Rabu, April 28, 2010

Kembali ke rahmatullah.

Mama telah kembali ke rahmatullah pada hari Sabtu lepas lebih kurang pukul 5.30pm - 5.40pm. Jadi blog ni mungkin aku tak sempat nak update for the next couple of days walaupun ada banyak cerita dalam kepala otak.

Khamis, April 22, 2010

Ah Beng

(depa ni lah yang buat aku dok melangut tiap-tiap hari tengok Air Asia!)

(aku dan haji rahim)

(haji rahim dan aku)

(aku, azie blogger dan haji rahim kat wonderland seafood)

(makanan yang kami rembat malam tu)

2-3 hari ni cuaca tak menentu. Sat dia panas dan sat dia hujan. Macam tu jugaklah suhu badan aku. Sat naik dan sat turun. Berapa banyak air kelapa aku dah minum. Maklumlah sekeliling tempat ni ada banyak pokok kelapa. Ada yang manis dan ada pulak yang tawar. Jolok sendiri, potong sendiri, tuang sendiri dan minum sendiri. Habis cerita!

Hari ni tengah hari aku pergi makan kat Padang Mat Sirat. Apa nama kedai tu, aku pun tak berapa ingat. Aku sampai dah pukul 2.30pm. Makanan pun dah habis. Ikan pun depa dah tak bakar walaupun orang adalah dalam lingkungan 20 orang lagi termasuk aku. Mungkin ikan dah habis kot...aku ambik nasi selambak, telur, pajeri nenas dan kari bawal hitam. Sayur dah habis. Minum air sarbat. Aku bayar RM4.50 dan aku rasa sangat berbaloi dengan selambak nasi yang aku makan. 4-5 kali jugaklah aku pergi kat kedai tu. Sedap, tapi kalau dah selalu jugak makan kat situ, hmmm aku cepat jemu. Ni kepala otak tengah ligat nak pi makan kat mana pulak bila aku free nanti especially over the weekend. Aku dah tahu kedai "Gulai Kalut" tu. Nanti bolehlah pi cari. Depa kata kat tepi Klinik Govin kat roundabout yang sebelah airport tu. Takpa...takpa...nanti aku pergi cari this weekend.

Semalam aku dok bersembang lagi dengan tetamu aku dari Australia. Tapi yang ni tak sama dengan guests yang aku jumpa minggu lepas. 6 orang adik-beradik depa datang bercuti. Aku tanya depa mai dari mana? Depa kata dari Ipoh! Aku terkejut. Macamana dari Ipoh? Rupa-rupanya depa datang melawat anak menakan depa yang kahwin dengan sorang pompuan melayu kat Ipoh. Dalam hati aku kata, alhamdulillah! Depa bagitahu aku pengalaman menghadiri kenduri kahwin melayu. Depa terkejut bila dapat tahu yang jemputan kahwin tu seramai 600 orang. Ramainya depa kata....aku tergelak. Depa tanya pasal apa aku gelak? Aku jawab yang 600 orang tu sikitlah...selalunya dalam 1000 orang dan kalau kat kampung pulak, ada yang mencecah sampai 2000 orang! Kali ni depa pulak tergelak! Depa cakap yang depa terkejut lagi sebab habis kiri kanan jalan kena tutup. Kalau kat Australia mungkin depa dah kena saman....aku cakap tu biasalah...tutup jalan...aku dulu pun tutup jalan jugak walaupun cuma 150 orang jemputan aku tu!

Petang tu dia melepak minum dan aku join bersembang lagi. Last sekali dia tanya aku nama apa. Aku cakap. Tergeliat lidah dia nak sebut nama aku. Aku tanya dia nama apa? Dia cakap kat Perth orang panggil dia "Ah Beng!" Kali ni aku pulak terkejut. Pasal apa depa panggil nama tu? Dia kata kat sana dia ada ramai kawan berbangsa Tionghua dari Malaysia. Depa sangat rapat dan selalu pergi makan sama-sama. Dia tanya depa, kat Malaysia, apa nama yang sedap? Depa serentak jawab, "Ah Beng...", jadi bermula dari situ, nama dia pun melekatlah Ah Beng. Ah Beng suka makan nasi lemak. Kami janji yang kami akan berhubung melalui e-mail.

Aku teringat kat kawan aku masa form one kat seremban dulu. Nama dia Zamrus tapi kami panggil dia Wak Beng. Tahun 81 dulu rumah Wak Beng lah yang dijadikan iklan untuk cat ICI. Sampai la ni aku ingat rumah tu. Ala...iklan yang rumah cat terkopek kemudian elok balik tu...rumah 2 tingkat. Rumah saja depa shoot...

Cerita pasal shoot pulak, aunty ada talipon aku bagitahu yang Yuya terpilih untuk berlakon iklan World Cup keluaran Astro. Belum finalise lagi. 30 orang budak-budak terpilih tapi cuma 20 akan di short list kan nanti. Shooting start dari pukul 6.30pm sampailah ke pukul 10 malam!Tergolek-golek Yuya katanya. Dia jadi goalkeeper. Kalau terpilih minggu depan kena shooting lagi dan musim WC nanti, keluarlah Yuya kat TV kot...

Semalam aunty ada bagitahu aku yang Yuya tak suka tengok tv. Aku terkejut dan tanya pasal apa? Aunty jawab sebab abang tak ada kat rumah dah 2 minggu sebab latihan pusat olahraga. Yuya rindu kat abanag walaupun Yuya dengan abang selalu dok bergaduh 24 jam...nilah first time abang tak ada kat rumah agak lama. Masa abang darjah 3 dulu dia pergi singapore lawan bola selama 3-4 hari. Tu pun Yuya dah susah hati. Perasaan tu samalah dengan aku masa kecik dulu bila Kak Anne dengan Kak Lit pergi ke ITM Shah Alam dulu tahun 70-an. Aku jadi sedih sebab aku bongsu...kesian kat anak-anak aku!

Isnin, April 19, 2010

Old Boys lagi..

(aku minat kat depa 2!)

(dari tkt 3 plaza langkawi)

(kiri Joe L dan Amran di kanan manakala yang sebelah sini, tu cuma appetiser aku saja...ala...cubit-cubit saja tuh!)

(breakfast dengan geng2 dari australia)

(kepala otak depa memang best gila...depa janji nak mai lagi...)

Hari Ahad lepas aku bernasib baik sebab sempat ambik off. Mulanya ingatkan nak terbang balik KL hari sabtu malam tu tapi memandangkan guests aku ajak bersarapan, aku cancelkan idea gila aku untuk balik cuma semalam....ni semua marinalah punya pasal ni!

Esok pagi tu aku bangun dengan perasaan yang sungguh malas. Lepak kat bilik sekejap, mandi, berkemas dan turun ke bawah sebab aku nak berjumpa dengan geng-geng dari australia. Aku join depa bersarapan. Group ni memang best sebab kepala otak depa memang gila. Depa australians tapi background dari syria, turki dan lain-lain negara islam. Seronok sungguh bersembang dengan depa ni. Ada IT Engineer la, Doktor Tulang la, tukang repair kereta la...Pakar insurance la...banyak yang kami merapu pagi tu. Sedar-sedar dah pukul 11 pagi. We bid farewell dan depa pun pergi airport.

Aku talipon kat Joe Labu ajak dia jumpa kat mana-mana sambil minum-minum menghabiskan masa hari ahad. JL kata ok. JL kata 11.30am. Aku pun bawaklah kereta sampai ke pekan Kuah. Bila sampai kat jeti, aku terpikir balik, la...kat mana nak jumpa? Cuma janji pukul 11.30am tapi tempat tak cerita pun! Ish...kayu sungguh! Aku talipon JL dan dia kata kat tkt 3 Plaza Langkawi. Aku kata, orait...sampai....aku pusing balik. Sampai kat Pekan Rabu, aku garu buku lali aku sebab aku terlupa nak tanya Plaza Langkawi tu kat mana pulak? Entah-entah dekat Plaza Damas kot? Aku talipon JL lagi. JL cakap bangunan yang paling tinggi kat Langkawi. Tepi Bayview. Kali ketiga aku cakap orait! Heh3...kali ni aku bijak sikit. Aku park kereta dan naik lif. Cuma ada 2 gerai yang bukak kat atas tu. Aku tunggu kat depan Suria Cafe. Lauk-pauk semua dah siap untuk aku. Sementara tunggu JL, aku order teyy ais dulu. Lama tunggu teyy ais, aku duduk kat keresi tepi tu sekejap sementara tunggu teyy ais. Bila siap, budak perempuan tu jerit kat aku, "Pakcik, teyy dah siap!" Pergh....Pakcik dia panggil aku? Takpa...dia buat direct translation for Uncle tu...heh3...bagi sedap hati!

JL sampai dengan sorang lagi. JL introduce kat aku si Amran dan katanya Amran adalah senior aku tahun 76! Mak aiii...senior gila ni! Ni mesti geng belasah orang ni...tapi aku rasa tak, sebab Amran nampak macam muka P.I.P aka Persatuan Islam Pelajar...heh3...lama sungguh kami dok merapu. Aku rasa Uncle J mesti kenal senior aku ni sebab Uncle J pun lebih kurang dalam batch tu jugak! Menurut Amran katanya ada lagi 4-5 orang budak-budak SDAR kat sini dan ini termasuklah Pengetua MRSM Langkawi la ni....heh3.....nanti aku pi buat gila kat sana pulak ajak dia "PIAK" sekali! Heh3...tak lupa katanya sorang lagi adalah dj terkenal yang la ni ada kat pulau ni....jom TT!

Aku tengok depa mula-mula aku dah terkejut. Ish...pasal apa JL pakai baju long sleeve siap cuffling lagi di pagi Ahad yang syahdu ni? Buang tabiat ka apa si JL ni? Amran pun smart jugak...Aku blurr...aku cakap, ni ahad la...awat jadi lagu ni? Depa kata kat aku, "ni Langkawi la...ahad kerja...hang sorang yang cuti!" Aku tersipu-sipu malu!

Lepas farewell kat depa, aku skipping turun lif ke kereta sebab dapat jumpa geng. Kali ni aku lupa nyanyi lagu Amy M.....

Ahad, April 18, 2010

Memang tak sangka!

(azli di new zealand)

(marina dan beg...sama besar!)

(que lagi panjang dari pemain!)

(tengah tak sedar diri)

(aku dan azie..thanks for coming)

(azie dan aku....coming for thanks!)

Petang tadi aku mendapat satu panggilan yang amat dahsyat. Panggilan yang datangnya dari salah seorang pembaca blog aku. Aku pun ada jugak ikut blog dia. Memang menarik! Dia kata dia dah ada kat Langkawi. Aku terkejut yang dia dah sampai walaupun Azie pernah bagitahu aku yang dia akan datang ke Langkawi suatu hari nanti.

Kami pergi makan kat tempat sama yang aku sakit kaki tempohari. Bukan salah kedai makan tu, tapi memang salah aku yang makan sampai tak ingat dunia.....Aku parking jauh sikit sebab yang dekat semuanya dah jadi double parking. Ala-ala Damansara Perdana! Aku berjalan terus menuju ke kedai makan. Dalam dok berjalan, aku ternampak satu lagi kelibat yang dah berpuluh-puluh tahun aku tak jumpa. Tan, sepupu aku yang la ni dah bermastautin kat Langkawi selama lepas dia berkahwin! Tan datang dengan husband dia, anak lelaki dia dan jugak mak dia yang jugak makcik aku (suami mak dia dengan mak aku 2 beradik!). Lama kami bersembang. Berjanji yang aku akan bawak aunty dan anak-anak aku melawat depa dirumah kalau family aku datang Langkawi dimusim cuti sekolah nanti.

Masa sekolah dulu aku dengan Tan memang rapat gila. Sama-sama kayuh basikal kat Taman Intan sampailah ke Taman Nakisyah! Kadang-kadang terlepas jugak sampai ke Jabatan Haiwan...tapi taklah kayuh jauh sangat sampai ke Titi Siam kat roundabout Telok Wanjah tu! Heh3...Dulu kami sangat rapat dan kami jugak tahu rahsia masing-masing. Tan masih macam dulu. Peramah dan setiap kali aku bercakap dengan dia, aku terbayangkan yang aku darjah 6 dan dia tingkatan 1 tahun 1980 dulu!

Gambar yang paling atas tu pulak, ni lah dia Azli yang aku selalu dok cerita dulu dalam entry-entry lama aku. Budak nilah waiter aku masa kat Renaissance dulu. Budak ni lah jugak yang aku cerita jadi manager kat Tarbush Ampang Point dulu. Budak ni lah jugak yang aku suka sebab dia cepat belajar dan selalu bertanya apa-apa masalah kerja kat aku. Azli ni tak tahu malu. Azli ni jugaklah yang aku cakap pergi ke NZ untuk petik apple. Bertahun jugak dia kat sana. Simpan duit dan belajar part time sampai berjaya masuk ke universiti disana dan finally dah graduate di new zealand. La ni Azli dah duduk sana dan bekerja disana. Aku berbangga dengan Azli ni. Ni lah budak melayu yang tak tahu malu! I'm proud of you mate....tak sabar aku nak ikuti perkembangan kerjaya dia....

Manakal gambar yang lagi 2 tu adalah gambar yang sempat aku ambik dengan Azie. Banyak cerita perihal keluarga yang kami sembang. Azie dengan kisah keluarga dia dan aku pulak dengan kisah keluarga aku. Seronok bercerita. Dalam rancak kami dok bersembang, tiba-tiba aku ditegur orang. Ada sorang lelaki datang kat meja aku dan tegur. Aku blurr! Dia kata dari tadi dia dah nampak aku dan dia ikut sampai ke meja. Alamak, sapa pulak ni? Aku ni bukannya kenal orang....finally dia kata nama dia Haji Rahim (ka Rahman? Aku lupa lagi!) dan dia bagitahu yang kami pernah berjumpa di Mekah! Allahuakbar....dia ni lah yang dok bawak jemaah dari Singapore dan duduk kat Al Safwah. Kami bersembang lagi tapi masa tu aku tak bawak kamera. Kami sempat jugak bergambar dengan kamera Azie. Azie janji yang next week dia akan attachkan gambar kami bertiga kat aku untuk aku masukkan dalam blog ni.

Lepas makan tadi, aku terpandangkan sorang lagi pulak yang duduk makan kat meja sebelah. Dia senyum kat aku dan aku senyum kat dia. Alamak...mana kami jumpa ni? Dia kata mungkin kat Pelangi Hotel.....aku blurr lagi!

Jumaat, April 16, 2010

Aku pernah muda!

(aku terselit kat belakang)

(aku kat sebelah budak yang pakai tie tu)

(aku berdiri paling kanan sekali!)

(aku pun tak tahu pasal apa aku berdiri paling kanan jugak!)

(aku tersilap masukkan gambar lagi sekali...heh3...maklumlah...melayu mudah lupa!)

Aku pernah muda....walaupun aku masih muda trang tang-tang lagi la ni. Depa yang kata, aku tak kata pun! Gambar ni semua aku jumpa dalam fb kawan-kawan aku dulu. Sorry yea, aku cilok dan masukkan kat dalam ni. Tengok badan...slim gila....tu yang dok menggila kuruskan badan ni. Tapi part rambut aku dah malas nak chat lagi dah. Bila chat dia mai putih...bila chat dia mai putih...letih aku! Aku ada cakap kat aunty yang aku dah malas nak chat. Dia kata takpa..., "Macam George Clooney..." Aku sengeh kerisin! Bintang pilem daaaa!

Ni semua gambar masa aku kat ITM. Apa cita-cita aku masa tu? Nak jadi waiter! Huh ambik kau....sampai ke tua jadi waiter! Apalah jadi kat depa la ni? Tak salah aku cuma tinggal 2 orang saja yang masih lagi kerja kat hotel. Kami lah yang dok terkulat-kulat bagi orang bahagia....semoga kami pun sama bahagia.

Gambar masa aku kat luar negeri dulu masih lagi aku tak jumpa. Dulu aku kata nak scan dan masukkan cerita tapi sampai la ni cerita scan tu masih tinggal cerita! Tapi aku janji satu hari nanti aku akan masukkan jugak. Seronok bila jumpa gambar-gambar lama. Macam-macam kenangan ada. In fact lecturer aku pun dah pencen mengajar dan sekarang ni jadi Executive Chef kat salah sebuah pusat pelancongan yang sangat terkenal. So, kepada Chef Razif, all the best to you. Manakala salah seorang daripada geng aku la ni budak jantan)dah kahwin dengan salah seorang bekas pembaca berita TV3. Cik Ri...also all the best to you!

Dulu sempat jugak kami berjumpa sekali-sekala. Tapi la ni semuanya sibuk, cuma dapat bertanya khabar dalam fb saja. Ada yang kerja kastam...ada yang kerja polis...ada yang tak kerja....amboi macam orang kaya-kaya!

Teringat aku masa kat UC dulu...malam minggu ada fashion show...aku yang tolong susun meja jadi stage kat tengah-tengah bilik..apalah dah jadi kat depa la ni? Jadi pada kawan-kawan aku yang ada terbaca blog aku ni, tolonglah hantarkan gambar lagi ok!

Isnin, April 12, 2010

A short trip

(memang cantik sungguh hotel ni, padan dengan harga dia)

(breakfast sambil mengadap laut)

(jambatan ke tempat breakfast)

(aku terpesona sungguh)

(finally, aku dan iskandar...geng lama kat hilton tahun 80-an dulu!)

Hari Khamis lepas, aku dapat satu lagi jemputan dinner kat MBB. Taklah jauh sangat dari hotel aku. Aku teruja nak pergi tempat ni sebab ada aku cerita dulu yang kawan lama aku ada bekerja kat situ. Kawan lama yang sama-sama bekerja sebagai waiter sama-sama dengan aku di Paya Serai, Hilton dulu. Sama-sama tergolek dog, sama-sama main bola kat padang A&W dan kenangan kami tersangatlah banyak. Dia tak tahu yang malam tu aku akan kesana untuk dinner. Tepat pukul 8.30 malam aku sampai betul-betul kat restaurant tempat dia kerja. Aku dah nampak dia tengah kalut kat dapur sebab guests memang ramai. Dia tengah dok coordinate food antara kitchen dengan service crew. Heh3...macam aku jugak dulu dan macam tu jugaklah kami dulu! Aku cakap kat Captain dia, suruh pelan-pelan pergi dan pesan kat dia, "Hang janganlah dok drama lebih-lebih...". Captain tu pergi sampaikan message aku kat dia. Aku tengok muka dia terkejut. Dia toleh dan ternampak muka aku sambil menjerit, "Hoi Shah....aku dah lama dok tunggu hang!". Kami berpeluk dan berjabat tangan. Lama sungguh kami tak berjumpa. Dia kata memang dia dah dengar yang aku sekarang ni ada kat Langkawi tapi masih tak berkesempatan nak jumpa sebab terlampau sibuk. Kami bersembang sakan dan pukul 10 malam aku mintak diri nak balik hotel dulu sebab aku ada satu lagi appointment dengan guest. To Iskandar, glad to meet you again after all these years...dan yang pasti, tempat dia akan menjadi tempat baru aku untuk melepak!

Hari Jumaat lepas pulak aku ada buat appointment dengan GM di salah sebuah hotel yang eksklusif di Langkawi. Hotel ni baru saja dirasmikan. Tak payahlah aku ceritakan apa nama hotel ni. Tengok sajalah gambar dia...GM dia menyambut kami dengan baik. Habis satu hotel dia bawak tunjuk kat kami. Banyak benda dan perkara yang menarik aku tengok kat situ. Banyak kami bertukar idea. Dia pun dah berpuluh tahun duduk kat situ. Memang menarik hotel tu. Taklah besar tapi eksklusif. Bukan calang-calang orang mampu duduk kat situ. Aku kena simpan duit 3-4 bulan baru dapat duduk semalam kat situ. Suasana masih didalam hutan tapi restaurant dia mengadap laut. Part tu aku seronok. Kalaulah aku ada duit.....mati beranganlah aku!

Petang tu pulak, aku ada satu lagi appointment kat salah satu hotel yang sangat penting kan perihal environment. Famous sungguh hotel ni. Banyak perkara-perkara yang depa buat sangat menarik perhatian aku. Paling aku suka ialah pasal air aircond yang selalu terbuang dan tumpah ketanah. Apa depa buat? Depa letakkan tong air dibawah compressor dan tadah air yang meleleh dari aircond tadi. Setiap pagi, gardener akan kutip air tu dan gunakan untuk mencuci ataupun menyiram apa-apa yang patut! Aku kagum! Tak terpikir pulak aku nak buat benda-benda yang macam tu....

Petang tu aku balik ke bilik dalam keadaan lemah lesu. Tak tahu apa nak buat. Kepala aku rasa berat sesangat.....badan aku rasa letih sesangat.....kaki aku rasa longlai sesangat.....tepat pukul 6.30 petang, aku isi baju sikit kat dalam beg, masukkan toiletries aku ke dalam beg, tutup beg aku, tarik beg aku turun ke lobby pelan-pelan, mintak tolong staff aku bawak aku ke airport, check-in, pergi minum sekejap, 8.15pm ambik flight Air Asia balik KL.....Heh3.....

Selasa, April 06, 2010

No "A's"?

(sunset petang tadi...)

(amacam cantik tak? Tak hujan pulak hari ni...)

(apalah yang aku terminum tadi petang?)

(very romantic..)

(bilalah masa aku nak dapat duduk kat situ?)

First of all aku nak mintak maaf banyak-banyak pada pembaca blog aku yang ada menghantar komen kat aku. Aku dah tekan macam-macam tapi komen-komen tu semua tak keluar-keluar jugak! Aku buntu...tapi pada yang dok ikut blog ni, hantarlah lagi yea...aku janji aku akan tekan betul-betul lepas ni...

Last Sunday aku ada baca Sunday Times pasal budak-budak yang tak dapat banyak A dalam SPM. Sambil dok baca, sambil aku tersenyum. Memang terkena kat atas batang hidung aku. Adakah aku menyesal sebab tak belajar bersungguh-sungguh dulu masa diberikan kesempatan untuk belajar di salah sebuah sekolah terbaik di Malaysia? Adakah aku sedih? Adakah masa depan aku gelap? Sekali lagi aku terlentang kat atas pangkin kat bilik sambil mengenangkan nasib aku...macam biasa, tangan kiri aku melintang kat atas dahi. Dahi berkerut-kerut...

Buat kesekian kalinya, aku nak bagitahu kat adik-adik yang aku sayang bahawa A tu tak semestinya kehidupan adik-adik semua akan tetap manjadi A! A tu hanyalah untuk halangan pertama adik-adik....adik-adik masih muda dan mempunyai masa depan yang sangat panjang. Aku pun tak selalu ataupun tak pernah dapat A dalam periksa. Kalau tak percaya pergilah balik kat sekolah menengah aku dan check balik nama aku. Memang sah-sah nama aku terpampang sebagai salah seorang yang sampai la ni dok bercita-cita nak dapatkan A! Masa aku nak ambil SPM dulu, aku dah tahu yang aku takkan dapat grade 1 ataupun grade 2. Aku tahu berapa yang aku boleh dapat. Aku sedar yang aku banyak main dan tak banyak belajar....heh3...at one time aku panic sekejap..kawan-kawan aku pun ramai yang nasihatkan aku untuk belajar. Aku masih tak jugak belajar. Tipu kalau aku kata aku tak risau. Tapi aku risau cuma sebelum masuk exam hall. Lepas aku keluar, risau aku pun hilang! Result aku? Tak payah ceritalah...tak ada satunya yang A! Aku dah agak pun.....

Sebab apa aku cerita pasal ni? Sebabnya ialah bila aku baca newspaper masa lepas SPM hari tu, rata-rata semuanya menceritakan perihal budak-budak yang mendapat A dalam peperiksaan. Tak ada pulak yang aku baca pasal budak-budak yang gagal SPM tapi sekarang berjaya yang diceritakan....Aku kesian kat budak-budak yang gagal periksa tu. Gagal ka depa? Aku rasa tidak...depa ni ada talent lain yang kita tak polish betul-betul...jadi apa kata lepas ni kita keluarkan banyak-banyak cerita pasal orang yang gagal SPM tapi dah berjaya dalam hidup sebagai pemangkin semangat untuk adik-adik kita. Aku suka tengok depa menangis sedih masa dapat result SPM tapi bergelak sakan lepas 20 tahun depa gagal SPM. Bukankah yang tu satu kejayaan?

Ahad, April 04, 2010

Lazy Sunday

(Miss Taman Cahaya 1)

(Miss Taman Cahaya 2)

(Yuya dengan glove baru dari Langkawi)

(The best supporter of all times)

(Future Executive Chef)

Malam tadi aku ada dinner kat Awana Porto Malai. Dijemput untuk menghadiri dinner yang julung-julung kali depa buat untuk meraikan para pengusaha tourism yang ada di Langkawi ni. Ramai yang aku jumpa kat sana. Aku terkejut beruk bila tiba-tiba aku berjumpa dengan orang yang sangat lama aku dah tak jumpa. Nama dia Syukri. Orang lama kat sini. Siapa kah orang yang bernama Syukri ni? Dulu dalam entry aku yang dah lama dulu, aku ada cerita yang aku dulu dok gila main rugby. Aku main untuk Royal Selangor Club. Aku rasa masa tu umur aku baru dalam lingkungan awal 20-an dan makan tidur aku cumalah bola lonjong tu. Lepas training, kami akan berkumpul ramai-ramai kat Long Bar di Selangor Club tu. Ramailah players yang melepak dan minum kat situ. Alan Manan lah, Norman Manan lah..(former national players), Yusuf lah...dan ramai lagi yang aku pun dah lupa nama depa. Dan dalam ramai-ramai tu Syukri adalah salah seorang daripadanya. Aku ingat lagi ada sekali kami diajak kerumah Syukri untuk sama-sama makan malam. Syukri yang masak untuk kami. Malam tu dah lah lepas main rugby, jadi kami makan macam esok dah tak dak lagi!

Semalam masa aku tengah dok bersembang dengan kawan-kawan baru yang aku jumpa, tiba-tiba aku ternampak kelibat si Syukri ni dalam gelap. Aku tegur dia, kami bersalam dan bertanya khabar. Dia masih ingat aku lagi walaupun dia, aku nampak dah agak berusia sikit...maklumlah dah lebih dari 20 tahun dulu kami main sama-sama. Syukri ni sebenarnya adalah President for Langkawi Tourism Association. Syukri jugak adalah pengusaha restaurant yang sangat famous kat Langkawi ni. Lighthouse Restaurant kat Pantai Tengah tu dialah yang punya! Selain daripada tu Syukri jugak sekarang ni merupakan salah seorang orang kuat Rugby Kedah. Dia tanya samada aku nak main beach rugby ataupun tidak semperna "langkawi water festival" next week. Aku cakap, keinginan masih tinggi tapi kemampuan dah kurang...aku takut "lower back" aku terpeleot lagi nanti. Sapa nak jawab? Dah lah aku baru mula kerja kat sini. Sapa nak jaga aku nanti? Sapa nak usung aku nanti dan sapa nak picit belakang aku nanti? Nak harapkan budak sorang yang nama "LAN" tu....hmmmmm....jangan haraplah....heh3....sorry LAN, Uncle suka kacau!

Di pagi minggu ni, kat sini aku dah tak payah nak pergi pasar cari ikan kembong. Malam tadi aku tidur dalam pukul 2 sebab tengok rugby Tri Nations on youtube. Memang best tengok South Africa main. Pagi ni aku bangun awal jugak. Lepak sekejap kat bilik, mandi dan keluar pergi breakfast. Sekali ni aku pergi Mutiara Burau Bay for a small breakfast. Ramai sungguh manusia.....dalam perjalanan nak kesana, masa kat selekoh nak ke Harbour Park, aku ternampak geng-geng lama aku melepak kat tengah jalan. Aku perlahankan kereta, lambai tangan kat depa, senyum sikit sebagai tanda hormat dan depa pun berlari-lari anak ketepi jalan sambil dok kendong anak-anak beruk depa....aku senyum dan depa kerenyeh kat aku! Heh3...ada jugak geng kat sini!

Selama aku kat sini ada jugak aku berjumpa dengan orang penting negara. Sapa yang tak kenal dengan Datuk Azhar Mansur? Memang famous dan aku berbangga jugak walaupun cuma dapat shake hand dengan dia...heh3...Kapal layar dia masih ada lagi kat Harbour Park. Nanti kalau ada masa, aku akan ambil gambar kapal layar dia. Datuk AM masih macam dulu jugak. Rambut panjang sampai kebahu dan nampak sangat ceria. Aku agak kalau aku berkesempatan duduk dengan dia, mahu aku tanya macamana dia tahan cabaran duduk kat tengah-tengah laut sampai berbulan-bulan! Ish...tak sanggup aku! Mahu gila aku duduk sorang-sorang macam tu!

Sekejap tadi aku sempat berskype dengan anak-anak aku. Abang dapat jadi Olahragawan sekolah 2010 walaupun tangan kanan dia bengkak sebab jatuh masa main bola wakil daerah Ampang minggu lepas. Yuya pulak sedih sikit sebab Bin Beramboi meninggal. Yuya kata, pagi dia dah tak ceria tanpa Din Beramboi. Alfatihah untuk dia. Marina pulak sibuk dok cerita yang dia makan nasi ayam yang aunty buat hari ni. Aku pun cakap aku makan nasi ayam jugak tapi kat Kedai Nasi Ayam Pak Ya kat Kuah...

Batch 85' berbuka puasa!

Hampir 35 orang juga dapat dikumpulkan untuk berbuka puasa malam tadi di RHR Uniten, Bangi. Ambiance yang menarik di tepi tasik, seleks...