Rabu, Februari 22, 2017

9hb Februari 1968

Assalamualaikum semua. Dibawah ini ialah karangan pendek bekas junior aku (aku form 5 dia form 1 ditahun 1985) semasa di SDAR dulu didalam fb aku. Thank you so much Suhaimy Kamarudin. 

Nakai nehh......

"Today is Uncle Mohd Shahrir Ali's birthday. I'm not at liberty to reveal his age (and risk kena ketuk ketampi), but I can tell you he looks a lot younger than his age.

Uncle was my senior at school when we all first arrived in 1985. I remember he was one of the Rumah Bendahara seniors in Blok D, and played rugby together with Dino, Apam, Aizad, IQ, Mohd Rasheed Hj Hassan, etc. I think he also represented the school in football and was also a school sprinter.

For most of us juniors, Uncle was probably the fiercest-looking senior in Blok D. We were just scared of him! There's no other way to put it. Haha!

But when I think about it, I don't remember any of us being bullied by him or anything. He minded his own business and he was never mean to us. 

He may not remember this, but he visited the school in 1987 if I'm not mistaken. He took the time to chat with a bunch of us at Dorm C7 about life after school.

The story I remember most was about him playing rugby and training with the Royal Selangor Club. I just remember thinking, "this guy is actually not scary at all."

These days, thanks to technology and social media, some of us keep in touch with him via Facebook and WhatsApp and all that. And on this auspicious day, here's pantun seloka to celebrate Uncle's birthday:

Happy birthday untuk Uncle,
Almost lima dekad quite a spectacle,
Badan sado bukannya miracle,
Sapa kurang ajaq sat lagi kena tackle.

Kami ucapkan selamat hari jadi,
Makan birthday cake jangan lupa angkat besi,
Untuk meraikan hari yang mulia ini,
Sat lagi Taren buat show goyang gerudi.

Kami doakan semoga terus panjang umur,
Terus murah rezeki terus sihat segar dan subur,
Sado dan macho budi tinggi pekerti luhur,
Cergas dan cemerlang macam negeri Penang yang makmur."

Macam itulah rapatnya kami. Kesian dan sayu aku dengar bila aku tahu kini yang adik-adik amat takutkan aku dulu. MasyAllah...semoga aku diampunkan Allah diatas segala salah laku aku dulu.....

10 ulasan:

Ghazali Aziz berkata...

Happy Birthday to you Uncle ...

Omedetto Tanjobi !!!

Kakcik Nur berkata...

Takut bukan kerana perbuatan tapi takut kerana perwatakan... :)

Apa-apapun nampaknya mereka memang menyayangi Uncle tulus ikhlas dari hati...

Kakzakie Purvit berkata...

Hihi... garang dulu sampai ditakuti walau diakui bukan mereka dibuli pun. Itu tanda uncle ada sifat kepimpinan sebenarnya. Dia pun tahu uncle sayang mereka bila tahun 1987 uncle pergi ziarah mereka. Happy mereka waktu itu.

Apa pun happy belated birthday dari kakak.

Uncle berkata...

Kakcik Nur.

Bila dah senior entah kenapa kena buat muka garang....masalah remaja nak tunjuk 'kuasa'....hahahahahaha...alhamdulillah kami kini sangat akrab. Saya sendiri pon tak kenal adik-adik ni. Last week sewaktu menonton rugby di tepi Alamanda, ada yang datang menegur, "Uncle...apakhabar...". Saya jawab "baik..." dalm hati berkata, mesti budak-budak sdar ni...takde lain! Hahahahahaha...Alhamdulillah!

Omong Mak Long..... berkata...

Asam garam tinggal dan menuntut di sekolah berasrama penus membentuk peribadi unik kepada setiap pelajar. Ikatan kasih seperti adik beradik terjalin erat antara satu sama lain.... sampai bila-bila.

Happy Belated Birthday, Uncle

Uncle berkata...

Kakzakie Purvit.

In fact hampir saban hari pasti kami akan berhubung. Ada saja cerita yang nak diceritakan....in fact adik-adik ni menjemput batch saya 85' untuk sama bermain futsal dengan mereka pada kejohanan Super 10 yang akan berlangsung bulan depan. Group saya yang paling tua...hahahahahahaha....

Relationship yang macam ni yang saya sentiasa cherish dan harus saya jaga....apabila umur semakin meningkat, selain keluarga, rakan-rakanlah yang menjadikan kehidupan ini lebih colorful!

Uncle berkata...

Ghazali Aziz.

Thank you so much.....hiiishhhh winter di Canada mesti mengerikan! You take care!

Uncle berkata...

Terimakasih Mak Long diatas ucapannya.

Alhamdulillah saya bersyukur kerana mempunyai ramai rakan-rakan dimana saja saya pergi. Mereka pula sangat genuine dan tak pernah mengambil kesempatan. Sewaktu saya di Mekah dulu, saya dicari mereka sewaktu mereka melaksanakan umrah. Begitu juga musim haji. Saya pasti akan ada yang saya ketemu.

Dipenghujung tahun nanti saya akan 'backpack' ke laos dan sepanjang perjalanan/stop keretapi dari kl ke vientienne, saya akan bertemu rakan-rakan saya untuk hanya minum kopi. Seorang lagi bakal saya ketemu di Vientienne! Tak sabar rasanya! Nikmat berkawan!

Nek Rock berkata...

Yooo Uncle, Happy Belated Birthday!!

You can't help getting older but you don't have to get old :))

Uncle berkata...

Thank you Nek Rock...

Bila nak balik mai Malaysia? I like your quote..hahahahahaha

Reunion

Awal 20an Tak putus-putus 'reunion' datang dan pergi. Seperti yang selalu berlaku, sewaktu aku lepas sekolah/universiti dulu, top...