Ahad, April 15, 2012

SDARA


Hisham 84, Kudo 85, Atin 85 and Domang 85

2-3 hari ni aku dikunjungi oleh beberapa orang teman lama yang sudah agak lama aku tak jumpa. Seronok tak terhingga...aku memang pun dok menunggu peluang-peluang yang semacam ni untuk mengeratkan tali silaturrahim yang walaupun tak pernah terputus tapi agak suam-suam kuku. Namun begitu, kami sentiasa berhubung melalui sms ataupun email dan juga FB Sdara. Tak kiralah senior ka...junior ka...semuanya menjadi sangat mesra. Inilah kelebihan kami....untuk depa yang datang, aku ada masakkan sikit spaghetti with cream and cheese sauce with lots of vege. Mungkin tak sesedap mana...makanya aku nak mintak maaf banyak-banyak kalau begitu terjadi. Tapi aku rasa, it's not the taste of pasta that matters....it's more to meeting each other yang membuatkan kami sangat happy dan tak ingat dunia!

Hisham Sheikh Osman ni senior aku setahun dan dulu merupakan olahragawan sekolah. Apa saja sports yang dia tak masuk? Semuanya kalau dia masuk, dia akan sapu bersih...part tu yang aku tak tahan sesangat tu. Syahdu aku tengok dia sorang sapu semua medal kat sekolah dulu! Sedangkan aku pulak dari form 1 sampailah form 5 memanjang masuk final 100m. Tambah syahdu lagi terkedu bilamana aku tak sekali pun pernah menang nombor 1 sampai 3 selama 5 tahun tu walaupun tiap-tiap tahun aku masuk final! Kalau tak percaya, tanyalah kat Matt London tuh! Hisham ni gila main hoki dan merupakan pemain hoki NS yang hebat sewaktu di zaman persekolahan dulu. Tak ada tandingan...pukulan yang deras akan membuatkan penjaga gol lawan baca doa sebelum mengadap Hisham ni...Hisham duduk di Seremban sekarang..

Sebelah Hisham tu Kudo. President batch 85. Melanjutkan pelajaran ke Australia dan lebih banyak menghabiskan masa dengan kangaroo daripada pelajaran! Sekembalinya dari belajar, Kudo menyertai MAS bukan sebagai pramugara tetapi sebagai pakar engine kapal yang tak boleh nak terbang! Bijak dari zaman sekolah si Kudo ni....asal dari Pilah...dok bersembang dengan dia, masa kami habis dengan hilai-tawa nostalgia lama....

Sebelah tu pulak si Atin...Adoi...si Atin ni adalah product yang tak payah tunggu result SPM keluar. Lambat katanya....sebelum result keluar depa dah ke luar negara..mana datang kebijaksanaan depa ni aku pun tak tahulah.....ada jugak bertanya tapi explanation yang terlalu panjang menyebabkan aku jadi malas nak belajar...hahahahhah...Atin ke US melanjutkan pelajaran dan kini menjawat jawatan hebat di sebuah syarikat petroleum terkenal negara.

Sebelah Atin tu pulak si Domang. Jugak dari Seremban dan kini masih di Seremban walaupun bekerja di KL. Orang kuat di salah sebuah syarikat telekomunikasi tersohor. Lama kami dok bersembang sambil makan pasta yang aku masak, drebar si Domang dah terlelap....hahahahahahha...bertambah sakit perut aku bergelak ketawa bilamana Domang dengan bangga mengatakan bahawa dia datang dari "Set E" kelas bahasa Inggeris! Manakala aku pulak di "Set A" kelas bahasa Inggeris...Domang cakap dia bangga sebab dari form 1 sampailah ke form 5 dia kekal di set E. 3 kali ambik english test dan akhirnya pass dengan kelebihan hanya 6 markah yakni 506 dari mata lulus keseluruhan sebanyak 500! Walaupun set E, Domang berangkat jugak ke Amerika......hahahahahahahaha...tambah sakan kami gelak!

Sumpah aku tak nampak muka korporat langsung pada kesemua kawan-kawan aku ni...aku tak boleh nak bayangkan kalaulah depa kat office, macamanalah garangnya depa ni....hahahahahahahahah...muka-muka depa mengingatkan aku sewaktu kami berumur 13 tahun di asrama sekolah! Beratur panjang bila waktu nak mandi, beratur panjang bila nak masuk dewan makan, bersama-sama seramai 5-6 orang share sebatang rokok di toilet asrama, sama-sama kena ketuk-ketampi dan helikopter dengan seniors, sama-sama makan nasi kawah dan sama-sama jugak dok merapu sana dan sini! Hahahahahahah...those were the days!

Noneng 85

Yang kat atas ni pun sorang tokoh korporat besar.....dia pakai BMW X5......aku cakap kat dia, apa bezanya kereta dia dengan honda cub EX5 aku? Tu yang muka nampak tersenyum simpul tu! Budak ni pun terlepas ke US jugak suatu waktu dulu...kawan aku yang ni memang colorful...dulu ada jugak dia melawat aku masa kat renaissance hotel dulu. Quite sometime ago! Since dia dah tahu aku ada kat mana, makanya, aku jemput dia datang bertandang ke hotel kecik ni selalu-selalu...tapi kalau nak datang, tolong bagitahu aku dulu sebabnya aku tak ada restaurant. Jadi apa yang aku masak untuk lunch hari tu, insyAllah kita akan dapat jugak makan sama-sama....sama macam aku masak spaghetti hari tu. Sememangnya aku nak masak pasta....and since ramai yang datang, jadi aku cuma perlu tambahkan pasta dan lebihkan saucenya...no worries...apa yang ada, aku jamu.....Sama jugak macam last friday, sebelum interview dengan magazine, aku sempat masak. Then ada guest VIP yang nak datang, makanya, aku masak nasi lebih.....buat sardine sikit, sayur bayam, goreng ikan kurau masin campur bawang dan buat sambal cili hijau sikit.....settle..guest aku tambah nasi 2 kali...hahahahahahahah...

Ehsan 82 and Naz 96

2 orang lagi sahabat aku ialah Ehsan 82' dan Naz 96'. Obviously Naz aku tak sempat jumpa sebab dia lahir pun aku dah nak habis sekolah...walabagaimanapun, keserasian kami tak dapat dielakkan. Mengetahui yang dia juga bekas pelajar SDAR, tiba-tiba kami jadi rancak berbual! Ehsan 82' pulak, jangan ceritalah....Tu tengah dok pekena pasembor Bangsar...reason being is, pasta yang aku masak dah habis!!! Hahahahahahah...Ehsan ni senior aku 3 tahun. Masa aku form 1, dia form 4. Terra main takraw ni...kesayangan sabarudin...Ehsan pernah bermain untuk pasukan sepaktakraw NS selama beberapa tahun. Posisinya sebagai pelibas berbisa. Baik sungguh Ehsan ni...Aku rasa aku tak pernah kena panggil dengan dia. Selalu cuma dok tengok dia dari jauh saja. Nak bersembang pun tak berani. Masa tu walaupun aku form 1, aku dah main dengan pasukan bawah 15 tahun yang rata-ratanya pemain tingkatan 3. Ada jugak dari tingkatan 2 seperti Biddu dan Nick Yassin! Dari tingkatan 1 cumalah aku dan Lan Hasan...(sorang banker terkenal la ni..).

Pertemuan-pertemuan dengan sdarians seperti ini sangatlah menyeronokkan. Cerita kisah-kisah lama, kongsi cerita pasal cikgu yang sama, menceritakan kenakalan masing-masing...menceritakan denda-denda yang dikenakan kepada kami oleh seniors ataupun guru disiplin, membuatkan kami bergelak sakan sampai terbahak-bahak...oh ya, ada sorang lagi yang aku rasa terpanggil nak sebut kat sini yang mana pencapaian dia amat-amat dibanggakan. Dia merupakan bekas Headboy masa aku ditingkatan 1. Dari dulu lagi ketokohan dia dah pun terserlah. Dan kejayaan dia hari ni adalah sesuatu yang aku dah jangkakan....gambar terakhir dia yang aku tengok ialah apabila dia beruniform segak berjalan di belakang Yang Di Pertuan Agong sewaktu pertabalan tempoh hari. Jadi dikesempatan yang tak seberapa ini, walaupun aku tahu dia tak membaca blog merapu aku ni, aku tak kisah.....as a fellow sdarian, as a former junior to him, aku nak ambik kesempatan ni nak mengucapkan tahniah kepada brother Mastor yang kini dah pun bergelar Datuk Mastor. Di mana ada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong, Disitulah akan ada senior aku.....Datuk Mastor! Ok...good night and have a pleasant weekend people!

8 ulasan:

Kakzakie berkata...

Nyata kelahiran mereka dari sekolah uncle semuanya terer belaka dan jadi manusia yg berguna. Seronok kakak baca N3 ini betapa setelah masing-masing ada kerjaya bertemu mestilah banyak cerita...

p/s: Kakak tak tahulah kali ini N3 kakak boleh masuk komen uncle ke tidak sebab selalu email kakak shown that the comment cannot reach to your comment box..

Uncle berkata...

Salam Kak.
Terimakasih kerana masih menyumbang komen walaupun tanpa sebab yang munasabah, komen kakak tak masuk, saya pun hairan....

Inilah depa...sapa sangka satu hari depa akan jadi lagu ni....saya pun tak sangka yang saya akhirnya akan jaga hotel walaupun dari pengamatan Kudo katanya kecenderungan saya dah dapat ditelah dari dulu lagi....wAllahuallam!

Mak Wardah berkata...

Uncle, Alhamdulillah, uncle & rakan2 semua berjaya

Uncle berkata...

Salam MW.
Alhamdulillah...saya rasa ini semua hasil kerja keras masing2....bottom line is, "bukan senang nak senang!"

taj berkata...

Salam Uncle...

chakkk,,,, dr kota london, dah pi balik ke bali...tup tup dah ada di bumi bertuah ini...syookkknyeee uncle dpt jejalan kan...

yupp, taj nk berangan sambil ngumpul duit nak jejalan gak ini...

hehehe...tenkiu uncle somtime u inspiring me taw....:)

Uncle berkata...

Salam Taj.
Terimakasih kerana merasakan yang entry2 saya "inspiring". Saya syok2 cerita...dulu cikgu Bibah marah....hahahahahahah...

Nini D.. berkata...

salam uncle..
seronok sangat baca entry nih..best!

Uncle berkata...

Salam Nini.
Thanks for reading....i just left a small note in your blog....love the entry of your dad! Keep on writing!!

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...