Beberapa hari yg lalu rakan lama saya ada menalipon dan bertanya dimanakah saya belajar mengenai masakan. Sejujurnya saya memberitahu beliau bahawa saya tidak pernah mengambil jurusan masakan tetapi masih tetap harus melaluinya kerana merupakan sesuatu yg amat perlu kami tahu...
Saya mengambil jurusan Hotel Management. Didalam jurusan tersebut kami belajar tentang semua perkara yg bersangkutan dengan bidang perhotelan. Ini merangkumi operasi setiap department dan juga cara-cara pengurusannya. Persoalannya sekarang, dimanakah saya belajar memasak? Didalam jurusan saya, salah satu bidang yg harus saya ambil/belajar ialah "European Classical Cooking". Subject ini amat menarik perhatian saya kerana ia mencakupi sejarah, nama-nama penting serta chef-chef terhebat dulu serta cara-cara masakan dan penyediaan makanan yg sungguh klasik. Jadi, disitulah saya mula belajar tentang masakan....
Walaubagaimanapun saya tidak serious bekerja didapur kerana saya lebih suka berada di 'depan' yakni front of the house jadi masa saya banyak dihabiskan di pelbagai department.
Kepada adik-adik yg berminat nak belajar bidang perhotelan diluar negara dan ibubapa kebetulan mampu, saya sarankan agar memohon utk belajar di Switzerland kerana banyak pendedahan yg adik-adik bakal perolehi berbanding disini. Persaingan hebat dari para pelajar seluruh dunia akan melonjakkan keupayaan adik-adik....namun begitu ia juga bergantung kpd berapa kuatnya disiplin adik-adik dan matlamat adik-adik utk berjaya....
Kepada adik-adik yg berminat, silalah layari https://www.cesarritzcolleges.edu/en
Saya dulu belajar dikampus Le Bouveret...
Live balanced life to the fullest
#unclefrommas