Rabu, Disember 19, 2018

IQ (dari 13 ke 50)

jr, iq dan boyo

Iq ni budak 03. Sama macam saya. Tapi 03nya terus bermastautin disitu sedangkan saya tidak! Saya hanya mengenali beliau setelah kami masuk kedalam kelas yang sama, yakni 1 Putih (of all the names - hahahha) pada tahun 1981 dan guru kelas kami ialah Cikgu Azizi Sihab. Saya tak ingat apakah kami pernah duduk bersebelahan, tetapi kami sering bersama jika ada kesempatan. Ke kantin diwaktu rehat dan usai prep malam, ke surau, ke padang disebelah petangnya, melepak dibilik mahupun mencuci baju! Kami jadi akrab. 

Saya tak menyangka walaupun beliau budak pantai timur dengan pelat yang pekat, sebahagian dari dirinya juga sebenarnya berdarah Negori. Lebih spesifik sekali, Kuala Pilah! Kadang-kadang Iq ada juga mengajak saya pulang ke kampungnya di KP. Saya masih ingat lagi yang kami menaiki bas dari stesyen bas lama menuju ke Pilahdelphia (panggilan kami dulu). Kalau tak salah, rumahnya separuh papan dan separuh batu. Ada tanah luas dengan rumput menghijau dan pokok buah-buahan. Saya suka kesitu kerana suasananya amat kampung. Anak-anak ayam masih berlari kesana-sini. Amat mendamaikan.  Iq juga sering mengajak saya pulang ke kampungnya di Kuala Krai dan sering menceritakan cerita-cerita indah berkenaan air terjun di Lata Rek dan saya sungguh kesal kerana sehingga kini saya masih belum pernah melawat kampungnya disana!
 

Gambar atas menunjukkan kami pada tahun 1985. Dah pun tingkatan 5 waktu itu. Iq duduk disebelah kiri sekali manakala saya disebelahnya. Sebelah saya ialah Chico, Mat Jeng (prefek), Ketard. Depan Iq yang tengah menyuap itu ialah Izamin manakala disebelahnya pula ialah Anje. Iq ni memang kena dengan panggilan namanya. Iqnya memang tinggi. Merupakan salah seorang pelajar batch 85 yang bakal menyinar didalam peperiksaan SPM. Saya rasa semua guru-guru dan pihak sekolah dah dapat mengagak keputusan positif yang bakal beliau dapat. Samalah juga macamana pihak sekolah amat susah hati dan dah boleh mengagak keputusan negatif yang bakal saya dapat. Hahahahahahaha! What a contrast.....

Salah satu yang saya puji tentang Iq ni ialah daya konsentrasinya yang amat tinggi. Didalam kelas, jika pelajaran itu berdurasi selama 2 period 40 minit, maka selama 80 minit itulah pandangan dan juga tumpuannya tak terganggu. Berlainan dengan saya yang konsentrasi saya hanya berdurasi selama 3 minit dan seterusnya saya akan mengganggu orang lain! Beliau amat serius dengan setiap apa yang dilakukannya. Prep petang dan prep malam dia samada membuat homework ataupun sibuk mengulangkaji pelajaran. Saya, samada saya bersembang atau buat-buat sibuk. 

Selain dari satu kelas sejak dari tingkatan 1, kami juga terus berada dikelas yang sama sehingga ke tingkatan 5. 5 Al Tabari. Kelas budak-budak hebat! Hahahahahahahaha....selain dari itu, kami juga didalam kumpulan pengakap yang sama. 

Setiap masa santai yang terluang, kami sering bercerita mengenai pengembaraan. Iq merupakan rakan yang mengikuti saya mengembara ke Langkawi dari Seremban sewaktu kami di tingkatan 2. Saya ada menceritakan perkara ini didalam masukan blog saya yang terdahulu. Seorang yang amat adventurous dan pada umur-umur sebegitu, semuanya jadi mencabar tanpa memikirkan risiko!

Iq merupakan bukan orang pertama yang akan saya cari jika terputus bekalan "asap" malah beliau merupakan bantuan terakhir yang akan saya dapatkan kerana jenamanya ialah Benson sedangkan kami semua Marlboro.  Tetapi seperti kata pepatah, "tiada rotan, akar pon jadi", BH pon BH lah...........hahahahahahahaha.......
 

  
Gambar diatas menunjukkan kami sedang menunggu pasukan ragbi dari Thailand untuk sampai ke sekolah nasi kawah kami. Berdiri dari kiri ialah Judd, Apam, Dino, Kuyat, Chico, Iq, BuG, Uncle dan yang berdiri segak dengan memakai blazer ditengah panas, Demang. Dari dulu sampai sekarang Demang masih pakai blazer!

Setelah tamat peperiksaan, Hampir kesemua mereka telah mendapat sponsorship untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara. Sebahagian kecil di universiti tempatan dan seperti yang dijangkakan, saya tak mendapat apa-apa. Hahahahahahaha...............Dan Iya, Iq, seperti yang dijangkakan, melanjutkan pelajaran ke New Zealand. Sepanjang beliau disana, kami terputus hubungan. 

Bagai orang mengantuk disorongkan bantal, teknologi canggih telah memudahkan kami untuk bersatu semula. Seorang demi seorang mula kembali ke tanahair dan bekerja dengan sponsor masing-masing. Berita pertunangan rakan-rakan mula sampai ke telinga saya. Selang setahun dua, kad jemputan ke majlis perkahwinan pula menyusul. Saya tak tahu saya berada dimana tetapi saya tidak menghadiri majlis perkahwinan Iq. Seorang demi seorang mendapat anak. Anak-anak pula kemudiannya mula masuk ke sekolah dan begitulah seterusnya.
 

Apabila masa mengizinkan, Iq akan datang membantu saya dan ahli Unggas KL yang lain di MJ. Membungkus makanan, mengagihkan makanan serta memberi pakaian pada yang memerlukan. Tahun lalu saya mendapat jemputan untuk menghadiri majlis perkahwinan anak sulung beliau yang dilaksanakan di Ampang. Berhampiran dengan rumah saya. Saya hadir. Kami berpeluk sakan, menggenggam erat tangan masing-masing sambil mengucapkan tahniah. 

Kini, saya mendapat berita gembira dari Iq. Beliau bakal menimang cucu tak lama lagi. Saya tumpang seronok. Pada masa yang sama, sambil minum neskapeyy, saya tersenyum sendirian mengenangkan perjalanan hidup kami. Bertemu sewaktu berumur 13 tahun ditahun 1981. Berada didalam kelas yang sama, pasukan pengakap yang sama, minat mengembara yang sama, dilahirkan dinegeri yang sama, menetap dikawasan yang hampir sama kini....dan kini beliau bakal mendapat cucu! Hahahahahahahaha........Iq dimata saya masih merupakan seorang budak 13 tahun yang saya kenal 37 tahun dulu. Berbadan kecil tetapi bercita-cita besar. Wow.........Iq bakal menimang cucu.......tak tercapai akal saya dan inilah yang sering membuatkan saya tersenyum sendirian tatkala menghirup neskapeyy panas.....

 #livebalancedlifetothefullest
#43daystogo

2 ulasan:

Normala Saad berkata...

Seronok bila bertemu kembali dengan teman persekolahan. Saya belum berkesempatan lagi hadiri reunion sekolah.

Uncle berkata...

Alhamdulillah IQ baru saja dikurniakan seorang cucu yang comel beberapa minggu yang lalu...

Tewas

Harap maaf betul kerana saya tak termampu nak ipdate cerita-cerita saya disini. Banyak sebenarnya nak dikisahkan. 2. Walaubagaimanapun say...