Selasa, April 10, 2012

Untopiccable!

Aku duduk kat sebelah sini!

Salam semua. Hari ni aku berada kat office untuk memastikan semua perjalanan function akad nikah berjalan lancar seperti yang dirancang. Semalam aku sempat bertemu dengan bakal pengantin dan kami berborak-borak sikit kat lobby dan di function room. Mereka sangat teruja nak melalui gerbang perkahwinan. Datang meninjau persiapan terakhir dan memastikan yang tidak akan ada sesuatu pun yang tertinggal. Nampak gayanya depa berpuas hati. Alhamdulillah...diwajah terpancar sinar kebahgiaan! I wished them all the best...ini semua mengimbau kembali detik-detik perkahwinan aku dulu, yakni hampir 15 tahun yang lalu.  Aku baru pulang dan jugak baru bekerja. Mengumpul wang sebanyak mungkin selama 6 bulan semata-mata untuk mengadakan majlis yang ala kadar untuk jemputan seramai 200 orang. Ramai yang membantu dengan ikhlas. Terutama sekali jiran kakak aku, Kak Nor. Kak Nor banyak berkorban waktu dan tenaga dan penuh dengan idea-idea yang sangat menarik. Kak Nor jugak menjadi bidan terjun pengapit kepada Wakana, membantu dalam memperjelaskan adat-istiadat perkahwinan melayu jika ada apa-apa yang perlu diperjelaskan. Tadi sebelum aku bersembahyang jumaat di masjid bangsar, aku sempat makan tengahari di Citrus, sebuah restaurant yang terletak di tingkat 2 Bangsar Village 1. Sambil makan dan bersembang, aku tiba-tiba mengalih pandangan ke dalam restaurant dan terlihat sekumpulan wanita sedang menjamu selera sambil berborak sakan. Aku perasaan yang sorang wanita berbaju merah dan berambut putih lebat sedang memandang aku. Dia senyum dan aku senyum...aku bingkas bnangun dan sebagai tanda hormat aku melangkah kaki ke meja beliau dan memberi salam sambil menghulurkan tangan. Salam aku disambut. Katanya, "Kak Nor dah nampak Shah dari tadi....tapi tak mahulah nak tegur sebab Shah duduk makan dengan orang penting.." Aku senyum dan membalas..."Biarlah Shah yang bangun tegur Kak Nor sebab itu yang lebih afdal!". Kami bersalam sebentar dan bertanya khabar sambil aku diperkenalkan pada wanita-wanita lain sebagai adik bongsu kepada Kak Anne.....

Cuaca yang menawan..

Kelmarin pagi aku berlari-larian menguruskan kerja-kerja rumah dan hal anak-anak. 7.30 pagi aku menghantar abang ke sekolah Yakob Latif di Jalan Peel sebab abang ada lawan bola 3 penjuru dan depa menang kesemua perlawanan. Pukul 8 pagi aku bergegas pulang untuk mengambil dan menghantar Yuya pulak ke Cheras untuk latihan bolasepak. Pulang dari Cheras aku dan aunty terus ke pasar. Menghampiri pasar ampang, Marina bagitahu yang dia nak balik dulu dan tak mahu ke pasar. Kami membuat pusingan dan menghantar Marina balik kerumah. Wiwit dah tunggu. Pecut ke pasar. Jam 9.30 pagi kami menuju ke kedai untuk sarapan sebelum pulang ke rumah. Sempat minum dan berborak berdua mengenai anak-anak dan lain-lain. Waktu-waktu sesingkat ini sangat penting untuk kami bertanya khabar....pukul 10 pagi kami menuju kerumah dan meninggalkan kesemua barangan yang dibeli sebelum bergegas keluar untuk pick up Yuya yang sudahpun selesai menjalani latihan bolasepak. Sebelum pulang kerumah aku melencong ke jalan peel untuk melihat abang. Abang baru lepas perlawanan pertama dan menang besar 4-1 dan sedang bersiap-sedia untuk perlawanan ke dua pulak. Aku tinggalkan abang di padang untuk balik ke rumah supaya aunty dapat masak untuk makan tengahari.  Lepas makan aku kembali menjadi sibuk dan ke hotel untuk melihat function yang berlangsung. Penting untuk aku berjumpa organiser. Organiser puas hati dan mahu mengadakan function lain pulak nanti ditempat kami. At the same time ada satu family talipon aku dan mahu organise satu function "chinese tea ceremony" dan sangat impress dengan hotel kami ni bila dia sendiri datang melawat sejam kemudian. Tarikh terus dipersetujui. Rombongan itu nanti akan mengambil beberapa bilik kami. Alhamdulillah! Pukul 5 aku menghantar abang ke asrama....Untuk makan malam aunty buatkan aku tempura soba. Simple tapi sangat sedap!

Excellent chocolate!

Semalam aku tiba-tiba terlelap sementara menunggu Anugerah Berita Harian. Masa tengah-tengah syok tidur tu, tiba-tiba aku terlihat kelibat Faizal Tahir masuk kedalam bilik aku. Dia tanya, "Eh Shah, kau perform tak?" aku dengan muka selamba menjawab, "Ya...aku perform malam ni...tapi kau nyanyi lagu apa?". Dia jawab, "Aku macam biasalah...". Faizal T angkat kepala tanda soalan dia belum berjawab....aku kata, "Aku nak jumpa Ramli sat lagi baru nak decide...". Tiba-tiba aku terdengar pintu bilik aku diketuk 3 kali...tiba-tiba ada suara kecil comel familiar menyapa aku. "Papa...ada sms...". Laaa....aku terjaga bila Marina goyang-goyangkan bahu aku sambil menghulurkan talipon kat aku! Hahahahahahahahah.....

Masa di London hari tu, aku belikan anak-anak aku cokelat paling besar dalam dunia sorang satu batang panjang. Untuk aunty tersayang, aku belikan yang lebih special lagi hasil buatan tangan BUTLER'S. Dibalut didalam kotak cantik dan beriben. Ada 9 ketul kat dalam tu. Sekembalinya aku ke Kl, aku tanya kat aunty, pasal apa tak makan? Dia tanya aku nak makan tak? Aku kata nak...dan dia kata let's share! Satu malam dia tokak setengah, dia suapkan ke mulut aku setengah.....esok pun sama dan lusa pun sama.....sekembalinya aku dari Bali, aku tanya aunty mana pi belen cokelat yang aku beli untuk dia tu.....aunty jawab, "Abang dah tokak semua....." Huahgh.....huahgh....huahgh.........

Buku yang aku beli dan enjoy baca

Aku suka beli dan baca buku-buku cerita seperti yang kat atas tu. Amazing....pompuan mat salleh tu beasal dari Holland dan menetap di NZ kalau tak salah aku. Mengembara kepelosok dunia sampailah ke PETRA. Berkenan dengan budaya masyarakat bedouin PETRA dan berkahwin dengan orang besouin lalu tinggal disana sehingga sekarang. Husband dah mati dan ada beberapa orang anak yang semuanya lahir dan membesar di PETRA. Dia disuruh menulis buku dan dikunjungi oleh kebanyakkan pembesar-pembesar negara yang berkunjung kesana termasuklah Queen Elizabeth dan Queen Latifah! Depa menggesa agar dia membukukan pengalaman kehidupan dia disana..lalu terhasillah buku diatas.....hahahahahahah

Aku bersarapan pagi disini..

Semasa aku di London, aku berkesempatan bersarapan pagi disalah sebuah cafe yang sungguh ramai pengunjungnya. Aku sampai 5 minit sebelum pintu dibukak. Katanya bakeries kat situ sedap makanya aku kesana awal. Sedang menunggu hot chocolate, bau croissant dari oven yang boleh dilihat tetamu membuatkan aku bertambah lapar! Kami berempat kesana. Matt London, aku, beserta 2 orang tetamu kenamaan negara. Perbualan sangat santai berkisar kepada arah tuju business dan jugak masa depan aku yang tak pernahnya berhala tuju...hahahahahhahah...2 jam kami disana, bercawan-cawan hot chocolate serta berbakul-bakul croissant kami bedal. Outlet Manager bermurah hati meng offerkan diri untuk mengambil gambar kami. Sorry aku tak boleh memasukkan gambar mereka disini kerana tetamu-tetamu aku tadi sangat "private" orangnya! Matt meminta diri dengan sangat sopan (sepanjang aku kenal Matt berpuluh-puluh tahun, inilah Matt yang paling sopan!!! Hahahahahahah, jangan marah bro!).

Sarapan pagi itu juga mengingatkan aku pada pengalaman bersarapan pagi di Bern suatu waktu dulu. Aku gemar mengunjungi cafe-cafe kecil yang terletak dipekan-pekan kecil sekitar kawasan tersebut. Maka setiap pagi aku akan mengatur langkah tak bersepadu ni kemerata pelosok cafe dan adakalanya aku terlupa yang aku dah masuk kesitu awal pagi tadi sampailah ditegur oleh tuan punya kedai, barulah aku tersedar yang aku dah masuk 2 kali! Hahahahahahah....Hot chocolate and a piece of freshly baked croissant will be my ultimate choice. Aroma hot chocolate dan croissant yang segar really make my day! I would say that breakfast is my main meal setiap kali aku travel kemana-mana....cuaca yang dingin, melihat orang-ramai lalu lalang dengan pelbagai gaya dan fesyen, bentuk badan mereka yang tidak obese....(walaupun ada..), dandanan rambut yang tersisir rapi, briefcase yang melekat kemas ditangan ataupun handbag yang tersisip dalam genggaman memberikan aku suatu pengalaman berada dirantau orang yang sangat istimewa bagi aku....a new experience and new ideas...Ishhh...bilalah aku nak jalan lagi ni........ok people....have a pleasant day today.....(reminding to myself!) Hahahahahahah....got to go!

8 ulasan:

Kakzakie berkata...

Walau panjang berjela N3 ini kakak khusyuk membaca dari mula hingga akhir. Nampak sangat masa uncle terlalu mahal.. padat dan penuh dgn pengisian yg boleh dicontohi tapi kakak angkat tangan dulu memang pun tak boleh buat macam uncle...salute.

Kenapa tak tunjuk gambar coklat yg uncle ngap tu... kakak sekadar membayangkan aje...:)

Uncle berkata...

Salam Kakzakie.

That chocolate thingy is classic! Hahahahahahah...you got what i mean! Silaturrahim Kak.....

Waktu saya sememangnya padat (semua orang lagu tu kot...) hahahahahah...tapi kesempatan beberapa minit dengan orang tersayang akan saya manfaatkan! Fuyoo......naik bulu roma!

Ezza Muffinbiru berkata...

Akak pun nak satu coklat tu boleh tak....

Akak pun kalau dah suka kat satu kedai, maka berulang kah kami ke sana sampai jemu..nak try lah minum hot shocolate dgn croisant ni..kat cameron highland pun jadi laaa

Uncle berkata...

Salam Kak Ezza.

I think croissant kat Starbucks pon not bad...or maybe Deli France! Tapi kena pi pagi...Kalau malam nanti dah crispy!

Mak Wardah berkata...

Great ideas uncle. Pray for the best

rezeki berkata...

salam uncle

cerita pasal lepak2 kat cafe sambil pekena hot chocolate kat kg london buatkan saya rindu pulak nak ke sana , lama saya tak balik kg tu hehehe

tapi 2015 kalau diizinkan Allah, saya dah masukkan dalam list pasal kami dah pakat2 nak tengok RWC yg akan diadakan di sana

Uncle berkata...

Salam Mak Wardah...I'm praying for the best too....not only you...hahahahahahah...

Uncle berkata...

Salam Rezeki.
Alamak...RWC kat london ka? Nak kena kumpoi duit dari la ni la lagu tuh!

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...