Jumaat, Mac 11, 2011

Cerita gila!

(lan hassan...budak alai, melaka, prefect yang dok smuggle rokok kat aku dalam stokin dia...hahahahah)

(badang....yang terlepas ke gig di maldives main dengan heavy metal band dia....manelah badang ni blajar main gitar?)

(apam...gangster paroi jaya ni....slalu lepak rumah dia on weekends...lepas makan balik skolah..)

(judd....frust punya pasal, kami nak masuk air force....hahahahah crita 85!!!)

(aku la tuh...dok klentong depa semua!!)

Aku tak kan habis bercerita pasal summer camp aku kat sdar selama 5 tahun dari tahun 81 tu...last week, kudo ada organise a small TT session kat tempat biasa...apalagi kalau bukan pelita kat ampang point tu. Kami yang ad hoc committee ni pun pi lah bersembang sampai ke tengah malam...Lain cerita tak dak, asyik2 dok merapu...Tapi ada satu cerita yang buat kami ni gelak terbahak-bahak bagai nak gila sampai ke hari ni kalau bercerita pasal tu....

Cerita 1:

Ada sekali tu masa kat Penang, aku sakit perut yang amat sangat..ni semua gara-gara Hameediyah...(in fact satgi petang dapat lagi lauk hameediyah 15 ketul, courtesy abang aku yang datang dari penang. Dia seronok kalau aku gemuk dan sesak napas...heheheheh). Anyway, gastrik aku ni bukan nak datang siang-siang...dia selalu datang after 12 midnight...ngam-ngak kena bayar 50% extra after midnight charge baru dia mai sakit perut...hangin betul aku..so, aunty pun bising suruh aku pi clinic. Aku kata takpa, satgi hilanglah kot...aunty paksa jugak aku pi clinic sebab dia tahu, kalau aku sakit, aku akan kacau dia...tak bagi tidur...heheheheh jadi selalunya dia lah yang akan gosok belakang aku sampai tertidur dan dia tak tidur!!! Jadi oleh sebab "kerna terpaksa" macam lagu Francisca Peters tu, aku pun start engine dan keluar ke satu klinik yang nama dia Klinik Aman 24 Jam di pekan Gelugor dekat-dekat dengan 7-11 Glugor tu. Klinik ni dah lama ada kat situ..aku parking dan masuk kedalam. Aunty tunggu aku kat dalam kereta. Aku nampak pompuan sorang kat reception counter dan bagi ic aku seperti yang dia mintak. Dia pun register lah nama aku. Then tiba-tiba pompuan tu hilang...ada pulak suara yang panggil aku masuk dalam bilik. Aku masuk dan terkejut tengok pompuan yang serupa tadi kat reception rupa-rupanya doktor....jadi aku dengan ramahnya cubalah nak bersembang dengan dia...aku kata.."eh, i thought seconds ago i saw you at the reception..". Doktor pompuan tu pulak dengan muka serious dan dengan ekk dia, tak tengok langsung muka aku, dia kata dengan bongkaknya..."so...what's your problem?" Pergh....terbakar aku...telinga aku panas....hati aku panas...muka aku panas...tangan aku panas....wallet aku lagilah panas....rasa macam nak starlight aja dahi doktor tu tapi aku tetap sabar.....aku takut nanti kalu dia bagi ubat anti depression kat aku instead of ubat gastric, mampus aku...ada jugak aku teringat nak masukkan kat dalam newspaper tapi after 2-3 days, aku dah sabar balik....tapi kalau kami dok bercerita pasal doktor, doktor pompuan kat klinik aman 24jam di glugor ni lah akan menjadi topik cerita aku dan aku tak kan pi sana lagi dah.....sungguh aih...tak muhong nih...

Cerita 2:

Badang ni gila main gitar. Mana dia belajar pun sampai la ni dari tahun 85 masih lagi misteri. Badang ni ulat buku...bukan ulat gonggok atau ulat bulu...marrka pun tak dak ni masa sekolah dulu! Serious...aku tak tipu walaupun muka dia kalau marrka tengok, mahu tertelan sudu waktu nak suap nasi kemulut! Rupa-rupanya badang ni belajar senyap-senyap main gitar masa kat US dulu. Rambut sampai ke pinggang dan diikat tocang..sampai lah la ni..walaupun dah ada anak 5 tak salah aku..anyway, satu hari Badang ke klinik sebab katanya jari dia sakit. Mungkin sebab banyak "goreng gitar" kot ataupun jatuh motor dan tangan tersepit atau terseliuh...aku dah lupa....dipendekkan cerita, Badang pun pi lah kat satu klinik yang nama klinik, nama doktor dan alamat klinik terpaksa aku rahsiakan. Dia masuk jumpa doktor ni....doktor ni tanya kat Badang sakit apa? Badang pun dengan naive dan innocentnya, cerita lah dari A sampai Z apa yang dah jadi kat jari dia....doktor dengar dengan kusyuk bila Badang cakap dia jatuh motor....part tu kami masih dok bersimpati lagi dengan Badang...kesian kat dia sebab tangan sakit...Badang sambung cerita...tiba-tiba, Badang kata, doktor tu tanya dia.....

"Motor mana? Badang terkejut...
"Motor ada kat luar" Badang cakap..
Doktor bingkas bangun dan sambung..
"Tunjuk saya motor awak, saya nak check motor..." doktor cakap macam tu sambil usung jangkasuhu dengan apa menatang depa panggil yang letak kat telinga untuk dengar degupan jantung tu!!! Badang punyalah terkejut...Badang cakap,
"Doktor, yang sakit saya....bukannya motor...." Doktor tak ambik kesah dan mintak Badang tunjuk motor dia...Badang pun keluarlah sama-sama dengan doktor tadi dan tunjukkan motor kapchai dia....orang kat klinik tu semua terkejut.. Kami yang duduk dengar cerita Badang tepat pukul 12 malam kat pelita ampang point punyalah gelak sakan bagai nak pecah perut.....jawer cakap, inilah first time aku dengar cerita macam ni punya pelik...kami pun angguk mengiyakan cakap jawer.....sambil dok renggah gelak tak sangga tu, kami order lagi teyy tarik sorang satu.......hahahahahahahah!

14 ulasan:

catz berkata...

uncle,
gossip pasal doktor ke? hhahaa.
doktor no 2 tuh betul ke tak?
macam tak waras je...
hhahaha

Kakzakie berkata...

Uncle.... seronok jumpa member yg lama tak jumpa. Kakak bayangkan mesti cerita dah tak ingat org kanan-kiri.

Tang doktor pompuan tu lupakanlah uncle. kalau kakak pun tak akan jejak kaki ke klinik macam tu lagi. Satu sakit yg kita hidapi dah 2 penyakit jadinya.

dilaOHdila berkata...

wah uncle ini kisah OLDBOYs erk
tradisi macam MCKK lak no, caya lah
Akrab semangat setia kawan. cukup baguih!

kucingorengemok berkata...

awatnya? doktor nak ambik nombor motor badang kaa?

ME berkata...

salam uncle..

budak alai? dekat umah tu

norh berkata...

uncle..tak semestinya dokter2 semua sihat noh...

Uncle berkata...

Salam Catz...tu lah yang kami gelak sakan sangat tu...yang bestnya kami dah pakat nak pi klinik dia satu hari nanti....uncle and the gang! Heh3...

Uncle berkata...

Salam Kak Zakie.
Saya pon heran apasal dr pompuan tu cakap macam tu? kalau pergi penang jgnlah pergi klinik tu....hangin satu badan kak!

Uncle berkata...

Salam Dila.

Hubungan kami sangat akrab...selalu berjumpa...in fact kawan bukan saja dalam batch kami, in fact seniors atau juniors pun kami jumpa jugak...

Uncle berkata...

Uncle rasa dr tu nak check blood pressure motor kapchai tu kot....hehehehheheheheh

Uncle berkata...

Salam ME.

CFM budak alai.....dekat semabuk tu....

Uncle berkata...

Salam Norh.

sama macam tukang guntin...rambut tukang guntin, orang lain yang guntin....hahahahah

rezeki berkata...

sekeh je dr tu hehehe

Uncle berkata...

Salam Rezeki...akan disekeh sesekeh2nya...

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...