Khamis, April 16, 2009

Hari ni dalam sejarah!

(con man?)

(mini croissant aku)

(chef happy tu dapat ice scoop)

Semalam sambil tengah buat kerja kat office aku teringat ada satu catalogue about equipments yang aku belum tengok lagi. So sambil dok selak-selak pages tu aku pun ternampak satu page yang sungguh menggelikan hati aku. Hangpa tengoklah sendiri. Bila tengok catalogue tu aku pun dah jadi sceptical. Nak order ke tak?

Masa aku tengah ronda-ronda macam biasa, aku pergi pulak kat main restaurant aku sebab dah nak masuk lunch hour. Check sana check sini, tukar a few items last minute sebab tak kena dengan apa yang aku nak, rasa sikit food sana, rasa sikit food sini, reject lagi satu-dua items, then pergi kat Asian corner pulak, alamak ada sotong masak kicap. Makan satu-dua, ok cukup rasa. Chef aku yang dok ikut dari tadi sengeh-sengeh kat aku sebab tak reject sotong kicap tu. Aku nampak dalam tangan dia ada something. Aku tanya, apa tu chef? Dia jawab stainless steel scoop for ice. Aku cakap ok good. Dia lega sambil posing dengan stainless steel scoop tu. Last week aku bising sebab depa ambil ais dengan bowl. Aku bising kat chef, aku cakap kalau pecah kat dalam ais tu siapa yang tahu? Mahu terkoyak anak tekak guest nanti. Aku stopkan production sampai dia dapatkan scoop tu. Finally semalam dia dapat...

Masa pagi aku pergi office pulak, aku suruh budak-budak aku hantar coffee dengan 2 croissant. Aku tengok croissant, eh apasal kecik ni? Takpa...kita tunggu dulu...malam tadi sebelum aku switch off otak aku, aku pergi bakery dalam pukul 10 malam dan jumpa baker aku. Aku tanya pasal apa croissant pagi tadi kecik? Dia jawab pasal orang ramai sangat. Tak boleh buat besar. Aku jadi panas....hentam sikit baker tu. Dia apologise dan akan buat balik back to the normal size. Ok...ok...we'll see. Nanti aku turun pergi check sekejap. Siap kau....

12 ulasan:

kucingorengemok berkata...

hehe, pandai² buat saiz kecik... kalau p ramlee dia jawab, itu namanya 'ekonomi' bos...

pinatbate berkata...

huhuhu..garang boss ni..tak boleh nak auta...

Uncle berkata...

heh3....kelakar betul P. Ramlee ni...pagi tadi I check, dah back to the normal size! Budak-budak ni kalau tak kacau, depa tidoq memanjang!

Uncle berkata...

Heh3....dulu Uncle dah auta kuat...so sekarang mana depa boleh auta Uncle balik!

dilaOHdila berkata...

terkezut jugak ni
boss garang rupanya erk (hehehhehe)
boss kena tegas tu uncle
kang anak mesti cargas punya

Uncle berkata...

Memang garang. Kalau tak percaya tanyalah budak-budak kat sini..kecut perut depa kalau Uncle start kerja. Heh3....tu masa kerja, masa tak serious pun ada. Baru balance!

Shape berkata...

A'kum..
saya nak minta izin untuk linkkan blog uncle ke blog saya, boleh ke???
Cheap Travel

Makcu berkata...

comelll ja alasan dia wat croissant kecik...hehhehehe...

Uncle berkata...

Dear Shape.
Please do so....thanks for reading this blog.

Uncle berkata...

Dear Makcu.
Kadang-kadang kelakar jugak Makcu ooiii...seronok sebenarnya, macam2 ragam ada!

siti tanjung berkata...

kena hentam? wuh, ganaz rupanya uncle ni..eh, nope2, tegas3x..silap2..hehe

Uncle berkata...

Kalau tak buat lagu tu, kita yang kena pijak kepala Siti oiii

Mula dah.....

Setelah saya menulis tentang buku minggu lalu, tiba-tiba minat membaca saya telah kembali terangsang. Mungkin kerana saya dikelilingi ol...