Ahad, Februari 27, 2011

The Apprentice

Malam tadi abang talipon dan bagitahu suruh jemput dia kat asrama pada hari sabtu pukul 9 pagi. Aku oblige dan pagi tadi, kami sekeluarga ke sekolah dan asrama abang dan bawak dia balik menginap kat rumah satu malam. Abang usung baju kotor sekali walaupun depa dah ada washing machine segala. Masa kat dalam kereta menuju ke tempat kami nak bersarapan, aku dok pikir, amboi abang, jauh beza dengan time aku kat asrama dulu.....dah ada washing machine! Kelassssssss. Kami ke Pelita kat ampang point dan breakfast kat situ. Lega...aku pun dah sebulan tak pekena teyy tarik. Last sekali aku minum kat bali, depa tibai pakai teyy tarik 3in1 yang memualkan tekak aku! Tak boleh nak komplen banyak-banyak kat kedai tu sebab nama dia pun dah nama "Warung Simple!". Sunggoh aih...aku tak tipu ni...Lepas breakfast kami pun balik rumah....Marina punyalah manja dengan abang dia....tu baru seminggu tak jumpa! Pot-pet...pot-pet...macam "Tiada Esok Bagimu.."

(the apprentise)

Kat rumah, abang cari hp dia...contact kawan-kawan dia. Habis setengah hari dia dok belek menatang tu mengalahkan kita pulak yang business juta-juta rupiah ni! Takpalah...aku suka tengok depa 3 beradik dok melawak sama sendiri dan macam biasa, lepas 2 minit, bertengkar sesama sendiri! Biarlah adik-beradik...satgi ok lah tu!

(taiko besar ni.....)

Tengahari pulak kami makan kat rumah saja. Not very heavy lunch but loaded with cholestrol!!! Heh3.....dahlah pagi pun tibai cholestrol....habis lah aku sekali ni...in fact selama sebulan aku kat bali, aku dah berjaya turun 4 kilo. Balik mai sini, alamak, suruh aunty buat asam pedas, aku boleh hirup kuah asam pedas macam sup! Aunty tengok aku heran...aku tengok aunty heran, aku pun tambah heran! Heh3...

(lebih2 posing..takut tergeliat lehiaq satgi...)

Petangnya aunty hantar Yuya ke padang bola untuk training dan aku sempat ber"siesta". Bila terjaga aunty suruh aku pikap Yuya kat padang sebab katanya tadi dia dah hantar!@#$% Aku check agreement, tak dak pulak tulis sorang hantar, sorang ambik! Heh3....pasal aku sayang aunty punya pasal, aku terus ke padang bola....jemput Yuya balik selain berjumpa mak-pak yang lain yang tiap-tiap minggu dok terlenggak kat tepi padang tunggu anak-anak depa main bola. Salam pi salam mai, aku pun balik rumah. Anak-anak bersiap sebab aku bagitahu yang kami nak ke pavillion sebab nak cari boot bola abang yang dah ketat walaupun aku beli saiz 8.5 adidas mercurial kaler pink cuma 3 bulan lepas!!!! Mak aiii...anak sapa lah budak sorang ni...awat kaki gabai sangat?

(the thinker yang tak senyum...apa lah penyakit abang ni? But sayang adik2...)

Malamnya lepas dinner, kami keluar lagi. Macam yang dah dok plan, kami ke pavillion dan terus ke kedai puma sebab abang kata dia nak try puma pulak. Aunty ke puma dan bertanya. Depa kata sini tak jual boots. Aunty tanya, kalau lagu tu, mana nak cari boots puma? Dengan muka tak reti bahasa, dia jawab, "I don't know..". Amboi....comelnya bahasa....ini kalau staff aku kat hotel ni, mahu aku bagi last warning ni! Nasib baik bukan...jadi, malam tadi, kami tak dapat nak cari apa yang kami nak cari. Aku kena sambung esok pulak. Ish...susah sangat ka nak cari Puma? On the way back tu aku teringat yang ampang point dah ada starbucks. Kami terus kesana. Melepak, bersembang anak-beranak dan horey-horey!!!

Khamis, Februari 24, 2011

Mesyuarat persatuan penyamun

(ni patung ramayana kalau tak silap aku yang masih under construction...peratikan yang tangannya tak dak...)

Aku dah balik ke KL 2 hari yang lepas dan sampai lcct dalam keadaan tenang, sehat-walafiat tapi keletihan yang amat sangat. Luggage tak ada yang terlebih. Semuanya ngam-ngam ho! Actually terlebih 9 kilo tapi adik tu cakap bapak bawa aja masuk sebagei hand carry...ngak apa-apa! Aku pun hc sajalah beg aku yang lagi satu tu. Ambik window seat dan bukan aisle...bengkok kaki aku terlipat kat atas, ingatkan nak julur keluar tingkap! Ada pulak sorang budak pompuan duduk kat sebelah aku. Aku rasa ada yang tak kena kat budak ni walaupun muka dia ala-ala pelakon satu malaya....kalau cakap nama mesti keluar dalam sunday newspapers ni...kena pulak ruangan ahli-ahli bijak pandai gossip...hancusss!

Anyway, budak ni bukan artist, aku kata ala-ala artist. Aku rasa dia frust dengan bopren dia ka apa ka....sat-sat dia dok sigh....err, sigh ni kata apa tah? Berdengus ka kalau ikut bahasa melayu cikgu bibah dulu...sat-sat dok bersila atas seat yang memang sekangkang kera tu....mahu aku ketuk lutut dia dengan marton@penukul biar hilang kepala lutut! Last-last dia keluarkan i-pod dan pasang lagu frust kuat-kuat.....makk aiiii nak kena starlight ni budak ni!Kalau kat sekolah dulu aku dah suruh ketuk ketampi dah! Terbakar aku...aku jeling dia atas bawah, "SSSiapppp....SSSiaaapppp....."dia tutup muka dengan 2 belah tangan ala-ala frust....eeeiiiii geleman aku tengok....nasib baik emergency door tu kunci. Kalau tak kunci mahu aku tekan loceng bukak pintu suruh dia terjun keluar!

Sorang lagi yang aku tak tahan ni masa kat istana budaya...dari mula dah start sms dan cakap talipon. Cakap pulak sambil dok cerita scene yang kat stage tu...oooomakkkk aiiiiii......panas..........panas.............last-last budak tu kena laser dengan petugas (laser pointer, bukan mulut laser!).


(yang ni pulak garudi sekerat...)

Kelmarin masa aku baru balik dari mengechat rambut, aku dapat panggilan yang sangat dahsyat daripada orang kuat mekah. Haji Halim dan rakan-rakan...depa dok kat hotel orang kaya-kaya....memang aku tak mampu nak "horey-horey" macam depa....maklumlah, ada tokay hotel, ada tokay kambin....semuanya tokay besar....badan kami saja yang kecik! Heh3...Perjumpaan yang tak dirancang tu pun diatur last minute dan kebetulan aku baru sampai kl sehari sebelumnya. Seronok bersembang sambil mulut dok nyap-nyap memang nikmat tak terhingga. Being among the company yang selalu dok mengutuk dan bergelak sakan memang seronok...tambah pulak dengan cerita-cerita ngeri dimusim haji. Tambah sedap topik perbualan!

Macam-macam hal lah si lotpi, asnawi dengan halim tu. Aku rasa kalau depa ni tak dak kat mekah, mahu keras jadi batu budak-budak yang kat mekah nanti! Last-last dalam tak sedar, kami beredar pukul 12.30 malam! Biggest thank you to Haji Halim@mamu who has been the best host that evening with all his tales and jokes! Nak pecah perut kami!

Dalam pada dok sakan bercerita, aku dapat satu lagi call dari sorang lagi penyamun yang dah lama tak menyamun dengan aku. Lama kami kerja sekali dulu. Budak ni pun globe trotter jugak dan la ni kat madinah. Aduhai....last minute tak jadi pulak pasal anak dia dok nangis nak ikut! Kesian Ryan!!! Anyway, tadi aku ada hantar message kat dia dan dibalas. Mungkin esok kami akan jumpa kat mana-mana over a glass of tey tarek! Yeay!

(aku confuse, yang belakang tu patung atau yang depan tu patung?)

Amboi hari ni panas sungguh. Dari pagi tadi matahari dok lit-lit....aku dah telan air bergelen-gelen ni dan dah letih dok pi ke toilet...tak habis-habis....satgi nak pergi satu tempat pulak naik harley...alamak, hitam lah kulit aku yang putih gebu lagi menawan ni!

Ok gotto go. Take care and have a nice day!!!

(sempat jumpa ahli2 persatuan penyamun di mesyuarat tahunan di kl semalam...dari kiri cepat jalan, Haji Lotpi, Haji Halim tokay hotel di mekah...dan haji asnawi)

(mantan kepala penyamun mekah yang dah chat rambut....discount 10 tahun umur! dari kanan cepat jalan, haji halim, haji shahrir dan haji lotpi....aku cari haji asnawi tak jumpa....budak ni ada bela kot!!! sat-sat hilang...sat-sat hilang...)

Sabtu, Februari 19, 2011

Maestro Don Antonio Blanco

Aku suka melawat museum. Kalau setakat kat Malaysia, aku suka sangat kat museum di Johor. Pasal apa aku suka sangat dengan museum kat johor tu? Sebabnya, aku dapat masuk ke bilik-bilik yang pernah menjadi tempat anak-anak raja dan Sultan beradu. Real! Aku boleh spend masa yang lama membelek dan membaca semua yang ditulis agar aku paham cerita-cerita dan susun atur serta apa-apa saja yang ada kat situ. Kalau setakat cerita pasal keris, tembikar, dulang, kuala sungai, periuk, belanga, tombak, sudu, garpu, dll yang seangkatan dengannya, aku rasa dah tak menarik lagi bagi aku. Itu bagi aku. Personal opinion...orang lain mungkin suka tengok barang-barang tembikar tu! Masa aku sekolah darjah 3 tahun 77' dulu, aku pun minat...dari situlah timbulnya minat aku pada museum....tapi bukannya pada "Pameran Hantu" ataupun "Pameran Chastity Belt" yang pernah dibuat dulu.....again, this is my own personal opinion...I may be wrong!

(tribute...personal visit by mj, awesome!)

Aku sempat jugak melawat ke museum di mekah dan belajar tentang sejarah islam. Menarik sungguh. Aku suka. Aku jugak pernah sampai ke museum di paris, florence@firenze, tokyo, jakarta, bangkok dan beberapa bandar penting lain. Itu merupakan salah satu aktiviti aku kalau aku kemana-mana. Banyak dapat aku belajar. Semasa di bali ni, aku ambik kesempatan melawat satu museum yang dinamakan "The Blanco Renaissance Museum". Cantik dan hebat seperti gallery ibrahim husin di langkawi!!

(sofa blanco mencari ilham dan aku tumpang duduk kat situ sama....heh3...)

Terletak diatas bukit Campuan di Ubud. Dibuka ditahun 1952 dimana Don Antonio Blanco pernah berkarya dan selepas kematian dia, anak dia Mario Blanco pulak yang ambik alih. Kawasan yang hebat. Agak tersorok diatas bukit yang curam. Keindahan seni bina bangunan dan lanskap kawasan sekeliling pemberian raja ubud pada blanco dipergunakan sebaik-baiknya untuk merealisasikan daya kreativiti blanco. Blanco dilahirkan di Catalonia di Sepanyol pada 15/9/1911 tapi membesar di manila. Mendapat pendidikan di National Academy of Art in New York dan berkelana keseluruh dunia sebelum akhirnya membuatkan bali sebagai persinggahan terakhir sejak dari tahun 1952. Jatuh cinta pada keaslian, keayuan, kejelitaan dan sopan-santun seorang penari bali, Ni Rondji, blanco berkahwin dan mempunyai 4 orang anak, Tjempaka, Mario, Orchid dan Maha Devi.

(salah satu sudut kerja dan bilik pameran blanco)

Kemahiran blanco adalah pada lukisannya yang rata-rata bersubjekkan wanita. Aku agak sependapat dengan pandangan blanco yang mengatakan bahwa wanita ini sangat subjektif, sangat mysterious, sangat delicate, sangat unpredictable, sangat dan sangat dan sangat etc...satu ciptaan tuhan yang maha agung!

(beautiful paintings of women displayed..)

Model-model lukisannya adalah merupakan anak-anak perempuan blanco sendiri, isterinya dan juga model-model antarabangsa. Didalam pelbagai pose-pose yang sangat menarik yang lantas menambahkan lagi kualiti pada setiap potret yang dilakarkan dan dilahirkan.

(blanco duduk disini sambil melukis dan kini anak dia mario pulak...)

Masuk ke museum blanco, ada semacam aura tersendiri yang menyelubungi aku. Sesuatu yang aku rasa aku perlu teroka! Lobby gallery ada ruang menonton yang dikhaskan untuk pelancong yang ingin menonton kisah hidup blanco sejak dilahirkan hinggalah disaat kematian dia yang dibuat didalam bentuk drama dan pada masa tu aku tengok ada pelancong jepun yang mengesat airmata dengan brochure museum sewaktu menonton! Aku diusher oleh petugas-petugas museum untuk masuk ke ruang museum dulu. Aku masuk dan mula meninjau satu persatu potret-potret karya blanco. Membaca satu persatu cerita-cerita yang tertulis dibawah kebanyakkan potret dan cuba berimaginasi gaya blanco sambil merungkai kisah setiap wanita-wanita mystery yang direalisasikan.....masa tu aku terasa macam aku ni salah sorang pendukung watak dalam buku Enid Blyton, The Famous Five...heh3...membelek setiap potret yang ada kat dinding.....apresiasi blanco pada wanita sangat hebat.....setiap mimik muka dan segala korner susuk tubuh dibentuk hidup kalau aku bandingkan antara lukisan dan model hidup yang difotokan...aku rasa he's a genious!

(bagi aku yang ni pun menarik...kena dengan keadaan sekeliling dan dibelakang tu rumah blanco dan sekarang mario yang tinggal, mak dia baru meninggal 3 bulan lepas!))

Menuruni anak-anak tangga dan melewati sebuah bilik rahsia blanco pun aku rasa menarik. Sebuah bilik kecil yang mana karya-karya erotis blanco dipamerkan. Kebanyakkan potret-potret ini ditutup dengan dedaun pintu kayu sebagai frame. Bila kedua-dua pintu kayu tu dibuka, karya blanco terserlah....satu penelitian dan gerak-tari jari dan minda yang sangat fokus.

(tersergam museum blanco megah..)

Aku menyusur lagi lorong-lorong berliku yang ada kat dalam museum tu. Masuk ke bilik yang digunakan blanco sebagai tempat mencari ilham. Duduk disofa yang pernah dia duduk dulu dan sekarang anaknya mario dan cuba mendalami fikiran kedua-dua beranak ni, aku rasa, aku terlalu jauh...aku mula membelek buku-buku blanco dan salah satunya ada nota yang ditulis oleh seorang peminat blanco yang bunyinya selepas 3 hari mungkin seperti berikut kalau ditranslatekan didalam bahasa kita...."Pak Blanco. Selamat Sore. Saya ingin meminta maaf pada Pak Blanco kerna mengambil buku ini tanpa pengetahuan Bapak dan para petugas disini! Tujuan saya bukan untuk mencuri tetapi naluri ingin mengetahui Bapak terlalu tinggi untuk saya bendung, lantas sepantas kilat saya mengambil dan menyimpan buku bapak di tas saya seraya berlalu pergi....maafkan saya Pak. Perasaan bersalah masih menghantui saya maka oleh itu, saya mengambil keputusan untuk terbang sekali lagi ke bali dan kembali ke museum Bapak dan memulangkan semula buku Bapak yang saya pinjam tempohari.....Maafkan saya Pak!". Aku senyum sorang-sorang...

(pemandangan sekeliling museum)

Aku ambil buku yang dicuri tu (ikhlas ni...tanpa niat mencuri!) sambil menyelak helaian usang satu persatu....gambar-gambar blanco sewaktu muda, gambar-gambar blanco sewaktu berlakon di layar perak keluaran hollywood, gambar-gambar blanco sewaktu melukis gambar isterinya dibilik hotel di new york sewaktu musim salji, gambar-gambar blanco bersama-sama dengan para pelakon jepun di sebuah studio filem di tokyo serta gambar-gambar penghargaan dari kerajaan-kerajaan seluruh dunia terhadap karya-karya blanco....aku terpesona!

Aku keluar dan menghela nafas panjang. Puas...............sambil menjeling kat tiket masuk yang masih dalam genggaman aku dan baru aku tersedar yang aku bayar harga local, RP30,000 dan bukannya harga pelancong, RP50,000. Ya udah dech!

Bila berjalan keluar dan naik motor cabuk yang aku sewa sebulan, hidung aku kembang dan dagu sedikit menungkat langit gaya sombong dan aku terasa macam blanco......

Selasa, Februari 15, 2011

Anak2 sapalah depa ni?

(papa dah nak balik....harley davidson mesti bersih...)

(marina masih boleh duduk kat depan dan kaki dalam bakul...bliss...)

(anak sapa la sorang ni?)

(now playing stopper for VI, standing at 5'7" and looking forward for JLeague)

Dah nak masuk sebulan aku kat sini. Ehmmm not really sebulan, tapi dalam lingkungan 3 minggu jugak aku merantau kat Ubud, Bali. Ada lebih kurang dalam seminggu lagi aku akan ada kat sini. Semuanya alhamdulillah seperti yang dirancang. Segala aktiviti harian aku dah aku ceritakan kat sini. Memang terlalu banyak untuk aku masukkan kesemuanya. Jadi aku pilih dan saring dulu mana yang aku rasa boleh diceritakan dan mana yang aku rasa tak boleh diceritakan...pun ada ok!

Anak-anak aku talipon pada hari ulang tahun aku yang selalunya aku terlupa. Dengar suara depa dah buat aku rasa gumbira dan berbunga! Apa lagi kalau ada sama-sama dengan depa. Setahun lagi umur aku berganjak. Masih menyedapkan hati dengan kata-kata, "It's just a number!".

Azumi

Satu karektor yang agak keras. Pendirian yang tegas. Kuat berusaha untuk mendapatkan apa yang diidam. Mungkin ada mengikut sedikit darah samurai disebelah aunty ataupun atuk-nenek dia. Abang rajin belajar dan jugak rajin berlatih bolasepak. Yang tu aku suka walaupun aku terpaksa buatkan jadual untuk dia belajar dan aku kena selalu ingatkan dia untuk apa juga yang aku rasa perlu dia pikir dan buat. Abang bertanggungjawab. Selalu menjaga marina dan pastikan marina dalam keadaan comfortable. Kalau makan pun macam tu jugak. Dalam kerasnya abang, ada jugak "soft spot" untuk adik pompuan dia. Aku senang tengok hubungan dia dengan marina....isyh...isyh...isyh...anak sapalah sorang ni?

Yuya

Heh3...yang ni aku tak tahu nak cakap apa. Arwah mama cakap yang ni "replika" aku masa kecik dulu. Perangai nakal dia sama macam aku. Buas dia pun katanya macam aku. Bila aunty sms aku suruh talipon Yuya last week untuk cuma cakap kat Yuya jangan kayuh basikal ke sekolah ugama, aku sebenarnya dok senyum sorang-sorang...Ada sekali Yuya bagitahu kat aunty yang dia nak kayuh basikal ke sekolah ugama. Aunty tak layan sebab aunty dok sibuk kerja. Yuya geram dan hantar sms...."nak kayuh basikal pergi sek ugama, nak jugak...nak jugak...nak jugak...". Aunty forwardkan sms tu kat aku. Aku tak tahu nak kata apa sebab aku dah ada kat sini. Aku talipon jugak kat Yuya dan marahkan dia sikit supaya tak kacau aunty masa kerja. Yuya jawab, "hmm...hmm...hmm..." isyh...isyh...isyh...anak sapalah sorang ni?

Marina

Aduh...budak pompuan sorang ni selalu aku suka kacau. Sebab aku geram sangat dengan dia. Malam tadi dia talipon aku dan komplen pasal Yuya. Marina dengan Yuya selalu bergaduh. Ada saja yang dia buat kat Yuya. Ganas sikit budak sorang ni...tapi dengan abang, bukan main manja lagi! Heran sungguh aku. Malam tadi dia cakap, "Papa...Yuya kan....dia kan...bla...bla...bla...". Aku suka bila dia cakap macam tu. Very the cute! Budak sorang ni lah yang buat aku selalunya tak sabar nak balik. Ada saja cerita dia. Tapi bila nak tidur malam, "eksyen" betul dia dengan aku. Macam-macam dia cakap...Papa tak best lah...Papa busuk lah...Papa macam gergasi lah...lepas tu dia lari tidur kat celah ketiak aunty! Isyh...isyh...isyh...anak sapalah sorang ni?

Isnin, Februari 14, 2011

Upacara lagi..

(rangda yang dibawa ke pura)

(sarana@kelengkapan upacara yang dibawa ke pura)

(anggota@ahli pura)

(cewek yang tersesat didalam kumpulan nak ke pura)

(kalau tak sempat, beli dvd sajalah!)

Banyaknya upacara kat sini. Aku jadi sampai confuse! Tengok macam sama tapi sebenarnya tidak. Pakaian yang dipakai bagi aku juga sama tapi sebenarnya tidak! Mantera yang depa baca bagi aku sama saja tapi sebenarnya memang tidak! Wahhhh banyaknya!@#

Semalam aku ada bertanya lagi kat staff aku. "Habis kalau terlalu banyak upacaranya, kerjanya macamana?". Staff aku tersengih dan bagitahu yang sebab itulah depa ni semua tak boleh kerja kat office! Kebanyakkannya cuma bekerja kat ladang atau bersawah atau mengukir dan buat kerja-kerja kampung saja. Kalau depa kat office, mahu tutup office tu nanti....kat tempat aku saja aku tengok, selang 2 hari ada saja upacara yang dijalankan. Ada jugak aku bertanya, mana depa dapat duit sebanyak tu? Jawapannya pada aku, duit tu depa dapat daripada duit persatuan. Duit yang dikumpul beramai-ramai dari semua orang kampung. Memang katanya banyak duit yang depa pakai. Lepas satu...satu lagi festival yang depa kena buat...kesian jugak aku tengok kat depa. Tapi anak-anak kat sini suka sebab boleh horey-horey dan kadang-kadang ada yang sampai tak pergi sekolah! Memang horey-horey sungguh depa!

2-3 hari ni panas sungguh cuaca. Nak jalan keluar pun tak ada tenaga aku. Panas lit-lit kata orang! Sebenarnya banyak lagi tempat yang aku nak pergi tapi memandangkan yang sekarang ni panas nak mampus, aku kanselkan dulu. Tak sanggup aku. Terbakar rambut putih aku! Jadi for the time being, aku lebih banyak duduk in-door saja. Tak keluar mana-mana. Kalau nak keluar pun mungkin petang-petang sikit. Yang semalam tu lain sikit. Aku memang teringin nak makan pasta. Cari punya cari, aku jumpa "Pasta Sedap" di jalan yang nak keluar sikit dari Ubud. Not bad. Ramai mat salleh makan kat situ. Masa aku nak keluar, boleh dikatakan hampir setengah restaurant tu dah penuh. Hebat. Service agak perlahan sikit. Tapi tak apalah...janji makanan depa sedap. Aku teringin sungguh nak makan burger pulak. Kat sini tak dak Mc Donald ataoupun KFC dan jugak Burger King. Banyak sebab yang buatkan depa tak bagi ada jenama-jenama luar masuk ke dalam Ubud. Very good! Nasib baik ada satu Starbucks tersesat kat sini...kalau tidak, boleh pengsan jugak aku!

Kalau nak sewa DVD, berlambak-lambak kedai kat sini. Tapi kalau setakat sekeping RM5, beli terus sajalah...tapi masih ada jugak yang suka menyewa especially mat salleh mat salleh yang duduk lama kat sini. Murah nak mampus...Quality DVD kat sini boleh aku katakan sedikit lebih baik dari kita. New movies pulak tu. Excellent. Malam-malam itulah saja kerja aku. Tengok satu DVD then tidur....actually teringin nak tengok banyak tapi aku kena simpan untuk esok pulak...kalau satu malam tengok sampai 2-3 DVD, alamatnya by 2 weeks, aku dah tak dak apa nak tengok lagi dah! Yang peliknya, local DVD tak jumpa pulak dan memang depa tak jual langsung! Penat aku dok bertanya kat depa. Satu kedai pun tak jual local DVD!

Tiap-tiap hari aku dengar local radio channel. Macam-macam channel aku dengar. Tujuannya cuma satu. Nak dengar kot-kot ada lagu penyanyi kita yang diputarkan. Hampehhhh, tak pernahnya aku dengar satu lagu pun....sedangkan kalau kita dengar radio channel kita pulak, amboi makk, mengalahkan channel IndoSiar....

Esok lusa aku ingat nak ke museum di ubud ni. Banyak museum kat sini dan satu pun aku tak pernah sampai lagi. Busy sungguh aku ni....insyallah nanti aku start jalan-jalan balik. Pasti ada yang menarik perhatian aku nanti. So pada semua, tunggu...nanti aku cerita lagi!

Sabtu, Februari 12, 2011

Exhausted

(anak-anak yang aku jumpa kat tepi jalan..)

(pelancong yang sama-sama bersarong!)

(Upin dan Ipin pun ada sama..)

(first time aku beli birthday cake sendiri yang lebih mahal dari apartment aku....203,000 untuk satu cake!)

Semalam ataupun sini dikatakan kelmarin, aku jumpa doktor. Dah 4-5 hari aku tangguh nak jumpa doktor. Bukan pasal aku takut nak jumpa tapi aku rasa aku masih ok. Ala....makan panadol pasti clear. Ternyata aku tersasar lagi...semalam aku rasa sangat letih. Body temperature rasanya tak berapa stabil. Aku pikirkan, apa yang tak kena? Makan dan minum semuanya cukup. In fact mungkin terlebih cukup! Control makan? Aku rasa control aku ok. Tak terlebih santan dan tak terlebih deep fried food. Vege? Yes I had a good portion of vege when I ordered "mee simbah". Water? Aku dah tak larat nak ke toilet sampai kadang-kadang aku rasa macam nak gantungkan botol saja, senang............

Aku paksa diri pergi jumpa doktor petang semalam. Lama jugak menunggu. Ramai pulak patients. International sungguh. Ada sorang budak mat salleh tu datang dengan parents dia sambil dok pegang belakang kepala. Mak dia panic. Pak dia lagilah panic. Aku dengar mak dia cakap yang anak dia terjatuh kat tepi pool dan terhantuk belakang kepala. Ada sikit darah. Anak dia dok menangis meraung. Aku rasa kalau aku pun mesti panic. Waktu tu teringat masa abang masih kecik. Dia jatuh basikal dan dagunya atau keningnya luka. Aku jadi tak tentu arah. Lari kedepan kebelakang 74 kali tapi tak buat apa-apa jugak! Aunty paling cool dalam keadaan macam ni. Sebelum dia tenangkan abang, dia tenangkan aku dulu.....dia kata kalau aku yang terlebih panic, bertambah kalut nanti. In fact abang menangis pun sebab dia tengok aku yang terlebih panic! Heh3...

Aku masuk dalam jumpa doktor. Doktor pompuan nama Made apa ntah....orang bali, kalau ikutkan namanya. Doktor tanya aku pasal apa dan aku cakap badan aku panas-sejuk, letih tapi masih berselera makan nasi padang dan masih kuat kalau nak jalan-jalan...doktor check bp aku. Katanya bagus...doktor check heart beat aku. Katanya bagus. Check temperature, dia kata dalam 36C. So aku tak demam katanya. Dia suruh aku cerita apa aktiviti aku selama kat bali. Aku cerita dari mula sampai habis. Nasib baik doktor tak nangis.....cerita aku sangat sedih dan tragis.....asyik jalan-jalan dan makan-makan....dari pagi sampailah ke malam....last sekali doktor pesan kat aku, "anda hanya exhausted...kurangkan aktivitas-aktivitasnya deh.....masih lama kok di bali.....masih punya waktu kalu mahu libur!". Laa.........yang aku letih bagai nak gila ni cuma pasal aku tak cukup rest rupanya! Aku pun scroll balik kat cerita-cerita aku kat blog aku ni. Oh ya...memang aku kerja dok berjalan rupanya! Patutlah...

Bangun pagi ni aku bagitahu kat Pak Komang mintak tolong dia bawak aku ke klinik semalam tu sebab aku nak doktor check lagi sekali kot-kot ada benda lain....doktor check lagi dan katanya masih serupa. Keletihan...so hari ni aku cuma nak rest saja. Tak jadi tengok Barong malam ni....tak jadi tengok firefly kat tegallalang malam ni...tak jadi je jazz cafe malam ni.....tapi yang pasti, aku sekarang nak ke kedai nasi padang...makan dulu...heh3...

Khamis, Februari 10, 2011

Ngaben

(perarakan lembu sebanyak 3 ekor)

(anak-anak si mati menangisi pemergian bapak depa)

(mayat dimasukkan kedalam lembu untuk dibakar)

(dibakar)

(penonton yang asyik menonton)

Hari ni ada "Ngaben" orang besar kat sini. 3 orang dikumpulkan sekali untuk di bakar mayatnya. Ingat tak entry aku yang lepas yang ada gambar lembu hitam yang besar tu? Tu lah lembu yang akan dibakar dengan harapan akan membawa roh mayat tadi ke syurga. Apa jadi hari ni? Tepat pukul 10 pagi semua letrik di ubud dimatikan. Tapi pada kedai yang ada generator sendiri dibolehkan untuk menyalakan letrik. Kalau tidak, maka bergelaplah semua orang. Aku yang tiba-tiba tengah dok buat report, terus tak sempat nak buat. Lari keluar sekejap tengok apa yang berlaku. Ada sorang orang sini yang bagitahu aku, orang bali ni, dia kerja, simpan duit, untuk siap bayar duit upacara kematian! Mula-mula aku tak dapat tangkap, tapi lama-lama lepas aku tengok semua upacara depa dan baca tentang adat-istiadat depa, makk...aiiii...memang betul depa pakai duit banyak untuk mati!

Hari ni ada 3 ekor lembu yang dibuat daripada kayu diarakkan dari istana sampailah ke pura. Besar sungguh lembu-lembu ni. Setiap lembu akan diarak oleh lebih-kurang 150 orang. Bila berarak, lembu-lembu ni akan digoyangkan kekiri dan kekanan untuk melepaskan kuasa-kuasa jahat daripada mengikut. Patutlah aku tengok depa bawak lembu tu tadi macam bawak chingay! Kekiri..kekanan...nasib baik tak langgar motor aku! Kereta bomba akan mengikut untuk memancutkan air kepada orang-orang yang membawak lembu tu tadi. Aku tengok depa pun aku rasa letih sebab memang giant lembu tu...Selepas berlarak, lembu-lembu tadi akan berhenti kat pura yang kat depan rumah aku tu. Tempat pembakaran dah pun siap dibuat 2 hari sebelum. Semuanya dibuat dari buluh dan tak pakai paku satu pun!

Mayat-mayat tadi akan semuanya dimasukkan kedalam perut lembu-lembu tadi setiap satu. Mula-mula perut lembu-lembu tadi dibelah supaya mayat tadi dapat dimasukkan. Lepas dimasukkan, perut yang dibelah tadi tu akan ditutup semula. Sekarang siaplah lembu-lembu tadi yang dah ada mayat tu untuk dibakar. Api depa nyalakan dengan kuat. Siap pakai tong gas lagi....tak sampai 10 minit habis lembu-lembu tu semua terbakar. Aku tengok betul-betul kat dalam perut lembu tu then aku nampak kaki mayat tadi masih belum terbakar dan tengah dok goyang-goyang lagi. Pelancong-pelancong lain pun nampak. Kami cepat-cepat ambik gambar kaki tu tapi kamera aku tak sampai...kalau ada muncung tajam tu bolehlah nampak!

Lepas upacara bakar mayat, hujan mula turun. Api masih lagi menyala dan mayat dijolokkan lagi masuk kedalam api supaya habis terbakar semuanya. Masa tu aku dah malas nak tengok sebab hujan dah mula turun lebat sikit. Aku takut tambah demam sebab demam aku pun tak baik-baik lagi ni...apa-apa pun upacara tadi tu membuka mata aku kepada agama-agama lain dan kebudayaan-kebudayaan lain yang ada kat dalam dunia ni...

Rabu, Februari 09, 2011

43

(sapi yang akan digunakan untuk bawak mayat nanti selepas upacara pembakaran diraja pada 10 februari nanti)

(laundry yang selalu aku hantar...sapa punya seluarlah kat atas tu!)

(nama siput ni talip....selalu lepak kat balcony aku..)

(cantik makcik ni bawak bekalan ke pura)

(ni dulu jee buat modal untuk lagu dia...ni yang kat depan balkoni aku..)

Kelmarin aku dah rasa badan aku ni seram-sejuk tak tentu pasal. Ni masuk hari ke dua aku tak sedap badan. Aku tergelak sakan bila staff aku kata badan aku masuk angin! Kot mana dia masuk? Kalau macam tu aku kena tutuplah semua lubang angin! Heh3...tapi aku rasa mungkin aku letih sebab tiap-tiap hari tidur pukul 1 pagi dan bangun pulak awal. Tambahan pulak weather kat sini tak menentu. Hujan lebat kat Tegallalang tapi kat Ubud panas nak mampus! Hujan kat Ubud tapi panas nak mampus kat Gianyar! Hari ahad lepas masa aku ke Kintamani naik speda motor tu, dalam perjalanan balik, hujan punyalah lebat. Aku takut air naik jadi aku redah jugak walaupun hujan sangat lebat. Mungkin itulah puncanya selain daripada badan yang tak cukup rehat!

Semalam aku melawat satu Villa. Dekat dengan Goa Gajah. Actually nama saja Goa Gajah tapi tak dak pun gajahnya! Gua ni besar dan ada ukiran gajah kat dalam dan katanya ada pura yang cantik. Aku rasa kalau badan aku dah ok sikit mungkin aku kesana hujung minggu ni...naik speda motor lagi...yeay!

Aku menyusur lorong yang berliku dan tak berturap selama 300 meter. Di sebelah kiri jalan ada sungi mengalir laju. Selang beberapa meter aku nampak sorang pakcik dok cuci baju....lepas 30 meter lagi aku tengok ada budak pompuan dok cuci motor...aik? Terbalik ni...patutnya pakcik tu yang cuci motor dan budak pompuan tu yang cuci baju....heh3...takpa...janji depa mencuci. Aku naik lagi. Dalam lebih kurang 50 meter, aku nampak 2 orang budak tengah mandi sungai dalam keadaan bogel...Tak palah...depa budak...aku naik keatas lagi dan sampai ke satu Villa agam yang namanya "Wanita View Villa". Aku heran pasal apa dipanggil "WVV". Aku ditunjukkan bilik-bilik yang ada dan kami turun lereng ke satu lagi bilik yang ada dibawah sekali. Setiap bilik ada pool sendiri. Memang cantik. Bila sampai di bilik yang kat bawah, aku tengok, viewnya tambah cantik. Nampak air terjun dan ada 2 kawasan takungan air yang sangat jelas kalau nak dilihat dan tak perlu pakai binoculars. Michael bagitahu aku yang setiap petang ramai anak-anak gadis yang akan datang ke situ sambil basuh baju, nyanyi-nyanyi dan mandi-manda sebelum malam. Suasana agak meriah terang Michael. Jadi, katanya kalau nak tengok, kenalah datang petang nanti....tapi yang tu bukan tujuan aku ke situ...dalam kepala otak, teringat pulak cerita-cerita lama lakonan s kadarisman ka, ahmad nesfu ka, ahmad mahmud ka.....dan normadiah ataupun saadiah dok berkemban mandi kat tepi sungai sambil nyanyi...heh3....kelas.........kat belah atas pulak aku boleh nampak paddy terrace yang disusun cantik dan air dilepaskan dari atas turun ke sungai yang membentuk macam air terjun. Dari bilik tadi kita dapat dengar air terjun....burung-burung...cengkerik-cengkerik...dll. Pada sapa yang nak tengok, googlelah ke www.villawanitaview.com dan akan tahu apa yang aku cerita.

Lepas aku tengok semua bilik dan bersembang sakan dengan pekerja kat situ dan tengok kawasan sekitar, aku pun mula bergerak nak balik. Masa nak naik tadi aku tengok pakcik la...budak pompuan la...dan 2 budak lelaki tengah dok "riang ria gelak ketawa apple zapel". Sekali ni masa aku nak turun ke main road untuk balik ke Ubud, aku ternampak sorang pakcik ni pulak dok kat dalam sungai tu berendam sambil dok sabun badan......aku rasa macam nak jerit, "pakcik...jangan bangun......jangan bangun....." Tapi sebelum aku sempat jerit, pakcik tu dah bangun! Ooo mak aiiii.....aku terus balik....tu yang demam tak kebah tu!

Selasa, Februari 08, 2011

Legong Kraton Dance

(entrance of pura beautifully decorated)

(penari2 yang masih perawan)

(lepas habis menari, semuanya keluar untuk ucapkan terimakasih pada penonton)

(poster untuk legong dance)

Kat sini aktiviti malamnya agak kurang. Selain daripada Starbucks yang tutup pukul 9 malam, lain dari tu cuman Jazz Bars yang ada berlambak-lambak kat sini. In fact tepi rumah aku pun ada Jazz Cafe. Yeah....they play well! Makanya jazz cafe's ni semua akan penuh setiap malam. Aku tak berani nak masuk dalam dan lepak sambil tengok live band sebab aku takut jadi macam kat Sari Bar di Kuta dulu...ngeri! Jadi aku cuman parkir kat tepi dan tengok dari seberang jalan sana sambil teguk Pocari Sweat! Yeah....Pocari Sweat!

Malam tadi aku tak ada banyak plan selain daripada melepak kat balkoni dan dengar bunyi cengkerik. Petangnya aku keluar lunch kat jalan Hanuman yang cuma 2 minit jalan dekat Dewata (7-11). Masa aku dok ronda dulu aku dah nampak ada satu indian restaurant kat sini. Aku parking motor kat depan kedai dan jalan masuk. Aku order Aloo Gobi....mann...that was heaven....makan indian food in bali! Pelik sikit bunyinya. Food was good. Bukan saja indian food yang dijual, tapi thai food pun ada sama. Patutlah ada mat salleh couple yang gaya macam nak pi Woodstock cakap kat aku yang makanan kat situ bagus! Groovy habis depa. Penuh tattoo satu badan...

Lepas makan aku ke Puri Saren yang bersebelahan dengan Wantilen (dewan besar yang tak ada pintu dan tingkap!). Masuk ke dalam Puri Saren dan tengok persiapan untuk upacara bakar mayat kerabat diraja ubud yang akan diadakan esok atau lusa. Putar-putar kat situ, aku dah letih....berhenti kat tepi jalan, duduk atas tembok dan minum air sekejap. Masa dok minum tu ada pakcik pakai uniform datang jumpa aku dan tunjukkan kad kuasa dia. Aku terkejut ingat kan dia nak check lesen aku yang dok pi balik pi balik pakai lesen malaysia....(that reminds me of applying an international license masa kat kl nanti). Rupanya kad kuasa tu untuk jual tiket tarian kat pelancong. Aku beli tiket Legong Dance malam tu yang start pukul 7.30 malam selama 1 jam setengah. Lepas bayar dan buang botol air aku, of course kat dalam tong sampah......aku jalan ke kedai dvd yang aku selalu pergi (selalu tu maksudnya every evening!!). Beli lagi 2 movies dan naik motor balik rumah. Malam tu aku pergi lambat. Pelancong penuh satu dewan. Semua kerusi plastik dah kena ambil. Aku manggagau cari kerusi plastik yang lain. Tak jumpa. Aku suruh pakcik jual tiket tu bangun dan aku ambik kerusi dia...heh3...dia tak pa....tak tengok pun takpa!

Cerita start tepat pukul 7.30malam dan ceritanya berkenaan dengan sorang raja yang sakit dan diubati oleh 2 anak gadis yang masih belum menstruasi (it's written in the brochure...). Lebat raja tengok 2 anak gadis itu tadi menari, dia terus sembuh dan raja tadi jadikan tarian tadi sebagai tarian istana. Sangat cantik dengan lirikan mata, lentikan jari dan costume yang sangat hebat. Penari-penari dan pemuzik semuanya professional. Setiap scene akan mendapat tepukan gemuruh dari tetamu-tetamu yang datang tengok dan dari tetamu-tetamu yang tak bayar tapi penuh kat tepi dewan....(aku kata dah tadi...dewan takdak pintu dan tingkap). Jadi harga tiket tu actually untuk kerusi plastik! Bukan murah ok...Rp80,000 sorang!

Malam tu aku balik sambil terbayang tarian yang bagi mata aku sangat cantik, sangat traditional, asli, manis dan memukau. Sampai kat rumah, pompuan jepun sebelah rumah aku tanya, "Pi mana tadi?" Aik pompuan ni....tiba-tiba dia jadi "sibuk-badan@busy body!" pulak...

Ahad, Februari 06, 2011

Kintamani

(danau batur dan tanah sekeliling yang sangat subur. banyak ditanam kobis)

(a very charming makcik who speaks passable english!)

(lunch aku kat balcony restaurant sambil mengadap gunung berapi dengan cuaca yang dingin kayak Genting Highland...nyaman bener!)

(that's me in shorts and a friend enjoying the panorama)

(gunung berapi batur dari jauh)

Pagi ni aku bangun awal lagi. Bukan pasal tak ada listrik tapi pasal mata aku tak boleh nak lelap lagi dah. Adoi...apasal lah mata aku macam ni? Breakfast order aku diambil awal pagi ni. Ommelette with lots of tomato, mixed fruits and kopi bali...makan di balkoni...bliss....dari jauh aku dah nampak awan makin cerah. Bagus untuk aku berjalan ke tempat lain pulak hari ni.

Aku kumpulkan laundry yang nak dihantar, penuh satu beg. Aku galas kat belakang, bawak motor dan singgah di laundry kat kedai sebelah. Mbak tu senyum tengok muka aku...mungkin rezeki untuk dia dipagi minggu. Anak-anak dia bergelimpangan dok tidur kat atas timbunan laundry kotor yang dihantar untuk dicuci. Tak kiralah atas seluar dalam siapa ataupun disebelah baju dalam makcik mana...Tak sampai hati aku nak ambik gambar dan masukkan dalam entry. Anak mbak tadi terlepas daripada kamera aku dan cerita aku dalam blog.

Lepas semua selesai, aku bawak perlahan-lahan motor sewa aku ke Pertamina untuk isi minyak. Rp10,000 dah penuh tangki. Aku bawak pelan-pelan ke Tegallalang. Baru setengah jalan, aku teringat yang kamera aku tertinggal kat dalam beg laptop. Aku patah balik ambik kamera. Kalau tak dak kamera, tak dak lah entry baru! Aku check betul-betul dan pastikan yang aku dah bawak semua. Baju hujan...ok....baju sejuk...ok...air...ok...passport...ok...duit sikit (sikit ja!)...ok...minyak dah isi penuh...sekali ni aku pasti yang semua yang penting aku dah bawak. Oh ya...satu lagi yang penting...PETA! Set...jalan terus!

Aku sampai kat Tegallalang dalam masa 20 minit. Cepat sebab aku dah tahu lubang kat jalan...aku berhenti untuk check sms yang tiba-tiba bunyi masa aku tengah dok pecut. Alahai...service provider ni...masa ni lah pulak dia nak sms! Aku sambung perjalanan dan sampai kat Sebatu...hmmm...taklah jauh mana pun...dekat-dekat Setapak jugak! Kiri-kanan jalan aku tengok banyak ditanam buah-buahan. Aku tak berhenti sebab motor aku tak dak bakul. Kalau ada, aku dah beli rambutan 12 kilo letak dalam bakul! Kalau tak muat, boleh aku gantung kat handle kiri-kanan...heh3...aku sambung perjalanan aku. Pinggang aku ada terasa "nyut...nyut..." sikit. Alamak, kacau ni. Jalan sajalah...nanti balik baru cerita. Cuaca dah terasa sejuk. Aku tak bukak tingkap sekali ni sebab motor aku memang takdak tingkap! Nyaman....fresh air betul dan dada aku terasa lapang. Otak lapang...poket pun lapang! Lepas aku bawak motor selama satu jam setengah dan pinggang aku bagai nak patah, aku sampai ke persimpangan maut...kona kiri ke Singaraja dan kona kanan ke Kintamani. Kali ni aku ke Kintamani. Singaraja pun katanya menarik tapi aku kena tambah lagi satu jam setengah untuk sampai kesana. Mungkin minggu depan aku akan bawak motor kesana. Angin dah mula kuat. Dari tebing gaung aku dah nampak Gunung Batur yang dulu katanya sangat aktif. Bahagian bawahnya menjadi hitam dan aku rasa itu dulu merupakan laluan lahar gunung berapi. Wow...hebat....dalam pada dok kata hebat...hebat...aku bersyukur kat Allah sebab kita tak dak gunung berapi. Kalau ada, mungkin tiap-tiap 5 ataupun 10 tahun kita dok asyik berpindah-randah. Alhamdulillah...kita masih selamat.

Aku masuk kat satu restaurant dan jalan kat balcony. Aku order kopi bali satu sambil menikmati pemandangan indah at my own pace. Aku tak nak ikut tour sebab nanti terkejar-kejar dan susah aku nak suruh driver berhenti untuk ke toilet. Bawak motor sendiri, senang...kalau rasa-rasa nak ke toilet, berhenti saja kat tepi jalan, mata tengok kiri-kanan, mulut muncung sambil dok whistle, buat-buat tengok jam kat tangan kiri sat....dan aku rasa by the time aku geleng-geleng kepala ataupun tampar dahi buat-buat macam aku lupa something, aku rasa tugas emergency aku pun dah selesai kot! Senang kan? Anyway, pemandangan dari situ magnificent! Lepas minum aku order makan pulak. Aku mintak nasi putih dan ikan goreng bumbu bali. Itu saja. Dan rasa masakannya, pergh....OUT OF THIS WORLD! Memang sedap. Nama kedai aku lupa. Jadi kalau sapa nak mai sini, jangan tanya aku. Period!

Lepas makan aku bawak motor lagi turun ke lake. Sampai kat tepi lake aku tengok tanah kat situ semuanya ditanam sayur. Batu-batu kat tepi pulak berwarna hitam. Tanah pun hitam. Ni semua dah kena lahar lah ni. Pasti subur! Aku bawak moto masuk kampung sampai ke "hot spring". Ramai pelancong mula sampai dengan van. Bila langit dah gelap, aku pun patah balik naik ke atas. Baru sekerat jalan, hujan turun lebat. Aku berhenti minum kopi dulu sambil cari toilet lagi...banyak sangat aku minum! Lepak sambil bersembang dengan om "warkop@warung kopi". Hujan dah reda. Aku pakai rain coat yang aunty pack dari kl, aku bawak lagi. Baru 20 meter aku jalan, hujan turun tambah lebat. Aku cilok masuk kat satu hotel usang....bersembang pulak dengan mbak jual baju. Dia offer aku, aku cakap tak nak...dia offer lagi kat aku, aku cakap aku tak bawak duit....kali ke 65 dia offer aku, aku beli 6 t-shirt dia....baru dia diam!

Dalam hujan tu jugaklah aku bawak motor balik ke Ubud. Perjalanan yang sangat menarik, sangat hebat, mengalahkan pelayaran Marco Polo di zaman Shih Huang Ti dulu. Parking motor kat tepi jalan, turun dari motor, aku dah jalan senget-senget....pinggang aku dah sakit. Aku naik balik motor pelan-pelan, masuk jalan Hanuman, cilok sebelah kanan sebelum masuk jalan Monkey Forest, aku bagi signal kanan dan susur masuk dan parking kat belakang......aku tanggalkan helmet dan jalan ke kedai depan tu. Budak pompuan kat situ tanya aku, "mahunya berapa jam Om?". Sambil jalan senget-senget dan tangan kiri dok pegang belakang sebelah kiri, aku pasrah.....dan cakap, "2 jam..."

Sabtu, Februari 05, 2011

Calon Arang (puja mayat)

(menuju ke pura untuk upacara "calon arang")

(it's a big event)

(berkebaya ke pura)

(anak pun ikut sama..asik...)

(macam anak aku masa depa kecik dulu...celapak naik ataih kepala!)

Scene 1

Selamat pagi. Ada upacara lagi disini. Menarik! Namanya "Calon Arang" yang merupakaan nama sorang anak dari Dewi Durga yang merupakan pemilik kuburan. Susuknya seram mempunyai taring panjang, lidah panjang, rambut panjang dan mempunyai kekuatan magis di peringkat yang paling tinggi dalam kategorinya. Pada pukul 11 malam tadi diadakan pulak acara yang dipanggil "sesuonan betara" yang merupakan tarian yang dilakukan di jalanan untuk memanggil semua magis-magis yang ada di sekitar kawasan tersebut. Tepat pukul 12 malam, mayat akan diarak dari rumahnya dan dibawak ke kuburan diiringi dengan muzik gamelan dan jeritan-jeritan ngeri memanggil "liyak@black magic" di bali. Mayat tadi diarak ke kubur menuju ke pura yang mengadakan tarian tadi. Sesampainya mayat yang diarak tadi ke pura, upacara yang agak benar-benar serupa dengan upacara kematian akan diadakan dan kemudian "Rangda" akan berlawan dengan "liyak" yang mana pancaran api akan kelihatan di udara. Setelah durasi tarian tadi habis setelah 15 minit, pastinya ada orang yang akan dirasuk dan tak sedarkan diri. Setelah selesai tarian, mayat tadi akan dihidupkan semula oleh "pemangku pura setempat@bomoh" dengan memercikkan "tirta@air suci dari pura" dan Rangda itu akan melompat-lompat diatas mayat sebanyak 3 kali. Mayat akan bangun dan tarian pun selesai. Setelah habis tarian mayat yang dah hidup semula tadi akan berjalan menuju ke pura untuk upacara penyucian.

Scene 2

Ada sorang jepun berumur lagak macho duduk sebelah kanan rumah aku. Keluar rumah awal pagi dan tidur malam pun awal. Malam-malam masa aku nak tidur mesti ada bunyi pelik keluar dari rumah dia...bukan bunyi pompuan sebab kalau bunyi pompuan, maksudnya dia tak pelik...heh3...tapi yang ni nak kata suara orang, bukan orang...nak kata suara binatang pun bukannya binatang...pelik! Kadang-kadang bunyi nya berbisik dan kadang-kadang bunyinya garau...pergh...masa nak tidur aku mesti kecut perut. Dah lah kipas tangkai panjang aku pun bunyi "kriok...kriok...kriok...kriok...". Lagilah macam-macam dok dalam kepala aku. Pukul 10 malam tadi masa aku duduk bersembang kat balcony, aku diberitahu yang bunyi tu sebenarnya datang dari "gecko" yang orang jepun tu bela....aku gelak sorang-sorang sebab yang nyata, aku dah tersasar jauh! Kami dok bersembang lagi....cerita sikit upacara ngeri "Calon Arang" tu. Naik bulu kaki aku...ngeri woh....

Tiba-tiba aku dengar ada bunyi tapak kaki berjalan kat sebelah rumah aku. "sroh...sreh...sroh...sreh...". Oh...jepun tu dah balik....kami sambung bersembang. Tiba-tiba masa kami dok ralit tu, aku dengar jepun tadi menjerit kuat.... "Oooooo". Aku rasa ada katak melompat kat kaki dia...bila sampai kat pintu rumah dia, dia toleh dan nampak aku kat balcony. Dia malu dan terus bukak pintu dan masuk rumah....Rumah dia masih gelap. Tapi kalau dah duduk rumah tu sampai 9 tahun, aku rasa dia dah tahu susun perkakas rumah dia...jadi dia bisa manouvre dengan baik walaupun gelap-gelita. Aku duduk lagi kat balcony. Tiba-tiba aku dengar dia menjerit lagi kat dalam rumah...aku rasa kali ni mungkin dia terpijak gecko dia ataupun gecko tu melompat celapak naik atas badan dia dalam gelap-gelap macam tu...err, kalau aku, aku rasa aku pun menjerit sama kot...heh3....tu la...pi lagi tengok "Calon Arang" tu kat pura!

Scene 3

Sebelah kiri aku pulak, ada neighbour pompuan jepun yang dah 2 bulan duduk kat situ. Apa dia buat pun aku tak tahu...tiap pagi dia cuma baca buku. Tiap malam pun dia baca buku. Aku rasa malam tadi pun dia pi tengok "Calon Arang" jugak....Pompuan ni balik awal sikit....kalau tak salah aku dalam pukul 9.30 malam dia dah balik. Macam biasa, dia kena lalu kat depan balcony aku. Dan macam biasa jugak kami akan bertegur sapa. Masa dia dok kutip baju kat penyidai dia, tiba-tiba dia jerit kuat. Pergh...aku ingat jeritan dia tu kalau derian tak masak pun boleh gugur....punyalah kuat...jantung aku pun dah nak gugur jugak macam derian tadi! Dengan muka panic dan takut dia jerit "mushi....mushi...". Aku pulak dengan gaya Felipe dalam cerita Eat, Pray, Love tu pun terus terpa kat balcony dia dan tanya "doko? (mana?) doko? (mana?). Dia tunjuk dengan tangan "achi.....(sana...). Aku ambik selipar dan kuis jauh-jauh.....Dia ucapkan terimakasih kat aku....Ala...bukannya apa-apapun...dia takut ulat (mushi) saja tadi.....dalam hati aku, hah...tu la...pi tengok lagi "Calon Arang" kat pura@temple tu.....heh3...anyway, pompuan jepun tu dah obaachan (atok) tapi suka melancong......(serious ni tak tipu...kalau tak, silap-silap aunty dah sampai esok dengan flight Garuda!)

Scene 4

Aku masuk bilik dalam pukul 11.30 malam dan plan nak tengok dvd. Semua dah siap set. Kacang ada, Lemon Drink ada...katil pun dah aku tarik cadar siap-siap untuk nonton sambil dok berselimut....Charge kan "ha-pey@hp@handphone" aku dan bila aku nak baring kat atas katil sambil pegang air lemon tadi tiba-tiba lampu terpadam....nyala sat...terpadam lagi...nyala lagi...terpadam terus...pergh....ni bukan hal katak ni...ni bukan hal gecko ni...ni bukan hal mushi@ulat ni.....ni dah lain macam ni....masa tu lah nak pi toilet...aku agak-agak kat mana katil sebelah yang satu lagi tu...aku jalan pelan-pelan...memang gelap-gelita betul! "pedepang..." aku langgar katil! Binchot@bengkak kecik betis aku....pukul 12.30 malam lampu nyala balik...aku tengok dvd cerita "black swan". Tidur terus sampai ke pagi.....

Pagi tadi masa aku mai tengok kedai kopi, aku cerita kat Ida (staff aku) yang malam tadi lampu terpadam tepat pukul 12 malam. Ida gelakkan aku. Dia kata, memang lampu semua sengaja dipadamkan sebab untuk menambahkan ketakutan pada penceritaan "Calon Arang" di pura tu tadi......

La.....awat tak bagi notis awal-awal....amboi aiiii...bali ni....mistik sungguh....macam cerita "Nyi Blorong!"

Reunion

Awal 20an Tak putus-putus 'reunion' datang dan pergi. Seperti yang selalu berlaku, sewaktu aku lepas sekolah/universiti dulu, top...