Jumaat, Mei 28, 2010

Selamat Hari Wesak!











Pada kawan-kawan aku yang meraikan hari wesak ni, aku nak ucapkan salam IMalaysia!

Aku ambik kesempatan hari cuti ni untuk berehat sikit. Malam tadi aku keluar jumpa kawan aku sat kat chenang. Once in a while, ni adalah satu activity yang sangat menarik. Melepak 1-2 jam, bersembang kosong perihal diri masing-masing, minum-minum dan tak lupa kunyah-kunyah sikit! Bergelak sakan kami bila dok bercerita pasal benda yang serupa kat tempat lama kami dulu. Bila satu-satu nama familiar keluar, masing-masing dok bertanya, "la...dia ada kat situ lagi ka...?"

Last week aku sempat balik ke kl sekejap. Bukannya balik untuk berhorey-horey tapi balik untuk bekerja. Since sunday tu off day aku, aku sempat la balik ke rumah sekejap. Langit tak selalu cerah....bila aku balik, habis semua demam! Aku jadi kalut dok bawak depa ke klinik. Lepas sorang...sorang.....last-last aku pulak yang depa bawak pergi klinik...dr suruh aku buat blood test. Aku buat dan aku terkejut walaupun aku buat blood test kat klinik, tapi result dapat dalam tempoh kurang dari 5 minit. Siap dengan white cell count lagi. Pergh....canggih....katanya since aku dah pernah dapat demam denggi, maka kebarangkalian untuk aku dapat buat kali kedua sangatlah tinggi. Bila dia tengok, platelette aku dah agak rendah. Dalam 226 compared to maximum count of 500! Level bahaya ialah pada 150 ke bawah....dalam pada dok letih dan panas badan, aku belajar satu benda pasal darah ni! Balik ke rumah, aku dah mula panic. Dulu aku dah kena demam ni. Seminggu kat hospital dan seminggu aku terkandas kat rumah. Azab sungguh demam denggi ni...tak padan kecik!

Anak-anak aku seronok jumpa aku. Masa nak sampai ke rumah, aunty talipon dan tanya aku ada kat mana? Aku cakap kat Pandan...Yuya dengan Marina dah berlari tunggu kat bawah. Bila aku berhenti kat depan rumah, Marina meluru kat pintu teksi sampai angkat tangan tinggi-tinggi ke atas dan dihayun ke bawah sambil cakap "Banzai...". Aku gelak sakan tengok Marina...."Pandai anak bapak!!!" Heh3...Malam tu aku tidur dengan Marina!@#$%^&

Masa aku kecik-kecik dulu aku selalu tengok aruah bapak dok chat rambut dia pakai berus gigi! Rambut bapak memang putih melepak. Aku rasa pasal tu lah menurun kat kami adik-beradik. Bapak ambik muka surat tengah suratkhabar, dia koyak betul-betul buat satu lubang untuk masukkan kepala dia, kemudian dia campur campuran yang busuk tu kat dalam piring. Dia gaul dengan berus gigi lama. Kat tangan kiri ada dia pegang cermin bulat yang kat belakang cermin tu ada gambar bintang filem hong kong! Aku selalu dok belek dekat-dekat bila bapak dok chat rambut. Bukannya belek kepala bapak, tapi dok belek gambar ah moi tu...heh3...lama jugak bapak dok buat menatang tu. Dalam hati aku, pasal apalah habiskan masa buat menatang ni? Aku lupa nama chat tu tapi kotak dia kaler purple sikit kalau tak silap! La ni pun mungkin brand tu ada lagi. Lepas sejam-dua bapak dok repair kepala dia, bapak pun cuci rambut dan sikat. Dia suka pakai kain pelikat dan tak pakai baju. Sambil pegang newspaper satu, bapak dok depan tv baca paper sambil dok nyanyi. Heh3...masa tu mungkin bapak rasa dia dah muda sikit.....

Hampir sebulan sudah, ada aku tulis yang abang aku datang pasal kerja kat langkawi. Dia duduk kat kuah sebab kerja dia kat sana. Masa aku pergi melawat dia, ada lah aku jumpa dengan 5-6 orang lagi kawan-kawan dia. Abang 8 tahun lebih tua dari aku. Bila aku jumpa depa, depa tanya, "ni sapa abang? sapa adik?" Pergh.....hebat-hebat.....maka bermula dari "hari jahanam" tu, masa aku balik kl last weekend, aku terus pergi saloon kat belakang rumah aku tu. Jeannie dengan Vivian tanya kat aku, "Abang macam biasa ka?" Macam biasa tu maksudnya cut and wash la....depa ni aku kenal sebab dah lebih 10 tahun aku gunting kat situ. Aku jawab, "today, wash, cut and color...". Budak-budak tu semua terkejut tengok aku. Melopong mulut depa...depa kata..."wah abang, ni bukan biasa....ni sudah luarbiasa...!" La ni kalau aku cakap umur aku 24, memang salesgirl-salesgirl kat duty free shop,tak pun cashier Haji Ismail mesti percaya ni.....

Hari tu Joe Labu ada introduce kan aku kat sorang lagi senior aku yang terjebak kat Pulau Berpuaka ni ala-ala cerita Famous Five kat dalam Enid Blyton tu! Kami kat sini panggil dia DJ Ray sebab pernah jadi DJ kat radio Langkawi kalau tak salah aku. Sekarang ni dah beralih arah dan sedang mengusahakan pusat latihan pelbagai bahasa antarabangsa di sini. Kaget dan terkejut aku dengan cerita dan pencapaian dia. Ray ni rupa-rupanya form 5 masa aku form 1 dulu. Tapi aku rasa Ray ni tergolong dalam kelompok masyarakat penyayang. Jadi aku tak berapa ingat yang aku pernah kena panggil dengan dia dekat "cube" dia dulu ataupun kena "pau". Kami akan sama-sama pergi sembahyang Jumaat tengahari nanti.

Masa kat sekolah dulu, hari Jumaatlah hari yang dinanti-nantikan. Kalau kena dengan time untuk aku balik kampung, lepas sembahyang Jumaat, aku dah siap sedia nak balik kl ataupun penang. Tak makan tengahari pun tak pa. Beg semua dah siap. Ramai-ramai kami naik bas dari tepi jalan kat sikamat tu. Seronok sungguh balik kl masa tu dalam umur 13 tahun. Sorang-sorang usung beg. Sorang-sorang naik bas ke terminal. Sorang-sorang naik bas sks ke puduraya. La ni perjalanan aku dok macam tu jugak. Sorang-sorang naik kereta ke airport....sorang-sorang naik airasia ke lcct....sorang-sorang naik teksi balik rumah....ish...ish...ish....what a life? Tapi bila tengok muka anak-anak dan aunty, perasaan kembali berbunga. Tapi yang letihnya bila balik pulak kesini. Aku tak ingat dah berapa puluh tahun aku dah duduk macam ni. Dari kecik sampailah ke besar. La ni pun kalau nak tinggalkan family, aku rasa sayu sangat especially bila tengok anak-anak tunggu kat pagar dok melambai bila teksi dah bergerak....Marina dengan tangan berhayun menjerit, "Banzai.....!"

Isnin, Mei 17, 2010

Cerita hari Ahad pulak!

(lauk dah habis, tapi orang dok pi cari makanan lagi..)

(nasi siapa lah ni?)

(ni pukul 10 pagi...lauk dah habis!)

(tokey tengah dok buat kalut...biasalah mamak penang!)

(kereta berderet-deret sampai. Kawan aku pun heran!)

Salam semua. Aku ada berjanji hari tu yang aku akan pergi pekena nasi kandaq yang aku tengok tak pernah sunyi daripada di serbu orang. Menghurung macam semut jumpa gula! Hari Ahad, off day aku yang sekerat tu, aku bangun awal macam biasa. Aku heran pasal apa aku tak boleh nak tidur sampai tengahari. Perangai pelik ni aku dah dapat dari aku kecik lagi....

Aku pergi ambik kawan aku kat satu hotel di pantai chenang. Kawan aku ni dah lama aku tak jumpa. Last sekali masa kami sama-sama kerja kat Renaissance hotel dulu. Aku dari tahun 96 sampai tahun 2006 dan dia dari 96 sampai 2001. Ada lagi rupanya kawan aku kat sini...heh3...aku rasa kalau aku cari lagi, mungkin aku jumpa 7-8 orang lagi ni! Kami berslam dan dia tanya aku nak pi makan kat mana? Aku cakap, hang ikut sajalah...jangan cakap banyak! Aku kona sana, aku kona sini, lepas 20 minit aku sampai kat tepi jalan nak ke Kuah. Kedai kecik kat tepi jalan dan berdepan dengan stesyen minyak Shell. Aku terpaksa parking lebih kurang 20 meter dari gerai dia sebab kereta penuh kat situ. Bila aku sampai, aku sengeh kat dia. Dia sengeh tengok aku. Aku sengeh lapar tapi aku rasa dia sengeh duit!

Aku sampai pukul 10 pagi. Aku tengok lauk semuanya dah habis. Yang tinggal cumalah ayam dengan telur rebus dan sayur kacang panjang sikit. Aku taruk semua. Kawan aku pun serupa. Orang berderet-deret sampai lepas aku. Ada yang makan kat situ dan ada yang bungkus@tapau. Bila cerita pasal tapau, aku teringat kat sorang tu yang nama Lan. Dia suruh tapau...actually Lan pun dok baca blog aku dan dia pun ada dok komen. Kat manalah Lan ni kerja yea? Aku pun lupa nak tanya dia!

Nasi kandaq dia memang kena dengan selera aku. Jadi aku bagi dia A+. Selera orang lain aku tak tahu. This is just my personal opinion. Hameed ni banyak cakap. Aku yang dok makan kat tepi dia asyik dok tergelak bila dengar slanga Penang dia. Memang aku teringat kat Kassim Nasi Kandar, Kassim Mustapha, Line Clear, Hameediyah, Kayu dan Pelita yang berlambak kat Penang tu. Semua kedai tu ada special depa yang tersendiri. Hameed ni lain. Nasi dia tak pakai nasi putih tapi nasi kuning. Style orang sini. Tapi taste dia memang aku suka. Ni semua actually menambahkan masalah untuk aku. Bertambahlah calorie aku! Aku pulak kalau makan nasi kandar, kuah mesti banjir. Habislah!

Aku kena lari balik ke hotel cepat sebab ada 2 orang penting yang aku kena jumpa walaupun aku off day hari tu. Lepas hantar kawan aku balik ke hotel dia di Pantai Chenang, aku pecut balik ke hotel. Jumpa guest penting aku kat lounge, sembang-sembang sat dengan dia sebelum aku bid farewell kat dia. Aku balik bilik sat. Tengok "Britain's Got Talent". Seronok tengok, aku dapat panggilan. Appointment pukul 2 petang tapi guest aku dari Egypt ni sampai setengah jam awal. Aku salin baju dan jumpa dengan dia pulak. Kami cerita pasal kerja. Dia datang dari jauh nak tengok tempat aku. Lepas ronda satu hotel dan berpeluh sakan, (eloklah jugak lepas kedarah nasi kandaq pagi tadi!), dia janji yang dia akan hantar guests dia kat tempat aku. Alhamdulillah. Kalau ada rezeki dengan depa, adalah...aku balik bilik...

Lepas sembahyang Asar, aku jadi boring tak tahu apa nak buat kat bilik. Aku capai kunci kereta, turun, bawak kereta menghala ke Pantai Tengkorak! Sebelah ni aku tak pernah sampai lagi. Half way through, aku berhenti kat Petronas beli bekalan. Sambung bawak kereta. Slow kan kereta sikit kat Pantai Tengkorak. Malas nak berhenti. Aku bawak lagi terus. Ada hutan lipur yang ada air terjun dan sungai, katanya. Aku tengok air kering. Aku malas nak berhenti kat situ walaupun aku dah bawak Metro Ahad dan buku untuk dibaca. Aku pandu terus menghala ke Datai. Berhenti sekejap kat tepi golf course, cantik aku tengok dan well taken care of golf course dia. Malangnya aku bukannya kaki golf. Kalau tak, memang kat situ lah nampak gayanya hujung minggu aku! Masa aku buat U-turn kat depan Datai, aku dapat 3 sms. Wah...ni penting ni sebab bunyinya berderet-deret! Aku baca satu.....dia kata, kalau nak buat sms ke Malaysia, aku kena RM2. Kalau nak buat panggilan ke Malaysia, aku kena RM3 seminit dan untuk mendapat bantuan dari Kedutaan Malaysia, sila dial nombor berikut....la...ni apa cerita ni? Aku kat mana ni? Aku masih lagi kat Langkawi. Masih lagi kat Malaysia...passport pun tak bawak ni! Heh3...Rupa-rupanya, kat Datai area tu, aku dah dapat signal dari Thailand! Aku cakap betul ni, aku tak pi pun Siam....sungguh!

Aku ada cerita dulu yang ada 2 orang penting di Thailand yang aku kenal rapat. Aini Atan. Dia kat Songkhla. Dia Consul General kat sana. Budak ni satu batch sengan aku kat seremban dulu dan dia ni jugaklah yang kalahkan aku dalam permainan badminton masa kami Form 1 tahun 1981 dulu! Manakala di Kedutaan Malaysia di Bangkok pulak ada Syed Bakri. Bekas Consul General di Jeddah dan la ni dah dipostingkan ke Malaysian Embassy di Bangkok. Syed Bakri ni kawan aku masa kat Sekolah Rendah Iskandar di Alor Setar tahun 1980 dulu dan kami sama-sama main bola dalam satu team. Budak Kuala Nerang. Aik...takkan depa hantar message kat aku kot? Tamar Jalis betul lah!

On the way back, aku berhenti kat satu secluded spot. Baca paper. Bila aku tengok kereta lain dok perlahankan kereta depa bila lalu kat kereta aku, aku jadi lemas...bila aku tengok kat depa, aku nampak yang leher depa panjang bila lalu kat tepi kereta aku sambil menjengok. Woi...ingat aku ada marka ka dalam kereta? Aku berhenti nak baca buku lah....aku jadi rimas dan terus start engine kereta. Balik mengarah ke Harbour Park. Nampak pulak KFC....alahai...tiba-tiba aku teringat kat Snack Plate! Bedal Snack Plate, kembong perut, aku balik hotel dan telan HISTAC!

Pukul 8 malam, aku skype dengan aunty dan anak-anak aku. Lega tengok muka depa. Puas rasa! Tiba-tiba aku teringat yang abang aku nak datang Langkawi hari tu jugak. Aku talipon dia. Dia hangin dengan aku dan cakap yang dia dah sampai pukul 5.30 petang tadi dengan Firefly dari Penang. Oooppps...sorry. Aku bagitahu aunty yang aku kena stop skype dan lari pi jumpa abang aku. Dia datang sebab kerja. Dia buat audit kat satu jabatan kerajaan kat sini. Masa start engine, dia talipon dan tanya aku ada kat mana? Aku cakap baru tengah start engine. Dia kata tak payah datanglah sebab kawan dia ajak dia keluar makan! Alamak...sorry...bawak dia makan tu aku rasa tanggungjawab aku tu sebagai adik! Aku hayun kaki balik bilik. Aku sms aunty bagitahu boleh sambung skype balik...kami terus bersembang sampai lewat malam! Heh3...

Jumaat, Mei 14, 2010

Cerita hari Jumaat

(budak2 dok main bola...macam kenal la budak2 ni...)

(hill view)

(burung ni cantik tapi kecik pulak!)

(ada kampung nelayan yang sangat menenangkan fikiran kat sebelah tempat aku ni)

(cantik sungguh awan cumulus nimbus ni...err, betul ke?)

(aku suka reflection awan tu. Cantik!)

(nampak cable car?)

Semalam dah hampir pukul 10 malam, aku dapat panggilan daripada Cikgu Zainuddin. Cikgu Zainuddin ni ialah cikgu bola abang. CZ ucapkan terimakasih kat aku sebab benarkan abang main bola mewakili Daerah Hulu Langat. Aku cakap sama-sama dan terimakasih jugak pada CZ sebab jaga abang dengan baik. Abang masuk final peringkat negeri Selangor dan CZ kata, kemungkinan besar abang akan dipanggil untuk mewakili Selangor bawah 12 tahun ke peringkat kebangsaan pulak. Aduh...kacau ni. Aku talipon aunty dan bagitahu. Aunty cakap dia bangga dengan abang dan dia tak sangka yang abang akan sampai ke peringkat tu. Dia kata kalau abang dapat selection nanti, dia benarkan...aunty ungkit balik, dia cakap masa aku kecik dulu pun macam tu jugak dan arwah mama tak bagi main. Aku menipu arwah mama semata-mata nak pergi main....aik? Mana dia tahu cerita aku masa kecik-kecik dulu? Hmmm...mungkin aku dok bercakap masa tidur kot! Satu lagi misteri nusantara oleh si Tamar Jalis ni! Heh3...

Lepas aku bercakap dengan aunty, aku dapat satu lagi call dengan nombor pelik. Bukan nombor Malaysia. Bukan jugak nombor Nicaragua ataupun Papua! 6-7 kali bila aku angkat, panggilan tu putus. Dulu Angelina Jolie pun dok main-main macam ni jugak dengan aku. Aku tak layan. Tu yang sangkut kat Brad Pitt...last sekali panggilan tu aku jawab dan bagi salam. Dia jawab salam aku. Dia kata "Mr...this Mufiz...Al Safwah Hotel, Makah!". Aku terkejut sebab Mufiz talipon aku. Kat belakang (background) aku dengar lagi 2-3 dok mintak talipon nak cakap dengan aku. Mufiz nak ucap takziah kat aku sebab penyamun-penyamun tu semua baru dapat tahu yang mama meninggal dunia. Aku ucapkan terimakasih sebab depa bersusah-payah talipon aku dari Mekah. Banyak depa pakai duit semata-mata nak bertanyakan khabar aku. Aku bersyukur dapat staff-staff yang macam tu. Alhamdulillah depa masih ingat kat aku walaupun tiap-tiap hari aku lah yang dok gasak depa!

Ada sekali tu aku teringin nak makan nasi kandar lagi. Aku tanya kat staff yang ada. Depa ada bagitahu kat satu tempat dalam perjalanan ke pekan Kuah. Katanya kedai tu kecik dan buruk tapi sedap. Aku tanya location dan pecut kesana. Bila aku sampai aku tengok makanan semuanya dah habis. Nasi pun habis...apalagi lauk tapi orang masih ramai dok tapau kuah! Pergh...mesti power ni! Aku tanya pukul berapa bukak? Dia cakap dari pukul 7.30 pagi dan selalunya 10 pagi dah habis...aku heran...wah...mesti bagus ni. Aku janji nanti aku off aku mesti pergi kat kedai tu dan mungkin aku ambik gambar sekali.

Aku ada sorang kawan nama Munir T. Seorang kontraktor yang berjaya. Umur sama dengan aku. Baru 24! Projek berjuta-juta dah dia selesaikan. Alhamdulillah aku bersyukur dapat kawan macam tu yang masih lagi ingatkan kawan. Ada sekali Munir datang kat rumah aku di Ampang bila dia dapat tahu pasal arwah mama. Munir sanggup drive dari Kulim semata-mata nak jumpa aku. Aku dengan Munir ni sangat rapat. Rumah aku macam rumah dia dan rumah dia macam rumah aku. Boleh masuk dapur selongkar cari makan. In fact Munir duduk dengan aku kat Penang dulu masa buat Form 6. Munir bercerita kat aku yang dia berkesempatan makan malam dengan Tun Mahathir awal tahun ni. Maklumlah sama-sama SAHOCA! Lepas dinner, dia berkesempatan duduk dengan Tun pulak sambil minum kopi untuk bercerita lebih lanjut. Munir kata kat Tun yang dia tak larat jatuh bangun dalam business ni dan bagitahu yang dia dah nak give up at one time. Munir kata Tun senyum bila dengar dia cakap macam tu. Tiba-tiba Tun kata, "Listen...I became the Prime Minister when I was 56 years old (ye ke? Aku tak ingat, sorry). I was still a Prime Minister even way after I reached 70 years old. Retired and still very much involved in work even till now. And how old you said you are?" Alamak, part ni kawan aku si Munir ni dah terkedu. Moral of the story is, never give up....lama kami bersembang malam tu cuba untuk menyelami dan menghuraikan kata-kata Tun....kami bersalam erat sebelum Munir dan wife mintak diri untuk balik Kulim malam tu jugak...

Rabu, Mei 12, 2010

Life is sweet!

(aku pun kenal jugak dengan bintang pilem...errr...ataupun depa yang kenal aku kot...heh3...)

(masa dok gila berlari untuk sekolah dulu. Macam biasa, aku berdiri disebelah kanan...lepas lari untuk sekolah, aku lari dari sekolah pulak!)

(banyaknya aku minum!)

(aku berhenti tepi jalan untuk ambik gambar)

(lokasi yang sama kat tepi jalan lepas airport sebelum traffic light)

Hari Sabtu lepas aku tak boleh nak lelap mata. Macam-macam ada kat dalam kepala otak aku. Teringat yang tu lah...teringat yang ni lah...apalagi bila aku tiba-tiba teringat kat mama. Lagilah mata aku dok klip-pok...klip-pok...Sedar-sedar dah pukul 3pagi. Alamak macamana nak bangun ni? Aku terlelap jugak sambil teringatkan mama.

Waktu bangun pagi masih tetap macam biasa. Masih pukul 6 pagi. Mata aku juling. Buat kopi secawan tanpa gula tiba-tiba mata aku cerah balik walaupun otak masih tidur!. Aku mandi, siap-siap, terus keluar. Sekali ni aku bawak tikar sekali. Baru usung tikar dah kena tegur dengan staff. "Nak tidoq tepi laut ka...", "Nak picnic ka..." hah semuanya salah. Saja aku preparekan tikar dalam boot kereta. Manalah tahu kot-kot instead of tepi laut aku melepak kat tengah bendang pulak!

Aku terus ke Kuah nak breakfast. Amboi jauhnya nak breakfast! Aku masuk kat Pekan Rabu. Kat bawah tu ada satu kedai mamak. Nama aku tak ingat. Aku masuk nak makan roti canai, tapi bila masuk aku tengok semua orang dok makan nasi kandaq! Alamak, kacau ni....Bila mamak tu tanya nak makan apa, aku cakap "roti kandaq!" Mamak terkejut, aku pun tersentak sama...actually otak dok ingat kat roti canai tapi mulut nak makan nasi kandaq...alahai...macam ni pun ada! Last-last aku mengalah kepada nafsu. Aku order nasi kandaq jugak. Kuah taruk atas kasi banjir, telur rebus dengan ikan goreng satu. Habis cerita. Lepas makan aku menyesal tak sudah....

Lepas nasi kandaq, dengan perut yang membusut dan tanpa hala tuju, aku bawak kereta pusing-pusing Langkawi sekejap. Lepas tersedar yang aku dok pusing kat tempat yang sama, aku cilok masuk simpang kat balai polis dan bawak terus tanpa tujuan lagi. Lepas Petronas aku nampak satu bangunan besar kat sebelah kanan jalan. Aku bagi signal dan cilok masuk. Aku park betul-betul kat depan kedai. Orang berduyun-duyun masuk keluar kedai. Wah...banyaknya duit depa! Aku tengok beg plastik yang depa dok usung tu...ada tulis satu nama famous untuk orang beli barang. Alamak nama kedai tu tiba-tiba aku lupa lagi. Takpa...nanti kalau ingat aku tulis walaupun masa tu mungkin topik dah tak kena! Aku masuk. Belek dan keluar balik. Memang sah aku tak minat dengan barang-barang tu semua. Aku rasa aku bernasib baik jugak sebab tak minat! Aku rasa aunty pun mungkin tak minat sama macam aku...aku rasalah...aaahhhh aku ingat dah. "Idaman Suri!". Aku menuju ke kereta. Masuk, start engine dan patah balik ke pekan Kuah tanpa tujuan lagi. Sama macam time kat sekolah....selalu tak dak tujuan! Heh3...

Aku pecut ke jetty. Park kereta, cari newspaper banyak-banyak, lintas jalan, cari kedai kopi lagi. Sekali ni aku terjumpa Starbucks. Masuk dalam, order drinks, baca paper. Lepas satu newspaper, aku tukar newspaper lain pulak. Lepas satu drinks aku tukar drinks lain pulak. Aku tahu yang aku masuk kat situ dalam pukul 12 tengahari. Aku keluar almost 4pm! PUAS!!!!!!! Aku drive pelan-pelan balik hotel....heh3...

Ada satu gambar yang aku selit kat atas tu sebenarnya aku terjumpa kat dalam FB kawan aku. Aku cilok lagi. Satu lagi, aku heran sungguh pasal apa aku selalu berdiri kat sebelah kanan lagi? Misteri Nusantara betul ni! Kalau tak tahu, aku lah yang pakai baju kaler lain dari yang lain. Berdiri paling kiri tu pulak, cikgu aku yang bernama Azizi Sihab. Dia ni Jawa KL. Ada aku cerita pasal cikgu Azizi Sihab ni dulu dalam entry aku yang dah lama. Cikgu ni lah yang lari paling tegak dalam dunia.....heh3...cara dan teknik berlari memang nombor satu. Tapi masa hari sukan dan berlari sama-sama dengan cikgu lain, tak pernahnya dia menang! Heh3...

Gambar lagi satu pulak, gambar kawan blogger aku yang tiba-tiba hantar sms kat aku bagitahu yang dia ada kat Hospital Ampang sebab demam denggi. Yang aku sedih tu, anak dia 2 orang pun ikut warded sama. Lama aku tak jumpa Vimmy Yasmin. Ni blogger yang famous dialam maya ni. Masa aku sampai, dia cakap, seronok dia bersembang walaupun aku kesian tengok keadaan dia. Lepas aku sampai, ada 2 orang perempuan pulak sampai. Aku tengok, eh...sapa la pulak ni? Nampak macam kenal...finally lepas bertentang mata, dia introducekan diri dia as KUZA.......huh? KUZA yang pelakon tu? Pergh....aku famous...aku famous.....lepas bertanya khabar dan bercerita dengan Vimmy dan lepas kena halau dengan security, aku dengan muka tak malu pun shake hand dengan depa sekali lagi dan balik...2 days after, aku dapat sms dari Vimmy Yasmin yang depa sekeluarga dah discharged...alhamdulillah!

Sabtu, Mei 08, 2010

Siti Fatimah

(cantik bot2 kat sini)

(aku ambik gambar dari dalam kereta sebelum kena baling selipar!)

(kereta penuh nak tengok konsert Siti Fatimah!)

(aku lupa yang ni gambar kat mana...heh3...)

(as a treat, aku belasah pulak ayaq nyoq!)

Ada sekali tu entah pasal apa perut aku tiba-tiba jadi lapar. Dulu ada kawan aku berpesan. Kalau nak makan sedap, pergilah kat "Siti Fatimah". Penat aku dok mencari si Siti ni. Melilau satu Langkawi ni. Yang aku tahu cuma Siti Norhaliza, Siti Fairuz dan mungkin jugak Siti Norhayati....aik...Siti Norhayati? Huh, yang ni penyanyi yang baru nak naik. Album tak dan nak buat lagi! Cuma setakat ni katanya cuma dapat menyanyi kat bawah khemah kenduri kahwin dan fun fair...heh3...Jadi pada sapa-sapa yang bernama Siti Norhayati, heh3...aku saja suka kacau!

Penat aku cari, last-last jumpa jugak kedai ni. Jalan dia kalau malam-malam agak eerie...tapi pergi waktu siang...nak eerie apa! Selalunya aku tak kisah sangat pasal makan ni, memandangkan ramai kawan-kawan aku dok reccommend, aku pun pergilah....masa aku sampai, aku tengok kereta dah berderet-deret. Aku parking kat satu kawasan yang agak tak tersorok! Belum pegang pinggan aku dah basuh tangan dulu. Kelas.....Pegang pinggan, ambik nasi 11 senduk, pusing satu meja sambil dok belek lauk yang ada. Alamak...habislah aku! Kepala otak dok melilau pikir macamana aku nak dapat berat 73kg balik...."ishyyy, apa nak kalut pikiaq aih!" Sambil tutup mata, aku senduk saja lauk yang ada kat situ. Bukak-bukak mata dah selonggok nasi dan lauk dalam pinggan aku. Aku duduk diam-diam dan mintak teyy ais. Tak dan nak tengok kiri-kanan. Masa kat Langkawi ni aku memang enjoy makan nasi melayu. Banyak variety ada. Kalau kat KL tu aku kurang sikit. Sebab ada "inspector kesihatan" yang dok menjaga dan selalu dok control makan-minum aku! Heh3...pada inspector kesihatan yang dok ada kat Taman Cahaya tu, "anda bolehlah bercuti!"

Suasana kampung yang santai membuatkan aku tak ingat dunia langsung. Aku rasa dunia pun tak mahu ingat kat aku kot! Nak tambah nasi, aku malu pulak. Aku tengok kiri-kanan, depan-belakang, atas-bawah, tak dak pulak orang tambah nasi. Habis, kalau orang lain tak tambah, takkan aku nak buat gila! Takpa...lain kali aku makan, aku bungkus sekali bawak balik dan sambung makan kat bilik pulak...amacam? Geliga tak plan aku? Masa makan, telur mesti ada. Ikan mesti ada dan ayam mesti ada. Tukang yang dok "kelitin" sambil dok kira makanan aku pun aku tengok senyum memanjang. Amboi...baik sungguh budak ni....orang makan dia dok layan sambil senyum...masa time nak bayar baru aku perasan, budak yang dok senyum-senyum kat aku tadi rupanya cashier dia! Patut dia dok senyum! Berapa harga yang aku makan tadi? Bila makan tak ingat dunia, harga pun mestilah tak ingat dunia jugak...heh3...Langkawi Meriah!

Dengan perut membusung, ada pulak orang recommend untuk pi pekena ayaq nyoq pulak....habis sebijik aku minum. Siap lapah isi nyoq lagi...kat mana aku pi minum ayaq nyoq, jangan tanyalah...aku cuma "veni, vedi, veci..." dan kalau aku buat direct translation, lebih kurang bunyi dia macam ni lah..."tengok, nampak, tibai...". Heh3...

Aku kembung perut senang hati...balik dalam keadaan yang sangat sendat sana-sini! Mata jadi kuyu....mulut dok menguap hau...hau....masa ni lain aku tak pikir. Kalaulah bantal dapat peluk aku!

By the way, semalam aku ke Pantai Chenang. Berhenti kat Al Maz yang kat depan Casa Del Mar tu. Berhenti kereta, aku tengok ada Mat Salleh dok melepak kat meja aku yang selalu aku duduk. Pecut kereta pi cari kedai lain pulak. Sampai kat kedai Mexican aku terbau pizza...hmmm kalau nak makan pizza baik aku balik hotel! Aku pecut lagi kereta 110km/jam. Ternampak satu kedai melayu. Aku cuma niat nak baca Berita Harian dan minum teyy. Tiba-tiba ada pulak sorang budak Mat Salleh ni dok makan satay dengan lahap. Alamak, tergugat aku ni...73...73...73...aku order 10 cucuk. Harga sama macam kat KL. Sebatang 70 sen! Taklah sesedap Satay Zaini kat International School kat KL walaupun harga serupa. Lepas habis, aku baca lagi BH yang aku bawak. Ada pulak family melayu dok ngap-ngap nasi goreng sebelah aku....73...73....aku order nasi goreng belacan dengan telur dadar. Huh...ambik kau Cik Kiah! Dah habis makan aku bayar. Semuanya RM15. Not bad actually! Masa tengah dok makan, aku sempat sms aunty dan bagitahu yang aku tengah makan sorang-sorang. Dia balas sms aku dengan message, "alahai...kesiannya...". Lepas makan, aku lipat newspaper aku, masuk kereta, drive balik...

Esok pulak aku nak jumpa Joe Labu kat Starbucks...alamak, lupa nak tanya Starbucks kat mana? Heh3...

Rabu, Mei 05, 2010

Life Goes On...

(marina tengah buat potato salad dengan aunty. sorry...gambar2 lain aku nak upload tapi tak dapat2!)

Abang dah 12 tahun, aku bawak abang dan aunty ke jabatan pendaftaran tempohari. Sekali ni aku pergi ke Pejabat Pendaftaran di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Abang nampak macam tak sabar. Maklumlah dah dewasa...aku sebenarnya dah lama tak kesitu, apalagi ke Jalan TAR tu. Sebenarnya yang buatkan aku tak kesitu sebab aku tak ada tujuan untuk kesana...semuanya ada di kawasan ampang, semuanya senang. Nak tengok wayang, ada MBO...nak beli dvd, ada kat ampang point...nak window, ambik elevated highway, terus masuk KLCC parking...apa lagi aku nak? Cuba yang tak ada kat ampang, tempat nak buat IC anak aku! Kalaulah aku boleh buat kat mini market belakang rumah...bukan ka senang!

Kami naik sampai kat atas. Aku terkejut, aunty terkejut...abang terkejut dan marina pun buat-buat terkejut jugak...Apa pasal kami terkejut? Rupa-rupanya kat situ tak ada orang! Kelas....segala urusan berjalan dengan pantas. Sementara aku dok menunggu abang untuk buat IC, aku heran, manalah aunty ni dah pergi. Marina pun hilang jugak...aku talipon aunty. Dia jawab, dia ada kat counter sebelah sana. Aku confused. Aku tanya aunty, dia pi tunggu kat hujung sana buat apa? Rupa-rupanya, aunty pun dok menunggu IC dia jugak. Aku terlupa yang aunty dah apply IC tapi masih belum dapat lagi. So hari tu, lepas abang buat IC, aunty pun dapat IC permanent resident dia...Horey...double celebrations!

Nak dijadikan cerita pulak, tarikh mama meninggal dan tarikh ulang tahun aku dan aunty yang ke 13 pulak cuma berselang 3 hari. Jadi kami tak ke mana. Aunty dengan Marina cuma masak makanan yang aku suka. Apalagi kalau bukan japanese food. Aku suka sangat dengan potato salada yang Marina tolong buat. Aku rasa 2 beg jugak habis. Masa tu jangan ditanya berat aku dah berapa! Makan sampai tak ingat dunia...

Kami makan malam tu sampai tergolek-golek kat depan tv. Lepas makan malam, aunty keluarkan pulak kek untuk kami melahap dan tambahkan berat badan lagi. Dalam pada dok makan, aku sempat dok pesan kat yuya jangan dok makan banyak sangat...nanti berat...goalkeeper mana boleh gemuk....yuya tengok muka aku sambil mencebik! Heh3...

Isnin, Mei 03, 2010

Mama

(mama ada kat sini)

(baru balik dari kubur)

(tok mama dah tak ada, marina tak tahu!)

(selalu dok tanya aku, tok mama pi mana? Aku speachless!)

24/4 aku masih lagi bertugas. Penat ronda satu kawasan aku sampai ke lobby dan sambil bersembang dengan staff-staff yang ada kat lobby, aku dapat satu panggilan dari aunty. Panggilan pada pukul hampir-hampir 6.30 petang tu memang memeranjatkan aku. Aunty tanya samada aku boleh terima panggilan dia. Aku jawab ok. Dengan nada tersekat-sekat, aunty bagitahu yang mama dah meninggal dunia. Kepala aku rasa berpinar. Baru 2 minggu lepas aku balik kl dan berjumpa mama. Memang masa tu aku nampak yang mama dah tenat tapi aku gagahkan jugak untuk balik ke langkawi walaupun hati aku rasa berat. Aku pun tak tahu pasal apa masa tu aku tak sanggup nak tengok mama lama-lama. Mata mama dah tak larat nak bukak. Air mata berlinang kat kelopak mata mama. Aku bagi mama minum air tapi mama tak mampu nak telan. Air meleleh kat tepi mulut mama. Mama terbaring lesu kat katil dirumah kak anne.

Aku balik dan bercerita pada aunty. Aku cakap yang aku sedih tengok mama. Mama tak macam ni dulu. Mama memang cergas dan sangat aktif. Dari aku kecik sampailah aku besar, berkerja, berkahwin dan sampai aku ada 3 orang anak. Aku tengok mama daro sorang yang sangat aktif sampailah mama terbaring lesu. Tiap-tiap kali aku cium pipi mama, mama akan bertanya bila aku akan balik jengok dia lagi. Pelan-pelan aku bisik kat telinga mama yang aku akan selalu menjenguk mama.

Lepas aku dapat call dari aunty, aku jadi kalut mencari flight paling cepat ke kl. dalam masa 15 minit aku dah bersiap dan dah ada kat airport. Staff aku pun kalut cari available flight. Katanya air asia ada tapi pukul 8.15 malam manakala kalau aku sempat, MAS ada tapi cuma tinggal setengah jam sebelum bertolak dan gate serta counter dah pun ditutup. Aku mintak tolong dan cerita yang mama baru meninggal dan aku kena balik cepat ke kl. Staff kat counter MAS faham. Dia bukak counter balik dan mintak tolong kawan dia kat ticket counter terima aku walaupun depa pun dah tutup counter. Aku dapat flight dan depa tolong aku. Polis yang aku selalu jumpa kat airport dan selalu membantu kami pun ada kat situ. Aku bagitahu kat dia dan dia tolong talipon kat staff didalam pulak. Depa tunggu aku. Nasib baik airport sini kecik jadi proses aku nak lari balik berjalan lancar. Dalam pada dok berlari, aku sempat hantar sms kat bos-bos aku di kl. Depa ucap takziah dan suruh aku balik kl cepat dan bagitahu kat aku, "take your time and come back whenever evrything is over!". Aku ucapkan terimakasih pada bos aku dan begitu jugak pada owner yang sanggup bertanya khabar dan ucap takziah. Jadi pada kesempatan ni jugak, aku nak ucapkan terimakasih pada depa semua pasal prihatin dengan kebajikan staff depa!

Aku sampai KL tepat jam 8.10 malam dan terus ambik taxi ke rumah kak anne. Sampai rumah aku tengok mama dan ada kat atas katil dan van mayat dah menunggu kat luar. Ahli qariah dah dok siapkan tempat mandi dan kami anak-beranak dan cucu-cucu mengangkat mama dan letakkan kat atas tempat mandi. Pelan=pelan kami mengikut arahan memandikan mama. Aunty pun mandikan mama jugak. Lepas selesai, mama kami angkat dan letakkan kat depan untuk disembahyangkan. Aku berdiri di saf depan dan sama-sama bersembahyang jenazah. Semasa aku di Mekah dulu boleh dikatakan tiap-tiap hari selepas bersembahyang jemaah di masjidil haram, aku akan menunggu untuk bersama-sama bersembahyang jenazah. Tak sangka kali ni aku bersembahyang jenazah untuk mama!

Lepas sembahyang, kami pelan-pelan letakkan dalam keranda dan bawak mama masuk kedalam kereta jenazah yang dah sedia menunggu. Kami ke tanah perkuburan di Kota Damansara seksyen 9. Pelan-pelan mama diangkat kedalam liang. Tanah dikambus. Tu lah kali terakhir kami tengok mama. Talkin dibacakan dan setelah selesai, kami beredar perlahan-lahan meninggalkan mama.

Sampai dirumah, aku tengok yang abang baru sampai dari penang dengan keluarga dia. Malam tu kami berkumpul dirumah kak anne. Cuba menyelesaikan semua perkara yang perlu. Semua dalam keadaan lemah-longlai dan tersangat sedih. Dalam bersedih, kami jugak bersyukur yang mama meninggal dalam keadaan tenang dan urusan mama berjalan dengan sangat lancar. Mama meninggal sewaktu kak anne, abang aku joey dan kakak ipar aku natrah sedang dok mandikan mama.....

Dalam kesempatan yang singkat ni, aku nak ucapkan terimakasih pada semua orang yang bertungkus-lumus bersama-sama kami, terutamanya pada adik-beradik, kak anne, kak lit, abang, wan, joey, spouse masing-masing, sedara-mara kami yang aku tak sempat nak sebut nama, staf-staf aku, bos-bos aku dari kl office dan hq, owner aku yang sangat prihatin, kawan-kawan bloggers, member-member sdarians dan lain-lain yang tak putus-putus dok talipon dan menghantar sms takziah pada aku dan semua yang aku kenal. Semoga keprihatinan anda semua akan mendapat balasan dari Allah SWT.

Cikgu Amir dan Speedy Bilis..

Marina Ayumi bangga!   Assalamualaikum sekali lagi adik-beradik yang sangat aku sayangi.. Selalu sangat aku bercerita pasal Azumi dan Y...