Sabtu, Jun 27, 2015

10th day puasa di Mekah tahun 2009

10th Day Posa

                                                                       (kat depan moroccan lounge)

                                                                                     (adil pakai tarbus!)

                             (tiba-tiba guest aku panggil suruh snap gambar dia. Aku cakap SR10, dia gelak!)

                                                                       (budak2 dapur pun nak jugak..)

                                                          (aku dgn mainul lepas set untuk meeting tadi)

Hari tu aku janji nak pergi Hilton kan...so tadi bila agak dah lega sikit, aku berlari pergi jenguk sekejap Iftar kat sana. 2 restaurant dan satu lounge, depa bukak untuk Iftar. Saja pi tengok competitor buat apa. Tengok food choices, display, buat sikit price comparison, ala...benda-benda yang biasa lah....esok kalau rajin aku nak pergi Intercontinental pulak. Kalau rajin.....selalunya tak rajin! Heh3...

Aku baru lepas pekena teh tarik dengan boss D'Saji kat bawah. Lama tak minum, sekali-sekala sedap jugak..memang lemak berkrrim...lani aku lari balik bilik sat. Rest dalam 10-15 minit sebelum turun pergi check balik apa-apa yang patut.

Masa waktu Malaysia bukak posa tadi, aku talipon kat aunty tanya depa makan apa kat rumah. Depa jawab hari ni tak masak...aik...wiwit mogok ka? Tak...rupa-rupanya depa pi makan kat Bora Ombak! Wah bestnya...menjerit-jerit aku dengar suara depa kat hujung talipon...seronoknya anak-anak aku..kalaulah aku ada sama...tsk..tsk..tsk!

Bahang masa aku jalan tadi masih terasa, tapi jemaah semua nampaknya sihat-walafiat. Baguslah...memang dah bertambah ramai sekarang ni. Malam tadi aku dapat call dari pegawai kita kat Jeddah jemput datang sambutan Kemerdekaan. Malangnya sekali lagi aku tak dapat jenguk sebab time tu aku sibuk dengan bukak posa. InsyAllah lain kali aku sampai. Aku janji.

Petang tadi aku sibuk berlari nak siapkan pizza counter aku kat bawah. Baru dok buat tent card. Mungkin lusa boleh bukak kot. Sekali lagi aku nak ucapkan pada semua "selamat menyambut hari kemerdekaan dan selamat berpuasa!"

10 ulasan:

kucingorengemok berkata...
uncle, tahun ni kat tv takdak tunjuk siaran langsung solat terawih from masjidil haram, tapi from masjid nabawi... selalu subtitle tulis english, tahun ni tulis perancis! waaaah, betul majmuk dah malaysia ni, heheh :) dieu est le plus grande!
My Life berkata...
nanti boleh uncle sambut merdeka pakai baju merdeka mcm cik lie.. hehehhehe
Uncle berkata...
Oui...oui...bien sur..bien sur!
Uncle berkata...
...heh3..kelas....
UnCLe pEt.. berkata...
rata ceruk eh uncle jln no..
punya nk tgk pinggn hidang org.. ahiksss..
uncle.. uncle keja otel pa nama..??
mgu dpn org pmpuan sy cuti semgu..
kata nya nk p umrah..
lh la p brtgur sapa.. on behalf of hsbnd.. ahiksss..
Uncle berkata...
Dear UP.
Uncle kerja kat hotel kecik ja..Nama dia Al Safwah Royale Orchid. Mai la melawat. Kat bawah D'Saji, Uncle kat ataih. Sampai kat lobby suruh depa panggey Shahrir. Budak2 tu kenai kot...
UnCLe pEt.. berkata...
cntikkkk.. t sy hbaq kt ea..
tp xdk la ole2 dr m'sia sbb ea pn keja kt jeddah ja.. kira p trus ja..
Uncle berkata...
Dear UP.
Orang puteh kata, "it's the thought that counts". Jangan bawak apa-apa. Berteguoq sapa dah memadai. Dia orang Guaq Chempedak ka?
UnCLe pEt.. berkata...
oittt.. kluaq dh yg omputih tu.. ahiksss..
x.. ea bkn org guaq.. org kolumpo gk..
insya allah nnt depa p cri uncle..
tu agk2 ada mkn free ka..?? ahaksss..
Uncle berkata...
insyAllah.....mai la...

7 ulasan:

rezeki berkata...

Salam uncle

kami tak pernah lagi rasa berpuasa kat makkah, insyallah nak rasa sekali nikmatnya puasa kat Makkah , insyallah

Kakcik Nur berkata...

Assalamualaikum...

tahun ini kakcik tidak bercadang untuk berbuka di luar berikutan keadaan lutut kakcik yang sakit ini. Tahun2 lepas, sekurang2nya sekali adalah juga bawa anak2 berbuka kat hotel atau restoran. Tambahan dengan adanya GST, rasanya lutut yang sakit bertambah sakit!

Tapi tak tahulah kalau kena 'paksa' dengan anak pula nanti...

iryanty ahamad berkata...

asalamualaikum uncle..uncle merantau tak bawa keluarga rupanya...perkhawinan jarak jauh ...kuat semangat untie menjaga anak2 tanpa suami disisi..kalau yan dah nangis peluk bantal hubby hari2....huhu..

Uncle berkata...

Salam Rezeki.

Nikmatnya lain macam. Silalah cari kelapangan dan cuba berada disana . Hotel ada sediakan 3 packages. 10 hari pertama, 10 hari tengah dan 10 hari terakhir. Jika boleh, extendkan sedikit agar dapat menyambut Aidil Fitri disana. 10 hari pertama pun harganya dah melambung...apalagi 10 hari tengah dan 10 hari terakhir. Jika boleh dapatkan hotel, cuba negotiate agar makan minum tak dimasukkan sekali. Dihotel2 lingkaran pertama sekeliling Haram, iftar dan sahur telah sampai SR200 setiap orang bagi setiap waktu makan. Bayangkan jika berdua, makan'minum saja sudah SR400. Darabkan 10......Rasa saya buka puasa SR10 pon dah cukup...good luck!

Uncle berkata...

Salam Kakcik.

Saya juga tidak berbuka diluar. Saya lebih selesa berbuka dirumah dikelelingi keluarga dalam keadaan santai. Salah sebuah hotel di KL telahpun mengenakan harga sebanyak RM145. Terkejut saya! Hahahahaha...Tetapi jika kita di "entertain" apa salahnya. Paling murah rasanya di Sani Hotel. RM55 kot kalau tak salah...

Uncle berkata...

Iryanty Ahamad

Alhamdulillah. Selama Uncle bertugas diluar negara memang Uncle tak pernah bawa keluarga. Ini membuatkan Uncle mempunyai banyak waktu untuk bekerja dan concentrate hanya pada tugas...dan sepanjang waktu itu juga alhamdulillah aunty bertungkus lumus membesarkan 3 orang anak yang masih sangat kecil waktu itu. Abang baru berumur 9 tahun, Yuya 6 tahun dan Marina 1 tahun! It was tough untuk meninggalkan keluarga tapi bak kata orang perancis, "c'est la vie!" yang bermaksud "That's life!"

Uncle berkata...

Rezeki.

Sorry. Satu hari dah SR800 dan apabila didarabkan dengan 10 hari...masyallah...apakah perlu?

Dah dekat...part 1

Hampir 3 tahun sudah Aku dah merancang perjalanan ini hampir setahun yang lalu. Sewaktu aku ke Bangkok bersama Yuya tahun lalu, aku d...