Sabtu, Oktober 03, 2009

What a day!

(teh, halia, madu, limau)

(rempah raya aku...horey!)

(sardin yang dok jeling kat aku tu. Esok siap kau!)

(aku nak jual buku2 ni semua, satu SR5...any buyer?)

(dinner aku malam ni. Mango, kiwi and apricot dengan teh tadi seteko!)

Banyak betul aku dapat parcel hari tu. Ingat tak yang 10 kilo aku dapat tu? Sampai la ni aku ada 9.5 kilo lagi. Aku memang suka dapat makanan kering tu sampaikan yang aku makan cuma ikan kering! Habis 3 ekor aku makan. Terimakasih Datin Seri....dalam pada tu aku dok usyar kat tin sardin King Cup. Macam biasa aku jeling dia, dia jeling aku. Pergh...tak tahan gelora didada....esok aku nak masak satu tin! Perasaan dok meluap-luap ni! Bila sampai part-part macam ni, aku teringat kat title, "Esok Masih Ada!" cuma yang aku risau kalau sardine tu jawab balik...."Tiada Esok Bagimu!"...oh...tidak!@#$%

Aku dapat surprise call dari Lotfi. Aku ingat dia ada kat Sura Hujung lagi, rupa-rupanya dah ada kat Mekah. Alhamdulillah dapat aku jumpa adik Lotfi nanti. So Lotfi and family, if you happen to read my blog, please let me know when you are coming.

Aku terbatuk-batuk sikit malam ni. Budak aku dah dengar aku terbatuk. Depa kelam-kabut siapkan teh halia campur madu dan campur limau seteko bagi kat aku. Heh3....pandai depa drama no.....takpa-takpa, depa ikhlas. Jadi aku pun ambik je lah...orang dah buat, bedal saja. Hopefully I can sleep well tonight.

Malam ni pulak sementara dok tunggu nak masuk waktu Isyak, aku dapat long distance call dari Malaysia. Alamak, penting ni sebab nama yang keluar kat hp aku pun memang orang penting! Pemanggil tu bagi salam kat aku dan aku jawab salam dia dengan sopan. Guest aku ni pun memang very humble. Seronok aku duduk bersembang dengan guest ni hari tu. Panjang cerita yang kami bualkan. Tapi macam biasa, topik perbualan aku lebih bertumpu pada kehidupan harian. Guest aku bercerita pasal kenangan manis dia sewaktu bertugas dulu. Wah...macam-macam kami cerita. Aku tak sangka aku dapat duduk bersemuka dengan dia. Bukan senang nak dapat duduk makan dan minum dengan guest penting ni. Tak pernah mimpi aku. Nak tahu apa guest tu cakap kat aku? Dia kata,

"Shahrir, I saja nak talipon kat you ni, saja nak tanya khabar...sehat ka....you dok buat apa tu?",

"Saya sihat...terimakasihlah talipon saya tanya khabar. Saya tak sangka nak dapat call macam ni. Felt honored.."

"Dak aih...tiba-tiba kami teringat kat Shahrir, duduk sorang-sorang kat Mekah..."

"Terimakasih pasai talipon saya, Tan Sri...please send my regards to Puan Sri.."

Klik......

24 ulasan:

Motivasi Kerja berkata...

Salam perkenalan

Kalau duduk luar negara dapat makan makanan malaysia mmg rasa puas. Kalau tak dapat makan pun dapat tengok pun xpe dah :)

Uncle berkata...

Dear Motivasi Kerja.
You're right. Dapat tengok pun seronok...apa lagi kalau dapat makan!

Hope you likethe blog. Keep on reading! I'll visit yours..

Motivasi Kerja berkata...

Uncle terima kasih komen baik di blog saya. Saya dah respon komen tersebut sebagai entry saya hari ini. Jika ada kesempatan teruslah memberikan komentar. PEngalaman Uncle amat bermakna pada saya untuk Motivasi Kerja.

Salam perkenalan dan persahabatan.

almakki berkata...

salam uncle..
SAya tempah nak beli semua buku uncle 4 buah yg berharga SR 5 tu.
The Flying Kite yg uncle baca dulu..nak jual tak? macam best je uncle baca dulu..
Kita jumpa akhir oktober nanti.
-man hamzah-

PINATBATE berkata...

amboi kellasss!
Tan Sri call ..
uncle,stock 9.5 kg tu boleh tahan berapa lama tu..?

Uncle berkata...

Dear Motivasi Kerja.
InsyAllah Uncle akan jenguk dari semasa ke semasa. Uncle suka memberi sedikit panduan kepada adik-adik kita yang mungkin agak tersasar bila nak memilih kerja. Ramai yang malu nak bermula dari bawah. Itu salah. "Kalau akar tak kuat bagaimana pokok nak tegak?"

Uncle berkata...

Dear Al Makki.
Sold! The Flying Kite tu ada lagi...pun SR5! Memang seronok cerita tu.

Regards to your family and jangan lupa talipon Uncle.

Uncle berkata...

Dear Pinat.
Bukan pasai apa, hari tu Ramadan Uncle jaga all Malaysians...jadi sekali-sekala mungkin depa teringat kat Uncle kot...alhamdulillah...orang berbudi kita berbahasa!

Stok 9.5 kilo tu memang dok ada lagi. Rasa-rasa nak masak sardine hari ni...heh3...tu dah kira dalam kategori "LUXURY FOOD" tu! Heh3...

olive oyl berkata...

hello uncle...i m back ..still remember me???

Uncle berkata...

Dear Ton.
Takkanlah Uncle lupa....Ton apa khabag? Seronok hari tu?

olive oyl berkata...

letih uncle..mata ton ni dok kira nak tidok je...uncle apa khbr???byknya rempah curry dan kurma uncle...uncle boleh jd duta adabi cawangan mekah ni...
wah uncle dah slim....hehe..

Uncle berkata...

Dear Ton.
Dah slim ka? Macam tu kalau satgi Uncle nak makan masak lemak cili api@ayam. Habislah....

Kalau mata dok kuyu, apa lagi, pekena maggi goreng satu, tey tarik satu, tidoq la Ton ooiii...tunggu apa lagi?

dilaOHdila berkata...

salam uncle
tengok sardin tu macam rasa nak masak sardin juak ni hah
tapi sardin illek lah pulak....

** Uncle
photog angle uncle pun shuntek jugak. xpecially food fotography uncle memang marbelles!!!

Uncle berkata...

Dear Pinat.
Actually tu lah first time Uncle try King Cup. Selalunya Ayam. Memang sedap King Cup tu. Kena pulak ikan tu digoreng dulu....bliss!

Eh jangan lah puji Uncle. Uncle tak pandai pon..baru dok belajar dengancikgu Lotfi dan Asnawi kat Mekah ni!

olive oyl berkata...

ton suka tgk gmbr tin sardin King kup merah tu..pandai uncle tangkap gmbr..nmpk muka ikan sardin tu jelas...

Uncle berkata...

Dear Ton.
Uncle pakai auto focus ja. Ikan tu malu sebab dia muka sardin! Heh3...

olive oyl berkata...

hi uncle...gd morning...
uncle dah breakfast???

takyahlah diet uncle...
dah ok dah berat mcm tu..
nanti terkejut aunty tgk klu kurus sgt..

Uncle berkata...

Hari ni Uncle tak makan banyak sebab Uncle dah makan banyak semalam. Uncle ni macam unta, makan dan boleh simpan 2-3 hari...heh3....Ana Jamal lah!

Diet tu penting untuk Uncle sebab keluarga Uncle ada penyakit 3 in 1. Kalau tak jaga mahu badan jadi macam sumo wrestler. Sungguh, tak tipu!

Ton jaga kesihatan ok! Tu lah...last week horey2 sangat, kan dah tak sihat!

olive oyl berkata...

unclepun jaga kesihatan yer...yes uncle..diet tu penting...ton sokong kalau uncle nak diet for good health...

avoid oily food ok...kalau kat png bolehlah kita pi jogging panjat bukit dumbar...hehe...
uncle pun take care ok...wah bestnya semlm uncle horey horey kat party baby one year old ...

unta mkn 2-3 hari sekali ke uncle...kesian unta....

Uncle berkata...

Dear Ton.
Bukit Dumbar? Uncle pernah bawak aunty pi sana dulu tengok sunset....masa remaja dulu lah....

Part unta makan tu uncle tak pasti pulak, nanti sat uncle pi tanya kat Jamal!

Yattisa Roslan berkata...

Uncle.. sardin tu memang sedap, kalau saya saya pakai cili api blender lagi kaw..goreng cili tu kena garing sket kalau x nanti asik p toilet la pulak..memang x cukup sepinggan nasi, dulu masa cap Ayam murah memang la x makan sardin ni , tapi la ni sardin ni la jadi santapan kalau dah boring x tahu nak masak apa...

Uncle berkata...

Dear Yatt.
La...kenapa cerita tak habis? Goreng cili tu then? Buat apa? Buat apa? Ada setin lagi ni...lagi setin dah bagi kat Chef Adil...

Yattisa Roslan berkata...

uncle suka makan pedas ke? ini org negeri punye resepi...

blend cili api(kena banyak ni) kaler hijau sahaja, tumis garing2 ,lebihkan minyak nak cepat garing, nanti buangla minyak tu bila dah garing,pastu masukkan bawang besar hiris bang sebijik dua goreng lagi sket agak2 bwg dah lembut, pastu masuk la sardin tu.. dah agak2 nak masak tu letak air asam jawa light2 skit je... kalau orang negeri dia terus buang kuah sardin dlm tin tu...tapi kalau saya bubuh la baru sedap ada la manis2 dia.. kena lak dengan ulam2 memang ngam la... pastu bagi tahu la penangan dia camne...

Uncle berkata...

Dear Yatt....ooooh tidak.....jiwa ku terseksa! Hari Ahad ni kena buat! Thanks for the recipe..

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...