Ahad, September 30, 2012

Perihal anak-anak!








Aku berdiri paling kiri!
Aku
Macamanalah kawan aku boleh terjumpa gambar kami di tahun 85 ni. Tahun terakhir kami di sekolah bersama rakan-rakan yang makan, minum, tidur, belajar, main dll bersama. Kat dalam gambar yang patut di "censor" tu, 27 tahun kemudian ada yang bergelar Pengarah Melaka Bersejarah, ada pemain golf professional, ada arkitek, ada peguam, ada bankers, ada yang mula mengatur tapak didalam bidang politik dan macam-macam lagi. Aku rasa gambar ni diambil sebelum kami habis "prep malam". Aku masa tu dok ada dalam lingkungan 65 kilo. Aktif bermain ragbi, bolasepak dan olahraga. Yang tak berapa nak aktif cuma belajar! Hahahahaha....65 kilo tuuu......dan berat sekarang? Dalam lingkungan 77++ kilo as of 20 minutes ago! Bila aku pi buat weight check kat Celebrity hari tu, kata machine tu, my ideal weight is 68!!! Oooo mak aiiii.....banyak kena discount tuh!


Abang no 8 beratur nak ambik gambar.

Arman Azumi.


Abang sangat minat bermain bolasepak. Dengan ketinggian yang luarbiasa yakni 178cm bagi remaja lelaki yang berumur 14 tahun, fizikal abang sangat baik sebagai pemain pertahanan. Berkat usaha keras abang sendiri yang menjalani latihan sebanyak 6 kali seminggu, makanan tambahan yang kami bekalkan kepada abang dan kata-kata peransang daripada kami ibubapa, alhamdulillah, abang telah dipanggil untuk menjalani latihan bolasepak bagi pemilihan pemain kebangsaan umur 14 tahun yang direncanakan akan berkampung di bukit jalil selama beberapa tahun bermula pada awal tahun depan. Pasukan ini akan menjalani latihan selama 2 tahun untuk persediaan kejohanan AFC dan mereka juga dirancang untuk menggalas tanggungjawab melayakkan diri ke sukan Olimpik nanti. Syabas KBS dan lain2 yang telah dan sedang berusaha mempertingkatkan mutu bolasepak negara walaupun ranking dunia sangat mengecewakan! Aku percaya, jika ada kesungguhan dan semuanya bekerjasama, hasil yang terbaik akan berjaya dituai akhirnya.
Maka dengan itu aku sentiasa mendoakan agar abang berjaya didalam apa juga bidang yang diceburi. Doa aku siang dan malam untuk abang. Begitu jugak untuk anak-anak yang lain....
Tapi sekarang ni abang kata dia sakit belakang lepas banyak main bola. Dah hampir sebulan abang sakit. Kami dah jumpa chiropractic yang paling dekat dengan rumah sekitar Ampang Point dan kami juga akan mencuba accupunture. Bukan saja untuk abang tetapi untuk aku jugak!

Yuya nak pi menari zapin!

Yuya

Pergh, biar betul budak sorang ni.....aku ni keras kekong...aunty pun sama tapi sekarang dia dah lembut sikit pasal dok attend kelas "belly dancing!". Tapi Yuya, macamana dia boleh start menari pulak ni? Hmmm, aku heran. Tapi apapun depa minat, aku akan sokong....Esok pagi Yuya ada hari sukan di Stadium mini Cheras. Dia masuk 4X100 dan 4X200 meter. Kalau lari tu, mungkin aku paham...kalau bersukan pulak, pun aku paham...tapi menari? Hahahahahaha.....buatlah apa pun asalkan dia menjadi salah sorang yang terbaik.....Aku tetap menyokong walau apa sekalipun benda baik anak-anak aku buat!
Yuya ada cikgu yang aku datangkan khas untuk mengajar dia sorang-sorang sekali seminggu. Bermula dari tahun lepas tapi mungkin kerana terlalu aktif bersukan dan berpersatuan, pelajaran Yuya agak mendatar. Ini sangat merisaukan aku. Aku bertanya pada guru maths kelas Yuya. Cikgu Zaleha kata, hantarlah kerumah beliau hari Khamis pukul 4. Jadi, hari Khamis lepas, aku bawak Yuya ke rumah cikgu Zaleha. Yuya paling tak paham topik-topik Fractions dan Percentage. Itu 2 topik yang selalu buat dia pening kepala katanya. Sejam selepas menghantar Yuya, aku ambil dia balik sambil bertanya apakah cikgu Zaleha ada bagi sedikit homework untuk dibuat di rumah atau tidak? Jawapannya, "Yuya dah paham topik-topik tu!". Malamnya pulak sewaktu aku duduk bersama-sama Yuya untuk mengulangkaji pelajaran, aku tengok Yuya dapat menjawab semua soalan dengan betul....Sebahagian homework dari cikgu Zaleha telah dihabiskan dan bila aku check, katanya, semua senang!!!!!


Aku cair dengan budak pompuan sorang ni....

Marina
Budak pompuan ni sangat peramah. Senang dia buat kawan. Kalau tinggalkan dia kat padang permainan, dia akan laju berjalan sambil mata liar kekiri dan kekanan. Pantang nampak budak pompuan lain seusia, dia akan terus approach dan mulakan perbualan! Ramai sudah kawan dia...tapi sorang pun dia tak tanya nama apa! Hahahahaha....dan perkara paling menakjubkan aku tentang Marina ni ialah, dia dah boleh menjahit pada umur 6 tahun. Seluar dia yang terkoyang kat lutut, dia jahit sendiri! Aku sampai ke la ni pun tak reti-reti nak menjahit. Ni semua pasal tiap-tiap malam dia dok melangut tengok mama dia dok menjahit. Hahahahaha....nampak gaya, kena hantar dia buat fashion design lah kalau lagu ni.....

Isnin, September 17, 2012

Hari Malaysia

Bought and read!

Aku ke kedai buku di Bangsar Village. Mencari buku yang dicadangkan tetapi malangnya tidak dijual disitu. Leka pusing-pusing sampai aku sendiri pening, aku tanya kat budak pompuan situ samada dia ada atau tidak buku yang pada sebelah paginya aku terbaca "review" menarik di The Star. Buku yang dihasilkan khas untuk Yasmin Ahmad, dibikin oleh Datin Orkid dan rakan-rakan Yasmin yang lain-lainnya. Budak pompuan tu angguk-angguk kepala sambil menuding jari ke satu stack buku-buku baru. Aku ternampak buku berkulit putih tu diatas counter cashier dan terus mencapai satu. Ada covernya dan aku tanya apakah betul buku tersebut mempunyai cover sedemikian (yakni nampak lusuh!), budak pompuan tu angguk kepala tanpa mendongak! Aku capai. keluarkan buku tersebut dari cover dan belek sambil membaca beberapa baris ayat-ayat yang disusun rapi. Ada yang sedih dan ada jugak yang melucukan. Semuanya berkisar tentang pertemuan depa dengan Yasmin, dari kacamata rakan-rakan sekerja, teman-teman rapat dan lain-lain lagi. Membaca sedikit dah mula menarik perhatian aku. Semuanya pengakuan luhur dan jujur dari rakan-rakan, menampakkan Yasmin seorang yang sangat disenangi dan berhak berada dikelas tersendiri. Aku tak buang masa, terus capai buku tu dan nak membayar sebelum aku teringat koleksi buku-buku enid blyton aku yang harus ditambah. Aku ke ruangan kanak-kanak dan membelek satu persatu buku-buku Famous Five karya agung Enid Blyton yang membariskan pelakon tak pernah tua seperti Julian, Dick, Anne, George dan anjing kesayangan depa bernama Timothy. Koleksi Famous Five ini sengaja aku beli kerana ilustrasinya telah diperbaharui bersempena dengan ulangtahun depa yang ke 70 tahun! Aku dah baca semua cerita-cerita depa sejak aku kecil lagi dan kini memperbaharui koleksi aku dengan membeli beberapa buah buku kanak-kanak Famous Five. Buku-buku inilah dulu yang memberikan aku inspirasi untuk berimaginasi! Gaya bahasa mudah dan penceritaan yang penuh misteri membuatkan naluri kanak-kanak aku sentiasa ingin tahu apakah kesudahan ceritanya! Kini dah 2 buku yang aku dah habis baca dan ada beberapa lagi didalam siri Famous Five yang aku bercadang nak membeli.....Masa aku nak bayar, ada pompuan mat salleh tengok aku sambil tersenyum dan bertanya, "For your kids?". Aku geleng kepala sambil berkata, "No...it's for me!".

Full House!

Ada satu weekend tu masa aku balik dari menziarahi kubur arwah mama, kak anne ajak aku breakfast di satu restaurant di Damansara Utama. Nama dia Village Park Restaurant. Parking penuh dan aku terpaksa parking kereta cabuk aku lebih kurang 50 meter dari restaurant. Orang ramai, sampailah ke atas jalan. Manakala di corridor sepanjang deret restaurant tu jugak diletakkan kerusi dan meja. Para pekerja sangat efficient. Walaupun meja aku dipenuhi dengan pinggan dan gelas tetamu terdahulu, depa cepat datang clear dan terus ambik order. Very good. Pelbagai bangsa datang dan aku tengok deretan orang queue untuk pesan makanan adalah dalam 15 meter sampai ke luar kedai. Service sungguh cepat. Manakala yang duduk dimeja, diberikan menu, dan order aku dan kak anne sampai dalam tempoh hanya 20 minit!

Aku bagitahu Kak Anne yang aku nak masuk ke dalam kedai dan tengok interior. Bersih dan meja semuanya penuh. Cashier yang juga merupakan tuanpunya kedai sangat sibuk. Di belakang cashier terdapat gambar-gambar tetamu yang pernah makan dikedai tersebut termasuk Tun Mahathir, barisan menteri-menteri kabinet sekarang, Lee Chong Wei dan ramai lagi celebrities yang pernah datang ke situ untuk menjamu selera. Terdapat jugak sekeping nota tulisan tangan daripada Tun M dengan ucapan terimakasih. Aku rasa semuanya membawa value yang sangat tinggi! Jadi kepada pembaca aku yang budiman, silalah menjamu selera kat sana......Have a nice productive week ahead people!

Sabtu, September 08, 2012

FLYFM Open House

Matt London in KL!

Dihari yang berbahagia dan bersamaan dengan hari Rumah Terbuka FLYFMdi tempat aku, aku dikunjungi oleh salah sorang teman lama aku. Memang lama sungguh berteman kan dia. Dulu selalu aku bercerita pasai Matt ni. Dia ketua murid sekolah rendah bandar hilir melaka tahun 1979 dan aku pulak ketua murid sekolah yang sama tahun 1980. Tahun 81 kami berjumpa di SDAR bila aku masuk form 1 dan Matt waktu tu dah masuk form 2. Ramai budak batch dia dari sekolah rendah bandar hilir masuk SDAR. Malakut, Gonjeng, Rock adalah sebahagian daripada mereka....kami masih berhubung sampai sekarang...itulah kelebihan old boys ni....

Matt menetap di London sekarang dan balik bercuti ke kl bersama dengan keluarga. 3 minggu depa raya. Matt talipon aku dan bagitahu yang dia ada kat Pavillion. Aku jemput Matt datang sekali since lama aku tak jumpa dan kebetulan pulak ada open house. Sebenarnya taklah lama sangat, beberapa bulan yang lepas masa aku berkunjung ke Landenn, Matt lah yang entertained aku selama hampir 2 minggu. Dibawaknya aku makan merata ceruk...Jadi dikesempatan yang singkat ni, aku nak mengucapkan terimakasih pada Matt kerana sanggup meluangkan masa datang menjengok aku. To Matt, "you take care brother....call me whenever you are in KL!"

Matt sekeluarga dan aku bersama FLYFM Crews!

As a special treat to Matt's kids, kami bergambar beramai-ramai dengan all presenters, emcees, dj's yang ada malam tu....anak-anak Matt yang tak fasih cakap melayu cuit tangan aku dan bisik..."Uncle....this is cool mannnn....this is real COOOLLLLL!". Aku tersengih........

Showdown 2012!

Maaf, aku tak ingat nama dia apa, tapi aku panggil dia "Abang Showdown". Mengekek-ngekek dia gelak! Both of them sangat-sangat down to earth. Depa datang bersalam dengan aku dan kami bersembang banyak cerita. Termasuklah soalan macamana aku nak masuk showdown programme sekeluarga! Dia bantai gelak lagi kuat! Hahahahahaha....

Adam of 8TV

Program ni dibuat di malam menjelangnya Merdeka. Adam buat siaran langsung dari tempat aku. Alhamdulillah! Adam ni memang banyak cakap. Non stop dia berceloteh....pergh...aku rasa letih mak pak dia dulu dok melayan si Adam ni. Baik sungguh budak sorang ni. Hormat dengan semua orang....dulu masa aku buat event Desperate Housewives pun dia yang hostkan...Jadi kami masih kenal satu sama lain. Sempat pekena teyy sama-sama malam tu dengan yang lain-lain....

Honey Madu..

Yang ni aku tak berapa nak kenai sangat. Katanya dulu menyanyi tapi la ni jadi emcee. Alhamdulillah....rezeki dia kot. Maklumlah Honey-Madu, senyum dia memang menawan. Berkuntum-kuntum senyum dia malam tu....very the sweet! Cerita pasai dj ataupun Emcee ni, teringat aku pada 2 orang lama yang sangat aku suka. Yasmin Yusuff dan Constance Haslam. Bila depa keudara, aku tak pernahnya miss. Kalau tak salah aku CH pun dok baca berita at one time masa time Harjit Singh dan Hisham Embi. Apa lah dah jadi kat depa. Paling lama aku ingat ialah kat si Singh tu,  kalau tak salah aku, dia dok baca berita sejak dari tahun 70 an lagi tu! Ada sorang tokoh negara pernah bagitahu kat aku, "Shahrir, cuma ada satu benda pada seseorang yang tak akan berubah....yakni suara dia....". Maka dengan itu aku pun teringatlah kat bekas-bekas pembaca berita kita termasuk jugak lah dengan Datuk Rahim Razali. Walaupun rupa dan fizikal dimamah usia, tapi dengarlah suara depa....tetap sama...macam jugak Datuk Haji Hasbullah Awang!

Kesemua crew!

Meriah sungguh malam tu. Aku gumbira sebab selain daripada function yang berlangsung dengan jayanya, kehadiran Matt London sekeluarga dari Lanndenn bertandang ke tempat aku malam tu sesangatlah istimewa untuk aku. Crew FlyFM amat sporting. Baik, rendah diri dll lagi yang positif. Kalau aku nak tulis mahu sampai esok tak habis cerita perihal depa ni. Tengok sajalah muka-muka depa tu....macam-macam perangai ada!

Aku dan Fabian aka Phat Fabes!

Fabian ni sekarang merupakan dj dan emcee terkenal. Salah sorang yang terbaik dinegara kita. Aku kenal Fabian sejak dari tahun 1992 lagi sewaktu aku menjadi manager pertama di Uncle Chilli's FunPub di PJ Hilton tu. Dalam UCFP tu dulu ada 2 karaoke rooms yang sangat besar, games room, dance floor, dj console area, open kitchen dan an island bar. Group yang main kat situ masa aku disana dulu ialah seperti Alleycats dan Headwind (seingat aku). Manakala Fabian merupakan resident dj aku waktu itu. Setiap malam lepas kerja dalam sekitar pukul 2 pagi, aku akan melepak dengan dia minum-minum dan merapu. Selalunya kami terbabas sampai pukul 4 atau 5 pagi.....pertemuan aku dengan Fabian di JDR menggamatkan suasana malam tu. Kami berborak sakan cerita-cerita lama....nostalgia.....

Ok people, aku nak rehat sekejap. Pagi tadi aku dah bergelumang kat gym selama sejam lebih...dada terasa ketat sikit. Sakit dah kurang. Btw, aku tengah gila pi gym la ni...in fact hari ni merupakan hari ke 5 aku ke gym minggu ni. Err, rasa-rasa esok pagi pun aku nak kesana jugak lah...early workout! Fuyooo...."eat healthy and stay healthy people!

Sabtu, September 01, 2012

3rd Day Raya

Azumi, Izatt (cucu menakan) and Yuya..

Habis depa bergelumang kat atas ais...manakala Pak depa dok sejuk "gedi" kat tepi skating rink tu! 2 jam Pak depa dok "keraih!". Ada ramai tok-tok bawak cucu depa main ais. Aku pun duduk sekali dengan depa sambil minum mocha. Salah sorang tok tu tanya kat aku, "which one is your grandchild?". Aku jelin siaaaapppp...aaaiiiiaaappp atas bawah kat depa. Last-last dia rephrase balik, "err, mana anak-anak?". Baru aku menguntum senyum....aku tunjuk, "tu, 5 orang yang jatuh merudum tu...". Dia melopong sambil sebut, "oooo..."

Aunty in black, Marina in pink and Kayla in green (cucu menakan jugak!)

Menghabiskan masa selama 2 hari dengan depa yang sedang membesar amat-amatlah membahagiakan aku. Melihat depa bermain adik-beradik, berpimpin tangan, bergelak ketawa, masam muka, sat-sat bergaduh sat-sat berdakap....masyAllah....what else need I ask for? Jadi, kalau aku belanja lebih sikit pun untuk bersama-sama depa, aku tak terkilan langsung. Depa seronok, aku puas. Keputusan aku mengambil 2 bilik connecting tak membuatkan aku menyesal atau terasa rugi. Bayar lebih sikit pun tak palah....dan sekarang aku merancang untuk berbuat sekali lagi. It's ok. Simpan duit sikit.....

In her own world!

Tak lama lagi anak-anak aku semua akan menganjak keusia untuk masuk college walaupun lambat lagi. Waktu tu rambut aku akan bertambah putih. Gigi mungkin dah relai! Tenaga mungkin kurang dan tangan mungkin terketaq-ketaq manakala mata pulak mungkin tak berapa nampak. Walaumacamanapun, suara depa, hilai-tawa depa, bau depa sentiasa dalam ingatan...

Muka terlebih makan!

Masa aku kecik dulu, waktu nak balik kampung berhari raya merupakan masa yang paling aku tunggu-tunggu. Baju raya dan kasut raya dah disiapkan. Masukkan dalam kereta VW bernombor pendaftaran BP4538 sehari sebelum, sebab tak sabar-sabar....pada yang dah besar, depa terpaksa naik bas balik ke alor setar sebab VW tak muat nak masuk 6 orang anak-anak yang badan masing-masing tak kurang besarnya! Pagi esoknya, akulah yang paling tak sabar nak tunggu waktu bertolak. Kecoh dok bertanya bila...bila....kadang-kadang bila arwah mama dah meluat, dia cubit pipi aku...menangis sat...lepas 10-15 minit aku tanya lagi sampailah ke waktu yang semuanya dah masuk dalam kereta. Waktu tu aku suka balik alor setar sebab ramai sepupu yang lebih kurang sebaya dengan aku ada. Pi rumah Mak Tam, ada 2-3 orang...pi rumah Lang, ada....pi rumah Nyah, ada....pi rumah Wa pun ada....habis satu alor setar kami ronda. Dari Lorong Titi Siam, Kampong Berjaya, Taman Uda, Taman Intan, Bakar Bata, Mentalon, Alor Merah, aktiviti kami tak pernahnya cukup 2-3 hari....

Rahsia kami!

Sewaktu aku di eropah dulu aku berkesempatan berhari raya disana. Taklah meriah manapun sebab tempat aku tak ada masjid. Lagipun tempat aku pun cume ada berapa kerat saja orang Islam. Pagi Raya yang syahdu, lepas kelas pagi tu, aku berjalan dengan kawan aku ke cafe tepi pejabat post, minum kopi dengan makan croissant. Tu lah makanan di pagi raya. Oh ya, dulu ada jugak aku cerita yang sorang lecturer yang mengajar aku French dengan Physchology ni nama dia Karim Ariffin. Mak Suisse, bapak melayu. Sangat bagus dan sangat mengambil berat perihal kami. Paham cakap melayu tapi dah tak boleh cakap lagi dah. Muka pun macam mat salleh. Pendek kata kalau student pompuan tengok dia mengajaq, melopong lah mulut depa! 2 tahun lepas aku dapat berita yang dia dah meninggal akibat cancer......aku pasti yang family di Malaysia tak tahu pasal dia. Dah lah anak yatim piatu, dia pulak sebatang kara....cuma kami sajalah tempat dia bercerita! Kesian sungguh aku kat Karim ni....

Masa aku kat Mekah pulak, di pagi Raya, dibakarnya bekas macam kita dok bakar kemiyan tu dan di sogokkan ke kita supaya satu badan berbau wangi.....kemudian di hotel lobby, kami sediakan bermacam-macam makanan dan minuman. Kaum pompuan depa dapat sekuntum bunga ros merah dan kanak-kanak akan mendapat gula-gula sepeket sorang. Sekali imbas aku terasa macam hari perayaan lain pulak yang lebih kurang sama walaupun tak sama. Bila aku tanya pasal apa buat lagu tu, dia kata memang tradisi disana buat lagu tu....oh...ya ka! Lagi satu, depa tanya pulak kat aku, di Malaysia waktu bukak posa kat hotel, buat apa? Aku sambil tersenyum bagitahu kat depa, "oh...kalau kat Malaysia, bukak posa di hotel ada pompuan nyanyi ghazal siap dengan pemuzik lain lagi..." depa jawab, "masyAllah........masyAllah......why?". Hahahahahahahaaaa.....

That's why I hate mobile phones!

Ini lah masalahnya bila semua dok sibuk pakai mobile! 24 jam dengan mobile. Sedangkan aku sendiri tak sesibuk depa pakai mobile. Aku dah tak berapa nak paham apa yang depa dok sibuk dengan mobile. Sms ka? Main game ka? Sampai Yuya pun dah tak sedar diri. La ni, si kecik Marina pulak dok kecoh nak mobile sebab katanya nak sms ke Sarah, kawan baik dia. Satu hari Marina datang kat aku dan cakap, "Papa...Sarah tu BFFE Marina!". Aku kaget!!! Aku tanya kat dia, "BFFE tu apa menatang?". Dia jawab, "Apalah Papa ni.....orang dewasa pun tak tahu apa BFFE? BFFE tu maksudnya, "Best Friend Forever and Ever!". Tu dia aiihhh, anak pompuan aku yang umoq 6 tahun tu!

I like the "mizu" effect!

Hari tu Yuya dah kurus elok. Maklumlah posa penoh! Tapi lepas 2 minggu lepas posa, aku tengok badan dia berisi balik dah. Alamak, apa dah jadi ni? Since semalam aku nak jumpa sorang blogger yang balik bercuti dari Phoenix, USA dan aku tahu aku akan jamah makanan sikit, aku pakat satu family pi jogging kat Taman Tasik Ampang Hilir. Pergh...cargasss...cargasss......jaga badan...jaga badan.....kami balik rumah pukul 7.00pm. Balik rumah, mandi, bersiap dan pergi ke kenduri kahwin anak bekas associate aku dulu kat Dewan Taman Dato' Amhad Razali di Ampang.....nasi kenuri tuu.......tapi pasal aku dah pi jogging, makanya aku tak jamah makanan kenuri sedikit pun. Cuma minum air saja! Fuyooooo Jangan jealous yea! Ok people....have a nice weekend!

Mula dah.....

Setelah saya menulis tentang buku minggu lalu, tiba-tiba minat membaca saya telah kembali terangsang. Mungkin kerana saya dikelilingi ol...