Selasa, Julai 24, 2012

Berbuka Puasa

Alamak pelandok 2 serupa!

Semalam aku dan keluarga dijemput untuk berbuka puasa. Terimakasih diatas jemputan ikhlas dan kami ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan jutaan terimakasih. Berbuka Puasa di the Gardens merupakan kali pertama. Mengharungi traffic dari Ampang mengambil masa selama 1 jam 15 minit untuk sampai ke destinasi yang selalunya aku boleh sampai dalam tempoh cuma 15 minit kalau memandu ditengah-tengah malam! Memang macet habis sepanjang-panjang jalan nak ke Bangsar. Ngeri aku tengok. Kalau boleh mahu aku usung 4 beranak naik moto. Lagi senang! Aku katakan cuma 4 beranak sebab abang tak ikut serta sebab masih diasrama. Aku tak mahu disebabkan bukak puasa, dia terpaksa keluar dari asrama. Biarlah abang dengan kawan-kawan dia mengikuti program sekolah dan asrama. Aku tak mahu ganggu! Yuya kata, kalau abang ada kan best...aku tak kata apa. Cuma diam saja kali ni...


Chef Ming teman lama dari Renaissance Hotel dulu..

Sebaik melangkah masuk ke restaurant yang menyediakan juadah berbuka puasa, aku dah ternampak kelibat sorang yang berpakaian putih lengkap tersenyum-senyum kat aku sambil mencapai talipon bimbit untuk menalipon seseorang. Sesampainya aku di entrance, terus aku ditegur. Aku terlupa nama chef ni tapi aku bernasib baik kerana di collar bajunya ada tersulam nama beliau dengan gahnya. Terang-terang tertulis Chef Ming. Chef Ming ni sama-sama kerja dengan aku dulu ditahun 96. Dia di banquet manakala aku di restaurant. Chef Ming bagitahu aku yang ada lagi 2 orang akan datang jumpa aku. Aku terkejut tapi tunggu jugak sekejap. Dalam lebih kurang 5-10 minit, 2 lagi pekerja datang berjumpa aku. MasyAllah...ni semua staff aku dulu...semuanya dah agak berpangkat. Alhamdulillah....dan yang paling aku terkejut ialah F&B Manager depa yang akan masuk nanti. Bila depa sebut nama tu, aku dah tergelak besar. Bukan pasal apa, yang bakal menjadi boss tu pun merupakan captain aku masa kat RKL dulu! Alhamdulillah sekali lagi aku ucapkan. To Sam who is going to head the F&B Dept, mann.....it's a tall order! I've gone through..i've done what you are going to do....all the best. You can do it!

Neat arrangement, like it.

Aku mulakan berbuka puasa obviously dengan tamar yang masih bertangkai yang banyak disediakan diatas buffet counter. Stop 2 minit, aku gagau 2 slices of roast beef with shallot sauce mixed with black pepper. Meat was so juicy and tender manakala sauce tu pulak sangat mild and blends well......pergh.....cakap pun tak guna lah....pi lah makan sendiri nanti! Lepas tu aku makan pasta....lepas tu aku makan soft shell crab.....lepas tu aku makan gado-gado.....lepas tu aku makan, satay ayam dan kambing salai.....lepas tu aku makan dan makan dan makan dan makan dan makan.....tanpa henti! Bila aku ditanya nak makan apa untuk dessert, barulah aku tersedar yang aku dok makan tak berhenti dari tadi. But important thing is, aku tak jamah nasi....jadi bila aku balik rumah dan timbang, weight aku masih didalam kategori acceptable! Hahahahahaha....boleh makan lagi ni....

What a CRAB!

Sewaktu sedang menikmati juadah, ada sorang budak datang jumpa aku dan bagitahu yang dia pernah kerja dengan aku dulu tapi tak berapa lama. Cuma beberapa bulan saja sebelum dia resign dan kerja kat merata-rata tempat tak tentu hala. Katanya menyesal sebab tak kerja lama dengan aku. Aku salam dengan dia dan bagitahu yang rezeki ni dimana-mana saja....jangan menipu, mencuri, buat benda-benda yang tak elok sudahlah! Dia angguk-angguk dan terus hilang....sama macam waktu dia kerja dengan aku dulu jugak....memanjang hilang! Chef Ming ada bagitahu kat aku bahawa ada sorang Supervisor di Banquet juga merupakan bekas staff aku di RKL dulu. Bila aku tanya kat Ah Ming siapa nama budak nakal tu, Ming cepat-cepat bagitahu, "Pak Ya...". Kali ni pun aku gelak besar jugak. Pak Ya ni dulu waiter aku. Jaga breakfast, jaga buffet, dok lap cutleries kat belakang di pantry dan macam-macam lagi tapi berkat kesungguhan dan kesabaran Pak Ya, dapat jugak dia jadi Supervisor....alhamdulillah! Pendapatan Supervisor di hotel-hotel bertaraf 5 bintang sekarang ni pun dah hampir-hampir mencecah rm3000. Rezeki depa...sekali lagi aku seronok mendengar cerita yang bekas para pekerja dibawah kendalian aku dulu kini sudahpun berjaya dalam career depa. In fact itulah yang aku bagitahu dari dulu lagi yakni, work hard.....rewardnya akan datang kemudian...lambat sikit tak pa....orang tengok kerja kita.....jangan anggap orang tak tengok.....besides that, jangan memburukkan rakan kerja kita yang lain!

Can't touch this...

Aku suka bila hotel-hotel mula memperkenalkan induction stove yang macam gambar diatas. Sangat bersih dan tak berjelaga macam sesetengah tempat yang masih menggunakan "steno gel". Dah lah berjelaga, kalau melekat kat kain, terus terbakar tak berhenti-henti. Sangat merbahaya. Tengoklah sayuran yang di masak separuh dan disusun rapi tu. Apabila temperature meningkat vegetables tadi akan masak dengan sendirinya pada waktu yang dikehendaki. Untuk mengekalkan warna segar pada sayur-sayuran, lepas di rebus ataupun dikeluarkan daripada air panas, rendamkan pulak didalam air sejuk. Kalau ada ais lagi bagus....sebabnya, sejuk tadi akan mengembalikan kesegaran sayur-sayuran dan mengekalkan warna original yang segar!

The TRIOS!

Kesian kat abang kerana tak dapat ikut kami berbuka puasa. Tak apa, aku janji nanti aku cuba bawak semuanya ke Wadi Hadramawt di Jalan Ampang. Lokasinya diantara Sucasa Hotel dan Station Petronas. Kalau ada sesiapa yang dah pernah pergi, tolong bagitahu aku apakah tempat tu worth going ataupn tidak! Kalau tak ke situ, mungkin ke Hadramawt di Chulan Square. Aku pernah try makan kat situ dan makanannya jugak bagus. Service boleh tahan sajalah...budak-budak arab kasi service selalunya aku tak convince langsung...kecuali budak-budak arab kat mekah yang sama-sama dengan aku dulu macam si Yusoef, si Tareeq dan lain-lain...depa tu dari Marriott di Cairo jadi jelas depa ada "flair" yang tersendiri.

Berat sangat2!

Walau macamanapun pagi ni masa aku datang kerja, aku text ke Donny bertanya samada dia ada di pejabat dia apa tidak. Donny kata dia akan berada di office pada pukul 11 pagi. Aku jawab, "ok...see you then!". Dan baru sebentar ni aku dapat sms dari budak nama Fikri (satu opis dengan Donny) dan smsnya berbunyi....."Hi, I'm Fikri from Celebrity Fitness Bangsar and I am your trainer for today from 5pm till 6pm!". Hahahahahahaha......hey people, jangan jealous ya.....

Ahad, Julai 15, 2012

Macam orang kaya-kaya!

Colmar Tropicale..

Aku berkesempatan sekali lagi untuk berjalan-jalan sikit. Aku suka berjalan...selain daripada exercise untuk cuba menurunkan berat badan yang liat nak turun ni, aku juga dapat menjamu mata yang jugak selalu tak berjamu! Walaupun hanya berjalan didalam negara, bagi aku ini sudah memadai...Destinasi pertama aku ialah ke Melaka sekali lagi...perjalanan bermula sejak dari tengahari dan terus menuju ke bandaraya bersejarah....Kali ni rakan aku terus ke Jonkers Street untuk makan tengahari di restaurant Baba dan Nyonya.. Makanan, aku dah pre-booked. Makanan yang lazat ditambah pulak dengan ambiance yang sangat menawan, membuatkan depa menjadi kenyang walaupun baru menjamah sesuap nasi...sambil makan, mata depa liar melihat persekitaran yang sangat baba dan nyonya! Lagu Dondang Sayang bergema dikejauhan yang tambah membuai perasaan depa. Aku dah mula melamun bilamana depa dok seronok bercerita kat aku. Fikiran melayang jauh dan sesekali kembali ke Melaka pada tahun 70-an...berjalan kaki balik dari sekolah menyusuri sawah bendang di persekitaran Henry Gurney Telok Mas, menunggu kakak aku balik kerja shift malam di tepi hotel Travel Inn di tepi jalan Chan Koon Cheng dan makan mee hailam di bawah pokok ketapang ditepi jalan besar di Ujung Pasir membuatkan aku tersenyum seorang diri sambil mengadap dinding! Puas depa makan terus saja kesemuanya ke Casa Del Rio sebentar. Terkejut aku bilamana kedatangan aku disambut oleh GM dan semua pegawai atasan hotel. Yang hairannya depa tak bersalam dengan aku....carpet merah siap menunggu...terasa macam VVIP pulak waktu tu. Selang beberapa minit aku lihat staff disana berlari-lari anak menuju ke lobby...aku toleh kebelakang dan terlihat Tuanku Permaisuri Perlis melangkah menuju ke restaurant yang terletak hanya beberapa meter sahaja dari tempat aku berdiri....mulut melopong sambil teringatkan "red carpet" tadi! Hahahahahaha..... 

Bathroom amenities could be better!

Aku memandu keluar dari hotel menuju ke tengah bandaraya. Sesak bagai nak gila membuatkan aku terus mencari parkir dan menuju ke McD untuk minum. Kepala otak ligat pikir apa lagi nak buat....lantas teringatkan evening river cruise yang baru 1 bulan terdahulu aku dah naik! Takpalah...biar aku naik sekali lagi. Panggilan diterima menyatakan bahawa bot telah ditempah untuk aku mencuba menyusuri sungai melaka. Pergh...memang macam orang kaya! Aku mendahului pelancong-pelancong lain....ada Mat Salleh yang nak naik bot aku tapi ditahan dan diberitahu bahawa bot yang aku nak naik merupakan bot VIP. Aku tengok muka Mat Salleh tu senget! Hahahahahaha.....dulu muka aku senget bilamana Mat Salleh didahulukan...PUAS!!!

Lagu Dondang Sayang berkumandang dimainkan sepanjang perjalanan pergi menyusuri sungai. Ketika pulang, recorded narration memberi tahu setiap sudut disungai dari fakta sejarah. Baru sekarang aku tahu yang kat tepi tu merupakan gudang penyimpanan rempah-ratus yang datang dari segenap pelosok dunia dulunya....selesai river cruise, aku diturunkan di jeti Casa del Rio dan bukannya di jeti biasa pelancong asing. Front Office Manager siap menunggu aku dan katanya aku ada tetamu yang ingin bertemu di lobi. Sesampainya aku di lobi hotel, aku diperkenalkan kepada seseorang. Katanya dinner aku akan diadakan di Tanjong Kling. Di sebuah restaurant tepi laut yang dinamakan "Seafarer" (06-315 2693). Perjalanan mengambil masa 20 minit kalau tak sesak. Makanan dipesan dan aku terkejut melihatkan jumlah makanan. Kalau ditempat lain orang boleh mati kalau tak makan tapi malam tu aku rasa aku boleh mati sebab terlebih makan!

Selesai makan aku bergegas pulang sebab aku sebenarnya belum check in lagi sedangkan jam tangan aku sudah menunjukkan pukul 12.30 tengah malam! Malam tu aku check in di Puri Hotel. Aku suka hotel ni selain daripada harga biliknya yang manasabah untuk tidur semalam, ambiance juga sangat menarik. I love the "breakfast room" yang terletak di sebuah taman. Good buffet breakfast for the price that you paid. Ramai golfers dari Singapura yang menginap disitu. Aku check out selepas sarapan dan terus menuju ke Putrajaya untuk makan tengahaari di Lake Club berlatarbelakangkan PM's office dan masjid indah!. Aku terpana dan teringatkan masjid Zahir di Alor Setar yang sangat famous....

Perjalanan dari Melaka ke Putrajaya mengambil cuma satu setengah jam setelah tersesat selama 15 minit. Selepas lunch di Putrajaya aku bergegas untuk check in di Colmar Tropicale pulak sebelum aku meluncur laju ke Genting untuk menyaksikan pertunjukkan "Freeze". Check in di CT berjalan lancar dan sesampainya aku di Genting, PR Mgr Genting sudah menunggu dan dibawaknya aku kesebuah restaurant yang menyediakan pelbagai makanan seluruh dunia. My favourite corner is obviously the Japanese Corner. Makan ala-kadar aku terus dibawa PR tadi untuk menyaksikan show! Duduk 3 barisan dari depan membuatkan aku kecut perut takut ditarik "clown" ke ice rink untuk bersama-sama depa menghiburkan orang ramai...pergh...nasib baik masa pompuan tu dok lalu pi-mai...pi-mai...depan aku, dia tak tarik tangan aku sekali walaupun 2-3 kali dia dok usyar aku ataih-bawah! Fuuuuhhh.....all in all the show was fantastic! Menginap di CT malam tu, aku terik selimut tutup kepala terus!

Next daynya aku ada lunch di KL Tower pulak. First time makan kat situ....good food and excellent service. Revolving Restaurant 360, membuatkan aku ternampak yang hari sukan VI dah nak bermula.....hahahahaa.....makin lama dia pusin, makin jauh aku rasa aku kena jalan dari meja ke buffet counter...by the end of lunch aku rasa aku dah jalan 2 kilometer nak menghambat meja makan aku!

Pergh...2-3 hari tu aku rasa macam orang kaya-kaya.....macam VVIP....layanan yang diterima, memang yang terbaik! Sampai ke hari ni aku dok perasan lagi macam orang kaya-kaya.....tetiba saja aku boleh senyum sorang-sorang masa kat atas moto cabok aku masa berhenti kat traffic light ampang point.....hahahahaha.....Ok people...have an excellent sunday!

Rabu, Julai 04, 2012

Marina is 6...yeay!

"5 Is Enough"

Marina menyambut harijadinya yang ke-6 hari Jumaat 2 minggu yang lepas dan oleh kerana hari Jumaat merupakan hari bekerja dan abang ada perlawanan bolasepak di INSPEN menentang FRENZ (tewas 1-0), maka sambutan hari lahir Marina kami lakukan pada keesokan harinya! Aku belikan invitation cards dan Marina sibuk menulis kad-kad jemputan untuk kawan-kawan dia..bersemangat gila dia! Unfortunately abang kalah dalam game tu so depa cuma dapat main 3rd and 4th placing saja and again....they lost 0-1. Aku malangnya tak dapat tengok abang main sebab aku out station...sigh! Tapi aku tahu dan percaya yang abang mesti bermain dengan baik walaupun tanpa aku!


Marina and Sarah!

Ramai sahabat dan taulan Marina yang hadir pada petang tu. Kehadiran depa membuatkan aku berasa lega sebab takut depa tak datang dan Marina akan sedih...Pada waktu yang sama jugak, Yuya ada perlawanan bolasepak di padang Kelab Aman. Jadi sewaktu aku menghantar Yuya, mulut aku terkumat-kamit masa naik moto dan sewaktu berhenti kat traffic light. Mendoakan agar Yuya menang bola dan kawan-kawan Marina datang. Alhamdulillah kedua-duanya dimakbulkan. Yang paling penting, Sarah mesti ada....Sarah ni aku kena booking seminggu lebih awal sebab jadual dia memang padat! Gambar kat atas tu merupakan Sarah, yakni kawan baik Marina. Teddy yang dia pegang tu aku beli seminggu sebelum birthday dia.....lagi besar dari Marina! Kadang-kadang bila aku terbangun tengah malam nak ke toilet, aku terkejut sebab nampak Marina dah macam teddy! Hahahahaha.....

Budak paling pot-pet2 dalam dunia!

Kami tak buat besar-besaran. Cuma ada tiramisu cake dan meehoon goreng yang AW masak sendiri. Selain fruits dan snacks. Belon dan benda "tiup-tiup" tu aku dah beli seminggu awal sebab aku pulak yang lebih teruja dari Marina! Hahahahahaha.....dok usung pi balik...pi balik dengan motor aku....sat-sat aku pi tambah beli belon...sat-sat aku tambah beli yang lain pulak...last-last Yuya cakap, amboi...Marina punya birthday meriah sunggoh.....hahahahaha...anak pompuan sorang.......anak bapak.....

Teddy sebesar Marina yang Papa belikan!
Dah lama aku tanya Marina apa dia nak masa birthday tu nanti...the first thing that she mention was to have the biggest teddy ever....penat satu dunia aku pusin...sampai aku pun jadi pusin! Last-last jumpa kat Toys R Us....nasib baik ada lagi teddy yang belen-belen....hahahahaha......yang tu aku cari wrapper tak jumpa, last-last rembat masuk dalam plastik...kepala dengan tangan terkeluar plastik sebab besar sangat!
Kebas mulut tiup semua ni..

Aku tak suka belon sebab aku selalu terkejut kalau belon meletup. Tapi Marina punya pasal, biarlah aku terkejut....banyak jugak aku tiup...dan banyak kali jugaklah aku terkejut! Adalah dalam 7 semuanya! Tu lah belon yang paling banyak aku tiup seumur hidup aku! Kebas mulut aku tak sangga....

Elaine dan Yen Yen dan kaki abang!

Seronok tengok kawan-kawan Marina datang....bagi aku, presents tak penting.....yang penting, their presence! Itu yang membuatkan Marina seronok sangat. And guess what? Wiwit kasi Marina angpow! Hoh yeah! dia sayang sangat kat Marina dan begitu jugak sebaliknya....yang paling aku touching dan emo sikit bila Marina cakap kat Wiwit satu hari kat dapur..."Kiwit (short form kak wiwit)......panggil Marina SAYANG tau.....". Terkedu aku dengar...Marina tak perasan yang aku ada kat belakang pintu peti ais! Aku tengok Kiwit lap mata....merah berair!!!

Girls...girls...girls...

Alamak...kasut budak-budak pompuan lah......semua kaler pink! Sampai bilalah depa akan macam ni....aku doakan semoga persahabatan depa berkekalan......tak kiralah sapa pun!

Marina sangat teruja!

Eh belon kat pintu kaler hijau tu aku yang tiup! Ada lagi aku simpan kat bilik belakang! Baju GAP yang aku pakai tu merupakan t-shirt yang aku dapat pree bila depa semua pakat belikan aku untuk father's day...saja depa beli size M sedangkan aku size L! Semangat aku nak kuruskan badan! Err, btw, pagi ni aku tebang pokok kat belakang dapur hotel....banyaklah jugak yang aku dah tumbangkan....pokok serai...pokok pandan...pokok cili....dan last but not least, kangkung! Peluh bagai nak rak!

Anak bapak!

Kalau tengok gambar kat atas ni, itulah padahnya kalau beli baju kecik dari size sebenar! Mission possible is to turn that pot belly into 6 packs.....or maybe 8! Hahahahaha...Belon-belon yang berterabur tu adalah hasil kepandaian aku menghias rumah selepas 3 tahun belajar dengan Eric si Abang Botak! Memang sah berterabur!!!! Rambut aku yang shining tu pulak, sengaja aku beli chat putih kali ni....tapi masih jenama yang sama....Weatherbond!

Dengan baju renang yang baru!

Marina ada permintaan baru untuk harijadi dia....pertama, teddy...kedua, anak kuda yang ada tanduk dan rambut mengurai siap dengan sikat sekali dan ketiga, baju mandi yang baru...Abang dan Yuya jealous...aku cakap kalau nak, aku boleh belikan bikini kat depa.....muka depa panjang berjela! Hahahahaha....Seronok aku melayan anak-anak....inilah harta-harta aku yang aku ada selain motor cabuk aku sebiji! Amanah yang perlu aku jaga sebaik mungkin. Hmmm, by the way, pagi semalam aku pi sekolah Yuya jumpa dengan cikgu kelas dia.....macam-macam cerita keluar! Petang pulak aku ke sekolah Abang berjumpa dengan cikgu kelas dia pulak. This Friday morning aku ada appointment dengan cikgu kelas Abang di sekolah dia. Kerja keras aku selama ni dan masa depan adalah semata-mata untuk memastikan yang depa berjaya....biarlah bapak depa susah macamana pun....(dok lap mata dengan lengan baju orang sebelah ni...). Ok people.....enjoy the weather, bak kata Uncle Lee, "Have song in your heart!"

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...