Ahad, November 30, 2008

Sunday morning




Pagi ni aku bangun dengan keadaan kesihatan yang kembali normal. Mengeliat sat, bangun terus mandi. Siap kan baju segala, dan berbekalkan kamera canon aku, aku terus meronda macam biasa. Malam tadi ada group dari Morocco yang sampai lambat. Dinner pukul 11.15pm dan habis makan pukul 12 tengah malam. Pagi ni depa serbu makan lagi, breakfast pulak. Dapatlah aku practice french aku sebab Moroccan ni second language dia French...dah karat sikit tapi oklah...masih tak boleh tipu aku lagi..heh3...aku tak tahu sebab apa, tapi masih belum selera nak makan. So aku cuma minum kopi secewen dan sambung ronda lagi. Habis ronda dah pukul 8. Turun kat Saji minum teh pulak sambil jumpa jemaah Malaysia yang ada kat sana. Seronok sembang dengan depa. Tadi sembang dengan orang Alor Setar.

Saji sekarang dah ada roti canai. Maybe sekejap lagi aku turun pi makan roti canai kot. Kalau ada balance. Jenuh dia dok tebar roti canai. Memang Q panjang. Must be good and I have to try later. Sekeping SR3. Eh murah la tu. Kalau kat Tokyo dah RM20 sekeping. Dulu aku makan biryani kat Tokyo pun dah kena RM120 tahun 92! La ni apa lagi..so makanan kat Saji tu kira berpatutan lah..

Gambar satu lagi budak-budak kat RS tengah dok discuss pasal assignment aku untuk fruit basket lusa. Ada VIP group sebanyak 160 bilik. So depa tengah dok discuss bila nak prepare fruit, equipment, rooming list, master key, bila nak tolak naik bilik dll. Heh3....bagus...bagus...senang sikit kerja aku. Important kat sini ialah delegation. Kalau aku tak delegate betul-betul, memang sah aku kena buat semua kerja sorang-sorang. Lepas delegate jangan lupa checking and checking is 24 hours for me.

Kadang-kadang pukul 3 atau 4 pagi aku buat spot check especially kat back of the house. Terkejut depa tengok aku turun check! Aku tahu sangat trick ni semua, jangan kelentong lah..kat mana nak cari staff aku yang hilang pun aku tahu. Memang payah depa ni kerja dengan aku. Ada yang sembunyi kat belakang tangga, ada yang dok makan roti belakang food warmer, ada kat tepi washing machine, ada yang sembunyi food kat bawah buffet counter dan dulu ada sekali aku tangkap budak tidur kat atas stage belakang curtain and function was going on! MasyAllah....actually masa tu guest speaker tengah bagi speech and aku happen ada betul-betul kat belakang VIP guests tu. Tiba-tiba aku terdengar bunyi orang snoring, aku toleh kat belakang bunyi tu hilang, then tiba-tiba kat hujung curtain aku nampak kaki terlunjur keluar! Audience tak nampak dan tak dengar sebab masa tu speech was going on. Aku tutup balik kaki dia dengan curtain, then aku pergi belakang stage. Kejutkan dia pelan-pelan, then bawak dia pergi Steward Office sebab kat hotel tu, chef office dengan steward office ada kat belakang ballroom! Budak ni budak steward kerja overnight, lepas dia cuci kat dapur dia pergi ballroom sebab selalu orang tak pergi situ dan dia tak tahu besok pagi ada Medical Conference kat situ! The next day sebelum aku bawak dia pi HR Office budak tu pun dah tak datang kerja. Heh3...amboi...banyak cerita ni...

Sabtu, November 29, 2008

Aku mimpi...





Aku mimpi yang aku boleh design sendiri restaurant aku. Duduk sama-sama dengan ID dan buat presentation aku sendiri dan diolah oleh Restaurant ID aku. Aku nak tingkap restaurant yang besar dan tinggi supaya restaurant aku semua nampak besar dan tak terperok disatu sudut. Tingkap yang besar untuk guests aku tengok al-haram sambil makan malam. Lampu yang boleh didimkan supaya effect al haram lebih menonjol. Aku mimpikan yang aku ada satu kitchen brigade yang boleh buat chocolates and lots of chocolates to be displayed and sold at the Lounge. Nothing else but chocolates....it's like a "World of Chocolates" penuh dengan chocolate truffles, chocolate stick, chocolate blended drinks, chocolate infused, chocolate coated etc, chocolate buffet, with white, dark and all, you name it...kids will be running around fascinated by the choices that we have, paksa mak-bapak suruh beli itu dan ini....mmmmmm

Aku mimpikan sebuah coffee shop yang ceria with lots of color display and simple decor sesuai dengan 2009 collection. Beautiful chinawares, glasswares, cutleries, hollowares yang aku boleh expresskan apa yang aku nak dan linen dengan warna pastel..lukisan didinding yang abstrak, ceiling yang tinggi. Proper lighting dan bukannya macam lighting dirumah tapi a proper hotel lighting yang aku boleh programkan sendiri ikut time. Once in a while aku boleh invite "celebrity Chef" untuk datang dan buat promotion then tie up dengan mana-mana airline company dan promote apa-apa yang patut..

Buffet display aku mesti in small portion in clear glass ataupun white glass with colorful combination of ingredients. Staff yang cukup untuk pastikan yang buffet aku sentiasa bersih dan inviting untuk guests aku ulang makan...chef-chef aku sibuk dok buat kerja dalam display kitchen ataupun show kitchen sambil guests aku semua dok tengok macamana semua dilakukan...macam tengok movie "The Truman Show" tu...

Staff aku semuanya knowledgeable dan sangat hospitable....habislah satu Mekah aku sapu nanti...

Then aku promote...dan promote...dan promote...heh3....aku mimpi...

Jumaat, November 28, 2008

Marhabah...marhabah...




Sekali ni aku update kan lagi kisah kedatangan para jemaah dari seluruh dunia untuk menunaikan fardu Haji. Kak Nab oooiiii...tengoklah kemeriahan di Mekah. Ada yang mai pakai kerusi roda, ada yang mai bertongkat, ada yang mai kena papah, macam-macam ada....tapi semuanya dengan niat yang satu, iaitu menunaikan fardu haji. Macam-macam perangai ada depa ni. Ada yang bawak flag, ada yang pakai bunga atas kepala, ada yang pakai scarf dll. Seronok jugak aku tengok dari jauh. Macam biasa aku ambil gambar tu semua dari tingkat restaurant aku. Hari ni hari Jumaat. Penghulu segala hari.

Tadi aku pi pekena teh tarik kat bawah dengan si Helmi. Tiba-tiba ada orang datang tegur aku dan cakap "Eddie tu abang you kan?", aku pun "huh?" Then orang tu cakap "Eddie yang putih-putih, tinggi dok kat Masjid Negeri, Penang kan?" aku pun lagi sekali, "huh?". Aku blurr sekejap sebab tak sure orang tu sapa dia. Aku pun angguk-angguk, salam dan ucap terimakasih sebab ingat. Aku sendiri, memang tak ingat, tak tahu dan masih dalam keadaan blurr! So ni lah Mekah. Tempat ni memang menarik sebab macam yang aku cakap dulu, aku tak pernah jumpa si Nyamuk kat KL tapi tiba-tiba jumpa dia kat hotel ni. Aku jugak tak pernah jumpa old boys kat KL tapi kat sini dah macam boleh bukak persatuan...alhamdulillah..

Gambar satu lagi kat atas tu aku suruh Pastry Chef aku buatkan mousse in a glass. 2 macam, so semalam dia buat untuk aku try. Tu lah result dia, dark and white chocolate mousse dan satu lagi dark and blueberry mousse. I like the presentation in the glass dan kalau susun betul-betul memang cantik nampaknya. So mousse tu aku featurekan tiap-tiap hari. Lepas ni aku nak suruh buat tiramisu presentation pulak. Heh3....extra mascarpone cheese...pergh....mesti best! Patutlah demam!!!

Khamis, November 27, 2008

Tak sihat la...

(medicine of the day, macam soup of the day!)
(masjid kat Jeddah old town)
(Tengah sapu cream kat blackforest cake aku)

Aduh...aku bangun pagi ni dengan kepala yang sangat berat dan badan yang sangat lemah. Sah aku dah kena flu and cold ni. Semuanya package. Selalu lepas subuh aku dah terpacak kat restaurant ataupun lobby check sana dan check sini tapi hari ni memang tak bertenaga langsung. Nak bangun subuh pun tak boleh. Kepala berdenyut-denyut. So pagi ni aku terbabas sampai pukul 7 pagi. Pelan-pelan bangun pikir apa plan untuk hari ni dan group mana yang ada hari ni.

Bangun dan turun ke Room Service, aku mintak kopi "secewen" dengan croissant 2 ketul. Lepas makan terus aku makan ponstan 500mg sebab nak lega cepat. Lepas satu jam aku lega sikit, then aku turun ke pharmacy cari Nexium 40mg from Astra Zeneca untuk stomach problem aku. Aduh mak, satu kotak Nexium tu SR290! Betul ke ni? So aku beli jugak then claim balik duit ubat tu dari Accounts Dept. Heh3...claim jangan tak claim!

Time makan aku pun dah lari sekarang ni sebab aku pun asyik berlari kesana-sini so aku rasa tu yang aku kena gastric semalam petang. So, malam tadi aku tak makan langsung. Sebenarnya dah 2 malam berturut-turut aku tak makan malam. Nak dietlah kononnya...tapi memang weight aku turun balik. Jadi sebelum Maghrib aku dah telan Nexium aku tu. Lepas telan, aku tengok, alamak dah tinggal sebijik. So, itu yang pergi beli lagi tadi. Ramai orang tengah dok beli ubat. Dan aku terkejut sebab minuman favourite aku masa kat Jepun dulu pun ada kat sini. Selama ni aku tak pernah pun jumpa si "POCARI SWEAT" tin biru kat sini. First time jumpa. Actually dia ni energy drink. Kat KL pun cuma ada kat Japanese Supa saja dan kedai biasa tak jual. Memang sah aku borong nanti! La ni badan aku dah mula rasa tak sedap balik dah.....

Rabu, November 26, 2008

Saudi Chapter

(yang tinggi tu Amiri yang rendah tu Chenet)
(ni budak lounge aku si Moin dari India)

Semalam aku terima satu panggilan dari kawan lama aku. Nama dia Shahanaz Sulaiman aka Chenet. Budak Kelantan. Very bright and intelligent masa kat sekolah dulu. Sekarang bertugas sebagai salah sorang daripada orang kuat kat Glaxo Smithkline di KL. Chenet datang dengan sorang lagi member satu batch aku dulu, nama dia Amiri jugak dari Kelantan. Si Amiri ni Head Boy aku dulu. Ala...yang selalu tangkap aku hisap rokok kat toilet tu.....Amiri now is a class A contractor in KB. Both are doing very well. Good for them. Kami jumpa kat mana? Kat D'Saji sembang-sembang sambil minum teh tarik! Kelasss...macam orang kaya-kaya! Anyway, aku seronok kalau jumpa kawan ni. Bukannya apa, bila cerita kisah lama, kami gelak like there's no tomorrow. Depa ni selalu bawak buku pergi "prep" petang dan malam tapi aku tak bawak apa....

Then dalam pada tu aku teringat yang President batch aku si Kudo ada bagitahu yang ada 3 lagi yang nak datang buat Haji. Shidut, Pahlavi dengan Chico! Shidut kalau tak silap aku pernah duduk satu bilik dengan aku masa tahun 81 dulu. Orang NS. Cakap dia memang pekat. Pahlavi dari PD dan Chico dari JB. Shidut dgn Pahlavi aku lupa kerja kat mana dan 2 orang ni memang aku tak pernah jumpa sejak lepas tahun 85 lagi. Chico aku jumpa masa last reunion kat KDE bulan 6 lepas. Lawyer kat JB. Baguslah semua teringat nak buat Haji masa muda-muda ni. Eh muda ka? Kira muda la tu. Aku sendiri tak pernah teringat yang aku dah 40 nak masuk 41 bulan 2 depan. Ala....it's just a number!

Anyway, pada siapa-siapa yang nak buat Haji sila lah buat masa waktu muda ni. Bukannya apa, tenaga masih ada dan kita ada peluang untuk bermuhasabah diri. Malangnya orang kita takut nak buat awal sebab nak enjoy life dulu. Bagi aku apa lagi yang nak kita cari didunia ni. Of course kita nak kejar kebendaan, duit banyak-banyak, career yang bagus etc, which I strongly agree, in a way...but yang satu lagi tu kita akan bawak sampai bila-bila...so kepada yang kaya-raya melimpah-ruah harta buatlah keputusan yang baik. Semuanya mesti balance. Aku tak kata yang aku ni baik, selalu aku buat yang tak betul tapi dari tak betul tu lah kita kena betulkan balik sementara jangka hayat masih ada! So to all my Sdarian 815 friends, welcome to Mekah dan semoga semuanya selamat menunaikan fardu Haji. Alhamdulillah..

Selasa, November 25, 2008

Pagi yang ceria!

(budak 10 tahun tu)

(geng penyamun tarbus!)


Aku memang suka sungguh cerita pasal staff-staff aku ni. Macam yang aku cakap dulu, staff aku kalau dikumpulkan, boleh bukak kilang melamine kat Balik Pulau! Seronok kerja dengan depa sebab style ada pelbagai. Ada yang masuk kerja pakai slipper pun ada..reason kata dia, sebelum ni tak pernah pakai kasut! Aduh, boleh heart attack ni...Semalam ada satu budak baru masuk. Nama dia aku tak ingat maklumlah, aku boleh bukak kilang melamine...ramai sangat la tu! Kalau tengok muka dia memang macam budak 12 tahun. Banyak kali aku tanya, dia tetap jawap 17...dah dewasa dan boleh kerja cari rezeki, kata dia..kelas! So apa kerja dia yang aku bagi? Kerja dia lap pinggan satu hari. Atau mungkin berhari-hari. Kerja lap pinggan ni memang kerja mudah. Eh mudah ka? Nampak saja mudah sebenarnya, tapi ada pengajaran kat situ bila kita lap pinggan. Berapa saiz pinggan tu? 21cm atau 24cm? Kalau 21cm tu pinggan untuk apa? dibuat dari apa? kegunaan untuk apa? Sebab apa bulat dan tak bujur? Heh3...kan ada banyak benda nak belajar tu! Then kalau nak lap kena pakai kain apa? Water temperature untuk lap pinggan berapa? Then selain dari hot water apa lagi yang kita boleh pakai? Sebenarnya vinegar atau cuka ni banyak kegunaannya...a dash of vinegar in a pot of 2 liters of hot water will kill lots of bacteria yang selalu dok melekat kat pinggan kita. Vinegars jugak selalu aku gunakan untuk mencuci gaskette peti ais hotel, just for the same reason. Vinegar jugak bagus untuk rambut yang bermasalah seperti kelemumur tapi jangan lupa campurkan sedikit herbs supaya baunya tak kuat sangat! Banyak pengajaran yang kita boleh dapat bila kita lap pinggan ni...Ala...budak tu lap pun bukannya banyak sangat pinggan, cuma 2400 pinggan ja..tak lah banyak...tengok muka dia betul-betul, macam 12 tahun kan?

Yang lagi 2 gambar tu ialah gambar budak-budak kitchen dan steward aku. Ingat MAS je yang ada Steward? Hah, aku kat hotel pun ada jugak....cuma uniform saja yang lain dan maybe perut depa tu lain sikit. Steward-steward aku ni kuat makan sebab kerja berat. Selain dari mencuci, depa jugak orang penting untuk buang sampah dari kitchen aku. Memang penting depa ni...aku dulupun pernah kerja macam ni so aku memang faham kerenah budak-budak steward ni.

Kitchen aku pun serupa. Sebab terlebih merasa makanan, tengoklah perut depa. Memang meriah macam nangka ranum! Yang depan sebelah kiri tu Chef Adil dari Morocco. Seorang yang sangat adil! Easy going personality. Kalau aku pergi mana-mana nanti harus aku bawak budak ni. Good in carving, creative and selalu bincang dengan aku untuk new ideas. Keep it up Adil....

Isnin, November 24, 2008

Sibuk Lagi Part 1


9ni rupa kangkung kat Saudi)
(ni Ika yang baru 2 hari lepas dapat anak nombor 2)

Hari ni macam biasa, semua orang dah mula sampai. Aku dari semalam lepas subuh terus bertugas. Check breakfast, lunch dan terus sampai dinner. Malam ni kita ada satu VIP arrival dari KL. Bilik semua dah siap cuma amenities aku masukkan petang nanti sebelum Maghrib sebab ETA is about 9pm.

So hari ni aku buat apa? Check menu cycle untuk hari ni. Tukar apa-apa yang patut. Check sayur yang sampai. Pastikan yang semuanya fresh. Semalam ikan dan udang aku sampai 100 kilo setiap satu. Quality and size are good. Yang tu kita simpan dulu kat freezer waiting for VIP group. Stock mesti cukup sebab nanti jalan nak masuk semua dah ditutup. Sini storage kena plan betul-betul. Sebulan stock mesti siap. Begitu jugak dengan pricing. Contract kena sign awal-awal kalau tak nanti market price akan fluctuate so susah aku nak control. Kalau turun takpa tapi kalau naik memanjang, parah aku nanti end of the month!

Gambar kat atas tu ialah si Ika tengah sibuk buat preparation untuk gado-gado. Sibuk-sibuk pun sempat senyum lagi. Satu sebab baru dapat anak, dua, sebab staff party hari tu dapat hand phone baru! Nasib baik sungguh budak ni..kecik je orang dia tapi peramah dan selalu senyum..rejeki tu Pak..

Tadi aku bagitahu Ika yang menu kena tukar lagi sebab Indonesian Group dah duduk sini 4 hari full board. Kalau tidak boring nanti depa. Aku suruh buat gado-gado sebagai tambahan salad. Kelam-kabut cari kangkung! Kangkung memang elok. Tak tahulah kat mana si Ika ni jumpa. Sati ikat SR1. Ok lah....

Ahad, November 23, 2008

Dapur aku




Ni sebahagian daripada dapur aku. Masa aku belajar kat over the sea dulu aku diberi pilihan samada nak mengkhususkan kearah bidang masakan ataupun ke arah management. Aku lebih kepada management pada waktu itu. Walau macamanapun, bidang masak-memasak ni memang aku kena tahu. Especially when it comes to food hygiene, sanitation, then buat menu, masak-memasak, cuci periuk belanga dan segala-galanya. Cuci periuk belanga ni bukannya kerja mudah. Kalau salah cuci, non stick pan akan jadi stick pan. Then kalau salah pakai chemical, mahu Cik Kiah sakit perut nanti lepas makan nasi..then keselamatan kat dapur memang kena jaga. Ada chef aku dulu hilang jari kelingking sebab leka masa tengah slicing salami. Dia slice sekali dengan jari-jari dia! Ni "kisah benar" ni..Begitu jugak dengan chef Jepun aku dulu kat Japanese Restaurant di PJ Hilton. Nama dia chef Umezawa. Dia ni sushi Chef. Kalau tengok memang satu jari tak ada. Itulah bahayanya kalau kat dapur. Siapa yang ada jambul@remos pun boleh hilang remos dia. Air panas jangan ceritalah...ataupun minyak panas. So pengetahuan first aid amat penting. Fire blanket mesti ada. Fire extinguisher mesti ada standby. Jangan pulak pakai yang air sebab sini semuanya letrik. Mahu tambah terbakar nanti!

Anyway gambar satu tu ialah Commis aku tengah dok potong cabai nak buat sambal. Ala...sambal Cik Bedah tu...since Indonesian group ada kat sini, lakulah sambal Cik Bedah..siap nangis-nangis dia potong cabai dengan bawang..tu lah hari tu pesan, sebelum potong bawang, letak dalam fridge dulu 10 minit baru tak nangis. Dia tak mahu dengar jugak. Hah padan muka dia! Indonesian group siap mintak tambah lagi sambal tu. Hmmm terangkat depa kena belacan (terasi). Heh3...

Satu lagi pulak oven yang dok buat croissant aku. Alahai...kalaulah aku dapat bawak oven ni kat luar restaurant dan bake kat situ, hmmmm... tok imam masjid pun tak balik rumah nanti....bau croissant aku ni memang number one in the world...

Oleh kerana tukang-tukang masak aku ni datang dari seluruh dunia dan ada pelbagai ragam dan perangai, maka ni lah hasil dia. Bukan sambal aku saja yang meletup, dengan warmer-warmer aku sekali meletup! Habis berterabur kaca-kaca dia, nasib baik Cik Bedah tak tercekik kaca masa makan..kalau tidak sekarang ni aku dah ada kat KL tunggu surat lawyer!

Jumaat, November 21, 2008

Musim haji dah tiba..

(amacam ramai tak?)
(macamana nak masuk ni?)
(ni pandangan sisi dari bilik aku)

Orang dah mula berpusu-pusu datang ke Mekah. Sampai nak sembahyang pun dah tak cukup tempat. Macam hari ni contohnya. Aku ingat nak pergi ke Haram tetapi baru nak turun jalan dah sesak. So aku cxl dan terus ke bilik dulu nak tengok keadaan dari Ajyad Street. Aku jenguk keluar tingkap. La...penuhnya...dah 200 meter ke belakang depa sembahyang! Sampai kat Meridien hotel pun depa dah ada....so aku decided sembahyang Jumaat kat hotel saja sebab kat hotel ni pun ada masjid yang boleh tampung 2000 orang satu waktu.

Gambar satu tu aku ambil dari bilik aku. Kalau tengok gambar tu betul-betul kat atas sebelah kanan sikit ialah Palace for the Royalties termasuklah guest to the Royal Family. Tahun ni jemputan dia Tengku Mizan. Yang DiPertuan Agung kita. Aku tak sempat jumpa Tuanku sebab schedule Tuanku memang padat. Ampun Tuanku!

Aku kat sini masih melayan group dari Indonesia. Memang senang menjaga depa ni. Tak banyak kerenah langsung. Depa mai, makan, balik bilik. Tak dak komplen-komplen apa. Semuanya cakap alhamdulillah, bagus.....makanan dia hari ni? Breakfast tadi aku letakkan nasi Uduk (ala-ala nasi lemak) then tengah hari ni aku buat sup sayur, nasi biryani, dalca sayur, daging masak tomato dll yang seantero. Ni depa baru lepas makan. Malam nanti aku tukar lagi menu. Kalau tak, kesian kat depa...3 hari lagi depa pi Madinah then terus ke Arafah. Semoga perjalanan bolak baliknya selamat ya Bapak-bapak sama Ibu-ibu....hingga ketemu tanggal Januari nanti yea...huh? Januari? Bukannya apa, aku ada plan nak ke Jakarta Januari nanti sebab ada Cesar Ritz alumni gathering disana nanti for Indonesian Chapter. Kalau ada duit.....

Khamis, November 20, 2008

Staff Party aka Horey-Horey Part 2






Aku dah jadi macam star pulak hari tu. Bukannya apa, ramai pulak nak ambik gambar dengan aku. Budak-budak kitchen, budak-budak steward, restaurant, engineering. Pemes..pemes..ataupun depa tak ada choice nak ambik gambar sebab aku saja yang dok ronda kat dalam restaurant tu. Heh3...

Anyway, aku sukakan color dari fruit tart aku. Very colorful and tasty too! Pastry Chef aku tu baru 2 hari datang. Aku rembat dari Le Meridien Towers, Mekah. Ala...buat-buat pi tengok hotel, sambil jalan-jalan tu buat-buatlah tanya sapa yang buat dessert yang cun tu. Then bulatkan mulut dan sebut "oooo...." then cakap, "mesti sedap ni...", then bagi card dan suruh call. Dalam 48 hours kalau ada call, memang dia minat nak join. Kalau tidak, pi lah tengok hotel lain pulak..Selalunya aku dapat..so mainly staff aku datangnya dari Le Meridien dan ada jugak dari Sofitel. Jangan tiru tactic aku tu..

Then budak-budak Engineering pulak teringin nak ambik gambar jugak.. aku pun pose la lagi sekali kat tepi meja buruk tu. Hentam sajalah labu..muka aku pun dah senget sebab banyak senyum walaupun baru kejap tadi lepas tangkap contractor yang makan kek aku tu!

Hari ni ada group Indonesia datang buat Haji. Lebih kurang 100 orang. Tak lah ramai pun.. breakfast aku letak mihun goreng dengan nasi goreng (of course yang lain-lain pun ada) depa makan tak banyak rupanya. Second chafing dish pun tak pakai. Diet ka depa ni? Lunch aku suruh Ika (lelaki bukan perempuan) masak semur daging dan ayam berlado. Taruk sambal sama cili potong, goreng keropok sikit, pergh.....terlentang depa. Malam ni masak kurma ayam dengan ubi kentang dll yang seangkatan dengannya. Banyak duit makcik-makcik tu semua. Bilik la ni bukannya murah. Yang tak ada view pun dah dekat SR4000 semalam! Tapi semuanya baik-baik belaka. Selalu senyum. Murah rezeki depa..

Rabu, November 19, 2008

Staff Party



Semalam ada staff party la pulak. Bukannya party apa pun but just an appreciation lunch for a job well done masa ramadan dulu. It's long time overdue but nevertheless they are not forgotten! Seronok gila budak-budak tu. Siap berdiri atas meja lagi punya happy. Kesian sungguh. Tu belum aku letak Filipino band lagi tu! Kalau ikutkan aku, mahu aku panggil 4 piece band main semalam. Esok memang sah aku keluar front page kat Arab News! "Sorang rakyat Malaysia lupa diri"

Anyway, function mula pukul 2 petang dengan bacaan ayat-ayat suci dari staff aku. Amboi memang sedap dia baca, siap suara sengau lagi! Then lepas tu ucapan berjela-jela, masa tu aku dah melencong kat tempat lain dah, malas nak tunggu. Pi check sana, pi check sini...then aku tangkap satu contractor buat kitchen tengah makan kek! Dia patut repair exhaust fan aku kat kitchen tapi dia dah cilok kek aku. Pot-pet pot-pet sat.....eh boleh pulak aku cakap Arab dengan dia! Heh3...

Lepas ucapan, budak filipino aku tiba-tiba dijemput ke podium. Aku ingat nak baca ayat-ayat suci lagi, tiba-tiba si Faiz ni buat gila pulak, dia hentam nyanyi lagu "KNIFE!". Aduh... lagu ni banyak nostalgia ni. Tapi muka dia nampak selamba, so kalau tengok kat gambar tu memang ingat dia dok bagi ceramah pasal "Global Warming" macam si Al Gore tu! Heh3.....pandai budak-budak aku.....

Masa time lucky draw, masyAllah, macam nak reban restaurant aku. Punyalah kecoh...maklumlah selalunya tak pernah ada kat sini...ada yang balik bawak toaster, iron, hp, tv dan yang usung washing machine pun ada. All in all, budak-budak ni memang suka benda-benda ni semua. They felt appreciated....

Selasa, November 18, 2008

Sekolah






Anak-anak aku seronok sebab dah cuti sekolah. Tapi beberapa hari sebelum cuti sekolah ada hari penyampaian hadiah dan dua-dua dapat hadiah. Amboi bukan main seronok lagi. Yuya dapat nombor 3 keseluruhan dan Abang dapat hadiah sebab terbaik dalam certain subject. Aku kat sini cuma mampu berdoa kepada Allah agar anak-anak aku nanti berjaya. Apa pun depa buat, aku tak kisah tapi hendaknya berjayalah..Seronok Yuya sebab first time dapat hadiah. Wakana pun pergi jugak sekolah dan mungkin dia ambil cuti setengah hari. Kalau aku ada kat sana aku mesti pergi sama. Bangga jugak aku dengan kejayaan Abang dan Yuya. This is only the beginning.. Marina pulak kata Wakana, dah mula nakal dan suka jerit-jerit. Tapi katanya bila cakap dengan aku kat telefon, Marina buat suara manja pulak! Hmmm very cute..aku tak sabar ni nak balik KL! Aku nak duduk rumah layan anak-anak aku saja.

Aku masa kecik dulu pun macam tu jugak. Masa darjah satu dah mula dapat hadiah. Masa tu aku bersekolah di SR Francis Light di Penang. Bila sampai sekolah menengah, dah mula start tak dapat hadiah..sebab aku lebih main dari belajar..masa main aku main betul-betul..dan masa belajar, aku main jugak betul-betul! Heh3...5 tahun aku kat sekolah menengah tu memang saat yang paling best dalam dunia untuk aku. Sampaikan cikgu Chemistry aku masa tu Mrs. Chin tanya aku kat dalam kelas, "Shahalil aah..apasal awak ada sini aahh..?". Part tu aku tak dapat jawab sebab aku sendiri pun tak tahu sebab apa aku ada kat situ! Heh3...Masa tu semua kawan-kawan aku yang habis trial exam dah pergi overseas (masa tu banyak yang depend on trial exam result for scholarships). Ramai dapat US, Canada, Australia, UK dll. Aku pulak? Masuk sekolah Chung Ling kat Penang buat Form 6. Takpa-takpa....aku ikut cakap orang puteh, "Late Bloomers" heh3...

Kadang-kadang in life kita tak tahu apa yang akan jadi. Apa yang kita rancang tak tentu kita akan dapat. Dan apa yang kita tak rancang tiba-tiba pulak menjadi. Again, "c'est la vie". Kalau aku ingatkan balik masa kat sekolah dulu masyAllah...sepanjang aku tinggalkan sekolah tahun 85 dulu sampai sekarang aku tak pernah sekalipun jejak kaki aku kat situ. Sekarang tapak sekolah tu dah jadi SMS Seremban dan sekolah aku dah pindah ke Sg Gadut?!? Eh betul ke ni? Tapi macam aku cakap tadi that was the best 5 years of my life. Siapa tahu anak-anak lelaki aku dapat sambung belajar kat situ nanti....Aku tengok cikgu aku dulu dah kahwin dan agak berumur hari tu masa aku jumpa. Sedangkan dulu, dia salah sorang yang paling cun kat situ. Hmm selalu jugak aku kacau cikgu tu. Subject dia satulah yang aku selalu buat homework, yang lain-lain tu hmmmm...but anyway, gambar topi tu menunjukkan yang aku memang sayang kat sekolah aku. "Once a Sdarian, always a Sdarian"

Room Service





Hari ni aku rasa tak sihat sikit. Petang tadi lepas Asar aku dengan team mate aku pergi gunting rambut. Sorang SR10. Sampai terlelap aku sekejap masa dia gunting rambut.Selalu kalau gunting rambut kat kedai mamak aku akan baca URTV ataupun Mangga edisi 6 bulan lepas tapi kat sini tak ada sebab tu terlelap sekejap. Lepas gunting rambut, aku pergi RS sekejap order dinner aku untuk malam ni. Apa nak makan? Azli order burger dan aku order sauteed vege with garlic dengan lamb curry without rice. Sedap jugak, pandai si Abdullah tu masak lamb curry. Malam ni memang cukup rasa. Ala-ala mamak..

Kat belakang RS aku memang dah standby kan partition untuk perempuan-perempuan Arab makan. Dah la pakai abaya, depa mintak partition lagi..tak pa aku bagi je jangan banyak cakap. Dah style dia..r RS aku tu berterabur sikit sebab tak siap lagi (reason lagi...) tapi dah 75% operational. Kat situ lah makanan untuk bilik diassemblekan (sorry, bahasa rojak) sebelum order taker check lagi sekali samada makanan yang disiapkan tu sama dengan yang diorder. Then makanan panas dimasukkan kedalam "hot box" untuk sentiasa panas. Kalau tidak by the time sampai kat bilik semua dah sejuk. Complaint lagi nanti..lepas check makanan, OT akan tuliskan dalam log book supaya tak lupa, semua makanan ditulis dan di board akan ditandakan bilik mana yang pesan makanan tadi dan samada menggunakan tray atau trolley. Cukup 45 minit OT akan call guest samada dah habis makan atau belum supaya boleh buat clearing. Bila clearing dah dibuat, OT akan catatkan kat dalam log book yang trolley tadi dahpun di clear, lepas tu board tadi akan dipadam. Pergh..banyak kerja tu..aku pulak, bila check floor dan kalau terjumpa tray atau trolley kat corridor, memang sah OT tadi akan kena warning sebab tak follow up clearing. Aku buat tu semua bukan untuk kenakan TM aku tetapi untuk mengajar supaya standard sentiasa dipatuhi. Aku tahu ke apa yang aku buat? Memang aku tahu 100% sebab aku pernah kerja jadi waiter dan Order Taker. Jadi persoalan samada aku tahu atau tidak, tak boleh dipersoalkan. So pada adik-adik yang baru pass Hot Cat dan kalau setakat ada diploma atau degree dan terus mintak kerja jadi Manager dengan aku, memang sah aku bagi waiter! To me the basic is very important. Aku dulu jadi buss boy selama 2 tahun dan jadi waiter selama 3 tahun semuanya kat Hilton. All in all jadi waiter saja selama 5 tahun!

Si Naim hantar makanan aku kat bilik. Depa ni kalau hantar food aku kat bilik, kalau boleh cepat-cepat nak mengelak sebab takut kena tegur. Once again, aku akan tegur immediately dan tak tunggu esok sebab case tu dah sejuk nanti. Depa ni mula-mula memang cuak tengok aku tapi lepas dah tahu style dan biasa dengan teguran aku, semua rasa berbesar hati dan mintak ditegur lagi. La...macam tu pun ada ka? Macam Manager aku si Mainul tu, tadi dia tanya aku, kalau aku balik cuti December nanti, aku datang balik ke Mekah tak? Depa takut aku pergi tempat lain. Aku cakap aku mesti datang balik sebab mission aku belum complete. Mission aku simple. Aku mesti groom another person to take over the position sebelum aku depart. Kalau tak aku akan rasa tak puas.

So pada anak-anak aku kalau nak kerja hotel, boleh.....first sekali pastikan the basics are strong. Ni serupa macam pokok, kalau akar tak kuat, memang senang-senang la pokok tu goyang. Secondly, you have to work long hours. Thirdly kena biasa jauh dari family dan lastly love your job! Amacam ada berani?

Isnin, November 17, 2008

Barack Obama




Hari tu kan aku dah baca buku favorite aku karya si Khalid Hosaini tu. Tapi so far dia baru tulis 2 buku. Satu dah jadi pelem dan satu belum lagi, tapi aku ada baca yang buku nombor 2 tu pun akan difilemkan jugak tak lama lagi..good.It's going to be one film that i'll be looking forward to watching! So lepas 3 hari mata aku terkebil-kebil tak ada apa nak baca sebelum tidur, aku dengan gatal tangan dan kaki selepas sembahyang Asar, talipon Headwaiter aku si Shawkat suruh dia datang bawak aku naik teksi walaupun dia cuti hari ni. Dia ok terus..pergi kedai buku kena SR15 tapi balik kena cuma SR12. Ada discount pulak! Sampai je kat Jarir aku terus cari buku tu sebab aku tahu aku dah order buku tu sebulan dulu dan dah tentu tak ada orang lain yang akan beli kecuali aku!

Supervisor dia datang sengih-sengih kat aku terus capai buku yang memang dok ada kat depan mata aku tu. Laa...betul-betul depan mata tapi tak nampak! Aku cakap "syukran ya shabbab!" terus pergi cashier bayar, harga buku kat sini lebih kurang kat Kinokuniya yakni SR75. Masa aku nak balik aku sempat pesan satu lagi buku Obama. Dia tanya bila nak?Aku cakap 2 minggu lagi. Tapi dia balas esok buku akan sampai. Ok thank you aku cakap.

Masa on the way back tu aku ternampak pulak buku tulisan si Paolo Caulho kalau tak silap aku nama author dia. Aku pernah baca pasal tukang karut ni dulu kalau tak salah aku dan dia ni pun pemes jugak. Takpa bagi aku habis baca dua-dua buku Obama ni dulu. Puassssss....

Hari ni aku penat sikit sebab over the weekend (yesterday) dengan hari ni aku sibuk set-up kan 2 lagi restaurant aku untuk Hajj group. Satu dapat 130 dan satu lagi dapat 138 pax. Campur yang facing Haram tu dapatlah 700 semua. Bolehlah buat 2 kali turn over kalau busy nanti. Bayangkan 2 kali turn over for breakfast then clear and reset back 2 kali turnover untuk lunch with a gap of 2 jam then clear dan reset balik untuk dinner pulak untuk 2 kali turn over jugak. So one day aku jamu 3200 orang jemaah makan. Memang sah aku pulak yang tak sempat makan!

Ahad, November 16, 2008

Makan malam

(siap macam nak makan besar, tapi cuma telur rebus!)

(once in a while, makan macam ni memang sedap!)

Semalam aku tak tahu nak makan apa. Pusing sana-pusing sini, semua menu yang ada aku dah tahu by heart sebab aku yang buat menu. Salad, soup, sandwich, pasta, Middle East, Asian, Western sampailah ke dessert dan beverage list semuanya aku yang buat from scratch termasuklah costing dan selling price sekali. Memang banyak nak kena buat, then bukannya satu menu, ada Room Service menu, Lounge menu, set lunch menu, set dinner menu, Breakfast menu dll. Memang banyak. Nak harapkan Chef-Chef yang ada, mmmmm sampai Haji tahun depan pun tak siap-siap lagi. Kalau orang ingat kerja ni cuma ronda-ronda dan makan-makan, telahan anda memang silap. I have to make a few million a month dan a few million tu lah yang akan menentukan masa depan aku....budget for a year? MasyAllah....berjuta-juta jumlah dia. Sebab tu lah rambut aku banyak dah putih. Berapa? 5 juta? You must be dreaming........10 juta? Are you kidding me? 15 juta? I better bang my head against the wall! Tu lah kerja aku. Macamana nak tidur malam kalau tak achieve target? Mengigaupun keluar figure! Heh3...

So dipendekkan cerita, aku lapar. Lepas solat Maghrib, yarabbi, KN dan Kuey San, kami terlepas saf paling terkebelakang sebab orang dah berpusu-pusu! Anyway, budak2 kat RS tanya, "Mr. Shahrir, what would you like to order for dinner?" Aku jawab "2 hard boiled eggs and mango juice". Terbeliak bijik mata depa. Huh? "Can we get something else for you like caesar salad, grilled chicken breast with sauteed mushroom sauce etc?" Aku cakap lagi, "Read my lips, only 2 hard boiled eggs and a mango juice!" Tone aku dah lain sikit, then depa faham, so macam biasa time makan aku mesti at 7pm sharp. Tak boleh lambat dan tak boleh awal.

So malam tadi, aku makan 2 bijik telur rebus dan maggi mee kari then Azli makan sepeket Indo mie dan 2 bijik telur setengah masak...heh3...so, sapa kata kalau kerja kat hotel selalu nak makan best-best?

Sabtu, November 15, 2008

Ronda naik motor





Hari Khamis lepas aku nak pergi marrket lagi nak beli ikan sebab kami plan nak masak hari Jumaat nanti (off day). So aku pun tumpang chef aku. Dia kata ok lepas Zohor. So aku pun lepas Zohor terus celapak naik motor dia pergi marrket. Sebelum sampai marrket aku pesan suruh dia berhenti kat Jarir sebab nak beli buku Obama (yang Splendid Suns tu dah habis baca). Sampai kat Jarir, kedai dah tutup sebab nak masuk waktu Asar. So kami pecut pergi cari ikan pulak. Masa tengah pecut tiba-tiba tayar belakang motor dia meletup. Nasib baik chef aku pandai kontrol...dah lah sini tak pakai helmet..pergh...kecut betul aku. Melelong motor tu kat atas jalan. Last sekali bila dah dapat kontrol, kami pun berhenti kat tepi jalan. Tolak motor dekat 30 minit, kedai motor tak jumpa-jumpa. Bila aku check kat handphone aku, adalah nombor untuk tampal tiub pecah tapi dia cuma service kawasan Ampang je...mana boleh...tu pun nombor yang aku ambil kat tepi longkang Petronas Station kat Jalan Ampang (opposite Lanson Place tu...). Aduh angin-angin..

Kami tahan van Toyota yang terbukak belakang tu. Angkat motor naik kat belakang pick up tu then aku dgn chef lompat naik kat belakang. Satu pegang handle sebelah sana, satu pegang handle sebelah sini. Mati hidup balik aku tak buat benda ni kalau kat KL!
Kedai motor pulak tepi kedai "Juara Tom Yam" adoi...lagilah aku angin...sebab kedai tutup. Kata dia lauk dah habis..JTY tu kedai Indonesia dan dia kata memang dia tahu ada lagi satu kat Kpg Baru!

Lepas repair moto, chef bawak aku pergi Arafah, Muzdalifah, Mina dengan tempat Jamrah..pergh kelas...pergi jamrah naik moto! Ooooo ni rupanya tempat melontar, tapi sayang aku tak teringat nak bawak kamera. So 2 gambar kat atas tu aku ambil dari internet je. Gambar moto tu pulak, heh3....yang tengah tu motor chef aku. Aku tengah plan nak beli yang sebelah kanan tu. Amacam ada gaya Harley Davidson Touring 2009 tak?

Jumaat, November 14, 2008

Pusing roda..





Dulu masa dia dok pusing roda giant tu aku minat sungguh kat dia. Manakan tidak, dia tinggi lampai, ayu dan macam-macam lagi. Kena pulak partner dia masa tu HO. Kira memang cocok lah partner macam tu. Tapi masa tu dia cuma senyum dan jalan pi balik pi balik. Aku pun masa tu cuma tengok kalau ada masa. Then anak aku yang sulung pun minat jugak "pusing roda" tu sebab dia suka tembak je jawapan. Selalunya tak kena tapi aku kenakan jugak, bagi Abang happy. Memang Abang happy habis, so aku dengan Abang pun selalulah baring kat depan tv terlenggak tengok dia pusing roda..sambil try-try tembak jawapan..

Then tiba-tiba EF datang hari tu bagitau yang E pun salah sorang daripada crew yang akan datang. Aku pun ok jelah..bila dia sampai, memang E nampak letih sangat so lepas bagi makan, dia buat umrah dan aku pun balik tidur. Then the next day masa depa breakfast aku tengok dia eh elok jugak bila pakai tudung. Memang kecil orangnya dan tak sama dengan yang aku tengok kat TV dulu. Dan frankly speaking drama dia dah banyak katanya cuma aku tak berkesempatan nak tengok sebab selalunya, pukul 7 malam kami makan, then sembahyang jemaah, then Abang dgn Yuya baca buku sampai pukul 9. Then aku bawak depa masuk bilik, cerita-cerita sikit, lompat-lompat atas katil, dah pukul 10 malam. Lepas tu bila sedar aje dah pukul 6 pagi! Mana sempat nak tengok drama? So semua drama tak pernah aku tengok. By the way, A. Galak kat drama "Remang-Remang Buluroma" tu ada lagi ka? Misai dia lentik lagi ka?

Gambar kat atas tu semua masa depa nak balik KL kalau tak silap aku. Depa pi buat tawaf "wida'" dan yang lambat sampai balik kat bas hari tu ialah HW dengan AR. Mungkin depa tumpang tawaf shopping sekali kot...but anyway, depa semua tu memang baik-baik dan kami jemput depa datang lagi sekali buat shooting kat tempat kami nanti dan begitu jugak kat hotel kami di Madinah tahun depan and I guess the plan is on.....

Pengembaraan Solo Tanpa Tujuan - part 5

(cerita ini diambil dari entry saya di FB, trip 30/9 -7/10) Alhamdulillah saya selamat sampai di Hualamphong Train Station dan seterusny...