Jumaat, Januari 30, 2009

Hari yang malas...











Semalam aku kena kejutkan Yuya sebab dia terlampau letih nak bangun dan nak terbabas pergi sekolah ugama. Eh...tak boleh tu Yuya...yang tu mesti pergi...Jadi lepas kejutkan dia untuk ikut Aunty sama-sama keluar rumah, btw Aunty keluar pergi kerja pukul 7.15 pagi, so dia usung Yuya hantar pergi sekolah ugama yang cuma sepelaung dari rumah. Aku yang tak tahu apa nak buat, melilau kat dalam rumah pergi balik pergi balik. Then sorang-sorang bangun. Abang then Marina. Pasal boring aku ajak Abang main badmintan kat belakang rumah sebab depan dah panas lit-lit. Lepas badminton, aku bawak princess aku naik moto pergi kedai beli newspaper. Sebab Marina pagi semalam jadi budak yang paling baik dalam dunia, aku belikan dia lollypop!

Petang Abang pulak pergi sekolah ugama. Yuya pulak boring. So aku cakap kat Yuya, kita bagi Marina tidur dulu, then kita pergi swimming. Yuya happy. Aku tepuk ponggong Marina, Marina tepuk ponggong aku. Aku tepuk dia, dia tepuk aku....last-last aku dengan Yuya yang tidur! Marina dah keluar bilik dan main kat depan! Aku terjaga terus kejutkan Yuya, cari Marina sekejap. Suruh dia main kat bilik belakang then kami pelan-pelan lari pergi swimming. Heh3....Balik aje rumah Marina dah tidur. So sementara dia tengah tidur, aku pulak bawak Yuya ronda-ronda naik motor. Pergi pekan lama Ampang pekena teh tarik dengan Teh O Ais Limau then ronda lagi pergi Hero Ampang beli kacang bendi dengan tomato sebab nak masak kari bawal. Bila nak keluar aje, hujan punyalah lebat! Kami masuk kedai sebelah beli pengorek tanah yang harga RM2.60 Keluar kedai je hujan lagi. So aku teringat masa kecik-kecik dulu selalu main hujan kat belakang rumah siap sabun dan syampu lagi! Aku tanya Yuya, nak main hujan tak? Dia terus horey-horey. Aku pun tumpang horey-horey...kami terus naik moto pelan-pelan sambil bawak kacang bendi dan tomato sambil horey-horey main hujan....dan malam tu, semua kena picit-picit aku! Heh3...

Khamis, Januari 29, 2009

Pergi picnic

(Rio Ferdinand in the making)

(Yuya main badminton dgn kawan dia Chee Poh)

(3 teruna pingitan)

(Yuya tengah lapar gila!)

(Bakul pergi marrrket!)

2 hari lepas masa tengah cuti raya cina, aku cakap kat Aunty, kita tak payah pergi mana-manalah....kita picnic kat depan rumah ajelah....Aunty cakap ok jugak, so dia bangun awal dan buat sandwich. Roti aku dapat dari kakak aku yang memang orang yang paling rajin dalam dunia bakar roti...Kak Anne bagi aku satu loaf besar Corn Bread yang dia baru freshly baked. Aunty buatkan filling sandwich siap buat dengan teh sekali masuk dalam raga marrrket. Lepas semua bangun, aku cakap jom pergi swimming....anak-anak aku horey! Jadi bermulalah pengembaraan horey-horey anak-anak aku kat tepi pool kat depan rumah. 20 tapak aje dari balcony rumah aku yang sekangkang kera ni!

Kami shower dulu sebelum terjun. Tonyoh sana tonyoh sini, check apa-apa yang patut sebab takut tertanggal dan tertinggal kat dalam pool. Heh3...Abang terjun dulu, Yuya ikut kot belakang then aku, then Aunty, then Marina....wah...meriah sesangat! Terjun tiruk, kuak lentang, kupu-kupu, entah apa kuak lagilah...lepas swimming main rugby pulak, masa tu aku terlupa yang lutut kanan aku ni sikit out of order! Then main badminton pulak...pergh hebat sungguh aku! Kalah Lee Chong Wei ni...

Balik rumah lepas shower aku terlepak sekejap. Seronok berhibur dengan anak-anak ni....hilang sakit lutut aku! Dalam pada tu risau jugak sebab family sebelah mak aku semuanya lutut jammed. Jangan aku pun tumpang sekali sudahlah tapi sekarang ni dah start rasa "nyut-nyut" ni...ish....baru 24 dah sakit lutut? Ngeri...ngeri...

Balik rumah, anak-anak aku semuanya happy dan siap ajak swimming lagi besok. Eh esok mana boleh, kan nak buat passport kat Immigration esok...hai Abang, Yuya dgn Marina tak nak balik kampung ke nanti?

Selasa, Januari 27, 2009

CNY

(Starbucks KLCC yang kat luar tu)

(Tengah mengadap lake)

(Marina doa supaya cepat besar, dapat tolong Papa!)

(Aku happy!!!!!)

Chinese New Year ni aku nak mengucapkan selamat tahun baru kepada kawan-kawan aku yang celebrate. Pada yang tak celebrate, since kita duduk di Malaysia dan bercampur-aduk semua bangsa dari kecik sampailah besar, aku nak ucapkan selamat tahun baru jugak. Tak kira....janji puas.....Macam yang aku cerita dulu, masa kecik, best friend aku Stephen Yap. Apa yang kami makan mesti kami share sama-sama. Dia makan dia kasi aku, aku makan, aku kasi dia...pasal best friend dan "naive", Stephen offer daging salai dia kat aku satu pagi tu...mmmmm...

Masa time sekolah menengah, cikgu aku nama Philip Lim. Dia mengajar English aku kat Set B. Tiap-tiap minggu kena baca novel then buat summary. Macam-macam aku baca. Treasure Island lah...Bagus Philip Lim ni...pasal dialah aku dapat cakap orang putih. Heh3....Then masa aku kat sana dulu, classmate aku nama Mathew Yap. Baik sungguh budak Singapore ni. Hormatkan orang dan selalu panggil aku Abang. Mathew ni kaki baca buku...aku pulak opposite, belek-belek je oklah...dalam class aku duduk belakaaaang sekali dengan budak German sorang. Nama dia Karin Schmidt (Aunty dah jumpa si Karin ni dulu, so ok lah...). Mathew ni semuanya bagus. Otak bagus, selalu tolong orang dan baru-baru ni aku baca dalam Alphorn (our alumni mag), Mathew dah dapat Phd. So my dear Mathew now is known as Dr. Mathew Yap and he's still there in Bouveret....teaching!

Ada neighbour aku kat satu floor atas ni pun celebrate CNY jugak. Semalam dia stop kereta aku dan bagi angpow kat anak-anak aku. Malam pulak dia datang bagi limau. Seronok berjiran macam ni...aunty kat atas tu is a nice old lady. Very caring and concern about her neighbours well being...ada satu hari masa aku mula-mula balik hari tu, aku lepak kat luar @ balcony. Aunty atas keluar dan mula sembang dengan aku. Habis semua cerita yang the last 7 months masa aku takde semua dia cerita. Sekarang ni ada banyak kucing la..pokok dah naik eloklah....cili yang aku tanam dulu pedas lah, cerita anak-anak kat rumahlah, sampai aku punya top floor neighbour bercerai pun dia cerita! "Shaley aaaahhhh, you tau ka, masa you tak ada hoh....itu atas sekali punya neighbour hoh, sulah celai wooooo!" "Aiya.....aunty aaahhh, itu cerita saya tak mau dengar la...., eh how's your health now?" Aku tukar topik cepat-cepat! Lepas 20 minit, dia mula balik cerita yang sama......

Masa kerja pun aku ada ramai kawan dari kaum Tionghua. Seronok berkawan ni....then mainly supplier kat hotel pun depa jugak. Jadi, since kita ni hidup dalam satu negara yang berbilang kaum, mestilah kita hormat-menghormati, tolong-menolong antara satu sama lain. So pada semua kawan-kawan aku dan jugak bukan kawan-kawan aku, this entry is a tribute to those of you out there who are celebrating this auspicious day and may god bless you.....Gong Xi Fa Chai!

Isnin, Januari 26, 2009

Shangri-la Putrajaya, Part 2

(posing kat balcony, Yuya boring tunggu aku nak swimming lama sangat!)

(Yuya dok syok ofuro tapi malu takut nampak....)

(Marina yang tak malas posing atas kerusi malas)

(Baby kat tengah tu paling cun!)

(Kat lake)

Malam tu lepas swimming, Abang dengan Yuya terus balik dan terjun pulak dalam ofuro! Depa cakap ofuro best, maklumlah kat rumah tak ada..then lepas berendam sampai kecut-kecut, Yuya pulak cakap dah lapar, nak makan. Aku pun terus kalut drive pusing-pusing macam real kat Putrajaya tu cari Alamanda. Finally kena berhenti kat masjid Putrajaya dan tanya kat security. Orang tu cakap, keluar balik, after 3rd traffic light turn left and hit for Precint 16 then boleh nampak. Pandai security tu sebab memang tepat arahan dia. Kudos to you...macam ni baru aku suka. Know your product and in this case, dia tahu tempat-tempat menarik dan mampu menjawap soalan tetamu ataupun foreign tourists!

Sampai kat Alamanda, kami nak makan burger sebab dah lama tak makan. Kami pilih Burger King sebab dia lebih banyak vegetables...burp...heh3....Abang nak tengok "track top" untuk birthday dia pulak. So kami pergi kat Al Ikhsan. Aku suka kedai ni sebab ni lah salah satu usahawan "kita" yang berjaya dan yang tak banyak kecoh-kecoh dalam paper. Tiba-tiba ja bertambah outlet dia! Yang dia suka ada tapi saiz pulak tak ada...kesian kat Abang. Habis semua kedai kami pusing termasuklah Nike tapi "size does matter". Aku janji hari ni nak pergi Pertama Complex je lah cari kat Abang. Kat situ ada lah kot..

On the way back aku belikan sorang satu majalah Ujang. Ketawa mengekek Abang dengan Yuya kat bilik sebelum tidur. Sampai hari ni pun dok baca lagi...ala...teringat masa aku kecik dulu selalu beli majalah Gila-Gila. Masa tu Rejabhad dok melukis lagi. Then ada "From Taiping With Love".....heh3...sanggup tak makan kat sekolah sebab nak beli majalah tu.

Next morning kami turun breakfast. The spread was just normal. I was expecting more varieties and better presentation sebab nama dia Shangri-la, tapi aku rasa this property is way far from the one in KL. Way, way far.....even the night before, aku pergi kat lounge ingatkan nak minum but the staff tengok aku tapi tak approach. In fact the staff sanggup baca NST lagi dan jawap panggilan telefon (hp) right in front of me. After almost 30 minutes at the lounge waiting, I approached the staff at the entrance dan tanya dia tak ada drinks ke? Dia tanya aku balik nak minum ke? Aku geram dan terus sembur dia. Aku marah sebab ni kerja dia (sama macam aku), you are paid to do a job, so do your job! Professionally, I mean...and it is very frustrating to see budak-budak kita jugak yang perangai macam tu. Katakanlah...dalam newspaper esok ditulis, "Shangri-la Putrajaya workers will be retrenched due to the business level". Budak-budak ni lah yang akan melompat dulu...tapi depa ni buat kerja ka? Sayang kan? Dah dibagi peluang dan gaji lebih RM1000 masih tak buat betul-betul... "..... Mudah Lupa!"

Ahad, Januari 25, 2009

Shangri-la Putrajaya Part 1

(aku masa nak check out)

(hotel yang cantik, bilik yang besar cukup untuk aku satu family)

(gambar ni aku suka sebab chinoni@cun sangat)

(the right color combination, don't you think so?)

(very soothing.....)

Masa aku nak balik KL dulu aku ada browse kat hotel-hotel di KL. Bukannya apa, cuma nak tengok ada ka hotel-hotel baru? Memang aku suka try pun, dah kerja macam tu nak buat macamana? Cari punya cari, aku terjumpa dengan Portman Hotel Putrajaya. Aku pun call Portman. Itupun aku ternampak nombor talipon kat belakang teksi kat depan KLCC. Lepas bersembang sakan, dia cakap bulan March baru bukak. La pulak, dalam internet cakap bulan Januari!

It's okay, since budak-budak semua cuti sekolah, dan Aunty pulak tumpang cuti sekolah sama sampai Rabu, aku pun buat arrangement kat Shangri-la Putrajaya. Rate was ok and inclusive of dinner for 2 (which I went to Alamanda instead for dinner!) and breakfast for 2 the next morning. So apa aku buat? Pagi tu bertolak dari rumah pukul 11 sebab aku plan nak pergi Alamanda dulu then lunch kat sana ka, tiba-tiba plan dah lari sikit. Kami singgah kat Awan Besar makan satay Hj Samuri pulak! Mmmm frankly speaking, I personally prefer satay Zaini kat International School Ampang. Lebih juicy dan sedap including the kuah kacang. Better then Samuri. Samuri satay is very dry! Ok, that's my personal opinion yea...lepas makan, Aunty teringat ada benda yang tertinggal kat office dia, so kami terus kesana pasal memang dalam perjalanan pun. Lepas tu baru kami pergi Shangri-la. Pusing punya pusing last sekali baru jumpa lepas tersesat ke Hospital lah, nak ke Dengkil lah.....eh, Lan Dengkil (yang buat lagu tu la..)ada lagi ka?

Sampai kat hotel, dari luar aku tengok, nothing special cuma bangunan panjang 4 tingkat. Aku sampai dan terus check-in. On the way up to my room on the 4th floor, one of the staffs addressed me by name. Dia tegur aku dan tanya aku sekarang kerja kat mana? Mmmmm aku blurr sekejap. Muka dia very familiar tapi aku dah lupa kat hotel mana aku jumpa, ataupun mungkin dia pernah kerja dengan aku dulu!

Bilik memang cantik dan besar. Bathroom pulak, memang menjadi igauan aku dari dulu. Happy sampai guling-guling....bathroom amenities dia, pergh class....aku suka.......I like....anak-anak aku yang dah lama tak ofuro, terus bogel...siap tuang bubble bath banyak-banyak yang Aunty beli kat Body Shop hari tu. Aku pulak sibuk lagi dok belek arrangement kat dalam bilik. Ada balcony with good safety features unlike Guoman that day. Meja tulis yang besar cukup untuk businessman, 2 katil besar yang cukup untuk kami 5 orang, satu kerusi malas yang aku memang agak malas nak duduk sebab takut malas nak bangun, wardrobe yang just nice....alahai...syoknya kalau hari-hari macam ni.....sambil berangan aku terus tertidur sekejap. Bangun-bangun je anak-anak aku dah muka masam, la....pasal apa pulak? Rupa-rupanya dalam mamun sebelum tidur tadi aku janji nak bawak semua pergi swimming! 2 jam anak-anak aku tunggu.....kesian depa! Heh3.....Uncle Mudah Lupa.....

Selasa, Januari 20, 2009

No entry...yet again?

(Marina dengan Asna lepas swimming!)

Dear all. I am very-very busy today. Makcik-makcik aku dari AS (Alog Setaq) datang. Pick up pagi pukul 4.30am! Sampai la ni tak tidur lagi sebab sembang banyak sangat. Lepas ni nak ambil Abang kat sekolah ugama then pergi sekolah practise bola, aku terus pick up Auntie, on the way back pick up Abang habis bola, sampai rumah mandi, tukar baju then pergi jumpa Azrul kat Pelita Ampang Point. Azrul ni sama dengan aku kat Suisse dulu tahun 95' and maybe Faizul dengan Rozaidi akan join sekali. Depa pun kat sana jugak dulu. Ish.....busy sunggoh no cheq hari ni....

Gambar yang ada tu tak kena mengena langsung dengan topic sebab aku tak dan nak ambil gambar. Esok maybe yea!

Isnin, Januari 19, 2009

Young Guns at it....again!

(manja dari kiri, Kudo, IQ, Uncle, JR, Doyan, Jawer dan Pahlavi while Apam ambik gambar)

(Aku ambik gambar gantikan Apam yang slim tu, duduk kat tempat aku pulak)

Aku dapat sms dan e-mail tersangat penting last few days dari Kudo. Katanya batch 815dah kehausan teh tarik....so kami yang sentiasa ada masa untuk kawan-kawan terus bersetuju dengan cadangan yang bernas tu walaupun selalunya tak ada agenda apa-apa pun selain mengabihkan teh 10-15 cewens...tapi sekali ni ada orang lain yang join sama (sama batch jugak). JR, Doyan dgn Pahlavi...jadi pada malam yang syahdu tu, ada la kami seramai 8 orang buat sessi menggegarkan kat PAP. JR ni dulu President Kelab Fotografi. Ada "dark room" sendiri. Siap ada tempat cuci filem sekali. Pandai ni si JR ni...Semua gambar dia ambil. Belajar pun bagus, SPM 85 1st grade. Next si Doyan, pun super duper jugak budak ni. Tak salah aku salah sorang yang awal pergi US untuk batch aku dan jugak salah sorang yang kahwin awal dalam batch aku. La ni buat business sendiri. Kayo-rayo dah ni....lepas tu ada Pahlavi. Muka ada ala-ala SRK sikit. Eh ye ke? Last year baru habis buat MBA. Bukan dari 85 tak habis-habis belajar, cuma sekarang ni dia seronok nak belajar la pulak! Buat dengan wife sekali. Pergh "Sehati Sejiwa" ni...boleh masuk "Mari Berdansa"...yang lain-lain memang dah kona la kan... tak payah den nak intro lagi eh....samo-samo panjat pagar nengok cito "Flashdance" kek Somban dulu. Maso tu Jennifer Beals cun lagi....ala yang ado lagu "Maniac" tu, yang nari tak ingat dunio tu......heh3...

Sessi yang sungguh menyegarkan dan mendamaikan. Selain dapat menjamu perut, kami jugak menjamu mata yang dah kuyu ala-ala manja....semuanya dapat lesen besar malam tu termasuklah aku sebab Aunty pun selalu dengar cerita pasal budak-budak tak tentu arah ni so dia pun dah terbiasa. Of course Aunty kenal dengan IQ and his wife. Siap pernah pergi rumah lagi...kelas...Topik biasa malam tu selain dari kutuk-mengutuk termasuklah bertanya khabar kawan-kawan yang tak dapat datang dan yang tak pernah datang! Maklumlah semua sibuk dengan agenda tersendiri. Paling awal balik dan paling awal sampai, IQ. Selalu before midnight dah balik budak baik ni...(sekarang baiklah kot, dulu jemuan jugak ni..). Aku jugak yang dah sah tak kenal rumah sama-sama dengan2 lagi penyamun yang tak tentu arah, si Kudo dengan Apam. Sembang sampai pukul 3 pagi! Banyak kami bincang malam tu, dari masalah dalam negara sampailah ke masalah dunia, PBB, Obama, Mugabe, pergh...memang kelas...macam orang kaya-kaya!

Masa nak balik tu, toleh aje kat belakang sekali aku nampak senior aku setahun kat soromban dolu, si Yek! Nama betul macam biasalah memang kami tak kenal langsung. So sembang sekejap dengan Yek, bertanya khabar berita. Yek menurut kata Kudo is an architect now. Wah kelas...bolehlah ajar anak aku lukis-lukis...sekarang ni Marina suka conteng-conteng, mana tahu, besar nanti jadi architect..heh3...bestnya...

Sabtu, Januari 17, 2009

Dating...

(Macam junction kat Omotesando lah!)

(Uncle posing maut dengan baju yang Auntie tempah for birthday present)

(Happy Chinese New Year to all my Chinese friends!)

(Auntie dengan muka "Get me Tiffany please Papa......")

Dah lama sebenarnya aku tak pergi dating. So semalam bila ada kelapangan tu aku plan dengan Auntie apa kata kalau kita pergi dating sekejap kat mana-mana yang kita rasa nak pergi? Auntie kata ok, so bila Auntie cuti setengah hari semalam, aku pun apa lagi, mmmm meriahnya, nervous jugak sebab last sekali dating dah berbelas-belas tahun yang lepas! Heh3....

Kami terus ambik elevated highway turun kat Jalan Tun Razak, kona kat KLCC chilok depan Impiana Hotel, jalan terus, masuk parking Pavillion. Dapat parking betul-betul kat DHL tu. Hmmm banyak kedai-kedai yang menarik kat situ. Ada Tod's (Auntie gila habis kat si Tod's ni), then ada kedai Gap (Uncle gila kat dia ni), ada Gucci, Canali (aku gila kat ni sama), Ferragamo, Tiffany (Auntie pun gila tak nak keluar), Calvin Klein, Cerruti 1881, Harajuku, Times Book Shop (Uncle gila jugak kat sini, siap guling-guling!). Basically memang kami jadi gila semalam. Harga dia pulak memang gila habis! So macam orang-orang lain yang perasan kaya, kami cuma "window shopping". Banyaklah jugak yang kami shopping semalam...heh3...

Tiba-tiba aku teringat kat "The Loaf". I read a lot about this outlet. Maklumlah kepunyaan Tun...so bila lepas penat jalan, aku pun ajak Auntie melepak kat situ. Aku cuma minum Hot Chocolate. Auntie had Cappucino and 2 cheese cakes. Tiny ones, that is. One is Lemon Cheese and Choc Cheese. Aku tak makan sebab Hot Chocolate tu dah memang banyak calories yang memang cukup untuk lunch aku. Kami lepak kat luar mengadap KL Plaza, Marriott dan Jalan Bukit Bintang. Amboi rasa macam remaja la pulak! Bercerita pasal kehidupan kami yang lepas dan masa depan......kelas....macam orang kaya-kaya....anyway, the Hot Chocolate and Cappucino were a let down. It was not at the right temperature at all. The order counter and cashier were also a mess. You don't know where to order and where to pay..it was obvious that nobody up there went down to check! Hello...hello... is anybody around?

Lepas minum kami ronda lagi. Pergi beli CD "Il Divo" yang kami belum ada lagi as well as "The Best of Craig David". Then for dinner, we hit straight to Madam Kwan on the ground floor. Ni pun aku selalu dengar dan baca review kat dalam magazine and newspaper. They said the Char Kway Teow is out of this world but to me it was so-so. Masih tak boleh lawan dengan "Kway Teow Low Wan" kat Kelana Jaya walaupun dia cuma gerai saja. Towgay memang banyak, portioning was just right, color was very CKT not too light and not too dark. Auntie had Hokkien Mee. Dia lupa nak cakap yang dia tak makan sotong, so aku call Manager dia dan explain. Surprisingly, dengan tersenyum dia cakap "no problem, I'll change immediately for you". Tanpa tarik muka 44 ataupun menjeling ataupun mencebik! Yang tu aku suka sangat selain dari service yang cepat, efficient dan bersih. Price was reasonable.

So to Auntie, thanks for accompanying me yesterday. Thanks for being my partner for the past almost 12 years, knowing you for 15 years is the best gift that a man could have ever ask for. So to Wakana, "I love you with all my heart!"

Jumaat, Januari 16, 2009

Harley Davidson Touring 2009

(Marina tengah tunggu nak naik HD aku)

(Ni jatuh kena langgar budak Afrika kat kedai Tom Yam!)

(Marina tak percaya aku mampu beli HD ni)

(Marina bangga dan tak sabar nak bawak motor)

Masa aku kecik dulu, Arwah Bapak selalu usung aku naik Vespa kat Pulau Jerejak. Sumpah aku tak tipu. Memang aku duduk situ. La ni dah buat Jerejak Resort. Bapak bawak dan aku berdiri kat depan sambil pegang handle. Angin kuat, aku pegang handle kuat, aku gelak pun kuat! Seronok bila Bapak bawak pergi minum kat kantin. Sebelah kantin tu pulak ada bilik recreation. Boleh main ping-pong kat situ. Memang aku selalu menang kalau lawan dengan Bapak walaupun ketinggian aku masa tu cuma sampai takat paras meja ping-pong...aku seronok...Bapak pun seronok....sekarang macam tu lah aku selalu buat bila main dengan anak-anak aku..bagi depa menang, sebab seronok dengar balik cerita depa mengalahkan Papa sampai ke malam tak habis cerita. Tu yang buat aku bahagia sangat bila balik cuti sekali-sekala.

Aku mula bawak motor ni masa aku kerja kat PJ Hilton. Masa tu si Rozek lah yang tiap-tiap hari dok api aku. Last-last aku suruh dia registerkan kat aku. Aku tak pernah bawak motor sebelum tu. Rozek bawak datang hotel kasi kat aku. La...macamana nak bawak balik ni? So Rozek pun ajarlah aku bawak motor kapchai C70 bawah flyover kat depan PJ Hilton tu (sekarang dah jadi carpark). Lepas practise 2 jam, aku pun bawak dan buat U-turn kat depan Syed Restaurant. Aku bawak pelan-pelan sebab tak pandai lagi. Then sampai kat SS 14 aku lega.....then bawak lagi sampai Masjid, aku lega.....sampai kat roundabout Rothmans, aku lega.....bawak lagi sampai kat SS2 aku lega...wah dah pandai la....then aku cilok masuk DJ pulak. Pergh dah terror ni.....sampai kat depan rumah aku pun lock motor siap handle lock lagi...heh3....takut hilang....then aku pun bukak gate. Pergi balik kat motor, start dan masuk gear satu. Koyak minyak.....aku terus pusing-pusing kat situ jugak! Tergolek aku kat atas jalan depan rumah...marka kat depan rumah gelak mengekek-ngekek tengok aku (marka tu pun la ni dah anak 2 ka 3!). Pergh....malunya aku....next day aku nak pergi kerja, aku keluar lepas Subuh dan balik lepas Maghrib. Malu kalau jumpa lagi budak tu. Heh3...in fact last week aku terserempak dgn dia kat depan rumah kakak aku. Dia senyum kat aku tapi aku rasa macam dia senyum perli kat aku pasal tergolek-golek jatuh motor depan dia dulu. Heh3...ni cerita dah dekat 20 tahun ni..

Semalam aku cerita dengan Wakana pasal Harley Davidson yang real, aku cakap, kalaulah dapat, mmmmm memang aku nak bawak dia ronda-ronda then weekend bawak motor tengok anak-anak aku kat University ka hostel ka...just the 2 of us....romantic tu! Tapi Wakana cakap, by the time aku dapat motor tu aku dah 60 tahun. Sakit tulang, sakit lutut, sakit belakang....macam-macam lagi sakit. Nak tongkatkan motor pun dah tak larat! Hai..tak bagi semangat langsung!

Hari ni aku ada banyak activity. Lepas ni bawak Yuya pergi klinik sebab sakit tekak dan demam. Then aku keluar dengan Auntie pergi dating sekejap sementara tunggu Ley Sandjaja sampai kat Westin. Remember Ley yang aku cakap aku tumpang tinggal kat apartment dia di Paris dulu (my previous entry), hah dia sampai pagi ni dari Jakarta. Ley pun aku cerita dulu pasal Lea jeans yang pakai nama dia tu. So Ley sekarang is the owner of Lea Jeans. Lepas jumpa Ley, we'll go for dinner (maybe Madam Kwan kat Pavillion kot, aku tak pernah pergi lagi ni). About 10pm bolehlah hantar Ley balik hotel kot. Then aku terus ke Pelita Ampang Point sebab ada TT session dengan batch 85 aku dan plan on Ansara Rugby 10's that will be held on Saturday and Sunday at Padang Utara. SDAR hantar 3 team. Senior, Super Senior dan Junior team. Aku, macam biasa, sejak lutut kanan terpeleot (ikut cakap Siti Tanjong!) ni, aku boleh tengok ajelah...but to all, watch out yea, ada banyak cerita dan gambar yang aku akan upload nanti. Mesti ganas seganas motor HD aku tu! Heh3...

Khamis, Januari 15, 2009

Tukang kebun...

(apa nama pokok ni? Sebelah tu hanger baju aku!)
(bunga dah banyak. Burung selalu datang. Meriah!))
(Ni pun apa nama? Pasu sebelah tu nak tanam cili. Fitah, apa petua tanam cili?)
(Gantung sikit kasi hijau!)

Tanah kat rumah aku memang subur. Campak ajelah apa pun mesti menjadi. Dari pokok cili, pokok pandan, limau purut, limau bali, mangga, kara poley (daun kari tu!), kelapa, pokok bunga, semuanya naik elok. Yang aku belum try cuma ketum.....katanya memberi tenaga! So dalam boring-boring tak tahu apa nak buat, aku pecut Harley aku pergi "nursery pokok". Nanti bila aku teringat, aku ambik gambar Harley Davidson Touring 09 aku tu yea! Selalu sangat dok sebut, mesti ada yang nak tengok gambar HD aku yang cun-melecun tu! Sampai aje kat nursery, aku cari pokok yang colourful or at least hijau...untuk menjadi terapi minda aku. Aku suka sangat hijau-hijau ni...belek punya belek, aku terjumpa satu pokok. Daun lebar hijau tapi tepinya merah. Then ada pulak daun besar merah...pergh...cun ni...apa nama pokok tu? Jangan tanya aku sebab memang aku tak tahu. Aku cuma tahu beli dan tanam, then jirus kasi besar. Next time bila aku balik confirm dah mati....

Syoknya tanam pokok ni, masa tengok dia besar subur, hati dan hidung pun jadi besar dan subur! Aku teringat masa aku kerja kat Shangri-la Penang dulu masa jadi room boy. Aku dapat promotion sebab aku rajin kemas bilik. Ingatkan jadi supervisor, rupa-rupanya dia offer aku jadi florist aka tukang kebun dalaman! Aku pun ok saja sebab gaji naik RM20....heh3...seronoknya naik gaji! Aku bukannya tukang susun bunga ataupun trim bunga, aku cuma jadi tukang hantar bunga kat VIP room. Ada sekali tu Dr. Mahathir datang dengan isteri. Aku punya excited. Aku hantar bunga kat bilik dia. Memang cantik bunga tu. Bila aku nak keluar bilik Tun masuk bilik. Dia actually nampak aku letakkan bunga atas coffee table dia dan tepi katil dia. Tiba-tiba dia kasi aku RM50 tips. Wah....kembang lagi hidung aku. Mana taknya....increment aku RM20yang aku dapat rasa sebulan sekali, tapi yang ni sekali dapat RM50! Mewahnya.....banyaknya duit dia......aku fikir....masa tu itulah tips yang paling banyak aku pernah dapat. Lepas tu aku naik Yellow Bus nombor 77 (nombor mesti warna hitam, kalau merah dia pergi tempat lain)balik Brown Garden dah teringat nak pergi pasar malam kat Taman Saadon beli satay ataupun mee Pak Bakar (aku ingat Pak Bakar must be in his late 80's now) kat tepi Rukun Tetangga kat padang mainan tu!

Then 2-3 tahun lepas masa nak raya, aku teringat nak beli bunga letak kat rumah. Kasi meriah sikit. Nak Raya...nak Raya...and since aku ada kat Subang Jaya masa tu (weekly round, melawat kakak aku), kakak aku cakap ada satu kedai bunga memang best in the world collection dia dan harga pun macam kat Maidin, memang murah. Aku pun apa lagi, dengan cadangan bernas tu, aku pun ajaklah kakak aku pergi. 3 jambak aku beli. Ada putih, ada merah dan ada kuning. Hah...ambik kau! Dalam perjalanan nak balik rumah, aku call Wakana dan cakap suruh siapkan flower vase (flower vase present kahwin dulu ada lagi). Dengan semangat berkobar-kobar nak tengok rumah cantik selain esok nak Raya, aku pun bagi lah 3 jambak tu kat mem aku suruh hias. Ah So tu siap balut dalam paper Nanyang Siang Pau lagi! Bila Wakana bukak aje paper tu, dahi dia berkerut-kerut. Aku jadi heran dan blurr. Aku tanya dia pasal apa? Tak nak kasi cantik ke rumah kita? Dia jawab balik, bunga-bunga ni kalau kat Jepun orang hias kalau ada orang mati je.......memang berkesan kerja aku jadi florist kat Shangri-la Penang dulu! Heh3....

Rabu, Januari 14, 2009

Jangan lupa belajar!




Tiap-tiap hari lepas makan malam, aku mesti suruh anak-anak aku belajar. Aku dah buatkan jadual untuk belajar. Tak lah lama sangat, cuma satu jam saja setiap malam, Isnin sampai Jumaat. Sabtu dan Ahad boleh relax sikit. Pagi keluar breakfast dan jalan-jalan kemudian petang pulak boleh main bola. Aku akan duduk sekali kat meja untuk monitor apa yang depa belajar dan aku jugak akan turut mengajar pelajaran-pelajaran yang sepatutnya. Oleh sebab anak-anak aku waktu siangnya dah penuh dengan kelas, so waktu belajar dari 8.00 - 9.00 malam memang satu sessi yang sungguh liat untuk dihabiskan..menguap sampai berpuluh-puluh kali. Especially Yuya tu! Kesian pun kesian jugak tapi nak buat macamana? Aku taklah pulun sangat dari sekarang sebab takut nanti habis "steam"...macam aku dululah...masa sekolah rendah pergh....belajar macam tak ingat dunia. Malam dari 8 sampai 11 malam mesti baca buku. Tu masa sekolah rendahlah...tapi bila dah masuk sekolah menengah pulak, aku jadi slow sikit nak belajar. Tiba-tiba rasa macam nak main aje....tu yang aku main tu.....untuk anak-anak aku, aku nak build kan slow momentum supaya peak dia nanti sampai pada masa-masa yang betul...UPSR ka....PMR ka...SPM ka...STPM ka...masa aku kecik dulu, peak tu tak pernah-pernah sampai....heran sungguh. Heh3...

Gambar satu tu, Yuya dah boring buat Pemahaman....asyik-asyik menguap...dah tinggal lagi 2 baris, dia dah tak ada energy dan mood nak continue. Bila aku buat sekali dengan Yuya, dapat jugak dia habiskan semua. Terus Yuya masuk tidur. Penat sungguh dia. Malam tadi Yuya nangis sebab kad lapuran sekolah ugama yang Ustad Din tanya, tak ada kat dia. Orang lain semuanya ada..penat aku pujuk dia malam tadi. Pagi ni Yuya takut kena marah dengan Ustad Din. So aku cakap, takpa, aku ikut sekali pergi sekolah. Sampai kat sekolah, aku terus jumpa Ustad Din kat bilik Guru. Bila aku tanya Ustad Din pasal buku lapuran yang hilang tu, tiba-tiba Ustazah tahun lepas masa darjah satu yang duduk betul-betul depan Ustad Din cakap ada kat dia lagi. Ustazah tak kasi lagi kat Ustad. Berapa jauh Ustad dengan Ustazah duduk kat bilik guru tu? They are facing each other with a distance of only 1 foot away!!!!! Grrrr....bila Yuya dengar jawapan macam tu dari Ustazah, dia lega dan terus senyum. Laju masuk kelas balik...

Abang pulak subject dah mula susah. Aku faham...bukan setakat faham saja, aku dah mula risau ni sebab kalau aku takde nanti, sapa nak tengokkan Abang belajar dan ajar?Wakana tak boleh mengajar...Macamana Wakana nak mengajar Bahasa Malaysia kat Abang? Kalau nak hantar tuition, tak awal sangat ke? Aku ingatkan nak hantar tuition tahun depan...so kalau ada cikgu-cikgu atau para psychologist yang ada dok baca tu tolonglah kasi input sikit yea...

Isnin, Januari 12, 2009

Seronoknya aku

(peminat nombor 1)
(gaya penjaga gol Kashima Antlers)
(Abang nak main dengan J League team!)

Saat yang paling membahagiakan aku ataupun yang paling aku seronok, bila dapat berkumpul dengan semua anak-anak aku dan bersembang dan melayan keletah depa. Salah satu time yang paling aku suka ialah waktu makan malam. Waktu ni memang semua mesti makan sama-sama. Kecoh betul jadinya walaupun anak-anak aku cuma 3 orang. Abang akan bercerita pasal bola, Yuya akan bercerita pasal sekolah kebangsaan atau sekolah ugama dan si kecik Marina pun sibuk sama....habis semua lauk dia sendukkan...heh3...seronoknya...tak lama lagi bila dah masuk sekolah menengah, character anak-anak aku akan berubah. Jadi sementara masih kecik lagi ni, aku nak cherish saat-saat yang meriangkan ni...dalam waktu ni aku teringat arwah bapak dulu. Kami jarang ada masa bersama-sama. Arwah bapak selalu kena pergi merata-rata tempat. Jadi kami adik-beradik terutamanya aku, tak ada banyak masa sangat dengan arwah Bapak. Selalunya Mama lah yang sibuk berlari sana-sini, hantar aku ke sekolah dan kelas tambahan, hantar pergi scout kat SR Bandar Hilir, then masa darjah 6 aku di SR Iskandar Alor Setar. Tu pun Mama yang susah-payah pergi balik usung aku. Kesian Mama...

Last weekend macam biasa, aku hantar Abang dan Yuya main bola. Training start pukul 4.30 petang sampai 6.30 petang. Bila pukul 3 petang, Abang dah kalut takut terlambat hantar. Aku cakap nanti 4.15 aku hantarlah. Abang dah susah hati. 3.30 petang dia tanya lagi pukul berapa nak hantar. Then selalunya aku hantar pukul 4 petang supaya Abang dan Yuya ada masa untuk pakai socks, shin pad dan boots. Then bila semua dah datang, tepat pukul 4.30 petang, semua akan nyanyikan lagu "Negaraku" ramai-ramai. Termasuklah mak-bapak sekali. Semua berdiri tegak nyanyi ramai-ramai...memang seronok. Coaches pulak memang sangat berdedikasi. Semuanya ada license untuk mengajar. Setiap posisi ada coachnya sendiri. Ramai daripada budak-budak sini sedang main untuk State team under 12, under 14 dll. Players pulak memang ada pelbagai bangsa. Bila ada tournament, mak-bapak lah yang paling kecoh dalam dunia mengalahkan coach!

Dalam perjalanan nak balik rumah, dalam kereta, tak habis-habis cerita pasal bola. Abang cerita macamana dia buat clearance kat depan gol lah then Yuya pulak cerita macamana dia tangkap bola dengan style yang baru dia belajar tadi...kecoh....then aku kena stop kat 7-11 sebab budak-budak nak "slurpee" nak hilangkan dahaga katanya! Kelas.....aku rasa masa aku kecik-kecik dulu pun macam ni jugak kot....macamanalah mama dok layan kerenah aku dulu....hei...ngeri.....

Sabtu, Januari 10, 2009

Tomoe Restaurant





Hari ni aku makan macam badak sumbu! Wakana mimpi yang kalau dia tak belanja aku makan, MAS akan cancel semua flight ke Jepun tahun ni....so sebab takut tak dapat balik cuti sekolah bulan 6 nanti, tiba-tiba dia ajak aku makan kat Tomoe. Horey! Aku pun sebab dah lama tak makan kat Japanese Restaurant selain dari Sagano (aku dah hafal menu dia), apalagi, terus kata ok! Macam hari-hari sebelum ni jugak, pukul 5 pagi, aku dah jadi aktif macam nyamuk aedes...jalan pergi balik pergi balik kat dalam rumah, buat kopi secewen, tengok TV. Pagi keluar pergi beli newspaper sampai towkay kedai dah siap tunggu dengan newspaper. Heh3....that's what you call "customer service". Thank you aaah Ah So....

Breakfast Wakana buat French Toast. Aku telan 2 keping. Simpan perut untuk lunch nanti. Pukul 11 aku pergi rumah Kak Anne dulu lepak sekejap tengok laptop. Dalam pukul 12.30 tengahari, aku pun pecut pergi Tomoe kat Subang Jaya. Sampai kat situ, parking tak ada. Tunggu kejap then hostess dia keluar dan bagi reserved parking kat aku. Heh3...rupa-rupanya Wakana dah buat booking! La awat tak habaq? Hit straight to the table. Aku order ayam cheese set yang datang sekali dengan miso, pickle, gohan, tonkatsu sauce, kudamono dan atatakai ocha. Abang order sashimi set, yuya order sushi set dan Wakana order Unagi set. Portioning was just right for me. Abang dengan Yuya makan tak habis, then siap tapau lagi. Sekarang aku makan kat Japanese Restaurant. 5 tahun lepas aku masih dok kerja kat Japanese Restaurant lagi...first time kerja kat situ. Memang gelabah habis..nama semua pelik-pelik walaupun aku memang dah ada basic Japanese tapi nak ingat menu yang lebih 200 items tu memang makan masa jugak. Balik mengigau pun sebut set lunch! Yang letih kerja Japanese Restaurant ni sebab kena kerja split shift. Aduh memang 11am-11pm kerja aku. Then organise lagi special dinner lah etc...masa tu competitor aku Shangri-la, Prince, Nikko. Then waitress dia serve aku ocha, aku pun teringat masa kat PJ Hilton tahun 1987 masa kat Paya Serai, kadang-kadang aku kena jugak tolong Japanese Restaurant dia kalau busy. So kerja aku masa tu.....tuang ocha!

Hari ni aku baca article kat Harian Metro (kalau tak silap aku) berkenaan dengan kerja part time. So dia mentionlah part time waiter lah...part time room boy lah...bila baca balik semua tu, teringat aku masa mula-mula aku kerja dulu. Aku start dengan Room Boy kat Shangri-la Penang, Magazine Road.....then PJ Hilton pulak aku start dengan Buss Boy dekat Paya Serai. Semua tu pengalaman....pengalaman ni semualah yang akan menguatkan kita. Aku tak pernah malu. Aku pernah kerja jadi Ice Cream Dispenser dengan Swensen Ice Cream, Damansara Jaya then Cleaner kat Baskin Robbins Section 14. And even until now, I still go to my office riding my bike!

Pengembaraan Solo Tanpa Tujuan - part 5

(cerita ini diambil dari entry saya di FB, trip 30/9 -7/10) Alhamdulillah saya selamat sampai di Hualamphong Train Station dan seterusny...