Rabu, Ogos 04, 2010

Hujan..











Panas sungguh cuaca kat sini walaupun katanya sekarang ni musim hujan. Pukul 6 pagi masa aku nak sembahyang subuh, aku dengar guruh. Bila siap-siap nak masuk kerja, langit dah kembali cerah. Musim hujan ataupun sewaktu hujan membuatkan aku tiba-tiba teringat kat Mekah tahun lepas. Tahun lepas aku tak buat haji. Cukuplah aku buat sekali 2 tahun lepas. Last year aku busy sangat dengan musim haji jadi aku dah tak ada tenaga langsung nak buat lagi sekali. Kalau aku buat pun tahun lepas, aku rasa kepala otak aku masih lagi ada kat hotel. Jadi haji aku tak khusyuk....aku ingat lagi ada sekali aku baca paper Arab News sehari sebelum wukuf. Hotel dah lengang masa tu. Dalam paper dia cakap Jeddah banjir teruk dan lebih kurang 150 orang meninggal dunia. Itu cerita tahun lepas....tahun ni pulak aku sembat bersembang dengan doktor mohamed yang dok melepak kat tepi pool. Aku pergi bersembang dengan dia dan isteri serta anak dia. Kami dok bersembang pasal tahun lepas aku kat Mekah. Aku tanya dia kerja kat hospital mana? Aku terkejut sebab dia cakap dia kat hospital di Mekah tapi dihantar ke Jeddah untuk mangsa banjir. Aku cakap, mangsa banjir taklah ramai sangat sebab cuma 150 orang.....dia gelak kat aku. Aku heran macam selalu! Aku tanya, berapa yang meninggal? Dia senyum dan jawab 4000!

Masa sudirman dok nyanyi lagu ni, aku masih lagi kat sekolah rendah. Sedap sungguh lagu ni. Tahun berapa aku dah lupa. Tapi lagu ni memang aku hafal dalam kepala otak aku. Tiap-tiap kali hujan, lagu ni lah yang dok terngiang-ngiang dalam kepala. Kaki dok laju menghayun dok berjalan kat pekan rabu kat alor setar. Sementara nak tunggu lawan bola petang tu kat padang sekolah iskandar! Dok cerita pasal alor setar, semalam aku jumpa sorang vip yang menjadi pengiring kepada sorang lagi vip. Kami bersembang agak lama. Aku tanya dia duduk kat mana, dan dia jawab alor setar dan kerja dengan kemeterian yang sangat penting. Selalu katanya berhubung dengan pembesar-pembesar negeri. Aku bukak cerita yang arwah pakcik aku dulu pernah jadi drebar Menteri Besar Kedah. Dia dengar pakcik aku dulu drebar, dia terus tanya, "Pak Mae ka?" Aku angguk-angguk kepala.....dia jawab, "La...kenai sangatlah Pak Mae tu....bukan ka anak Pak Mae sorang kerja kat Langkawi? Kahwin dengan pegawai ..... dan duduk kat ....." Kami cerita panjang...macam dah lama kenal dan bertukar-tukar nombor talipon....heh3....rupanya dia kenal family aku! What a small world!!! Errr...yang ni actually tak ada kena-mengena dengan hujan!

Masa aku kat Jakarta dulu pulak, hujan samalah macam kat KL. Bila hujan lebat, aku rasa, baik lah jalan kaki dari bawak kereta. Memang MACET! Lebih teruk dari KL. Macam-macam benda terapung...kalau lepas hujan lagilah...ngeri...tapi nasi goreng tetap sedap! Apa lah jadi kat kawan aku yang kat sana la ni?

Sini pulak kalau hujan memang lain macam habis...siap dengan ribut sekali. Aku rasa siapa yang pakai rambut palsu kena lah pikir 10 kali kalau nak datang Langkawi. Takut sedar-sedar, rambut dah hilang! Heh3...Btw, rambut aku pun dah menipis sekarang ni....pernah masa aku kat tokyo dulu. Sana hujan sekali dengan typhoon...aku duduk kat toko hotel yang cuma sepelaung nak ke stesyen keretapi. Aku terlupa yang kalau typhoon, memang tak boleh nak bukak payung...kononnya aku dah biasa. Masa aku nak lintas jalan dan hujan dengan angin tengah kuat, aku bukak jugak payung aku...apalagi, terus terlingkup ke atas payung aku...terlepas dari tangan aku...nak tak nak, aku kena peluk tiang letrik kat tepi traffic light...heh3...padan muka, nak tunjuk pandai, lain dari orang lain!!!

12 ulasan:

azieazah berkata...

Salam UNCLE... sihat yer?

Wahhh kalu dah sebuat jer pasal ujan, macam-macam kenangan ada. Dari lagu ke dating, dari banjir ke ribut. Ada saja...

Saya pun suka gak dengan ujan ni.. Sebab kalu dapat main ujan... perhhhhh!

Uncle berkata...

dear azieazah. memang uncle ada banyak cerita...heh3...

uncle pet.. berkata...

tu diaaa.. 4000 org tu.. qaseh pn xtau cita psai tu.. kami dok igt 150-200 org ja..

lama xpkai ayat 'sepelaung' tu.. mnggamit kenangan kena ikat kt pkok nyoq eh.. hikhikhik..

PINATBATE berkata...

salam uncle,,
rupayer sampai 4000org..uih!ngerinya..

nadz berkata...

Assallamualaikum uncle,

Terpegun baca fasal hujan..gitu halnya di Jeddah..

Mama lihat ada gambar Marina kat mula-mula N3,,,ingat uncle nak cerita hal Marina..tapi last -last cerita hujan dan payung ja..
macam-macamla jadi bila dah dok Langkawi.

Uncle berkata...

Dear Uncle Pet.
Memang Uncle pun terkejut bila dengar dia cakap sampai 4000!

Uncle berkata...

Dear Pinat.
Memang ngeri tapi dan sampai sekarang barulah Uncle tahu jumlah yang betul. Memang ada dengar yang casualties tersangat ramai tapi bila announce cuma sikit mungkin takut panic sebab masa tu musim haji...

Uncle berkata...

Dear Mama Nadz.

sorry. lambat sikit nak reply sebab family ada kat sini...horey2...

awang berkata...

salam .....uncle


nanti kirim salam kat marina,,,cakap ketua kelas kirim salam ,,,heheheh

taj berkata...

Salam Uncle...

alahai comeyyy si marina...
salam ramadhan....

Uncle berkata...

Dear Awang.

You sound very familiar. Have we met? Heh3...or we were together in the same school before? Will definitely pass the message to Marina...

Uncle berkata...

Dear Taj.
Salam Ramadhan to you too..."if you think that Marina is cute, wait till you see the Father!"

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...