Isnin, Mac 21, 2011

Ayu pulak..

Last Friday aku dah patah balik ke Bali pasal kerja. A nice place to be actually. Especially kat Ubud ni. This is already my 3rd visit here in Ubud. Rasa relax dan tenang balik mai sini..sekali ni aku tukar rumah. Dulu aku duduk kat Yuliati yang anak pompuan dia dok menari sakan sampai ke Jepun tu...tapi la ni aku duduk kat satu tempat nama Ayu.

Tempat ni lagi aku suka. Sebab dia berada betul-betul kat depan kedai makan yang paling famous kat ubud ni. Nama restaurant tu "Bebek Bengil". Kalau taip nama restaurant ni, pasti akan keluar macam-macam review pasal ownernya, kedainya dan jugak makanannya. Aku ada sekali pi makan kat situ. I had dinner there and the food was actually not bad! Tapi aku tak makan bebek....sebab terbayang kat mata aku yang dia dok berjalan berderet-deret kat tepi sawah tu sambil menyudu! Ada satu lagi nama restaurant yang aku rasa very cute is "Restaurant Bebek Tepi Sawah". Amacam, cute kan? Kalau aku lalu kat situ, aku ambik gambar. Hahahahahah.

Basic amenities tapi balcony dia memang besar. Siap boleh surfing lagi kalau nak...untuk bilik aku, aku masukkan tv sekali sebab kalau ikutkan memang tak dak TV dan aku pesan suruh letak reading light sama untuk aku sebab banyak aku nak baca..aku suruh letak TV tu bukan pasal apa, aku nak tengok Pelita Jaya lawan bola...ada Safee Sali. Semalam aku tengok dia main bagus tapi tak ada orang lorongkan bola dan depa kalah 0-1 semalam walaupun SS ada tanduk dan kena palang gol! Ciss...and in fact aku heran sebab malam tadi, cubaan Pelita Jaya, 4 kali kena palang gol...Tak pernah aku tengok dalam sejarah bola, 4 kali tendang kena palang! Last-last J-Lo bagi freekick satu dan terus masuk gol...aduh nangis-nangis Pelita Jaya sebab depa 75% dok attack. Aku yang tengok pun sampai nak kena heart attack! Yang tak syiok tu dalam half way tengok bola, tiba-tiba bola hilang...TV jadi blurr. Check punya check, rupa-rupanya tudung periok@satellite dish aku jatuh ke tanah...pagi tadi aku dah pesan kat depa suruh ikat kuat-kuat kat pokok chempaka kat tepi rumah aku...Pak Ketut angguk-angguk manja!!!!!

Sepanjang jalan nak ke Ayu, aku tengok banyak kedai-kedai hebat berderet-deret dikiri dan kanan. Ada jugak Pura dan aku tengok ramai tourists kat Pura tu sebab ada tarian kat situ. By now, aku dah jadi biasa dengan upacara-upacara yang ada kat sini. Cuma aku masih tak sempat nak ikut serta. Mungkin satu hari nanti aku ikut depa jugak..

Malam tadi masa aku dok ralit tengok TV, ada macam satu gegaran kecil kat sini. Terangkat jugak aku. Adalah dalam 5-10 saat katil aku bergoyang. 2 kali malam tadi hampir-hampir midnight tu.....ingatkan rumah sebelah tapi rupa-rupanya memang gempa. Tukar channel TV dan cari berita, aik, depa relax je tak dak pun cerita gempa kat dalam news....aku tutup tv sambung tidur...hahahahahh

(aku dan sarapan pagi di balcony sambil baca buku....i love this morning ritual..)

(buku nilah jadi peneman aku dari pukul 7 pagi sampai 8.30 pagi sebelum pi kerja....sambil minum kopi bali...pergh....kelasssssss)

(salah satu sudut balcony aku yang luas bak saujana mata memandang..)

(semut ni lah yang digoreng dalam nasi goreng aku...ada 3 ekor semuanya...kaki dah keatas masa aku jumpa dalam nasi goreng!)

20 ulasan:

kucingorengemok berkata...

nasi goreng perisa semut... only in bali! :)

Kakzakie berkata...

Uncle... la dah sampai Bali lagi. Takut kakak dengar ada gempa kecil. Negara dia memang ada ciri-ciri tu uncle. Baliklah cepat. Ngerinya kakak.

Tu nasi goreng ada 3 ekor semut tergolek uncle pulangkan balik ke telan je.

Uncle ni memang kelakar tau....

Uncle berkata...

Salam KOG.
Not bad actually sebab rasa pedas2 sikit...maybe keturunan semut api kot...

Uncle berkata...

Salam Kak Zakie.
Semut-semut tu saya telan sekali dengan telur goreng...saya suka try, apa jenis yang datang, semua saya makan...hahahahah....

Yours truly berkata...

salam uncle,
jgn makan semut kang lupa ingatan..hahaha

Uncle berkata...

Salam YT.
Patutlah lately ini asyik lupa nak makan malam....rupanya tertelan semut masa breakfast! Hahahahahahah

taj berkata...

Salam Uncle...

wow dah Bali pulak...amazing yah

N3 kali kisah tudung periuk, pak ketut bukan kentut, 3 ekor semut n gempa...hehehe

paling syok duk di balcony tuh sambil baca buku...mmg best

Uncle berkata...

Salam Taj.
As I love travelling so much, visiting hotels and cafes and making reviews and proposals berserta dengan setting up new property, this is my dream job...hahahahahah (gelak raplah ni actually...dok ingat banyak report nak buat!!!)

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

bestnyer duduk2...makan2...tp bab buat repot tu kureng best skit :(

Uncle berkata...

Salam KN.
Hahahahahah...part tu yang bertambah syiok tu actually.....serious ni...(sambil kenyit mata...)

nadz berkata...

Assallamualaikum uncle,
Bila berkunjung ke blog uncle ni..mama kena baca n3 yang termiss ..banyak nak kena baca..tapi I enjoy reading your writing..seronok , kelakar..
gegaran sikit-sikit saja kot..Semuga uncle beroleh selamat di sana...

norh berkata...

best noh uncle boleh lepak2 dok sarapan pagi...
hirup kopi sambil membaca...fuhh..

Uncle berkata...

Salam mama nadz.

Makasi sebab suka baca cerita merepet saya ni....Mama lah sorang2 nya yang suka baca cerita2 dongeng saya ni...hahahahahah....more stories to come!!!! Fasten your seat belt......

Uncle berkata...

Salam Norh.
Seronok sunggoh aih...rasa macam dok kat tepi sungai kat jelutong sambey dok hirop kopi hang tuah dan dok tengok sungai pinang yang berseh tu!!!! hahahahahaah...errr, mana nak cari nasik darrrcha kat bali ni?

Ibu n Abah berkata...

uncle...
ooooooo...
apasal depa bagi rencah semut dalam nasi goreng...??
tapi kalau Ain nampak sure dia nangis tak henti sebab dia memang sayang semut...

Uncle berkata...

Salam Ibu N Abah.
Katanya dia tak perasan masa dia masak tu dan semut2 tu semua ada kat dalam bumbu!!! Hhahahahahahah

Tanpa Nama berkata...

salam pakcik

rasanya semut pun nak makan nasi juga tapi dah depa goreng nak wat macam mana,,,,hehehe

tq: nal

Uncle berkata...

Salam Nal.

kesian kat depa...hahahahahah kirim salam kat penyamun2 semua ya!!!

rezeki berkata...

salam uncle

syokkan kerja seumpama bersantai, tentu byk idea mencurah2 dan mau report tu tebal 5 inci nak kena buat hehehe

kalau lupa buat report tu no hal psl termakan semut hehehe

uncle dah jumpa wak karto tak

Uncle berkata...

Salam Rezeki.
Memang seronok buat apa yang kita tahu dan suka buat.....it's like a dream job!!!

Dah dekat...part 1

Hampir 3 tahun sudah Aku dah merancang perjalanan ini hampir setahun yang lalu. Sewaktu aku ke Bangkok bersama Yuya tahun lalu, aku d...