Ahad, Ogos 14, 2011

unSANTANable

Aku dah lama teringin sangat nak makan ataupun masak kari yang tak ber"santan". Bukan aku nak kata santan ni tak bagus....santan ni bagus kalau diambil berpada-pada dan berkala....tapi kalau makanan kita dari soup sampai kedesert ada santan dan minyak berlinang, omakk aiii...mahu tersumbat saluran darah aku! Bila aku dah masuk keperingkat umur 40-an ni aku mestilah lebih manjaga pemakanan aku. Jadi dalam kereta masa kami hantar cikgu gandhi balik rumah lepas mengajar yuya, aku ambik kesempatan bertanyakan resipi kari ni pada cikgu. Cikgu kata senang saja.....resipinya semuanya sama. Method of cooking pun serupa tapi dicadangkan aku masukkan buah badam (cashewnut) yang dah ditumbuk atau dikisar lumat kedalam rempah kari dan bahan-bahan lain masa menumis. Selain daripada tu aku disarankan menumis diced tomato sekali. Katanya ini untuk memekatkan kari tadi.
Sedang menumis..

Bila semua bahan-bahan tadi dah bercampur kat dalam periuk, aku nampak satu kombinasi warna yang tersangaaaatlah sexy. Merah ada, orange ada, kuning ada....alamak...memang menjadilah resipi ni. Ada pulak hijau pasal. aku taruk daun karapoleyy! Mengancam habis ni....Aku rasa kalau chef-chef michelin star lain tengok aku mesti depa berlumba-lumba mintak resipi...hahahahahah. Eh lupa nak cakap, aku pakai rempah daging Alagappa. Tu yang kaler dia ang-ang tuh! Memang "da bomb!". Kalau depa tengok kari ayam aku, mahu tereyak depa....oh ya, sebelum lupa, aku dipesan kalau cashewnut tak ada, dia kata pakai almond flake yang dikisar lumat pun okay jugak. Tak pa, lagi sekali kami akan cuba pakai almond pulak.

Sexy curry!

Aroma dia, jangan cakaplah..aku rasa line clear pun jealous habis tengok kari aku. Hahahahahah. Bila dah siap dan aku letak kat atas meja, Semua nak terkam bukak posa pukul 6.45pm sedangkan bukak posa hari tu pukul 7.28pm! Tu dia aih penangan kari ayam tanpa santan..tambah pulak dengan ubi kentang...pergh....super-duper habis! Perut dah berlagu, air liur dah meleleh-leleh sampai ke lantai....sabar...sabar...jangan dok buat malu kat anak-anak....Hah, ni pun satu masalah jugak. Kita dok marah kat anak-anak kita pasal tak posa sedangkan kita sendiri tak posa...amacam? Rasa-rasa pernah dengar tak benda-benda yang macam tu? Anyway, aku tahu yang kita bukan yang lagu tu...therefore, be happy!

Almost ready chicken curry..

Anak-anak semua suka sebab depa kata sedap. Abang tambah sampai 3 pinggan. Yuya makan 2 pinggan...papa depa maintain sepinggan saja. Hahahahahahah! Tapi nasi banyak mana jangan tanya..no seriously, papa cuma makan 1 pinggan saja....jadi all in all, kami makan apa untuk bukak posa hari tu? Amboi Cik Kiah.....since aunty suka buat yoghurt dan ada balance sikit lagi kat dalam ais-bok, aku pakat-pakat dengan dia buat banana lassi hari tu. Pergh...number one in the world! Homemade yoghurt campur sikit dengan air, blend dengan pisang ranum yang esok lusa aku dah nak buang, bubuh sikit honey kat dalam tu, ice cubes, voila......the best I tell you! Sahur tadi pun sama jugak. Minum lassi.....err, in fact, malam ni bukak posa pun homemade lassi jugak...hahahahahahah! Malam ni aku nak campur kiwi dengan apple lah pulak!

Top left clockwise, sauteed mushroom in virgin olive oil, chicken curry w/o santan, banana lassi and salad!


16 ulasan:

norh berkata...

terer la uncle masak... homemade lassi tu terasa sangat sedap oleh saya yang membaca ni...

rezeki berkata...

salam uncle

tadi kenapa n3 ni suku je publish hehehe

azieazah berkata...

Salam Uncle.

Betul juga tu. Santan tu sekali sekala kita gantikan dgn bahan lain pun sedap jugak.

Lama aih tak dengaq orang sebut daun karipoley. La ni dok dengaq orang sebut daun kari ja.

Hebat la UNCLE. Kari Ayam malatop!

Selamat berpuasa, UNCLE.

Ramadhan: Ucapan dan Kad Raya...

Nek Rock berkata...

Yooo salam Uncle dear,

Bagus bagus, dah kurangkan pengambilan santan ek:)) Nek pun dah tak perlu beli santan instant

Kena cuba ni versi kari Uncle, sebab versi Nek guna yogurt

Uncle berkata...

Salam Norh.
Uncle sebenarnya memang boleh memasak tapi malas nak masak. Jadi kalau tolong2 kat dapur tu memang berminat...mood nak masak full swing belum datang lagi!

Uncle berkata...

Salam Rezeki.
Yang tu tersilap masuk...cuba tengok font semua tunggang langgang...set yang lain, keluar yang lain!

Uncle berkata...

Salam Azieazah.
Memang "da bomb!". Ingatkan boleh simpan sampai esok, rupanya habis sekali mengadap! Pergh.....kena buat lagi ni...

Uncle berkata...

Salam NR.
Guna yoghurt pun bagus jugak....dan yoghurt jugak senang kalau nak buat sendiri! Next time memang ada hati nak buat curry with yoghurt..

Tanpa Nama berkata...

salam pak cik

sambil baca pun menitik air leoqqq ahhhhhh,,,,,

tQ: luncai.

Uncle berkata...

Salam Luncai.
Teringin ka?

Aunty W berkata...

Banana lassi

Plain Yogrt - 1cup
Water - 2cups
Banana - 1 to 2pcs
Lemon juice (optional) - 1/2 tbsp
Sugar
Honey
Ice cube

All mix togeter with blender. Itu saja!!

Pakai grapefuruits pun sedap jugak.
If use grapefruites or orange, you can cut lemon juice.

Buon appetito!

Nek Rock berkata...

Eh chop Uncle, badam bukan ke almond?? Cepat jawappppppppppppppppp Nek nak masak kari ayam arini

Uncle berkata...

Salam Aunty W.
Wow recipe terbaik...... I just feel like having maggi goreng la malam ni.....lots of vege and chicken strips.....and fruits.....and let see the result! Masak maggi ajelah yea malam ni! Hahahahahah, my special request tu!!!

Uncle berkata...

Salam NR.
Alamak...eh yea kot.....2 days ago wakana buat kari bawal pulak....adoi makkk.....2 hari I makan lauk yang sama without complaint!

Nek Rock berkata...

Pssttt Uncle salam:)

Cashew nut - buah gajus or kacang gajus

Almond - badam

Hiksss Uncle ni saja lah kasi Nek terkonfius, ish ishhhhhhh:)

Wahh Untie pun dah *naik sheikh* asik masak kari jer..ekkekee

Uncle berkata...

Salam NR.
La.....saya salah ka? La ni saya pulak kompius! Hahahahahahah...

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...