Selasa, November 27, 2012

SDAR 85 Reunion 2012

Dari kiri, Badang, Chico dan Kusya

17hb November kami rakan-rakan sekolah tahun 1985 bertemu lagi untuk kali terakhir beramai-ramai untuk tahun 2012. Muka-muka seperti aku, kudo, jawer, iq, abul, kusya, ketard dan beberapa orang lagi adalah muka-muka yang selalu ada kalau ada majlis "old boys" sebegini. Dalam pada tu terselit jugak nama-nama seperti Cheng, Schenker (sempena Michael Schenker), Kihh (sempena kumpulan KISS) dan lain-lain lagi yang jarang dapat kami bertemu. Buat kat Rebung Restaurant di Lorong Maarof. Tokey kedai, Chef Ismail cuma nampak kelibat sewaktu nak masuk waktu Asar. Berjubah dia....

Dari kiri Nick, Cheng, Schenker, Kiss dan Judd
Banyak sungguh cerita yang diutarakan. Kalau dulu kami bercerita perihal kehidupan disekolah, tapi kali ini aku agak "terkesima" bilamana topik perbualan berkisar kepada peperiksaan anak-anak seperti UPSR, PMR, SPM dan ada jugak antara kami yang anak-anak dah mula masuk ke Universiti! Pergh biar betul ni....patutlah budak-budak kat pool tu dok panggil aku "uncle!". Aku ingatkan budak-budak tu semua "old boys" tapi ternyata sangkaan aku meleset gila! Hahahahaha...
Mengadap nasi lemak bungkus
Dalam pada dok bercerita perihal anak-anak, topik lain adalah seperti minat kami selepas "remaja" ni. Bercerita mengenai kereta, percutian bersama keluarga, konvoi motosikal berkuasa besar dan lain-lain lagi. Bila masuk bab "motor besar" ni aku punyalah berminat walaupun hakikatnya, motor aku taklah sebesar mana.....walaubagaimanapun aku masih berpegang pada kata-kata Henry Ward Beecher, "Ability To Convert Ideas To Things Is The Secret To Outward Success!"....nahhh......tepat sekali. Ideas aku banyak dan akan direalisasikan satu persatu....termasuklah idea macamana nak dapatkan TRIUMPH! Hahahahaha...
Memang budak2 nasi kawah!
Rebung Restaurant menyediakan persekitaran yang santai. Set-up yang tidak berlebihan selain harga yang sangat berpatutan menyebabkan aku sesangat berminat untuk mengadakan perjumpaan kami disini. Prior to event aku tu, adalah 2 kali aku kesana cuma untuk melihat tempat. Besar dan mempunyai kemudahan seperti tandas serta surau lelaki dan wanita. Masalahnya cuma parkir. Jalanraya yang sempit menyebabkan banyak kereta "double park". Manakala aku pulak, biasalah.....ATAS DIVIDER! Hahahahahaha.....
Orang kuat Sime D

Ini kalau boss besar Sime D tengok pegawai besar dia duduk macam ni......hahahahaha, Mat Bo!

Kusya ni rajin sikit daripada budak-budak lain. Setiap kali kami bertemu, dialah yang akan buat presentation gambar-gambar lama kami yang entah dari mana dia kutip! Pada kali ni Kusya siapkan 5 presentations. Mak aiii....mengekek-ngekek kami gelak...siap guling-guling atas lantai lagi! Hebat penangan gambar-gambar lama....Dalam syok dok tengok gambar-gambar slides tu tiba-tiba pada satu "pose maut" ada budak jerit "Nick Kershaw". Maka lagi gamatlah Rebung pada petang tu....Nick Kershaw ni merupakan penyanyi yang sangat "Brit Pop" sekitar tahun 84-85 kena pulak dengan waktu kami remaja dulu....rambut dia, potongan seluar dia, suara dia, memang menakjubkan kami budak-budak baru nak besar waktu tu! Jadi bila disebut saja nama tu, terbayang lah kami beberapa orang yang teringin bergaya macam NK! Hahahahaha.....

Rumah Bendahara, aku lah kepala!
Aku dilantik menjadi ketua Rumah Bendahara pada tahun 1985. Bernasib baik kerana Rumah Bendahara dapat menduduki blok yang baru siap. Bersebelahan dengan dewan makan dan dibawahnya ada bilik menonton. Puas menonton tv, kami berpaling kebelakang pulak dan seronok menonton budak-budak lain dok buat "breakdance". Masa tu breakdance tengah meletup! Cerita Flashdance pun baru keluar...hahahahaha......panggung wayang kat seremban masih seat kayu lagi...siap ada jual icecream kat dalam panggung! Fuyoo.....lipas dengan tikus pun kadang-kadang dok cuit kaki kita...hahahahahaha.....
Rakan-rakan yang "grad" awal!
2-2 gambar diatas ni merupakan gambar rakan-rakan yang "horey-horey" masa kat sekolah dulu....Muka-muka ni semua kalau juniors tengok mesti kecut perut....lalu kat tepi semuanya tunduk kepala....kalau angkat kepala, siap kena jegil..."Apa stare-stare?"....hahahahahaha.....waktu tu, semuanya seronok. Especially bila dah jadi senior. Tapi la ni semuanya nak mengarah ke "senior citizen!" Addoooiiiii......

Dalam pada dok seronok bersembang, jam pun dah menunjukkan pukul 6 petang. Tanda berakhirnya waktu hi-tea yang kami tempah. Semua berjabat tangan dan memohon maaf apa-apa yang patut dan mula plan untuk program yang akan datang. Dalam salah satu posting aku di FB, aku ada bagitahu yang tahun depan aku dan Kudo dan Ketard dll akan organise bas rombongan ke Johor pulak untuk membalas budi baik depa yang selalu turun ke KL kalau ada apa-apa event yang batch 85' organise.....Kepada semua yang hadir, aku nak ucapkan berbanyak terimakasih dan pada yang tak dapat hadir, insyAllah kita akan adakan lagi tahun depan. Dalam salah satu gambar yang aku ambik di tangga sekolah sebelum kami bubar lepas SPM dulu, Singh ada tulis, "Cherish The Moment That We've Shared!". Yeah.....you're right bradda!

Sabtu, November 10, 2012

Cuti Sekolah!

Charlies Angels. Tom Bosley yang ambil gambar!

Amboi lama jugak aku tak update blog aku. Tiba-tiba aku jadi busy tak tentu hala. Dah hampir 45 tahun tak pernahnya aku busy lagu ni! Tiap-tiap hari hujan lebat. Letih aku. Nasib baik aku tak memandu. Kalau tidak, tambah banyaklah dosa aku sebab akan terkeluar perkataan-perkataan yang kurang enak! Selama beberapa minggu aku berhibernasi ni, selain daripada sibuk ditempat kerja, aku juga menyibukkan diri dengan aktiviti sekolah anak aku yakni Victoria Institution. Anak aku berada didalam kumpulan "projek bolasepak bawah 14 tahun" dan aku sekarang sedang menguruskan pemergian depa ke Bali untuk perlawanan persahabatan antarabangsa depa. Idea untuk membawa pasukan bolasepak ini ke Bali bermula apabila aku selalu berulang-alik kesana tahun lalu. Hotel yang aku duduk berhadapan dengan padang bolasepak di Ubud yang dipanggil "lapangan". Setiap pagi dan petang ada saja budak-budak dok main bola kat situ. Kadang-kadang ada pelancong asing yang main sama-sama dengan anak-anak muda tempatan kat situ. Aku bersembang dengan sorang pengusaha hotel disana apakah Ubud ada pasukan bolasepak yang baik? Beliau kata ada dan beliau sebenarnya merupakan jurulatih kepada pasukan Ubud merangkap pengurus pasukan. Kebetulan sewaktu kali terakhir aku kesana, sepupu beliau datang dan diperkenalkan pulak kepada aku. Sepupu beliau ni pulak merupakan AJK tertinggi Tim Sepakbola Bali merangkap AJK Sepakbola Indonesia. Waaaa.....ini dah bagus! Aku mulakan cadangan mengadakan perlawanan persahabatan dan aku ajak pemain Bali ke KL. Katanya kekurangan dana. Tapi dijemputnya team KL pulak ke Bali. Makanya dari situlah segala-galanya bermula....dan sekarang ni aku dah masuk gear 4 yakni peringkat akhir untuk membawa pemain bolasepak Victoria Institution bawah 14 tahun ke Bali untuk 3 perlawanan persahabatan antarabangsa pada 7, 8 dan 9hb Disember nanti. Kalau program pertama aku ini berjaya, ini akan membuka jalan kepada banyak lagi kejohanan antarabangsa yang boleh dianjurkan. Doakan kejayaan kami disana ya....errr, by the way, semua buat sendiri ni!

Duduk paling kiri!

Bila anak-anak relax tak baca buku dan abang usung baju dan segala macam balik kerumah dari asrama, barulah aku terperasan yang cuti sekolah dah pun bermula. Masa aku kecik macam depa dulu, inilah saat yang aku paling tunggu-tungu. Cuti hujung tahun dan naik kelas baru tahun yang akan datangnya. Errr, selain daripada tu mestilah "PESTA PULAU PINANG" yang memang ditunggu-tunggu! Hahahahahaha...allaaaahhh bukannya ada apapun....tapi kemeriahan dan betapa ramainya orang membuatkan aku tak sabar-sabar nak ke Pesta. Last-last bila dihitung balik, mahu sampai 7-8 kali aku ke PESTA! Hahahahahaha...
Depa kata gambar Yuya seiras dengan budak hemmsemm dalam gambar awal tadi?
Bila aku dah mula panjang kaki berjalan, musim cuti sekolahlah merupakan saat yang aku tunggu-tunggu. Macam-macam plan dah ada kat kepala otak. Pi tengok wayang lah....pi mandi laut lah....balik kampung di aloq setaq lah...pergh.....penuh schedule aku. Masa "prep" malam pun kepala otak asyik ingat ke lain....dah dok terbayang naik keretapi. Turun kat butterworth. Makan kat Hameediyah...then bila sekarang ni aku tengok anak-anak aku melepek kat depan tv main game sewaktu cuti sekolah ni, aku terpikir.....seronok ka cuti sekolah depa ni? Tak teringin ka nak panjat pokok ka....main "police and thief" ka.....mandi sungai ka.....kayuh basikal satu kampung ka...main gasing ka...hmmmm, bagi aku, "fun" cuti sekolah tu dah tak ada lagi la ni! Sedih jugak tengok anak-anak aku.....
Le Cucur, KLCC

Besok aku kerja jugak walaupun hari minggu. Jadi maksudnya, minggu ni terus-terusan kerja tanpa henti. Semangat-semangat.....masa MUDA ni lah nak kerja betul-betul....nanti umur 65 aku nak pencen. Jalan-jalan sikit...(kalau larat jalan...). Ni pun masa nak sujud lutut dah "berdetup-detap" bunyi....risau jugak aku. Dok kata nak jumpa doktor sampai ke hari ni tak pergi jugak lagi! Cerita pasal doktor ni, semalam aku ada talipon si Singh sorang ni. Jeff Singh si doktor gigi di segambut. Kawan lama aku satu kelas dulu. Mana nak cari tempat buat "braces" kat abang? Dia cadangkan kawan dia kat ampang. Tanya harga, dr woon cakap RM8,000. That's a standard price! Mak aiiiii...mana aku nak pi cekau duit tu? Belum masuk gigi yang akan dicabut lagi...ishhh...ishhh...ishhh.....ni tengah dok pikir macamana nak buat ni....janji aku pada abang, waktu cuti sekolah ni lah! Hahahahaha....padan muka aku!

Dah dekat...part 1

Hampir 3 tahun sudah Aku dah merancang perjalanan ini hampir setahun yang lalu. Sewaktu aku ke Bangkok bersama Yuya tahun lalu, aku d...