Rabu, Jun 06, 2018

Tan Sri Sanusi Junid yang saya kenali - bah 9

Iftar Perdana sabtu lalu di sekolah nasi kawah
Sepanjang perkenalan saya dengan TSSJ, banyak yang saya pelajari. Salah satunya yang pasti ialah beliau amat banyak membaca. Tak terikut saya dengan habit beliau. Setiap kali berkesempatan untuk ke luar negara, sudah pasti beg buku-buku yang dibelinya lebih berat daripada beg pakaian beliau suami-isteri. Kemana saja beliau pergi, sudah pasti sebuah buku akan kelihatan digenggamannya. Sedikit-sebanyak saya merasa kagum.

Ada sekali pernah TS mengajak saya ke rumahnya pada satu petang. Saya pon tanpa berlengah masa terus mencapai topi keledar, celapak naik diatas moto kapchai saya dan memecut laju ke rumahnya. Setelah masuk dan duduk, TS turun perlahan dari tingkat atas dan apabila ternampak muka saya, terus diberikannya salam. Begitu lah Tan Sri. Amat menghormati tetamunya. Kami mula bersembang. Tan Sri menceritakan kepada saya waktu-waktu beliau mula belajar di Maktab Melayu Kuala Kangsar dahulu dan bagaimana muscularnya Headboy beliau pada waktu itu (Yang diPertua Negeri Melaka kini). Cerita-cerita beliau amat lucu. Seperti biasa, mukanya tetap serious sewaktu menceritakannya kepada saya tetapi apabila saya mula ketawa, TS juga akan turut ketawa....Saya rasa mungkin TS ingin menguji samada saya faham ceritanya atau apakah saya faham sense of humor didalam perceritaannya..

Ada suatu ketika saya diajak untuk minum kopi (kami sering minum kopi...haha) di One World Hotel, Bandar Utama. Kami terus ke loungenya dan duduk sambil bercerita. TS memesan kopi dan saya juga begitu. Setelah dibawakan kopi, apabila ingin menggunakan 'artificial sugar', tiba-tiba TS perasan yang beliau terlupa nak bawa gula tersebut. Oleh kerana latarbelakang saya bekerja di hotel dan kini saya sering bertemu beliau, saya pastikan yang saya sentiasa membawa artificial sugar tersebut didalam beg sandang saya ataupun sekurang-kurangnya ada 2-3 peket kecil didalam poket saya setiap hari sebagai langkah berjaga-jaga apabila diperlukan. Kita tak boleh menjangka bila hal-hal 'darurat' akan berlaku. Ini telah menjadi kebiasaan saya sejak dulu lagi terutamanya apabila sering menjaga VIP hi hotel dan tahu apa yang mereka boleh dan tidak boleh makan/minum, saya jadi terbiasa untuk bersedia. Alhamdulillah. Timing saya amat tepat. Sedang TS mencari-cari gula didalam beg kecilnya, saya sudahpun dapat membaca pergerakannya lantas menghulurkan 2 peket EQUAL sugar ke piring kopi TS.  TS menoleh dan mengucapkan terimakasih kepada saya sambil berkata, "you read my mind". Walaupun ia hanyalah ucapan yang amat kecil bagi TS, tetapi bagi saya, ia sesuatu yang besar dan kekal diingatan saya sehingga kini...al fatihah..

Live balanced life to the fullest

2 ulasan:

Normala Saad berkata...

Selamat hari raya. Maaf zahir dan batin.

Uncle berkata...

Selamat Hari Raya juga serta maaf zahir dan batin!

Tewas

Harap maaf betul kerana saya tak termampu nak ipdate cerita-cerita saya disini. Banyak sebenarnya nak dikisahkan. 2. Walaubagaimanapun say...