Selasa, November 30, 2010

Bangkok Part 1

(marina dengan muka sakana dia!)

(aku dan kawan lama aku...aku perasan yang rambut dia masih hitam!!)

(Pam buat2 busy masa nak ambik gambar)

(apalah depa jual tu?)

(mata marina tak kelip2 tengok kasut2 ni semua)

(disalah satu pasar malam kat Bangkok)

(tengok pipi aku dah tembam!)

(Abang bangga jadi juara siap pakai malaysian flag lagi...ala2 asian games!)

(coach lain semua dok tanya abang umur berapa.....passport abang siap, just in case!)

(saujana mata memandang....aku rasa aku paling besar...heh3...)

Hari Jumaat pagi kami dah bersiap nak berjalan. In fact bukan hari Jumaat, to be precise, kami dah siap dari Khamis lagi dah! Bukannya siap apa, siap budak-budak tak boleh tidur sebab nak ke Bangkok! Depa punyalah seronok....aku pun tumpang seronok sebab berkesempatan bercuti dengan keluarga. Kami ambik kesempatan ke Bangkok sebab abang ada perlawanan bolasepak peringkat antarabangsa kat sana. Ada pasukan dari Singapore, Australia, China dan jugak tak lupa dari negara tuan rumah sendiri yakni Thailand. Adalah dalam 12 team semua kalau tak silap aku. Aku dah pesan awal-awal suruh travel light sebab kapal terbang ni tak boleh bawak lebih...nanti charge dia pun lebih...heh3....aku lupa nak bagitahu kat TF yang aku nak bercuti....kalau tidak, mungkin dia bagi satu dan suruh aku bawak sendiri ke Suvarnabhumi...

Sampai kat airport, semua orang dok tengok budak-budak pakai baju sponsor tunggu flight. Melepak kat depan Mc Donald sambil bergambar sakan...aku pun tumpang sakan sama...heh3...check in and boarding langsung tak menjadi masalah. Semuanya on time. Tak macam nak ke pulau puaka tu...memanjangnya tak ikut time! Puaka sungguh! Bila kami boarding, masyAllah, meriah sungguh budak-budak tu. 2 jam perjalanan langsung tak terasa tapi aku rasa, penumpang lain mesti dok menyumpah sebab satu team dah jadi macam 10 team dalam kapalterbang tu! Aku terdengar orang belakang aku cakap kat kawan dia yang inilah flight yang paling bising yang dia pernah naik....apa nak buat, hidup mesti ceria!

Sampai kat Bangkok masih lagi on time. Lamunan kami terhenti sebab immigration punyalah queue panjang. Nasib baik aku bawak Marina. Kami dapat priority lane. Thanks to Thai Airport Authority yang sangat prihatin. Kat situ kami tinggalkan abang sebab abang akan menginap di perkampungan sukan di Hotel Ramada. Kami naik teksi terus ke hotel kami di Ramkhamhaeng. Jammed was quite bad tapi masih masuk akal lagi. Sampai kat hotel, kawan lama aku tahun 94 dulu dah tunggu. Budak Siam ni lah yang selalu aku dok bercerita sakan kalau aku ada menyentuh topik pasal Siam. Masa dalam kelas dulu dia duduk kat depan aku. Kami sama-sama kerja kat Geneva dulu. Walaupun dah agak lama, kami masih lagi berhubung rapat. At least seminggu sekali kami mesti bertanya khabar. Aunty pun kenal rapat dengan Pornpajong Watcharaparn @ Pam ni. Pam pun pernah datang KL tengok Yuya masa babay dulu. Masa kami sekeluarga ke Hatyai dulu, Pam lah yang jemput kami dengan kereta dia kat BKH masuk ke Hatyai dan mak dia personally tunggu kami dan masak makan tengahari untuk kami. Baik sungguh family dia. Adik dia pulak bekas pelakon dan model iklan kat sana. Aku ada jugak tanya kat Pam, adik dia sihat ka? Tapi bila perasan aunty jeling kat aku, aku tukar dan tanya mak-pak dia sihat ka? Heh3....

Lepas check in, Pam bawak kami pergi makan malam kat tepi apartment dia which is only seberang jalan tempat aku duduk. Tak lah jauh mana pun. Pam kata senang dia nak jaga kami dan jumpa kami. Kalau kat tempat lain Pam mungkin tak sempat sebab dia sibuk kerja. At least kalau kat situ, awal pagi sebelum pergi kerja dia boleh datang tengok kami dan malam lepas kerja dia boleh bawak kami pergi makan....amboi baik sungguh kawan aku ni....Tu yang aku kata tu, aku bernasib baik sebab dapat kawan-kawan yang baik....

Apa kami makan malam tu? Sorry...bersembang sakan, aku terlupa nak ambik gambar...tapi yang mesti untuk aku, extra dish of Pad Thai. Yang tu mesti untuk aku. Very nicely done, balanced and tasty. Ahhh...thai food.......

Ahad, November 28, 2010

Commersial Break

Salam untuk semua yang dok paksa diri untuk baca blog aku.....at the moment aku dok bersenang-lenang di Bangkok. Merehatkan diri sat bagi mencari idea-idea baru.....heh3.....horey-horey ni................

SABHAI....SABHAI......(betoi ka dia tuleh lagu tu?). Akan menulis balik bila aku balik minggu depan......errr...aku nak sambung horey-horey sat...........(dengan anak-anak dan isteri tersayang...)

Rabu, November 17, 2010

Lama sungguh!

(Yuya belajar jadi conductor nak ganti Johari Salleh dan bukannya untuk Intrakota!)

(Abang dah habis sekolah rendah!)

(Abang dihari khatam quran...)

(Rambut aku yang tak chat...heh3...)

(khemeh kami kat feringgi stone..)

Ngam-ngam 2 minggu aku tak update blog aku. Bukannya aku dah kehabisan modal, tapi aku tersangat sibuk lately. Sibuk dengan kerja, sibuk dengan family dan jugak sibuk buat-buat sibuk! Heh3...Mula-mula aku sempat lari ke Penang sekejap. Lama aku tak balik dan semenjak arwah mama meninggalkan kami, aku masih tak balik-balik lagi. No doubt rumah tu kosong tapi di rumah tu jugaklah aku membesar, jadi macamana aku tak balik? Salah besar tu. Aku bertolak malam dan singgah beberapa kali di R&R sebab aku minum air banyak! Sampai saja kat Brown Garden malam tu, bergelimpangan kami tidur kat depan TV. Esok paginya terasa badan aku sengal-sengal sebab dah lama tak bawak kereta lama-lama....or was it because of age factor? Heh3...Program di Penang memang berlambak-lambak. Selain daripada makan dan makan berlambak-lambak, aku jugak finally dapat pergi melawat kat Hard Rock Hotel. Beli apa-apa yang patut, ronda satu Penang Island dengan anak-anak dan lepas tu tak lupa pergi camping setengah hari kat Batu Feringgi. Satu spot yang sangat tak ada orang masa kami sampai tapi penuh dengan manusia bila kami nak balik! Oh ya, aku baru teringat. Kami balik Penang masa cuti Deepavali...

Sepanjang kat Penang, aktiviti kami sekeluarga dah tentulah cuci rumah. Atas, bawah, toilet, tukar curtain, tukar cushion cover, kemas almari, buang sampah, lap tingkap dan jugak potong dan cantas pokok-pokok yang dah mati. Oleh sebab aku kerja bertungkus-lumus, berat aku naik lagi! Aik? Aku talipon kat kawan aku masa kecik dulu. Nama dia aku tak pernahnya tahu tapi aku panggil dia Baji. Baji ni anak cikgu. Rumah dia cuma selang 2 biji rumah dari rumah aku. Selalu dia melepak kat rumah aku main askar-askar, main bola selain daripada main "police and thief!" circa 1976 masa aku umur 8 tahun dan Baji umur 4 tahun! Kami bersembang sakan kat depan rumah aku sambil pekena kopi kaw tanpa gula.....herot muka Baji masa dia hirup kopi! Heh3...

Last week debaran aku mengalahkan dok tunggu Zulhasni dengan Josiah Ng lumba basikal...aku jadi saspen sebab masa perjalanan pulang ke Penang, aku dengar announcement kat radio dalam kereta yang keputusan UPSR akan diumumkan pada 11hb November. Katanya, mak bapak yang terlebih saspen boleh ke sekolah lepas pukul 10 pagi untuk ambik result. 10hb November aku dah rasa nak tunggu kat depan sekolah...ala-ala tunggu launching of "blackberry" kalau takpun ala-ala tunggu opening movie "Harry Porter" yang baru...beratur panjang-panjang 2 hari 2 malam sebelum! Aku saspen sebab 2 bulan abang tak ke sekolah. Sebulan sebab sibuk dengan olahraga MSSS dan sebulan lagi sebab latihan bolasepak untuk MSSM pulak...Haru-biru aku. Masa tulah baru aku teringat kat arwah mama dengan bapak! Betapa haru-birunya depa nak tunggu keputusan periksa aku yang sememangnya haru-biru! Hah...padan muka aku! Abang pulak aku tengok muka selamba saja....macam tak ada periksa langsung! 3 jam aku tunggu. Aku tengok mak-bapak budak lain pun muka pucat-lesi macam aku jugak...heh3...finally cikgu sampai kat perkarangan sekolah daripada PPD dengan keputusan UPSR. Habis kereta cikgu kena kerumun macam Paris Hilton sampai kat Narita Airport! Cikgu pulak dok announce satu persatu. Dia kata subject BM meningkat berapa peratus lah....markah maths naik berapa peratus lah...yang tu kami mak-bapak tak mahu dengar...yang kami (aku rasa actually aku sorang kot!) cuma nak dengar result anak-anak kami.....wahai cikgu....percayalah...batin kami tersiksa!!!!

Lepas 45 minit cikgu membebel pasal overall result, barulah cikgu kata dia nak announce...pergh.....berpeluh-peluh aku. Pandai pulak cikgu start dengan alphabetical order....anak aku mula dengan huruf A, jadi cepatlah kot depa announce...Lepas 3-4 orang budak cikgu announce, tiba-tiba nama the next student tu dia panggil, ".....pelajar seterusnya yang berjaya mendapat 5A ialah......JEPUN!". Aku terkedu...laaaa, rupa-rupanya cikgu abang panggil dia Jepun ka? Baru aku tahu! Marina sengih kat aku.....aku sengih kat Marina......kami pegang tangan sambil sengih sama-sama..........................................

Selang sehari lepas tu, aku dapat surat daripada sekolah ugama yang menyatakan bahawa, hari penyampaian hadiah akan diadakan dan sekolah bertanya kalau-kalau aku boleh menyumbang sesuatu. Aku tanya ustazah nak sumbang apa? Kalau nak sumbang suara, suara aku dah memang sumbang.....ustazah kata jangan sumbang suara tapi sumbang telur....jadi aku pergilah beli telur sepapan dan rebus sebelum dihantar kesekolah malam tu jugak sebab depa nak balut buat "egg flower". Next day tu kami sekeluarga ke dewan sekolah ugama to witness abang khatam Quran. Alhamdulillah...aku lega...malam tadi kami makan besar kat Mc Donald. Makan bagai nak gila. Nugget saja 29, burger sorang 2, fries berlambak-lambak atas meja...air berliter-liter kami minum...balik rumah semua menyesal sebab berat badan semua naik, termasuklah Marina!!!!

All in all, aku berbangga dengan pencapaian abang sebab abang gila sukan especially bola. Sampai abang tak pergi sekolah pun cikgu dah tak perasan...cikgu cuma perasan yang abang tak pergi sekolah bila aunty pi jumpa cikgu mintak homework untuk abang buat masa di shah alam ataupun kajang waktu abang centralise training. Pergh....macam ni pun ada! Aku jugak berbangga sebab abang sampai menangis tak nak tuition dan tak nak pergi sekolah ugama masa mula-mula dulu sebab terlampau letih....tapi bila dalam kereta dan aku tanya abang pasal sekolah dia yang dah habis, pasal sekolah ugama yang akhirnya dapat khatam dan pasal latihan bola yang tak mengenal hari, abang pandang aku dan cakap, "...memang berbaloi!".

Aku park kereta dan dalam hati aku terucap, "Abang, I love you now and will always love you....this is just the beginning..."

Rabu, November 03, 2010

Central Market

(yang tertulis kat dinding luar restaurant..)

(satu lagi sudut menarik kedai tu)

(salah satu sudut menarik restaurant ni)

(salah satu lorong berliku kat CM)

(orang bagi umpan cacing, depa pi sua kaki jadi umpan!)

Entah macamana satu hari tu aku teringat nak pergi ke Brickfield. 2-3 hari aku dok baca yang PM kita akan buat pelancaran Little India dengan PM India, aku pun teruja nak pergi tengok sama. Sewaktu tahun 1991 dan masa tu aku tengah dok belajar bahasa jepun, aku selalu ke sana untuk makan malam. Kawasan belajar aku taklah jauh mana jadi kat situlah aku akan melepak dengan annuar dan jugak hafiz. Kadang-kadang chong pun akan ikut sekali. Gerai yang selalu kami pergi adalah yang disekitar YMCA. Bolehlah tukar selera sekali-sekala. Kalau tidak, asyik-asyik dok makan kat canteen ataupun MCOBA boring jugak! Actually aku pergi tu bukan pada hari sebenar pelancaran sebab aku tahu kalau aku pergi hari tu, maknanya aku akan sangkut dalam jam berejam-jamlah! Aku pergi a few days before the launching.

On the way back, aku tengok jam masih awal lagi. Aku tanya budak-budak, mana lagi nak pergi? Depa laju cakap, "..jom pergi minum..". Aku kata jom kita pi Central Market. Aku masuk parking kat CM. Aku terkejut, memang parking kosong habis walaupun masa tu pukul 8 malam dan hari Sabtu! Aku parking betul-betul kat depan pintu masuk CM. Ni first time aku dapat parking kat situ...sungguh, aku tak tipu...ada stage dibuat kat tepi untuk martial arts exhibition. Aku applaud the idea sebab aku tengok ramai mat salleh dan tourists khusyuk dan ralit dok tengok pertunjukkan silat lah, karate lah, taek kwon do lah....Well done! And in fact pertunjukkan tu semua diadakan setiap hari sabtu malam...

Aku masuk ke dalam CM. Wow...terkejut lagi aku sebab dah banyak perubahan dilakukan disitu. Semuanya dibuat untuk locals dan tourists. 1st floor aku dah tak nampak Restaurant Kampung Pandan Kari Kepala Ikan lagi...almost 15 years ago, Kak Anne selalu bawak kami makan kat situ sekeluarga. Jadi tiap-tiap kali aku pergi kat situ, aku mesti teringatkan makan tengahari ataupun makan malam yang KA selalu belanja kami sekeluarga termasuklah arwah mama dan arwah bapak dulu. Aku tanya kat aunty, bila kami last sekali pergi CM dan aunty cakap 10 tahun sudah! Huh? 10 tahun sudah? Biar betul ni! Banyak sungguh perubahan. Kalau dulu di ground floor di paling tepi, ramai pelukis-pelukis potret akan berkumpul mencari rezeki dan kat situlah aku selalu ternampak pelukis femes (femes sebab depa pun penyumbang ke majalah gila-gila dan gelihati). Sekarang ni pelukis semua dikumpulkan di Annexe sebelah belakang. Then masa muda dulu tempat melepak aku salah satunya ialah Riverbank sebab kalau tak salah aku itulah tempat yang HIP dan FUNKY selain GROOVY pada masa tu, siap dengan live band lagi! Heh3...memang hebat...

Sambil dok berjalan mata aku dok logg-liagg...logg-liagg lagi ralit dok tengok barang. Ada sikit frustration sebab kebanyakkan barang kat situ adalah merupakan barangan-barangan import dari negara-negara luar. Kalau nak diikutkan yang local cumalah dalam lingkungan 20% daripada keseluruhan barangan. Haiya.......Latuk Ng.....tolonglah tengok-tengok sikit.....Para pekerja pulak, alamak.....macam barangan jugak, cuma sikit saja locals...yang lain-lainnya samada diimport legally ataupun diimport illegally! Hmmm....hello-hello, pada yang berkenaan diluar sana, sila jengok-jengok kat CM tu...

Aku lalu kat satu selekoh dan perasan ada satu restaurant melayu yang agak menarik perhatian aku. Aku part restaurant baru ni (baru untuk aku tapi tak baru untuk depa), mulalah aku suka nak try. Kami sekeluarga masuk kedalam. Cari satu sudut menarik, duduk, order, explore the whole restaurant, belek menu lagi sekali tapi kali ni aku scan menu tu betul-betul sebab katanya restaurant melayu. Jadi aku nak tengok samada menu dia bercirikan melayu ataupun berciri campuran dari negara seberang....Nama dan bahan-bahan yang digunakan amat menarik, begitu jugak dengan menu minuman herba. Aku order teh tarik sebab nak rasa samada depa pakai teh masjid ataupun tidak. Memang ternyata depa pakai resipi sendiri menggunakan akar-akar kayu dan susu kalau tak salah aku, digantikan dengan susu soya supaya lebih memberi impak kesihatan. Tastenya lain dari lain tapi aku enjoy. Taklah rasa terlampau manis sampai boleh naik 2 kilo sekali minum! Aku bersembang dengan salah sorang staff kat situ. Semuanya local. The best part is the cashier. Tak silap aku cashier ni dah hampir-hampir 60 tahun umur dia dan dengan bersemangat dok introduce kat aku menu terbaik @ best selling menu depa sambil dok bercerita kat aku kelebihan-kelebihan pucuk-pucuk paku dan akar-akar kayu yang dah turun-temurun digunakan oleh orang-orang kita. Wow...well done makcik! Kudos to the owner too! Decor kat dalam restaurant tu pun menarik perhatian aku. Ini termasuklah package-package tehh yang dijual. Packaging yang lebih kurang BOH tapi lebih menarik dan mampu dikomersialkan.

Aku pasti restaurant-restaurant yang macam ni kalau di advertise didalam majalah-majalah pelancongan, brochure-brochure tourism malaysia, iklankan di bas hop-on hop-off, masukkan kedalam website lonely planet, pasti akan mendapat sambutan! Dan sekali-sekala ikut mempromosikan restaurant ni di expo-expo pelancongan diluar negara...ala...contactlah MATRADE ka....Tourism Malaysia ka.....aku bet, mesti menjadi bualan hangat. Err, makanan, kami tak try malam tu sebab anak-anak kata cuma nak minum...jadi malam tu kami cuma minum sampai kembong perot! Heh3...

Dan sudah tentu lepas minum, kami pakat ramai-ramai cari toilet. Bayaran sorang 50 sen (kalau tak silap aku) tapi berbaloi sebab unik dan lain dari tandas-tandas yang lain. Masuk toilet ni pun dah "an experience by itself!". Kali ni aku tak ambik gambar toilet sebab ramai sangat yang dok pakai. Satgi, mampueh aku kena hambat!

Musim hujan..

Penyamoons buat gila kat airport KB! Semua gambar ni masih berkisar dengan cerita yang dipaparkan pada minggu lalu. Cuma kali ni saja a...