Sabtu, Oktober 31, 2009

Mulanya Disini Part 2

(gambar dari bilik aku. Atas bukit tu lah si Faisal duduk..)

(apa menatanglah kat dalam balang tuh?)

(lemon yang aku slice kan...tak cun jugak!)

(pastry chef aku tengah bina masjid...ni bukan kahwin tau!)

(orang dok pening kepala, dia sempat baca paper...memang nak kena "starlight" nih. Tangan kiri dok pegang cert yang aku bagi kat penyamun semua pasal kerja kuat masa ramadan hari tu. heh3...aku sayang penyamun2 aku semua!)

Bukan senang kerja di Housekeeping Department. Nampak mudah tapi kerjanya berat. Assignment yang kami dapat pun memang berlambak-lambak. Selalunya kami ada permanent floor, jadi kami ada rasa "sense of belonging" kat situ. Aku rasa nak jaga floor aku betul-betul. Sebelum balik kerja, aku akan pastikan yang pantry aku bersih, penuh stok dan trolley aku dah disiapkan untuk esok. Dulu atas trolley aku ada tong ais dan kami kena isikan ice cubes kat dalam container yang ada kat bilik. Selalunya aku dahaga dan teguk air dari tong ais tadi tu...

Supervisor aku punyalah rajin buat spot check...first week tu lepas aku kemas satu bilik, dan dah terlepas ke bilik lain, dia datang check bilik yang aku dah buat mula-mula. Alamak, frame gambar lupa nak dusting....patah balik ke bilik tadi buat lagi sekali! Dari situ aku mula berhati-hati.

Bila buat kerja kat bilik ni, barang-barang guests memanglah bersepah-sepah. Aku kena berhati-hati. Kalau pendek fikiran, banyak benda yang boleh hilang..tapi fikiran aku masih panjang. Aku kemaskan baik-baik...duit yang berselerak atas meja aku tak sentuh. Kalau sentuh pun selepas aku panggil supervisor untuk observe, barulah aku sentuh dan susun elok-elok. Barang-barang kemas jangan ceritalah...gelang, cincin, jam tangan, macam-macam ada. Kadang-kadang kita ni cepat "gelap mata"....jadi pada adik-adik, jangan buat benda-benda yang tak elok. Orang tak nampak, tapi Allah nampak apa yang kita buat..ataupun last-last sekali, kita kena tangkap jugak..jadi nak senang cerita, jangan buat yang tak senonoh yea...

Standing ashtray kat tepi lif pun aku kilatkan. Pasir dia pun aku tapis balik then lekapkan logo hotel. Orang yang hisap rokok kalau tunggu lif ni, memang depa tak sempat nak habiskan....jadi rokok depa memang panjang-panjang lagi. Rokok-rokok tu semua aku ambik dan simpan dalam kotak rokok aku baik-baik. Kalau orang dengar mesti depa geli. Tapi bagi budak yang umur 19 tahun dan tak ada duit, aku apa peduli? Masa kat Cafetaria, penyamun yang lain akan tanya aku, ada rokok ke tak...jadi rokok-rokok yang aku kutip tadilah aku bagi kat depa. Depa tanya apasal pendek? Aku jawab, aku dah hisap setengah tadi.....then ada lagi penyamun lain mintak rokok lagi kat aku. Aku bagi lagi sebatang..penyamun ni very observant...dia kata, "awat kotak lain, rokok lain?" Pergh kat situ aku tak dapat nak jawab. Depa tahu jugak aku dok kutip kat standing ashtray tepi lif...

Ada kakak kelantan sorang ni mengandung. Dia kerja macam aku, jadi chambermaid. Aku kesian kat dia sebab dah tak larat. Aku cakap, 'Kakak ambik sajalah cuti...". Dia cakap kalau dia ambik cuti, dia kena ambik unpaid leave sebab nak bersalin lambat lagi. Aduh...sedih aku. Husband dia kerja sawah kat Kedah, dia kat Penang, anak pertama kat Kelantan! Aku jadi sayu tengok dia. Aku cakap kat dia, kalau ada apa-apa, bagitahu kat aku. Jadi mula hari tu, aku akan kemaskan bilik aku cepat-cepat dan pergi tolong kakak tu kat floor dia. Aku cuci toilet untuk dia sebab aku takut dia tergelincir nanti. Aku sorong trolley dia, takut dia senak nanti...aku penuhkan trolley dia lepas kerja supaya dia tak payah terbongkok-bongkok. Kalau dia terbongkok-bongkok, aku yang tengok pulak akan jadi sesak napas! 3 bulan lepas tu, dia bersalin...

Masa kat rumah, kalau aku larat, free time aku main takraw kat depan rumah aku. Geng aku ada yang aku panggil Arab. Selalu jugak aku pergi rumah dia sebab kakak dia jual aiskerim 10 sen. Depa tanya aku kerja mana? Aku cakap aku kerja Housekeeping kat Shangri-La. Depa bantai gelak kat aku. Takpalah...at least aku ada duit nak beli aiskerim dan bukannya aku mintak aiskerim PREEEE! Actually geng aku tu pun kerja kat kantin sekolah ja....pasal apa depa bantai gelak kat aku pun aku tak tahu. Sampai sekarang aku blurr!

Kerja kat Housekeeping ni kena kerja betul-betul sebab orang bayar mahal nak duduk kat bilik tu. Kadang-kadang penyamun ni semua malas...depa tak tukar bedsheet ataupun pillowcase. Depa tarik bagi tegang balik, letak balik duvet, tegangkan kat tepi, voila, dah siap....toilet pun serupa. Kadang-kadang toilet pun tak bersih bila depa cuci. Rambut dok ada lagi kat tub tu. Sama macam katil tadi. Rambut pun ada lagi. Kadang-kadang jugak, guests ni pun lepas pakai toilet, tak pernah flush...semuanya terapung-apung. Yang tu pun aku tolong flushkan...kalau ada yang melekit-lekit kat tepi, Uncle tolong cucikan...dah kerja aku macam tu, nak buat macamana?

Ada sekali tu guest panggil dan cakap barang dia hilang. Aku yang cuci bilik dia. Ahhh sudah....masa cuci tadi tak teringat la pulak subang dia ada kat bilik air...dia mati-mati kata ada kat bilik air. Kenalah interrogation kat bilik tu jugak. Guests tu ada, HR ada, security pun ada. Aduhai...apa yang tak kena ni? Then tiba-tiba husband dia balik...tercungap-cungap. Husband dia cakap, dia pi cari wife dia kat function room nak bagi subang tu sebab wife dia lupa nak pakai dan tinggal kat dalam toilet! HR pandang aku, aku pandang Security, Security pandang guest tu, guest tu pandang husband dia......

Jadi, pada adik-adik, apa pelajaran yang kita dapat kat sini?

1) Jangan ambik mudah sesuatu pekerjaan tu
2) Harus ada "sense of belonging", maksudnya kita sayangkan tempat kerja kita
3) "Attention to detail" pada apa saja yang kita buat. If you have to write it down, write it down supaya kita tak lupa..
4) Errrr....jangan merokok.....(look who's talking!)
5) Bantu orang yang memerlukan tanpa mengharapkan pembalasan
6) Jangan pandang rendah pada pekerjaan orang yang lebih rendah tarafnya dari kita. Mungkin dia lebih mulia dari kita dari segi lain..
7) Do what you are supposed to do (macam cerita sedih semalam, "follow the rule"
8) Stand tall dan percayakan diri sendiri
9) Jangan mencuri

Tuan-tuan dan Puan-Puan serta adik-adik sekelian, sampai sini dululah cerita "telenovela" aku untuk hari ni..aku sendiri dah tak tahan baca tulisan aku. Ni dok tereyak sorang-sorang ni....esok kalau aku rajin lagi, aku sambung Part 3, macamana aku mula berhijrah ke KL. Tsk...tsk...

Jumaat, Oktober 30, 2009

Mulanya Disini Part 1

(cuba teka, apa benda nih? kalau betul aku bagi penginapan serba mewah kat acapulco, tambang dan penginapan semua sendiri bayar, aku bagi nombor talipon je!)

(pandangan indah dari tingkap bilik aku. Kalau tak percaya tanya kat Nyamuk, Katak ataupun IQ)

(penyamun tengah ukir tembikai)

(kepala penyamun tengah ukir roti canai)

(nyamuk tengah report kat mak dia yang kuih batang buruk, ikan bilis, ikan masin, dah bagi kat aku! terimakasih makcik!!!)

(punya nak cantik sampai terbelit...sedangkan cili lagi terbelit....)

(potato salad dan tembikai tadi tu..)

Macamana aku boleh terjebak didalam pekerjaan aku sekarang ni? Ada jugak yang bertanya kat aku. Pelan-pelan aku fikir balik. Pergh, memang "tak terfikir akalku". Macamanalah aku boleh jadi macam ni? Orang lain semua dok bersenang-lenang dengan keluarga. Aku pulak? Bersenang-lenang dengan guest kat hotel. Alahai....jadi cerita sedih lagi sayu ni aku nak tulis untuk pembaca aku yang bertanya dulu dan jugak sekali lagi kepada adik-adik yang tengah pikir apa nak buat lepas periksa nanti. Dengan harapan akan adalah ramai yang berminat (kalau takpun benci terus) pekerjaan ni. Cerita kat sini adalah merupakan kisah benar dari pengalaman aku yang sangatlah cetek nih. Jangan sedih dan nangis baca cerita aku ni..heh3...

Tahun 87 lepas aku ambik periksa STPM dulu, aku tengah dok menggila main rugby kat Penang. Tiap-tiap petang aku kayuh basikal dari Gelugor ke Penang Free School, Recsam ataupun USM untuk training rugby selain daripada training kat Padang Polo (sebelah hospital tu). Masa tengah dok kayuh basikal tu aku teringat, alamak, allowance main rugby ni sikit, apa aku nak makan? Apasal orang lain naik kereta atau moto pergi centralise training sedangkan aku naik basikal? Basikal pulak aku pinjam kat neighbour belakang rumah aku kat Brown Garden dulu. Nama budak tu Rosyen. La ni dah jadi Doktor budak tu..aku rasa dia jadi doktor pun sebab dia pinjamkan basikal kat aku dulu kot! Heh3...

Balik rumah lepas training, aku pikir balik kat depan rumah. Apa aku nak makan? Sampai bila nak jadi macam ni? Orang lain dah masuk U. Dari situ aku terpikir nak cari kerja. Aku pergi mendaftar kat Pejabat Buruh di Komtar masa tu. Punyalah ramai manusia. Selama ni aku tak tahu pulak yang manusia memang ramai! Lepas seminggu, aku dapat surat suruh aku pergi ke Shangri-La Hotel di Magazine Road. Yang sebelah Komtar tu. Aku pergi interview kat situ. Dia tanya nak mintak apa? Aku cakap nak kerja waiter. Dia tengok aku atas bawah, atas bawah...pasal muka aku ganas dan perawakan aku ganas gila, dia cakap, waiter tak boleh sebab kena jumpa guests segala. Yang ada cuma kerja kemas bilik. Dalam dok fikir punya fikir, aku cakap ok saja sebab aku nak duit dan aku tak nak mintak kat family aku lagi dah. Cukuplah depa dah berhabis duit untuk aku selama ni dan aku tak pernahnya menjadi! Aku cakap ok. Minggu depan tu bermula lah kerja aku sebagai chambermaid. Kerja aku kemas bilik. Surung trolley pergi pantry, penuh kan trolley dengan bedsheet, pillowcase, toiletries, satu tong ais etc, jalan......

2 hari aku kena ikut senior aku tengok cara-cara kemas bilik dan cuci toilet termasuklah toilet bowl. Aku perati betul-betul. Aku tengok cara dia, apa chemical dia pakai, macamana dia tonyoh, macamana dia bagi kilat, cuci bilik ni ada peraturan dia sendiri. Ikut clockwise, kalau tidak tertinggal nanti kerja...apa nak buat dulu dan apa nak buat kemudian...bila nak dusting, bila nak vacuum? Semuanya aku kena ingat. Banyak tu...balik naik PYB aku tertidur sebab letih. Mula-mula family aku tak tahu yang aku kerja apa. Aku tak nak bagitahu sebab nanti depa terkejut. Tapi lama-kelamaan perlahan-lahan aku terbukak untuk bagitahu. Depa terkejut sungguh sebab apa aku buat kerja tu. Lepas aku explain, depa faham.

Tiap-tiap hari aku pergi kerja dengan bersemangat nak dapat gaji cukup bulan nanti. Kerja memang letih sebab aku tak tahan tarik katil King. Sakit pinggang aku la ni mungkin sebab tu selain daripada hasil tackling masa main rugby dulu. Kerja tetap kerja. Supervisor aku suka cara aku kerja. Walaupun kerja tu penat dan bagi sesetengah orang tu kurang baik, tapi bagi aku, kerja tu sangat mulia sebab aku kemas bilik orang bagi cantik dan selesa. Bila depa balik dan aku masih mengemas, aku dapat tengok muka depa dok senyum. Aku puas bila guests happy. Macam tu lah aku dok kerja berbulan-bulan.

Masa aku banyak terisi dengan kerja aku. Aku tak banyak melepak tak tentu hala sebab aku jadi tersangat letih lepas kerja. In fact budak-budak Brown Gardemn ajak aku main takraw kat depan rumah pun aku dah tak larat. Malam pukul 9 aku dah terlelap. Aku masuk kerja pukul 8 pagi dan selalu aku buat overtime 2 jam.

Gaji first aku, aku sempat belanja mama dengan arwah bapak aku makan Kentucky yang aku beli kat Komtar. Seronok dan puas aku rasa dapat belanja depa walaupun snack plate share 2 orang. Heh3...

Apa aku belajar kat sini?

1) jangan malu dengan pekerjaan kita
2) berani mencuba
3) menepati masa
4) pengorbanan masa muda
5) bermula dari bawah
6) mendengar arahan

Heh3...esok aku sambung lagi cerita "Bawang Putih Bawang Merah" ni yea....

Khamis, Oktober 29, 2009

Jalan-jalan..

(tu monorail from china tuh)

(pergh...lawa habis..)

(dia sorang yang berniaga kat situ. Lesen besar..)

(from china with love)

(sapalah punya kerja nih!)

(sapalah punya kerja lagi nih!!)

(aku dah check...nama kawan-kawan tak ada..)

(aku dan jabal rahmah)

(nur alam ni dulu kerja kat taman connaught woooo...kilang buat baju..heh3...jumpa jugak penyamun kat sini..)

(nyamuk dan haram..)

Semalam aku cerita pasal "Singh is King..." Hari ni, si Nyamuk pulak sampai. Horey...aku ada kawan.....boleh sembang sampai pagi. Tapi esok aku kerjalah...lagipun teyy tarik dah tutup...nak sembang macamana? Aku tumpang Nyamuk pergi Jabal Rahmah tadi nak tengok monorail punya rail. Orang tak ramai lagi kat situ tapi unta berlambak-lambak. Cantik pulak tengok unta lepas makeup...lipstick dengan blusher pun ada...bulu mata pun lentik...pergh...ngeri!

Tengahari tadi aku dapat call dari Haji Ghaz..lepak sekejap minum teyy dengan family dia. Banyak cerita kami sembang. Maklumlah orang kaya Mekah jumpa orang kaya Yanbu! Cerita juta-juta punya, tak main sikit-sikit. Lepas tu aku lari sana, lari sini..ensurekan jemaah semua ok..insyAllah semua ok kot.

Aduhai aku baru lepas makan mandi kambing ni...senak perut aku. Si Nyamuk la punya hal ni...habislah diet aku. Perut dah berat, mata dah kuyu. Idea pun terbantut nak cerita. Oklah, aku switch off dulu. Tak mampu aku nak merepek ni. Aku ingat lepas ni kalau nak berblog, aku tak boleh makan banyaklah...masa lapar tu idea datang mencurah-curah. Masa kenyang, pergh sampai perah pun tak keluar! Sambung esok je lah!

Tribute to a good friend, Singh!

(ala...tak cun la...apasal nih?)

(2 sahabat karib, daun sup dan dill)

(boleh masuk exhibition ke nih?)

(bawang putih berkilo-kilo sampai..)

(lunch aku terhenti angkara panggilan dari Singh!)

Aduhai...parah....malam tadi aku terkelip-kelip sampai pukul 3 pagi..mak..aiiii....dah lah nak bangun awal...pergi toilet sampai 7X. Letih aku! Ni minum teyy dengan geng la ni punya pasal! Reason...reason...Dalam mata dok terkelip-kelip dapat pulak sms ngeri dari Uncle Pet. Thanks mate! Ingat jugak dia kat uncle. Tapi heran jugak, Uncle Pet tak tidur ke atau bangun sembahyang subuh kat KL? Pergh....anyway, thanks!

Kepala pening, mata kuyu, otak melilau, then masa aku tengah lunch, aunty talipon dari KL. Dia cakap dia pergi dentist...aku tanya kat mana? Dia cakap dentist kat Segambut! Alamak, sounds familiar tuh..Aunty pass kan talipon kat doktor gigi. Woooo Singh la....Singh wooooo! Singh yang aku ada cerita kat comment reply hari tu! Ala...yang aku cakap dah masuk acuan kami tu. Kat sana depa panggil Doktor Jass. Ala Singh...kau jangan lah nak suruh orang panggil kau Doktor Jass. 20 tahun lagi pun aku tetap tak iktiraf kau sebagai Doktor. Aku tetap panggil kau Singh jugak! Heh3...

Singh ni aku kenal dari tahun 81 lagi. Anak pensyarah. Aku tak ingat dia berapa beradik tapi selalu jugak aku pergi rumah dia hari Sabtu untuk lunch. Mak dia masak kat kami. Kami kat sini, termasuklah Apam, Judd dll! Melepak dari pagi sampai ke petang. Mak-bapak dia sampai risau kami tak balik-balik ke sekolah sebab curfew pukul 6 petang. Singh ni memang bijak bistari. Sama macam yang lain tapi tak sama dengan aku. Belajar punyalah rajin. Sports.....jadi tukang sorak je! Pergi balik pergi balik usung buku budak ni. Jealous aku. Singh ni bagus sebab dia boleh bercampur dengan penyamun-penyamun yang lain. Seronok berkawan dengan dia. Kadang-kadang kalau stok habis, kami cari dia. Kalau stok dia habis, dia cari kami. Tu lah sikap tolong-menolng kami yang terpuji. Tu yang Cikgu SA hangin memanjang dengan kami sebab stok cikgu selalu 7, kami sampai 20! Heh3...

Lepas sekolah tahun 85, aku tak pergi langsung sekolah sebab frust dapat grade 3 sedangkan yang lain semuanya grade 1...dari situ aku perlahan-lahan menjauhkan diri. Penyamun yang lain semua pergi Unversiti. Aku pergi Universiti Swensen's kat Damansara Jaya. Banyak course kat Universiti tu. Ada Chocolate Chips la....Quake Tower la....macam-macam ada! Grad jugak aku kat situ lepas 6 bulan...

Berbalik pada Singh nih, dia sambung buat form 6 kat KGV kalau tak silap aku. Ada jugak terdengar kat corong-corong telinga yang Singh lepas tu masuk Universiti. Ala...Singh, kau lambatlah...aku masuk Universiti awal dari kau. Lepas tu lost contact lagi sampailah ada sekali tu masa penyamun-penyamun attend the monthly ritual yakni "TT@PAP", nama Singh terkeluar sekali lagi sebagai salah sorang penyamun yang dah berjaya. At the same time, kalau ikutkan jadual perubatan, memang dah sampai masa untuk kami sekeluarga pergi check gigi. Aku dapatkan nombor Singh dari Kudo dan talipon dia. Aku cakap kat nurse yang ni Uncle dia talipon...urgent! Singh tengah attend kat patient pun terus jawab talipon aku. Selang 10 saat, berdekah-dekah kami gelak. The following week aku dan rombongan pergi cari dia kat Klinik dia di Segambut. Nurse tu cakap. "Ooooo this is Dr's Uncle!" Aku gelak mengekek-ngekek!

Kopak aku hari tu kena sembelih dengan Singh sebab aku bawak satu family pergi check. Tapi takpa, Singh punya pasal, kawan lama punya pasal, penyamun punya pasal, kau cakap jelah...berapa Singh...aku bayar...dulupun kau jugak yang jamu aku makan kat rumah kau tiap-tiap hari Sabtu. Sampai semua lorong kat Paroi Jaya aku tahu! Heh3...Singh.....like you wrote behind the photo before we left school in 85, "cherish the moments that we've shared!" Now i've got something to say to you, "Singh is King!" Heh3...

Selasa, Oktober 27, 2009

Africa?

(kenangan ngeri kena marah dengan perempuan tuh!)

(naeem dan abang dia dan abang dia dan abang dia dan abang dia!)

(welcome to Africa!)

(ni Mohammad dan anak dia, Mohammad jugak!)

(lorong macam kat Chow Kit)

(wooo banyaknya baju..)

(baju-baju Africa yang datang dari China..heh3...)

Ni bukan lagu Africa ataupun aku nak ke Afrika walaupun kalau ada offer memang aku tak kesah pun. Tapi aku teringin nak ke South Africa sebab aku nak jumpa Springboks players yang Champion Rugby World Cup dulu...aku teringin nak jumpa depa. Kalau depa ajak aku main sekali aku rasa it's like a dream come true! Heh3...ada sekali tu aku cakap kat penyamun aku yang aku teringin nak ke Africa. Penyamun ni dah dengar keluhan aku yang ala-ala lagu Jamal Abdillah, "Keluhan Perantau" errr ada ka lagu ni? Heh3...nanti aku mintak tolong S Amin Shahab buat satu! Si Naeem ni tanpa usul periksa dah usulkan aku satu cadangan bernas. Dia tanya kat aku bila off day. Aku cakap Sunday. Dia kata Saturday Night kita pi horey-horey....ala-ala "Pesta Muda-Mudi" sans Vespa Mahmud June dan Siglap 5! Aku cakap set.....

Maka bermulalah perjalanan aku yang macam biasa tanpa hala tuju dan tanpa matlamat serta tanpa masa depan tu. Naeem talipon cakap dia tunggu kat hotel entrance. Aku pun celapak turun. Naeem sengih tengok aku tapi kali ni heh3...aku tak sengih pun kat dia. Kami jalan terus pergi cari bas mini kat tepi InterCon. Naik dan Naeem belanja aku. Dia cakap, "Don't pay boss, I pay..., I have money!" Kellass....berapa tambang dia? SR1!!! Patutlah Naeem ni belanja aku. Takpa-takpa, niat dia ikhlas. Aku ingat Tuk-Tuk kat Siam tu lagi power. Pintu tak boleh tutup. Kusyen koyak-rabak. Body berlekuk-lekuk. Tayar takdak rim. Aku rasa driver pun takdak lesen! Aku pegang tingkap....

Sampai kat Sala Mansour (kalau tak silap aku nilah ejaan dia). Kami turun dan jalan menyusuri lorong-lorong yang berliku. Kona kiri, kona kanan, jalan terus, kona kanan, kona kiri...aku dah nampak ramai Africans dok melepak kat tepi jalan. Aku ngeri jugak. Takut-takut depa tangkap dan jual aku. Tapi depa baik-baik. Aku bagi salam, depa jawab. Penuh depa bergelimpangan kat atas tikar tepi jalan, kat lorong-lorong dan tepi kedai. Aku jadi confuse. Yang bawak aku budak Bangladesh, aku duduk kat Saudi, aku jalan-jalan kat Africa...pergh...United Colors betul! Tanduk kerbau pun ada depa pegang. Aku tanya kat penyamun, apa depa buat dengan tanduk? Penyamun cakap "They collect bad blood Sirrrr" sambil kepala dok geleng-geleng. Oooo depa buat bekam rupanya. Oooo...bad blood....

Naeem kata abang dia berniaga kat situ. Aku tanya berapa lama berniaga? Dia kata dalam setahun dia berniaga 1 bulan saja. Lagi 11 bulan dia tidur. Pergh...kellass...aku pun nak macam tu! Abang Naeem berniaga kain baju. Sekali tengok macam kat Padang Besar pun ada minus pinggan pyrex! Kedai dia penuh dengan baju-baju Africa. Aku tanya, mana datang baju-baju tu semua? Dia kata dari China! Tu dia....China ni cakap apa saja nak. Semua ada. Sejadah pun depa buat meniaga! Yang aku dulu pi lah beli tasbih. Balik-balik tengok la...made in China ka?

Aku cakap kat Naeem aku nak jalan tengok lorong-lorong gelap tu. Dia kata ok....sampai satu kedai, dia cakap kat aku, "Mr. this is my brother number 3..." Aku pun salam...kami jalan lagi pergi kedai kat hujung lorong. Naeem cakap, "Mr. this is brother number 5" Aku pun shake hand lagi. Masuk kedai satu lagi, Naeem cakap, "Mr. this...brother number 4!". Dan yang jual ketayap kat tepi lorong tu, "Mr. This is brother number 2". Woi...ramai nya brother kau? Aku tanya lagi, kedai yang first tadi tu siapa? Dia cakap..."brother number 1!"

Dia tanya aku nak minum apa? Aku cakap "Shai Halip" @ teh susu....(ustad supian tak ajar aku ni, aku belajar sendiri...heh3...pandaikan?!#$%). Lepas tu dia capai talipon, Krung-krang...krung-krang dia cakap. Kemudian diam. 10 minit lepas tu, datang 3 orang lagi penyamun. Aku tanya Naeem, ni sapa pulak? Naeem cakap, "This Habib...son of my brother number 3". Mulut aku melopong...woooooo.......yang ni? "This Hassan...son of brother number 5", aku melopong lagi...wooooo....errr yang ni?, "This Hussin, son my brother number 2" Mak aiii...satu kampung dia usung! Patutlah sepanjang "lorong-lorong kenangan" tadi tu semua orang tegur dia....Macam Ronaldo balik kampung pun ada nih!

Aku tanya kat penyamun, "here photo ok?" Naeem gelak kat aku. Dia cakap "no problem, Sirrrr. All know me!" dengan sombong lagi bongkaknya. Aku pun dengan semangat Bushido, terus capai kamera lama aku dan snap merata-rata. Aku toleh tanya lagi. "Sure ok?" Penyamun cakap "No worry...this my area" dengan lagak macam Pirate of the Caribbean....ada sekali tu aku tangkap gambar, tiba-tiba perempuan tu toleh kat aku terus maki! Woooo...she is really mean mannn.....macam-macam dia hambur kat aku. Ganas gila perempuan tu. Warden-warden aku kat sekolah dulu pun aku tak kecut macam nih. Ini lain macam punya gangster ni...masa tu aku dah terbayang tanduk kerbau lah....lorong-lorong berliku lah.....bad blood lah...macam-macam dalam kepala otak aku. Ni semua si Naeem la punya pasal....aku hangin kat Naeem...Naeem sengih dan cakap kat aku, "Sorry Sirrr, I no tell you don't take girls photo!". Aku rasa macam nak cekik-cekik si Naeem ni. Tadi dia cakap satu kawasan kenal dia, semua abang-abang dia....

Dalam perjalanan balik naik bas mini SR1 tu, kepala otak aku dok bermain-main lagu, "sepanjang jalan kenangan....kita berganding...tangan...." heh3...

Isnin, Oktober 26, 2009

Dengar sini semua!

(marina ayumi dan berus gigi)

(abang dok buat burger)

(sebelum ambik gambar dah hilang setengah!)

(yuya muka blurr...)

(gadis dan bunga)

(gadis, mak gadis dan bunga)


Aaahhh...tidur tak lena nih...anak-anak aku punya pasal!

1)Kamu semua tahu tak yang Papa rindu giler kat kamu?
2)Kamu semua tahu tak pasal apa Papa suruh kamu semua balik cepat-cepat masa kat airport dulu?
3)Kamu semua tahu tak sebab apa Papa kurus selain daripada nak diet?
4)Kamu semua tahu tak pasal apa Papa kerja macam orang gila nih?
5)Kamu semua tahu tak kenapa tiba-tiba Papa computer savvy?
6)Kamu semua tahu tak Papa susah nak tidur malam?
7)Kamu semua tahu tak pasal apa Papa datang sini kerja?
8)Kamu semua tahu tak pasal apa bil talipon Papa tinggi?
9)Kamu semua tahu tak pasal apa kadang-kadang mata Papa bengkak?
10) Kamu semua tahu tak sebab apa rambut Papa tiba-tiba jadi putih? Errr...yang ni...boleh ke?
11)Kamu semua tahu tak pasal apa Papa gosok gigi 3 hari sekali?
12) Kamu tahu tak pasal apa Papa suka cium pipi kamu?
13) Kamu tahu tak pasal apa Papa garang dengan kamu?
14) Kamu tahu tak pasal apa Papa usung kamu semua naik moto horey-horey?
15) Kamu tahu tak sekali-sekali (syyyy) Papa tukar pampers kamu?
16) Kamu tahu tak err....kadang-kadang Papa basuh ponggong kamu?

Apa yang Papa nak kamu semua buat?

1) Belajar rajin-rajin
2) Sayangkan adik-beradik dan keluarga
3) Jangan bergaduh
4) Hormatkan orang lain
5) Jaga Mama
6) Buat perkara-perkara yang disuruh
7) Tinggalkan perkara-perkara yang dilarang
8) Jangan menipu
9) Jangan hasad / iri / dengki sesama adik-beradik ataupun dengan kawan
10) Study hard and play hard!
11) Tolong-menolong / bantu membantu

Horey! yang nombor 10 tu aku pun suka. Heh3...Apa sebab Papa tulis semua ni?

Semuanya pasal Papa sayang kamu semua.....errrr Mama sekali. Ni kena sebut ni, kalau tak, makan maggi aku nanti masa kat KL! Pergh...NGERI!

Ahad, Oktober 25, 2009

Jemputan ke majlis minum teyy / Memori..

(genius in the making..)

(executive chef waseem)

(dari kiri, tuan badrul tuan soh, aku, lotfi, executive chef dan najwa)

(dari kiri, lotfi, najwa, exec chef, asnawi dan tuan badrul)

(tuan badrul tuan soh)

(sorang lagi prophotographer dari national geographic, asnawi!)

2 malam lepas aku dapat satu sms, sms tu cakap, "..jom kena teyy..". Aku dengan mata kuyu dan layu ni pun terus berlari turun. Aku usung SONY sekali maklumlah nak jumpa tokei gambar...bukan senang nak jumpa macam ni...kena buat appointment baru jumpa nih! Aku sampai-sampai kat bawah aku nampak eh...si waseem dan najwa pun ada. Memang surprise betul ni...Waseem macam biasa, secomel-comelnya....macam aku jugak masa kecik-kecik dulu. Baru aku nak order si Lotfi cakap kedai dah tutup. Alamak....takpa esok aku minum 2 sebab untuk cover teyy yang aku terlepas minum! Macam ni pun ada. By the way, teh kat sini memang aku suka sebab lemak berkrim....marey-marey....

Sembang sakan sungguh. Topik macam biasalah kalau orang-orang kaya duduk bersembang. Global warming lah..harga minyak dunia lah...Vanuatu lah...macam-macam sungguh. Dan tak lupa, topik penting malam tu, yakni "aperture" dan pasal apa gambar aku jadi kuning. Berjela-jela si Lotfi mengajar...tapi macam aku kat sekolah dulu, 14.9% saja yang aku dapat!

Cerita pasal 14.9% ni teringat pulak aku masa muda-muda kat sekolah dulu. Aku ambik Bahasa Arab dari F1 sampai F5. 5 tahun tuh! Aku ambik Bahasa Arab ni dengan harapan, dapat tidur kat dalam kelas nanti. Tapi kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan ditengah hari. Ustad Supian yang mengajar aku ni memang power. Aku toleh kiri dia ada, aku toleh kanan dia ada, aku tengok depan dia ada sampai aku tengok luar tingkap pun dia ada....pergh...ngeri aku! Ustad Supian ni ada bela ke? Trauma betul aku....ni 1st degree punya trauma ni.....tak main-main!

Masa nak exam Bahasa Arab lagilah aku trauma....menangis sorang-sorang aku 4 hari 3 malam...(package berserta sarapan pagi..) masuk exam saja menggeletar satu badan macam kena sampok! Yang aku mampu cuma tulis nama sendiri. Tu pun aku hafal 2 hari 1 malam (macam package pergi PD!). Zaassss bukak kertas soalan. Soalan nombor 1, mata dah terbeliak. Soalan nombor 2, hingus dah meleleh. Soalan nombor 3, aku dah hantuk kepala kat meja 11 kali. Masuk soalan nombor 4, aku salin balik soalan tu. Dari soalan nombor 4 sampai soalan terakhir, aku cuma salin soalan balik. Ustad Supian terkejut tengok aku sebab khusyuk menulis...aku terkejut tengok Ustad Supian sebab khusyuk pandang aku. Budak-budak lain habis, aku pun habis....result keluar, aku dapat cuma 2/100. 2 tu pun sebab aku tulis nama sendiri...kalau aku tulis nama IQ ke, Jaws ke, Pisang ke, Singh ke...memang sah dapat 0! Heh3....

Masa aku dok melayari FB hari tu, aku ternampak satu gambar yang membuatkan aku mengigau 3 hari 2 malam (yang ni package light and easy!). 33 kali aku gosok mata kawan aku...biar betul ni...ni cikgu aku masa Form 1 sampai Form 5 ni....ni cikgu yang selalu pedepang sana pedepang sini nih...ni cikgu yang pakai tie stokin (straight kat bawah dan material macam stokin) masa concert ni....aku tersandar kat kerusi....sorang-sorang sambil mulut dah meracau-racau....Gambar tu senyum. Aku pun senyum kat gambar tu....cikgu SA ni lah yang ajak aku main takraw dari aku F1 lagi. Orang lain semua F3...Masa F1 aku dah main untuk U15. Tu kira terra la kononnya...macam aku selalu cerita dulula, aku ni terra main je. Pasal SA lah aku main takraw dan pasal SA lah aku berhenti main takraw. Banyak kali aku bertengkar dengan cikgu SA ni. Banyak kali aku naik angin dengan cikgu ni. Macam-macam yang aku buat tak pernah betul kat mata dia dan apa-apa yang dia buat pun tak pernahnya betul kat mata aku...heh3...

Aku taip kat bahagian message FB tu dengan kata-kata hikmat, "cikgu, nama saya Shahrir Ali....main takraw dulu....sekarang kerja kat Mekah!" dan aku berharap agar cikgu SA dapat baca dan teringatkan muka "jemuan" aku ni. Aku nak mintak maaf banyak-banyak kat Ustad Supian sebab menyusahkan dia dulu. Aku nak mintak maaf kat cikgu SA sebab aku tak minat subject yang dia ajar walaupun aku tahu yang subject tu pun tak minat kat aku! Aku nak mintak maaf kat cikgu SA sebab sorok kasut dia kat Block A masa dia jadi warden dulu...aku nak peluk depa dua dan ucapkan terimakasih sebab masih melayan jemuan ni dulu walaupun aku ni jemuan...dan aku nak ucapkan terimakasih kat depa sebab melentur aku dan mengajar aku erti disiplin walaupun aku merupakan salah sorang pelajar yang paling berdisiplin....aku nak genggam erat tangan depa dan ucapkan terimakasih kerana pasal depalah jugak salah satunya sebab kenapa aku berada kat sini sekarang ni....Jadi pada Ustad Supian yang mengajar aku Bahasa Arab sampai aku boleh datang Arab dan Cikgu SA yang mengajar aku "G" dulu walaupun aku selalu dapat markah ngam-ngam kalau tak pun fail dan memanjang dapat "F", aku nak ucapkan "Honto...honto..ni domo arigatou gozaimashita"

Sabtu, Oktober 24, 2009

Mana nak pergi?









(woooo tokey kedai kopi!)

(choc cake)

(ni nama dia buah!)

(greek salad on ice)

(dates pie)

(seafood spaghetti)

(blueberry/strawberry cheese)

(seafood sesaja)

(adil and my ice tea)

Nanti aku balik kl, mana aku nak pergi? Check punya check, aku tengok Club Med Cherating tutup pulak.....ishhhh baru teringat nak pergi. Bila dia tahu aku nak pergi, masa tu lah dia nak hujan dan masa tu jugaklah dia nak tutup! Tak sempat-sempat. IQ ada cakap kat aku suruh pergi Perak. Hmmmm...aku pun tak pernah sampai lagi kat Perak (lalu adalah..). Pangkor dah pergi dah...maybe Lumut kot...IQ cakap ikut jalan lama lebih menarik. Nanti aku check lagi dan organise apa-apa yang patut.

Shangri La Putrajaya aku dah duduk. Memang anak-anak suka hotel tu sebab bilik dia besar dan aku dapat 2 Queen bed. Siap golek-golek sampai balcony! Ada pulak former staff aku pun ada yang kerja kat situ. But this time maybe aku mengorak langkah kat hotel sebelah tu. Pullman Putrajaya. Dulu aku pergi lunch kat situ memang menarik. Tapi bilik, aku tak sempat tengok sebab nak kejar time pergi collect aunty punya PR tu kat Immigration. New Year aku rasa kalau kat PULLMAN tu mesti menarik sebab lokasi dia kat tepi lake. Mesti ada bungapi punyalah! Tak pun aku pasang unggun api kat situ.

Macam biasa, cerita pasal unggun api ni, aku teringat kat Ulu Bendul dulu masa aku pergi camping pengakap. Bas tinggalkan kami punyalah jauh. Aku sebenarnya camping-camping ni kurang selera sikit. Istilah cuti untuk aku ialah memanjakan diri...tapi time sekolah dulu horey-horey je...usung macam-macam masuk hutan. Ada aku cerita dulu tengah malam orang asli usung petai kat tepi khemah aku..........huah..."monkey shock" aku! Malam tu unggun api, kami buat kat tepi sungai. Ada pulak penyamun pergi bukak cerita hantu.....cepat-cepat kami padamkan unggun api tu. Kalau tak silap aku Cikgu Mat Hashim ada sekali kot.

Then masa aku kat Jepun, aku dah pergi kat National Park. Pun redah hutan jugak. Situ tak payah pasang khemah tapi chalet dah siap. Pergh....bahagianya rasa...masa tu sejuk dan kami pasang unggun api jugak. Tak lah besar, tapi pokok kat sebelah tu terbakarlah jugak! Alamak...suddenly aku terlupa nama National Park tu...

Kat Penang masa lepas SPM dulu ada jugak pergi pacak khemah kat Batu Feringgi. Punyalah seronok naik bas Tanjong Bungah. Kami pacak kat Miami Beach, malam tu lari sebab hujan dan khemah roboh...heh3...

Ni nak balik nanti, aku tak ada apalah nak buat kecuali nak duduk dengan anak-anak bagi depa seronok....bawak jalan-jalan sikit, horey-horey sikit....perabih duit kat depa.....lepas horey-horey, kita melepek ramai-ramai kat rumah sebab duit dah habis...

Aku nak lari turun sekejap sebab ada tetamu datang bertandang...sapa tu? Ni semua geng-geng "Glow In The Dark!" heh3...esok aku masukkan gambar depa kalau aku ingat!

Jam tangan

Sejak kecil saya dah mula memakai jam. Jam tangan merupakan 'hadiah' bersunat kami..haha..waktu itu jam saya ada lampu. Bila tekan...