Sabtu, Oktober 12, 2013

Malaysia ku Indah!

Masjid Negara

Alhamdulillah pada minggu lalu sewaktu dalam perjalanan pulang, aku terpanggil untuk bersolat Maghrib di Masjid Negara. Sebenarnya Masjid Negara merupakan laluan aku setiap hari untuk pulang ke Ampang. Aku meletakkan motor di tepi jalan berhadapan dengan bangunan TV Al Hijrah. dan bergegas mengambil wuduk dikaki tangga sebelum naik ke tingkat atas dan duduk di ruang sembahyang. Jemaah lelaki di depan manakala wanita dibelakang sekali berhampiran pintu. Ini bukan kali pertama aku bersolat disini. Ini mengimbas kembali kenangan aku pada tahun 1991 sewaktu aku mengambil kursus bahasa Jepun secara intensif di Wisma Belia sebelum mengikuti program "Look East Policy" di Jepun, setiap hari Jumaat, disinilah tempat aku akan bersolat jemaah. Tidak banyak perubahan dilakukan. Tahap kebersihan tetap baik seperti dulu. Masih lagi ramai pelancong dari luar negara yang sibuk mengambil gambar dan memasuki ruang dalam masjid untuk menghayati keindahan masjid dan senibina Islam yang hebat. Jubah-jubah dan abaya untuk pelancong yang tidak menutup aurat masih lagi ada di tangga sambil diberikan penerangan oleh petugas mengenai adab-adab masjid kepada pelancong.
 
Selesai solat Isyak, aku bersandar di tiang tepi tangga nak turun ke bawah. Bersandar memandang jauh ke mimbar masjid sambil mengenangkan nasib aku yang tak tentu hala dari dulu! Sedang aku mengelamun tiba-tiba aku terlihat kelibat yang amat aku kenali. Seperti yang aku kata dulu, kemana saja aku pergi, aku pasti akan bertemu dengan orang yang aku pernah bersama dulu-dulu. Rakan sekolah, rakan universiti, rakan tak tentu hala dan lain-lain. Bila dah hampir kearah aku, aku bingkas bangun menghulur tangan, berjabat tangan tanda hormat dan bertanya khabar. Dato Azhar Wahab merupakan senior aku 3 tahun semasa di sdar dulu. Aku hormatkan dia kerana dia senior aku semasa disekolah dulu selain daripada a very low profile dan down to earth person walaupun memegang jawatan sebagai General Manager di syarikat membuat kereta Jepun di Alor Gajah, Melaka. Anak-anaknya bersalaman dengan aku. Kami sama-sama terkejut kerana tak sangka yang kami akan bertemu di tempat yang kami sendiri tak jangka, yakni Masjid Negara! Sekali lagi aku terpaku bilamana mengetahui tujuan Dato Azhar bersembahyang disitu. Selain daripada untuk bersembahyang di Masjid Negara juga kerana diminta oleh anak-anak beliau untuk melihat sendiri makam pahlawan usai menonton cerita Datuk Paduka Shuhaimi!
 
"Mamak Style"

Poster potongan-potongan rambut ini terpampang dihampir kesemua kedai gunting mamak diseluruh tanahair. Datangnya daripada Thailand. Sewaktu aku masih ligat ke kedai gunting mamak, aku akan bagitahu pada mamak fesyen guntingan yang aku mahu. Nombor 5 sebagai contohnya. Tapi akhirnya yang aku dapat pasti nombor lain. Baru-baru ni kawan aku juga berkongsi cerita yang sama di posting aku didalam FB. Aku gelak sakan membaca cerita dia. Semasa aku ikut makcik aku gunting rambut di Taman Intan Alor Setar tahun 1983 dulu pun gambar di ada dilekat didinding. Kemudian bila aku gunting rambut di kedai mamak di Damansara Utama (sederet kedai runcit Azlina dan berhampiran dengan KDU) sekitar tahun 1988, pun ada poster ni terpampang didinding. Minggu lalu semasa aku membawa Yuya menggunting rambut di Ampang, sekali lagi poster ni membuatkan aku tersenyum sendirian! Yuya hairan. Tapi dia akan tahu didalam tempoh 20 tahun akan datang....dan dia juga bakal tersenyum!

Bunga Marina

Satu malam, Marina kecoh mencari botol untuk dibawa ke sekolah. Katanya penting sangat. Keesokan harinya sewaktu aku pulang dari kerja, aku terlihat bunga ini diletakkan diatas TV. Aku tanya siapa yang letakkan? Marina lantas menjawab yang itu merupakan hasil kerjanya disekolah siang tadi. Patut lah malam sebelumnya Marina kelam-kabut mencari botol! Bagi aku bunga hasil daripada guntingan botol itu sangat comel dan kreatif. Pandai cikgu yang mengajarnya. Tangan aku keras dan bukan tangan seni. Lukisan aku keras dan memang tak berseni! Bahasa aku straight forward dan juga tidak berseni. Tapi anak-anak aku yakni Yuya dan Marina aku lihat mereka berminat dengan kerja-kerja seni ni. Aku tak boleh. Tak tahan sabar....lama-lama buat dan tak menjadi, aku akan buanng saja ke tong sampah. Sama macam kerja aku untuk membuat 'tanglung' semasa disekolah di Pulau Pinang sekitar tahun 1976 dulu. Buat-buat tak jadi...buat-buat tak jadi...last-last aku beli tanglung naga di pasar Jelutong. Puas hati!  Hahahahahaha.....

UNIQLO KLCC

Aku ada terbaca satu tulisan mengenai motivasi kesihatan. Katanya, setiap kali beliau ke gym beliau akan memasukkan USD1 ke dalam tabung. Dalam waktu yang sama beliau akan mula melakar angan-angan. Bila cukup duit tu nanti, beliau akan membeli kasut baru ataupun baju baru sebagai motivasi setiap kali ke gym. Aku terpanggil untuk mengikut jejak langkah beliau. Apa salahnya mengikut ataupun meniru jika perkara tersebut berunsurkan kebaikan! Jadi aku pergi ke dapur dan mengambil satu botol jem yang dah habis dan siap dicuci.Aku letakkan diatas meja didalam bilik tidur. Setiap pagi aku nak ke gym, aku akan masukkan RM1 ke dalam botol jem tadi. Bila botol jem dah penuh, aku tukarkan pulak kepada botol kuih raya. Besar sikit! Hahahahahaha....setelah hampir 4 bulan aku ke gym, aku dah dapat kumpulkan hampir RM100. Makanya pada hari minggu yang lalu, aku mengajak anak-anak ke KLCC. Tujuan aku hanya nak ke Uniqlo dan cari kemeja casual. Aku jumpa sehelai dan aku beli. Harganya sekitar RM78 sehelai. Sebelum keluar kedai, aku sempat tangkap Marina dan suruh Yuya ambil gambar dengan plastik baju yang aku beli. PUAS! Hahahahahaha...sekarang aku menabung lagi setiap pagi. Harapan aku dapatlah aku kumpulkan wang aku sendiri untuk membeli SKETCHERS yakni kasut untuk aku guna buat ke gym! Semangat.....semangat.....
 
Pagi ni juga ada seorang kawan aku memberitahu yang dia berasa pening-pening dan tak sedap badan. Berada diklinik dan setelah di check, BPnya 170! Masyallah....apa dah jadi? Umurnya masih muda. Baru 47! Kenapa jadi begitu? Kesimpulannya sangat simple bagi aku. Sekali lagi aku pesan pada semua, "You Are What You Eat!". Please...I beg all of you people, Lead a Healthy Lifestyle! Have a nice weekend!

9 ulasan:

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

salam uncle,

datang ziarah ni....

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

salam uncle,

KN datang ziarah...hehe

rezeki berkata...

Salam Uncle

Selamat beristirehat di hujung minggu
Rasanya , saya tak pernah berpeluang solat di Masjid Negara hingga kini

Tanpa Nama berkata...

Salam Pakcik

Memang betul pemakanan perlu dijaga, tengok macam saya, tak besar2 pun,,, kiut meeuttttt lagi hahahaha

tq awang

Uncle berkata...

Terimakasih KN oooiiii...amboih lama sunggoh aih....KN pon dok diam la ni...bila nak menuleh balek?

Uncle berkata...

Salam Rezeki.

Saya pon sebenarnya lalu kat situ berkali-kali sampailah tiba2 rasa terpanggil nak berhenti!

Uncle berkata...

Salam Awang.
Awang memang sentiasa kiyut miyut! Dulu, kini dan selamanya!

Muhammad Khairuddin Lim berkata...

terbaik...salam kenal.

Uncle berkata...

Salam juga kepada saudara MKL.

Terimakasih kerana terjumpa blog saya dan terbaca blog saya...sila baca lagi...hahahahaha

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...