Selasa, Oktober 20, 2009

Senang hati..

(cake lagi..)

(budak ni nama Shafiq)

(ni cake manggo aku)

(hah...close up kulit carrot, spaghetti dan terung yang aku goreng semalam tu. Look at the bright colors!)

(poached egg in the breakfast buffet)

(oranges...kurang menarik lah!)

Tak banyak aktiviti berlaku hari ni, selain daripada persiapan aku untuk menyambut musim Haji nanti. Jemaah pertama dari Malaysia dah sampai di Jeddah pada waktu ni seramai 438 orang dan mungkin akan terus ke Madinah sebelum datang ke Mekah selepas 8hari di Madinah. Walaupun aku tak kenal depa, tapi aku nak ucapkan selamat datang ke Saudi Arabia dan semoga anda semua dapat menunaikan fardu haji dengan sempurna...aku pun tak sabar nak berjumpa depa. Selain daripada jemaah dari Malaysia, melalui pembacaan aku, jemaah dari India pun akan sampai hari ni. Moga-moga perjalanan semuanya diberkati dan dipermudahkan.

Kawasan Haram masih lagi lengang. Semalam dalam pukul 8.30 malam aku sempat turun ke Saji nak minum teh. Sekali terserempak dengan pegawai-pegawai dari Jeddah. Sangkut kat situ setengah jam melayan teh tarik. Lega! Banyak kami sembang...Tu yang aku dapat fakta jemaah Malaysia tu...kalau tak, aku pun tak pasti berapa ramai yang sampai. Semalam KLIA mesti jammed gila! Kalau tak pun Kelana Jaya akan penuh sesak dengan adik-beradik yang nak menghantar ahli keluarga masing-masing. Meriahnya!

Minggu ni masih boleh rest lagi...jadi aku nak rest betul-betul sebelum kena kerja betul-betul...heh3...budak-budak aku pun ramai yang apply cuti. Ada yang sampai 10 hari. Aku tanya nak pergi mana? Depa jawab nak pergi main bola....heh3...kelas depa ni. Macam aku kat Melaka dulu pulak. Lawan bola dengan kampung sebelah!

Ada sorang kawan aku, dia dok cerita pasal family dia, jadi aku tanyalah apa abang dia kerja? Dia jawab, abang dia jaga kambing...heh3...kadang-kadang seronok jadi depa ni. Tak payah pikir macam kita...Life is very easy untuk depa ni. Ada kerja, adalah...takdak kerja, takdaklah.....kalau takdak kerja pun takpa...takdak kereta pun takpa, itu dah ketentuan.....aku tak kata, depa lah yang kata....

52 ulasan:

Asnija berkata...

Maaf uncle, tajuk video yang saya inform sebelum ni sebenarnya Celebrating What's Right With The World, Dewitt Jones....layan...semoga dapat idea bernas utk ambik gambar...

Uncle berkata...

Dear Asnija.
Thanks for visiting and thanks for the info. I'll definitely GOOGLE later!

rezeki berkata...

salam uncle,

terliur pulak tgk kek manggo tu. mesti rasanya sedap.

betullah, buah oren tu mcm tak menarik.

dilaOHdila berkata...

x pernah jemu tengok uncle punya shoot lar nih
makin bertambah VOGUE
ada yang tak tahan
rasarasa nak capai & nak makan terus :-) (ha ha ha)
sajok jer uncle nak bagi kami orang terior no

kucingorengemok berkata...

gambar oren tu yang best... vibrant!

My Life berkata...

salam..
kek?? sedapnya uncle.. nanti saya ke sana boleh makan kek tu yer uncle? hehhehe

rehat ler secukupnya uncle untuk digunakan nnati.. moga semuanya berjalan dgn lancar..

Laalaa berkata...

Menarik sungguh gambar cake-2, semua nampak sedap. Nasib baiklah.. jauh, kalau dekat nak mintak sepotong kat uncle..

Uncle berkata...

Dear Rezeki.
Memang sedap rasanya. Pasal orange tu? Hmmm, lighting ka? Color ka? Angle ka? Memang tak kena lah...nanti Uncle try lagilah...never give up!

Uncle berkata...

Dear Dila.
Thanks kerana tak jemu2 mengomen kearah positive. Ni yang Uncle suka!

Uncle berkata...

Dear KOG.
Tapi ada yang tak kena tu...kalau tak kena, tolong bagitahu yea....boleh sama-sama belajar!

Uncle berkata...

Dear ML.
InsyAllah semuanya akan ber"lari" lancar nanti...heh3...kesihatan mesti kita jaga!

Uncle berkata...

Dear Laalaa.
"Mintak Mak, kuih sepotong...saya mahu makan kerna perot kosong..."
"Selamat...Haaaariiii Raaaayaaaaaaaaa!

rezeki berkata...

salam uncle,

rasanya gmbr buah oren tu, lightning kasi terang sikit, angle kasi baring sikit menampak bebrapa buah oren . rasanya lah, kalau tak jadi , uncle boleh snap lagi

olive oyl berkata...

morning uncle..

suka tgk gmbr yg kulit terung,carrot dan speggeti tu..colour dia menarik...poached egg dgn grass kan tepipun cantik.

olive oyl berkata...

uncle,yg daun hijau tu daun apa uncle?look nice...suka tgk combine colour dgn warna telur..

Ahmad Khatuddin berkata...

Wow. Hang mesto kena rest habis habis. Jealous lo aku tak dapat kerje di sana. Yang Madinah project tu tak jado so tak da rezeki la aku nak kerje di sana. mana la tahu satu hari nanti ada rezeki. Insyallah. Take care bro.

Laalaa berkata...

Adui hi, siap nyanyi lagu raya..
tapi raya dah habislah uncle.. hehehhe...

Uncle berkata...

Dear Rezeki.
Mungkin Uncle salah baring kot....nanti Uncle kasi baring lagi...baik punya! Thanks for the input. Akan cuba lagi dan lagi dan lagi!

Uncle berkata...

Dear Ton.
Tulah...selalunya Ton dok buang kan....la ni jangan buang naa, goreng dan pakai as garnish untuk makanan. Nanti Uncle akan tunjuk kalau spaghetti digoreng dan dipakai untuk garnish, macamana rupa dia...Chef Jawed tengah dok prepare tu...malam nanti Uncle masukkan!

Uncle berkata...

Dear Ton.
Memang color tone dia cantik. Daun hijau tu actually daun "parsley" yang di "deep fried". Jangan deep fried lama-lama sebab nanti jadi rentong...secukup rasa dahlah...kalau tak paham, cuba tanya kat Kak Peah yang seberang jalan tu! Heh3...

Uncle berkata...

Dear Din.

InsyAllah ada rezeki nanti. Yang ni semua Allah yang tentukan. keep on trying. If you give a clue on this project, I might be able to "trace". Ala....KSA ni orang Malaysia tak ramai...

Uncle berkata...

Dear Laalaa.
Uncle suka tambah "perisa" baru meriah suasana!

olive oyl berkata...

thanks uncle for the tips..jd cantik parsley yg after di deep fried.mlmni uncle masukkan ok..tak sabar nyaa nak tgk...
tp kan uncle..klu uncle busy,jgn masukkan lg yer..uncle need rest yg cukup...after ni uncle akn busy dan pening..hehe...
sian kat uncle nti....

Uncle berkata...

Dear Ton.
No worries....parsley goreng tu boleh pakai untuk apa-apa saja. Hmmm....kalau tomato pon cantik jugak...potong tomato into wedge, buangkan isi perot dia, tinggaikan kulit setebai 1cm. Grill kan bagi terbakar sikit, then df jugak sekejap. Boleh pakai untuk garnish for nasi tomato, biryani atau nasi minyak. Cantik sebab dia berkilat@merhelit!....bling2 gitu! Selamat mencoba yea Puan-Puan!

olive oyl berkata...

salam uncle...

uncle..mcm kulit carrot,terung ni boleh di mkn atau cuma utk hiasan..
cantik sungguh gabungan warna terung dgn carrot..
best tgk gambar uncle..gabungan warna cantik sgt...insyallah..will try potong wedges tomato..mesti fail punya..wedges ubipun fail....hehe..

olive oyl berkata...

eh silap uncle..potong wedges ni ton tahu buat..sorry td dok ingat potongan wedges ni mcm ubigoreng yg kt pizzahut tu...

Uncle berkata...

Dear Ton.
Yang digoreng buat hiasan tu boleh dimakan...in fact la ni pon banyak garnishing bunga warna-warni tu boleh dimakan...sekarang dah diproduce kat cameron highland. Dulu tak dak!

Uncle berkata...

Dear Ton.

wedges ni lebih kurang macam tulah...potato wedges tu...in fact potongan ada banyak style...Ton tak salah aih....

olive oyl berkata...

oic..mcm mcm rupanya boleh dibuat/digunakan utk hias hidangan..bergantung pd kreativiti kita ye uncle.baru ton faham...ton minat bljr ttg masakan ni..tq ye uncle..

uncle..mcm kat japan,wasabi tu mereka tabur atas mknan....kira mcm garnish gakker uncle??colourful wasabi.

Uncle berkata...

Dear Ton.
About the wasabi, Ton salah. Wasabi is a Japanese mustard. Warna hijau dan pedas menusuk hidung. Wasabi ialah sejenis tanaman berbatang. Batang ni di sagat untuk mengeluarkan hasil dia. Hasil sagat ni digunakan untuk makanan i.e. sashimi "raw fish" etc. Function wasabi ni untuk mematikan bacteria yang ada kat makanan raw tadi tu selain baik untuk penghadaman. Wasabi ialah sejenis tanaman yang memerlukan air mengalir melaluinya. Jadi kebanyakan tanaman wasabi ditanam dikaki gunung yang air sentiasa mengalir. Ia tak boleh ditanam pada stagnant water. Nanti mati. Pokok dia setinggi lutut saja. Rupa macam lobak putih tapi batangnya berkerutu.

Pergh panjang cerita ni...Uncle boleh cerita sebab pernah pi ladang dia masa kat Jepun dulu, circa 92' heh3...

olive oyl berkata...

dear uncle...

betul uncle..ton dah tersilap.confuse uncle.tq byk2 uncle explain ttg wasabi..baru ton faham..uncle mmg pakar pemakanan.wasabi ni pedaskan uncle.pedas sampai ke rengkong.rupa dia mcm picasso almond..klu letak kat atas ikan,kepedasan wasabi leh bg ikan tu masak...tanaman berbatang ruoanya,,ton ingatkan wasabi ni dari akar...

dulu masa ton pi tokyo,,ton suka beli ..esh lupa nama dia..ada jual kat supermarket..dia mcm kepingan kecik2..ada mcm mcm bentuk n shape.warna warni...pastu kita leh tabur atas makanan..haa uncle..ni mesti ni dating dgn aunty kat ladang wasabi ni...hehehe

lama tak ada gambar aunty..marina,yuya dan abg...

Uncle berkata...

Dear Ton.
You are well versed with Japanese food. Well done! Yang colorful tu actually is called "kakigori" kalau Uncle tak salah...selalunya kanak-kanak yang tak suka makan akan diberi benda ni sebab dia colorful and attractive. Ada perasa jugak. I also have those at home sebab kadang-kadang Marina atau Yuya tak nak makan dan Aunty akan letakkan kaler2 tadi tu kat atas makanan. They come in cartoon character sachets...available everywhere in Japan. Kalau Aunty baca entry ni maybe she can explain better.

Ton, you can ask me anything about food and beverage....i'll be very happy to answer you or whoever feel like asking!

olive oyl berkata...

salam uncle,
mujur lg uncle bgtahu ttg kakigori before ni ton ingat kakigori ni dessert..yg mcm ice kacang tu..org png kata air kepai..

Uncle berkata...

Dear Ton.
You maybe right. Ais kacang depa panggey "kakigori". Tu yang Uncle kata tadi Uncle pun kadang2 confuse jugak nama dia. Kalau aunty baca mungkin dia boleh buat correction....

Uncle berkata...

Dear Ton.
Correction......yang colorful tu nama dia "FURIKAKE". yANG NI CONFIRMED! Memang nama dia dekat2. Tu yang Uncle selalu confuse! Heh3...Furikake ni memang Marina dan Yuya suka makan....taburkan kat atas nasi panas...

olive oyl berkata...

uncle yg betoi..ton yg silap uncle..marinapun suka mkn kakigori yer..

best kan negara aunty..bln march cherrry bloosom akan kembang..makanan japan very healthy..semua tanpa minyak,stim..bake...

olive oyl berkata...

furikake dgn nori sama tak uncle...bkn nori ka uncle...klu tak silap kepingan yg marina suka tu nori....betul tak aunty????

olive oyl berkata...

nori ni alga yg balut sushi..betoi betoi yg yuya dan marina suka tu furikake..betoi betoi uncle...bestnya bila dapat tahu nama

olive oyl berkata...

nama mmg dekat dekat..koki,nori dan furi..mmg best tgk furi..mcm mcm bentuk ada..warna warni..leh garnish atas food...
wah marina n yuya tabur atas nasi...

olive oyl berkata...

uncle..kalau ada pelanggan yg cerewet..garnish je food mereka dgn wasabi...hehe..

Uncle berkata...

Dear Ton.
Their lifestyle is different, their eating ahbit is different, they walk a lot unlike us...kalau Uncle beli paper pun naik motor...pemalih sunggoh! Baloq liat!!

Uncle berkata...

Dear Ton.
Nori is a seaweed. It's very healthy. Kat sana boleh beli kat merata-rata tempat. In fact kadang-kadang depa makan nori saja sambil dok jalan....at one time I hate the smell but after a while, I love it! Nori is also used to wrap the sushi.

Kat Jepun cherry blossom is only towards the end of March and early April. Beautiful when it blooms especially kat area Castle kat Tokyo. Jalan-jalan kat bawah pokok cherry tu is very romantic...

olive oyl berkata...

mmg berbeza..mereka rajin,hardworking...
aunty dari tokyo ke uncle..aritu ton pi wako..
uncle umpama nutrition dictionary bg ton..hehe..tq yer uncle

Uncle berkata...

Dear Ton.
Yes. Aunty is from Tokyo. It's a place called Gotanda in Shinagawa area...you can take JR Yamanote Sen to reach there. It's smacked in between Tokyo and Shibuya...

aunty W berkata...

Laaa, tiba-tiba you talipon I masa I dah tidur dan tanya kakigoori & Furikake, lupanya nak ajar kat Ms Ton ye.
Wow, I denger pasal SAKURA, I really miss Japan. I miss Sakura...
:(

Uncle berkata...

Heh3....that's why I called you. Kalau tak dapat bagi correct answer to Ton, I feel guilty for teaching the wrong things! Thanks for last night!

We have to go back to Japan again next time...

olive oyl berkata...

salam uncle dan aunty,

ya allah..ton dah susahkan uncle dan aunty...rasa guilty sgt sgt sbb aunty dah tido semlm..disturb tido aunty....sorry byk2 aunty wakana......

ton really love japan aunty...
semlm seronok cerita ttg wasabi,nori,kakigoori,fukikake dgn uncle....
millon thanks to uncle and aunty...
millon sorry also ye aunty uncle.....

Uncle berkata...

Dear Ton.
No worries, ok! We are glad that you asked the question. It shows that you really want to know. As for us, we felt that it's just our duty to explain....teringat pulak macam masa Uncle dok mengajar dulu...heh3...

Again....no worries! Take care...

olive oyl berkata...

salam uncle..

ton rasa terharu dgn kebaikan uncle dan aunty..ton cuma mampu ucap terima kasih ..

uncle..aunty terlalu muda utk dipanggil aunty...sepatutnya kena panggil aunty kakak..kakak wakana...

tq uncle dan kakak wakana..

Uncle berkata...

Dear Ton.
Don't mention it...kami suka membantu. Dan kami rasa puas kalau Ton dapat faham dengan penerangan kami. Again, no worries...kakak Wakana? mmm sounds good too. I'm sure she's smiling from ear to ear! Heh3...

siti berkata...

kek mmg sedap dipandang dan di makan..yumyum! a`ah la uncle gmbr oren tu kureng..xpa, cuba lg.mesti kelass lg lepas ni gmbr2 uncle slps berguru dgn baba sheikh al-waseem

Uncle berkata...

Dear Siti.
Uncle suka tengok dan suka makan, tapi masalahnya bila umoq dah lebih 40, metabolism rate dia lagi slow....tu yang Uncle kena jaga betoi-betoi tu.

Dah dekat...part 1

Hampir 3 tahun sudah Aku dah merancang perjalanan ini hampir setahun yang lalu. Sewaktu aku ke Bangkok bersama Yuya tahun lalu, aku d...