Rabu, Mac 11, 2009

Apa aku buat?

(meeting dengan penyamun tarbus...)

(gambar aku yang fail dengan FB dari Shohadah)

(chef Tariq siap bawak Rana datang meeting sebab dia off)

Semalam aku rasa masa berlalu sangat cepat. Pagi-pagi macam biasa, aku akan turun pergi check restaurant, pergi check back of the house, room service, amenities, check floor, sembang dengan guest aku sikit kat restaurant, check lounge, check staircase, kitchen, check stores....tengok-tengok jam dah pukul 11 pagi. Then ada pulak F&B Manager dari Al Shohadah Hotel datang melawat aku sebab katanya dia dengar aku baru balik Mekah. Wah hebat ni....Dia cakap kat aku awat balik lama sangat? Aku tanya dia balik, hang tak cuti ka? Dia jawap aku balik, "I just came back from 2 months vacation!" Laa pulak, habis tanya aku buat apa? Memang nak kena "star light" dengan aku ni....lunch time hari ni taklah busy sangat. Jadi aku ambik kesempatan tu untuk melawat cafetaria dan duduk bersembang dengan staff yang makan untuk dapatkan feedback. Aku duduk dengan budak-budak HR, Eng, Housekeeping, Steward etc. Amboi rasa macam wakil rakyat nak pancing undi....rata-rata budak-budak ni rasa dihargai bila kita duduk bersembang dengan depa. Selalunya benda macam ni tak pernah berlaku depa kata! Mmmm kesian pulak kat depa. Bayangkan sampai depa kata depa sentiasa berdoa supaya aku dan crimne partner aku cepat balik sini. Depa takut kami pi tempat lain. Isyh3.....terharu ni....tak habih lagi...

Semalam aku nak lari masa Maghrib pergi Haram, tiba-tiba ada pulak urgent meeting pasal group Kuwait yang nak masuk hari ni....alahai....aku janji hari ni mesti pergi. Sayang, dah ada depan mata tapi tak sempat lagi...nak buat macamana?

OMG...aku baru tengok luar tingkap. And guess what? It's ribut pasir. I can't even see the sa'e area! Nanti sat aku ambik gambar! Ok dah tangkap. Amacam ada nampak apa-apa selain daripada kelabu je? 2-2 gambar dari tingkap bilik aku. Kan aku cakap, dari bilik pun aku nampak Kaabah...memang dekat giler....Habis macamana nak keluar ni? Ingat nak pergi beli pistachio sekejap kat tepi Ajyad Street tu....mmmmm, aku
mimpi jelah...so kepada sesiapa yang plan nak datang Mekah, kalau cuaca macam ni berlaku, aku reccommend, stay in jelah dan minum air banyak-banyak. Don't push yourself. Nanti daripada boleh buat banyak amal-ibadat, terlentang atas katil pulak nanti...then kalau nak keluar jugak, jangan lupa pakai cermin mata dan mask!

Petang dan malam pulak aku ada banyak meeting dengan lain-lain department. I have to keep the relations. Kita ni bukannya kerja sorang-sorang! Nanti terkejut-tergempak nak kena mintak tolong dekat penyamoonz tu jugak. Pukul 9 malam baru aku melangkah tapak jalan kat corridor nak masuk bilik aku yang sepi.....mandi, salin baju, masak maggi kari, rebus telur, minum diet 7-up, mengadap laptop lagi. By 11pm mata aku dah melekat-lekat macam ada glue gajah!



4 ulasan:

Kuey-san berkata...

Tora datang lagi. dah lama x singgah blog uncle. Actually singgah tapi tak terkomen.

Maggi kari tuh menu diet ke uncle?


:P

Uncle berkata...

Hey...you know Tora san? He passed away though. Good that you are back. Actually it's not a diet menu but last night I just felt like having it.

Uncle

cikgu zainab berkata...

Ribut pasir?? Serius ke uncle? So macamana nak keluar ke Haram tu?

Uncle berkata...

Dear Kak Nab.

Yes quite serious in Riyadh sampai airport kena tutup according to Arab News front page! I guess will be ok in due time...orang masih lagi keluar pergi Haram and a lot are actually doing Umrah. Any of your relatives or friends coming?

Uncle

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...