Rabu, Disember 23, 2015

Hello Ain!

Assalamualaikum wbt sekali lagi kepada semua pembaca yang aku sayangi sekelian. Kali ini entry aku tak panjang. Beberapa hari yang lalu, aku mendapat satu komen dari seorang pembaca yang bernama Ain. Aku tak pernah kenal Ain.

Ain mungkin masih merupakan pelajar sekolah atau universiti. Aku tidak pasti. Tetapi Ain telah meninggalkan satu komen yang membuatkan aku sangat "tersentuh". Berikut ialah komen Ain kepada aku didalam entry aku yang bertajuk "3 dalam 1"

Tanpa nama berkata...

Hi Uncle.
Terimakasih kerana berkongsi ilmu.
Boleh tak Uncle besarkan sikit font dan buat banyak perenggan.

Baru senang sikit nak baca, sebab saya rabun, Uncle.

Thanks, Uncle
AIN

Masyallah...aku tersentuh. Kepada Ain, Uncle nak ucapkan berbanyak-banyak terimakasih kerana membaca cerita-cerita Uncle. Uncle akan cuba ikut saranan Ain untuk memudahkan Ain membaca dengan lebih seronok cerita pengalaman-pengalaman Uncle. Message Ain yang walaupun pendek telah menyentap perasaan Uncle. Sila contact Uncle jika ada kelapangan di ali.shahrir@gmail.com

Ahad, Disember 20, 2015

Well done SDARA 85!

dari kiri, mat bo, lan hasan, iq, joe rangkszc dan iron mat lani


Assalamualaikum wbt pembaca yang aku hormati dan sayangi. Sekali lagi aku bernasib baik dan berkesempatan untuk mengadakan perjumpaan dengan rakan-rakan sepermainan, sesama kongsi nasi kawah, sesama asrama, rakan-rakan yang sesama bersusah-payah bersama aku selama 5 tahun kami bersama dari tahun 1981-1985. Budak-budak ni semua dah lebih daripada pangkat rakan-rakan dan juga lebih daripada pangkat adik-beradik! Aku tak tahu nak cakap apa. "Blood Brothers" mungkin? Perangai sensorang memang kami dah tahu luar dan dalam. Apa yang bermain dalam kepala otak sensorang pun kami dah tahu sangat-sangat. Jangan nak kelentong! Kalau sorang ditimpa masalah, kami akan semua sebanyak-mungkin membantu.  Makan malam kali ni amat bermakna kerana ada yang datang dari Kelantan dan Johor. Masyallah...tengok muka sorang-sorang mengingatkan aku kembali kepada hari pendaftaran kami untuk masuk ke tingkatan 1 ditahun 1981. Aku tahu aku dah banyak kali menulis pasal budak-budak ni tapi aku tak boleh duduk diam setiap kali selesainya perjumpaan sebegini. Tangan mesti gatal nak menulis...hahahahahahaha....35 tahun oooo kenal penyamun ni semua! Cuma orang yang dah lalui pengalaman duduk diasrama saja akan paham apa yang aku rasa!

dari kiri, lan hasan, kudo dan aku


Pertemuan pada kali ini dilangsungkan di "That Little Gerai" ataupun nama singkatannya TLG pada 12/12/2015. TLG ni terletak di AU5. Berhampiran dengan Syed Bistro Taman Permata. Dikelolakan oleh 2 orang saudara yang kebetulan bersekolah di STF. TLG telah melalui banyak perubahan. Dari hanya sebuah gerai yang menumpang di kedai tomyam, kini mereka boleh berbangga kerana memiliki kedai makan yang telah dibesarkan agar pengunjung dapat menikmati suasana "al fresco". Chefnya bukan calang-calang orang. Chef Ray yang kini merupakan Executive Chefnya sangat berpengalaman. Merupakan pioneer didalam pembukaan restaurant berkonsepkan eropah/meditterranean sekitar bangsar suatu waktu dulu. Sangat mahir di dalam penyediaan pasta. Chef Ray juga merupakan salah sorang chef terawal bertugas di JW Marriott Kuala Lumpur sewaktu pembukaan hotel tersebut dulu. Setelah beberapa tahun disitu, beliau telah pack barang-barang dan merantau ke Eropah seorang diri selama beberapa tahun dan akhirnya kembali ke tanahair dan merupakan salah seorang perintis di TLG ini. Aku sukakan masakannya seperti kesemua jenis pasta, short ribs lah...lamb shanks lah...dan banyak lagi. Ok untuk lebih lanjut lagi, silalah kunjungi sendiri tempat tu. 

gambar masa kami form 1 tahun 1981 di t-shirt


Dah lama aku tak jumpa dengan Wak DD. Seorang yang berwajah serious but with an incredible sense oh humor! Dah bertahun tak muncul tetapi tiba-tiba entah macamana seminggu sebelum tarikh makan malam, tiba-tiba Wak DD muncul didalam group whatsapp kami. Semua jadi kecoh dan hampir setiap malam kami berwhatsapp tak ingat dunia. Pasangan masing-masing pasti hairan ingatkan kami berwhatsapp dengan pompuan mana sambil tersenyum sendirian. Jangan risau...kami tak "kearah" itu. Kami hanya nakal sesama kami didalam batasan yang dibenarkan. Belum ada yang terlanjur lagi! InsyAllah. Clean...Wak DD kini menjadi pakar bahasa Inggeris bilamana beliau melanjutkan pelajaran ke luar negara selepas SPM dulu bagi mendalami lagi bahasa inggeris. JR yang juga lama dan jarang kami jumpa turut hadir bilamana beliau dapat meloloskan diri daripada jadual kerja padat yang memerlukan beliau ke luar negara selalu. KISS pada malam itu memberikan tazkirah mengenai betapa pentingnya kita menjaga kedua ibubapa. Kami terpukau dengan hujah-hujah beliau. KISS mendapat nama daripada kumpulan rock yang terkenal diseluruh dunia dengan lagu-lagu keras, seluar ketat dan muka berconteng! Beliau memang gilakan kumpulan tersebut. In fact kami juga!

ramai nak sebut disini. Gilos extreme left pakai ketayap..

Gilos ni merupakan sorang lagi rakan kami yang tak henti-henti support kumpulan ni walaupun dia duduk di Kelantan. Dah banyak kali dia datang ke KL semata-mata nak bersama adik-beradik yang lain. Memang gila si Gilos nih! Kapten rugby aku masa U15 dulu. Badan punyalah keras..."dummy" pon first class....nangis Dan Carter kalau tengok si Gilos main! Dulu dia ambik flight turun di Subang airport, jumpa kami, lunch, main bowling, minum teh tarik then ambik flight lepas tu balik KB! Kompom Gilos budak ni!

Fuuuhhh memang ramai betul kalau aku nak ceritakan satu persatu....Ada sorang lagi. Baik budaknya. Haq. Lawyer hebat di lembah kelang ni. Minggu lepas aku pergi kidnap dia ajak minum. Aku cuti sedangkan dia kerja..hahahahahaha....saja suka kacau kawan yang bekerja! Banyak kami bualkan. Hinggalah kepada topik menjaga kesihatan. Haq ni dah jadi "freak". Aku tanya dia, berapa kali dan berapa hari dia jogging seminggu. Dia jawab, "aku jog tiap-tiap pagi, Kel...". Pergh....satu tamparan paling hebat untuk aku yang sangat malas nak jogging.But thanks to you Haq, aku dah install "calory count" dalam mobile aku! Hahahahahahah....
ikatan selama 35 tahun..

Jadi, kepada kawan-kawan aku yang hadir pada majlis makan malam hujung tahun pada 12/12/2015 yang lepas (dan yang tak dapat hadir), aku nak ucapkan berbanyak-banyak terimakasih, aku doakan agar kesihatan masing-masing terpelihara dan apabila kesihatan kita terpelihara maka kita akan bertambah positif dan produktif...tambahkan amal jariah kita...Jangan lupa 26/12/2015 nanti sama-sama kita berkunjung ke Tg Malim untuk meraikan dua orang anak Betok yang akan menikah pada hari itu...Errr, aku rasa anak si Betok.....tapi lupa nak tengok betul-betul nama pengantin tu....entah-entah........"Tok, lu jangan buat gila, Tok!"

Sabtu, Disember 12, 2015

Hujung tahun

Marina (kiri) dan Fyra

Cerita 1

Semasa aku mula bekerja dulu, hujung tahun merupakan waktu yang tersangatlah sibuk. Sibuk dengan bookinglah, sibuk dengan menu barulah, sibuk dengan decorationlah dan pelbagai lagi. Itu juga waktu yang amat meletihkan aku terutamanya apabila bekerja dengan rakan-rakan yang celebrate x'mas. Bukannya apa, kawan-kawan yang celebrate x'mas tu akan bercuti. Jadi kami yang beberapa kerat nilah yang terpaksa bekerja lebih masa. Hahahahahha. Dari pagi sampai ke petang, sampai ke malam dan sambung lagi sampai ke pagi dan ke petang serta malam. Pusingannya menghampiri 48 jam. Pagi masuk kerja aku akan sibuk dengan reservations dan mengatur meja-meja untuk disambungkan. Petangnya sibuk dengan linen yakni table cloths, decorations dan lain-lain. Malamnya sibuk dengan dinner. After closing, sibuk dengan clearing dan preparation untuk breakfast pada paginya nanti. In between, kepala dah terhoyong-hayang! Sarapan dah mula tapi kebanyakkannya turun lambat sebab public holiday. Breakfast tutup pukul 11 pagi tetapi tetamu turun pukul 10.45 dan bertanya kenapa breakfast tutup awal! Hahahahahahaha....11.30 pagi terpaksa clearkan breakfast untuk disiapkan lunch atau sesetengah tempat dibuatnya "long hitea". Berderu lagi tetamu sampai dari jam 12.30 petang sampai jam 5. Aku tambah terhoyong-hayang....Buffet tutup pada pukul 5 petang. Sekali lagi aku sibuk untuk clear dan reset untuk satu dinner lagi. Begitulah kerja aku bila masuk ke hujung tahun. Selang beberapa hari, proses sama berulang untuk sambutan tahun baru pulak!

Pengajaran 1 untuk adik-adik

Apabila adik-adik sudah mempunyai jawatan yang lebih besar hingga membolehkan adik-adik menemuduga, sila pastikan bahawa adik-adik mempunyai pilihan pekerja yang seimbang. Ini untuk memudahkan kaum lain untuk pergi bercuti apabila tibanya waktu festive!

Cerita 2

Apabila masuk ke sambutan tahun baru di hotel-hotel pulak, sekali lagi aku menjadi tersangat busy dan sesekali timbul perasaan ngeri. Sambutan sangat meriah. Dekorasi mengalahkan majlis kahwin. Menunya dah berharga ratusan ringgit untuk seorang. Diwaktu begini, aku dah "mangli" dengan kesibukan dan kekalutan last minute. Aku lebih ngeri dengan rakan-rakan sekerja yang secara tiba-tiba "sakit perut" dan tak dapat datang bekerja! Ada berlaku kepada aku beberapa kali. Ini ialah kerana mereka nak bersuka-ria menyambut tahun baru di dataran merdeka....Daripada 3 orang yang harus menjaga satu station, terpaksa diubah kepada 2 orang menjaga satu station. Ada pernah berlaku 3 orang menjaga 2 stations! Memang parah! Mana dengan nak clearkan meja, resetkan meja, buffet harus di replenish sentiasa dan nampak cantik selain buffet equipments yang harus ditukar kepada yang bersih setiap 30-40 minit sekali! Wahhh...memang sibuk....

Pengajaran 2 kepada adik-adik

Pastikan adik-adik membuat schedule dengan teliti. Maksudnya, pada hari-hari dan waktu-waktu penting, adik-adik mestilah meletakkan para associates yang bertanggungjawab dan berdisiplin tinggi untuk bekerja pada waktu peak. Ini untuk mengurangkan "kejutan" apabila tibanya waktu puncak! Kepada yang "agak nakal", letakkan mereka di waktu pertengahan shift supaya mereka boleh membantu sewaktu late breakfast, setting up for lunch dan juga sebahagian setting up for dinner sebelum "orang kuat" masuk untuk dinner! Yang "kurang nakal" boleh diletakkan diwaktu pagi kerana waktu-waktu begini, tetamu kebiasaannya turun lewat. Jika mereka turun lewat, para pekerja yang shift dipertengahan tadi sudah bersedia...

Cerita 3

Ada juga berlaku, tetamu membuat tempahan untuk 4 orang tetapi yang datangnya 7 orang dan begitulah seterusnya. Ada yang baik hati memohon agar diberikan perhatian kerana mereka telah datang dan tidak mahu berasa malu kepada tetamu yang telah dibawa. Mereka memohon maaf kerana tidak memberitahu lebih awal. Ada juga yang tidak membuat tempahan tetapi datang secara tiba-tiba dengan harapan akan ada cancellation dan mereka boleh masuk. Ada juga yang perangainya memang tak pernah buat reservations langsung tetapi akan tiba untuk makan!  Ada juga sesetengahnya yang akan meninggikan suara dengan harapan associates akan gerun dan mula memberikan perhatian! Hahahahahaha....Aku dah lama buat benda ni makanya dah ribuan ragam dah aku lihat dan handle. Semuanya mengujakan dan pada masa yang sama menyeronokkan! Kebiasaannya alhamdulillah aku masih dapat memuaskan hati semua orang.

Pengajaran 3 kepada adik-adik

Apabila tetamu datang melebihi daripada yang sepatutnya, adik-adik jangan panic. Muka kena tenang kerana jika adik-adik mula panic, tetamu akan bertambah panic. Hahahahahaha...Lihat sekeliling dan cuba rangkakan ruang baru untuk tetamu. Of course mereka akan duduk dimeja yang sama. Jangan diasingkan kerana ini bakal menimbulkan kemarahan. Tunjukkan yang adik-adik mahu membantu. Jangan "tarik muka" seolah-olah berkata "kenapalah tetamu ni menyusahkan orang!!!". Bercakap dengan organiser sahaja. Jika adik-adik bercakap dengan orang lain, adik-adik akan mendapat 10-20 pendapat serta keinginan yang berbeza! Pening nanti! Explain pada organiser yang reservations dah penuh tetapi adik akan tetap cuba carikan penyelesaian. Jika bukan di tempat yang telah ditetapkan pada awalnya, mungkin disudut yang agak jauh tetapi dapat kumpul kesemuanya sekali. Uncle pasti usaha adik-adik akan terus diingati! Jika adik-adik menunjukkan kesungguhan untuk membantu, tetamu yang keras akan menjadi lembut. Tetamu yang panic akan menjadi tenang. Yang pasti, adik akan dikenang dan tempat adik akan sentiasa dikunjungi dan pada masa yang sama, mereka akan bercerita mengenai pengalaman hebat mereka kepada rakan-rakan yang lain! Free marketing for you!

Ada juga yang datang dan akan marah-marah kepada adik. Ada pelbagai teknik untuk menangani cabaran-cabaran sebegini. Yang penting bagi adik-adik ialah, be a good listener. Tumpukan perhatian kepada setiap patah perkataan yang diucapkan. Lihat mata mereka apabila bercakap ataupun mendengar. Jangan sekali-kali mengalihkan pandangan ke tempat lain sewaktu mereka bercakap dengan adik-adik. Itu kurang sopan.  Kerutkan sikit dahi sebagai tanda memberikan perhatian. Hahahahahahaa.....Anak mata jangan berubah ke tempat lain. Lihat betul-betul dan amati setiap apa yang diluahkan. Pada masa yang sama minta izin untuk menulis dan membuat catatan. Jangan berkata apa. Biarkan mereka habis bercakap. Rasa apa yang mereka rasai. Ini dipanggil "empathy". Setelah selesai, usulkan cadangan penyelesaian. Jika adik tak mampu membuat keputusan, dapatkan manager ataupun sesiapa yang boleh membuat quick decision. Tetamu yang not in a good mood tidak mahu menunggu lama. Mereka juga tidak mahu cabaran/masalah itu tergantung begitu sahaja. Itu bakal menyemarakkan lagi kemarahan mereka!

Kesemua yang Uncle terangkan diatas kebanyakkannya tidak ada didalam buku. Malangnya adik-adik harus tempuhi ini semua sebelum adik-adik boleh bijak menangani masalah. Oleh kerana itu, apabila adik-adik ditegur, anggaplah ia sebagai satu pelajaran berguna yang bakal membuatkan adik-adik lebih kental! 

Jadi kepada adik-adik lepasan SPM yang kini sedang bekerja part time dihotel-hotel ataupun restoran-restoran, enjoy and have fun....kesemua ini bakal menjadi pengalaman berguna kepada adik-adik sekelian! Hahahahahaahahahha.....Have a pleasant weekend people!



Sabtu, Disember 05, 2015

Positiflah

Hari ni, aku rasa bagus...(I feel good) walaupun half way tadi pagi, talipon aku tertinggal dirumah gara-gara mengecas talipon last minute. Aku terpaksa berpatah balik dan menempuh jalan Ampang sekali lagi dengan sia-sia kerana kelalaian aku sendiri. Dalam perjalanan kembali ke KL, aku terfikir balik bahawa setiap hari aku ada 2 pilihan....satu untuk positif dan satu lagi untuk negatif dan aku memilih untuk berfikiran positif. Ini pilihan aku. Tak ada sesiapa yang boleh menentukan masa depan aku kecuali diri aku sendiri dan semestilah dengan kehendakNya. Pilihan ditangan aku!

Nasir and me!

Alhamdulillah pada tanggal 12/12 nanti kami bakal mengadakan acara makan malam untuk sdara 85 di salah sebuah restaurant di AU5 yang sangat aku suka. Baru beberapa minggu yang lalu batch aku berjumpa dengan cikgu Azizi Sihab di Tanjung Karang dan kini sekali lagi bakal bertemu sambil makan bagi menutup kalendar tahun ini. Aku bersyukur kerana persahabatan ini sangat erat. Setiap hari, whatsapp menghubungkan kami. 24 jam sebenarnya. Tak pernah putus dengan cerita-cerita lama dan baru. Kini ada rakan kami yang anak-anaknya (2 serentak!) bakal melangsungkan pernikahan. Hahahahahaa....terbeliak biji mata aku dengar sebab aku rasa macam baru semalam kami bersalam dan berpelukan meninggalkan sekolah lepas SPM! Apabila aku renung muka aku dicermin barulah aku perasan yang aku dah menghampiri setengah abad! Hahahahahaha.....tak pernah rasa pun macam tu....dulu, kini dan selamanya hati tetap 17!

Semalam 2 katil bujang untuk anak-anak aku sampai. Diawal paginya tukang assemble ada talipon aku bertanyakan samada katil dah sampai ke belum? Aku jawab belum. Dengan sopan dia bagitahu namanya dan berjanji aku menalipon pemandu lori dan arrangekan waktu untuk dia pasangkan katil. Yuya sibuk mengemas biliknya dan tak sabar nak pasangkan katilnya sendiri. Marina sibuk membantu. Setelah 45 minit berlalu, aku lihat kedua-dua katil telah siap dipasang elok. Tilam diletakkan, bedsheet, pillowcase dipasangkan kemas. Aku tahu bahawa malam tadi Yuya tidur puas! Tapi yang tak puasnya ialah aku. Aku tak puas kerana aku dah bayarkan harga delivery dan pemasangan (katanya 2 team berbeza). Pukul 4.30 petang, 2 katil sampai. Tukang pasangnya tak sampai. Kata tukang hantar, tukang pasang akan sampai dalam masa satu jam lagi. Tunggu punya tunggu sampai kesudah tak sampai. Itu yang menyebabkan aku hilang sabar dan Yuya pasang sendiri. "Sebbel deh.....". Bila aku talipon ke nombor talipon yang digunakan pagi tadi untuk menalipon aku, katanya itu salah orang! Hello IKEA!!!!! Whats going on? Aku dah bayar ya untuk dipasang.....aku tahu pemasangannya sangat mudah. Tetapi aku bayarkan juga untuk pemasangan kerana tak mahu menyusahkan anak-anak aku. Dah ini pulak jadinya........! 

Cuaca dan disiplin kedatangan di hotel.

Sekarang ni musim hujan. Tak pagi, petang akan hujan....tak petang, malam akan hujan....dulu boleh kita kata cuaca ni tak dapat dijangka. Memang ada kebenarannya. Tetapi dengan teknologi terkini, setiap mobile phone (baru) kita sudah boleh membaca ramalan cuaca pada hari tersebut. Sangat mudah. Makanya setelah kita baca ataupun ramalkan yang cuaca pada hari itu akan buruk, haruslah kita mempersiapkan diri. Apabila Uncle mula bekerja dulu (sekarang juga), kedatangan dan ketepatan waktu amatlah penting untuk Uncle. Sewaktu Uncle tiada kenderaan dan bergantung kepada mini bus mahupun teksi sekitar penghujung 80-an dulu, Uncle akan pastikan yang Uncle keluar rumah 2 jam lebih awal. Jika bekerja pada pukul 3 petang, jam 1 Uncle dah keluar rumah. menunggu, menaiki dan berjalan dalam trafik yang baik mengambil masa selama sejam. Jika tidak baik mungkin sejam setengah. Jadi Uncle masih ada setengah jam untuk bersiap sebelum mula kerja. 2.45 petang harus berada di restaurant untuk briefing sebelum mula bertugas. Ini Uncle sentiasa amalkan. Lama-kelamaan ia menjadi kebiasaan untuk masuk awal. Jika Uncle terlambat keluar rumah (walaupun hakikatnya masih awal), Uncle akan menjadi resah. Nah...oleh itu Uncle ingin tegaskan kepada adik-adik sekelian agar jagalah disiplin kedatangan. Janganlah malas dan menganggap ketepatan waktu itu tidak penting. Sesetengah corporations atau mungkin kesemua syarikat antarabangsa memandang serius perkara ini. 

Ketepatan waktu bukan hanya terarah kepada kehadiran kerja semata-mata tetapi merangkumi semua perkara seharian kita. Mesyuarat, interview, menguruskan acara dan banyak lagi. Janganlah bagi alasan bahawa kalau dia boleh lambat kenapa saya tidak? Attitude sebegitu adalah seperti roda. Tiada kesudahannya dan dek kerana tabiat sebegitu, semua proses tidak akan menjadi lancar. Adik-adik tidak mahu dipandang sinis apabila menghadiri mesyuarat apatah lagi apabila adik-adik sudah menjawat jawatan tinggi! Adik-adik Uncle tidak boleh begitu ya...Morale of the story is, rancanglah setiap perkara didalam hidup kita. Dengan perancangan yang betul, kehidupan kita akan lebih positif dan bermakna! Have a pleasant weekend people!

Reunion

Awal 20an Tak putus-putus 'reunion' datang dan pergi. Seperti yang selalu berlaku, sewaktu aku lepas sekolah/universiti dulu, top...