Rabu, November 03, 2010

Central Market

(yang tertulis kat dinding luar restaurant..)

(satu lagi sudut menarik kedai tu)

(salah satu sudut menarik restaurant ni)

(salah satu lorong berliku kat CM)

(orang bagi umpan cacing, depa pi sua kaki jadi umpan!)

Entah macamana satu hari tu aku teringat nak pergi ke Brickfield. 2-3 hari aku dok baca yang PM kita akan buat pelancaran Little India dengan PM India, aku pun teruja nak pergi tengok sama. Sewaktu tahun 1991 dan masa tu aku tengah dok belajar bahasa jepun, aku selalu ke sana untuk makan malam. Kawasan belajar aku taklah jauh mana jadi kat situlah aku akan melepak dengan annuar dan jugak hafiz. Kadang-kadang chong pun akan ikut sekali. Gerai yang selalu kami pergi adalah yang disekitar YMCA. Bolehlah tukar selera sekali-sekala. Kalau tidak, asyik-asyik dok makan kat canteen ataupun MCOBA boring jugak! Actually aku pergi tu bukan pada hari sebenar pelancaran sebab aku tahu kalau aku pergi hari tu, maknanya aku akan sangkut dalam jam berejam-jamlah! Aku pergi a few days before the launching.

On the way back, aku tengok jam masih awal lagi. Aku tanya budak-budak, mana lagi nak pergi? Depa laju cakap, "..jom pergi minum..". Aku kata jom kita pi Central Market. Aku masuk parking kat CM. Aku terkejut, memang parking kosong habis walaupun masa tu pukul 8 malam dan hari Sabtu! Aku parking betul-betul kat depan pintu masuk CM. Ni first time aku dapat parking kat situ...sungguh, aku tak tipu...ada stage dibuat kat tepi untuk martial arts exhibition. Aku applaud the idea sebab aku tengok ramai mat salleh dan tourists khusyuk dan ralit dok tengok pertunjukkan silat lah, karate lah, taek kwon do lah....Well done! And in fact pertunjukkan tu semua diadakan setiap hari sabtu malam...

Aku masuk ke dalam CM. Wow...terkejut lagi aku sebab dah banyak perubahan dilakukan disitu. Semuanya dibuat untuk locals dan tourists. 1st floor aku dah tak nampak Restaurant Kampung Pandan Kari Kepala Ikan lagi...almost 15 years ago, Kak Anne selalu bawak kami makan kat situ sekeluarga. Jadi tiap-tiap kali aku pergi kat situ, aku mesti teringatkan makan tengahari ataupun makan malam yang KA selalu belanja kami sekeluarga termasuklah arwah mama dan arwah bapak dulu. Aku tanya kat aunty, bila kami last sekali pergi CM dan aunty cakap 10 tahun sudah! Huh? 10 tahun sudah? Biar betul ni! Banyak sungguh perubahan. Kalau dulu di ground floor di paling tepi, ramai pelukis-pelukis potret akan berkumpul mencari rezeki dan kat situlah aku selalu ternampak pelukis femes (femes sebab depa pun penyumbang ke majalah gila-gila dan gelihati). Sekarang ni pelukis semua dikumpulkan di Annexe sebelah belakang. Then masa muda dulu tempat melepak aku salah satunya ialah Riverbank sebab kalau tak salah aku itulah tempat yang HIP dan FUNKY selain GROOVY pada masa tu, siap dengan live band lagi! Heh3...memang hebat...

Sambil dok berjalan mata aku dok logg-liagg...logg-liagg lagi ralit dok tengok barang. Ada sikit frustration sebab kebanyakkan barang kat situ adalah merupakan barangan-barangan import dari negara-negara luar. Kalau nak diikutkan yang local cumalah dalam lingkungan 20% daripada keseluruhan barangan. Haiya.......Latuk Ng.....tolonglah tengok-tengok sikit.....Para pekerja pulak, alamak.....macam barangan jugak, cuma sikit saja locals...yang lain-lainnya samada diimport legally ataupun diimport illegally! Hmmm....hello-hello, pada yang berkenaan diluar sana, sila jengok-jengok kat CM tu...

Aku lalu kat satu selekoh dan perasan ada satu restaurant melayu yang agak menarik perhatian aku. Aku part restaurant baru ni (baru untuk aku tapi tak baru untuk depa), mulalah aku suka nak try. Kami sekeluarga masuk kedalam. Cari satu sudut menarik, duduk, order, explore the whole restaurant, belek menu lagi sekali tapi kali ni aku scan menu tu betul-betul sebab katanya restaurant melayu. Jadi aku nak tengok samada menu dia bercirikan melayu ataupun berciri campuran dari negara seberang....Nama dan bahan-bahan yang digunakan amat menarik, begitu jugak dengan menu minuman herba. Aku order teh tarik sebab nak rasa samada depa pakai teh masjid ataupun tidak. Memang ternyata depa pakai resipi sendiri menggunakan akar-akar kayu dan susu kalau tak salah aku, digantikan dengan susu soya supaya lebih memberi impak kesihatan. Tastenya lain dari lain tapi aku enjoy. Taklah rasa terlampau manis sampai boleh naik 2 kilo sekali minum! Aku bersembang dengan salah sorang staff kat situ. Semuanya local. The best part is the cashier. Tak silap aku cashier ni dah hampir-hampir 60 tahun umur dia dan dengan bersemangat dok introduce kat aku menu terbaik @ best selling menu depa sambil dok bercerita kat aku kelebihan-kelebihan pucuk-pucuk paku dan akar-akar kayu yang dah turun-temurun digunakan oleh orang-orang kita. Wow...well done makcik! Kudos to the owner too! Decor kat dalam restaurant tu pun menarik perhatian aku. Ini termasuklah package-package tehh yang dijual. Packaging yang lebih kurang BOH tapi lebih menarik dan mampu dikomersialkan.

Aku pasti restaurant-restaurant yang macam ni kalau di advertise didalam majalah-majalah pelancongan, brochure-brochure tourism malaysia, iklankan di bas hop-on hop-off, masukkan kedalam website lonely planet, pasti akan mendapat sambutan! Dan sekali-sekala ikut mempromosikan restaurant ni di expo-expo pelancongan diluar negara...ala...contactlah MATRADE ka....Tourism Malaysia ka.....aku bet, mesti menjadi bualan hangat. Err, makanan, kami tak try malam tu sebab anak-anak kata cuma nak minum...jadi malam tu kami cuma minum sampai kembong perot! Heh3...

Dan sudah tentu lepas minum, kami pakat ramai-ramai cari toilet. Bayaran sorang 50 sen (kalau tak silap aku) tapi berbaloi sebab unik dan lain dari tandas-tandas yang lain. Masuk toilet ni pun dah "an experience by itself!". Kali ni aku tak ambik gambar toilet sebab ramai sangat yang dok pakai. Satgi, mampueh aku kena hambat!

7 ulasan:

Ibu n Abah berkata...

uncle..
dulu2 akak pun suka ke CM.. makan kat Kg Pandan nasi kandar.. tp skrg dah payah nak kesana... jln jem.. parking susah... tp nanti nak cuba tgk jugak keadaan skrg...

Uncle berkata...

Kak sekarang kedai nasi kandar kampung pandan tu dah tutuplah!

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

lama berzaman kak nab tak pergi CM..

Uncle berkata...

salam KN.
Samalah macam saya...tu yang pi jengok sat tu!

dilaOHdila berkata...

uncle,
CM dah banyak berubah erk
dulu ingat lagi ada restoran kat atas tu. ada lagi ke? ni kalau shoot kat sini i best kan uncle. Marina yang comey..........

Uncle berkata...

Salam Dila.
Memang banyak sangat perubahan....seronok kalau sekali sekala pergi!

Tanpa Nama berkata...

salam,,,pakcik

kalau pakcik ambil gambag kat tandas tu tentu org haiaran,,,,apa laaaa kerja kawan niiiiii....
dah balik bersama keluarga ni tentu hapeninggggggg punya,,,,

tq:Nal

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...