan rumah dia membesar, jumpa okaasan dan otoosan dia dan dapat kumpul ramai-ramai macam nak buat kenduri bersunat. All in all, aku happy sebab semua happy...heh3...happy...happy...

Pengembaraan Solo Tanpa Tujuan - part 4

( cerita ini diambil dari FB posting saya minggu lalu ) Pada saat saya sedang menulis/menaip ini, saya berada didalam 'sleeper t...