Jumaat, Mac 13, 2009

Letih ronda

(tray yang takde orang tu aku punya. Makan dgn budak-budak aku..)

(Mainul berhenti kat floor terus sembahyang Asar!)

(Ni nama roti Syaaban)

Pagi ni aku masuk awal. Sebelum pukul 7 aku dah terpacak check breakfast yang aku cakap semalam macam nak kenduri kahwin tu. Pergh....suasana sungguh meriah....rombongan cik kiah ada, rombongan din putu mayom ada, rombongan cik sri siantan pun ada...maklumlah datang kenduri...gedebuk-gedebak, tengok-tengok dah 800 orang makan pagi ni. Hah ambik kau! Ni tapak kaki aku dah dok "nyut-nyut" ni...actually sekarang aku tengah tunggu Isyak. Tu yang cilok sekejap tu. Lepas Isyak nanti turun sekejap perang lagi. Then lepas tu ada fellow blogger kata nak jumpa. Horey! Memang lama aku tak jumpa dia...maklumlah dia pun sibuk...siapa dia tu? Bagi suspense sikit. Esok aku cerita pasal dia.

Masa aku ronda-ronda kat bakery pagi tadi, tiba-tiba Chef Syaaban tahan aku suruh rasa roti yang dia baru prepare. Hangat lagi tu. Aku pun rasa, pergh, tak payah cicah marmalade! Mengalahkan Lady Marmalade...ada ka? Aku bawak roti balik office. Gambar 2 botol jem tu on trial untuk tukar. Yang lama aku pakai Hero tapi saja nak try D'arbo pulak, taste was equivalent and even slightly cheaper. Austrian product.

Then masa aku tengah round kat tingkat 2 tiba-tiba si Mainul cakap dia tak sembahyang Asar lagi. So aku cakap, sembahyanglah, aku dah buat tadi. Sebelum aku sempat cakap apa-apa, dia terus bukak kasut dan sembahyang kat corridor...lah, pulak! Tapi macam ni lah kat sini. Ada sekali tu lepas sembahyang Asar kat luar Haram (dekat clock tower), aku pun tunggu nak buat solat jenazah. Punyalah lama tunggu tak ada jugak signal. So aku pun bangunlah jalan pergi Zam-Zam ground floor kat kedai jam. Baru sampai kat entrance tiba-tiba depa start sembahyang jenazah. Aku terkejut, orang kat shopping complex tu semua stop dan terus buat saf masing-masing dan terus ikut Imam masjid. Aku pun ikutlah jugak. So itulah first time aku sembahyang kat concourse shopping complex!

Tadi lepas Maghrib aku pergi check cafetaria sekejap lagi. Budak-budak aku panggil makan. Alamak macamana ni? So since aku dah terbabas kat situ dan budak-budak pulak dah ajak, aku pun tumpang lah sekaki. Still no rice ok! I had penne and grilled chicken. Ni tengah dok kenyang ni..tray besi yang takde orang tu aku punya la tu. Sebelah kanan aku Samir, budak Myanmar tapi dah duduk sini zaman-berzaman (macam lagu To'ki) then depan dia Mubarak budak kacukan Saudi Myanmar..si Samir tu order taker aku dan Mubarak tu budak lounge aku. Baik sungguh depa ni. So aku pun tak sampai hati bila orang dah ajak makan sama-sama. Aku tanya Samir, family dia berapa orang? Dia cakap ala....sikit ja.....aku tanya lagi berapa orang? Dia jawap 7 lelaki dan 7 perempuan! Hah, ambik kau labu!

2 ulasan:

vy berkata...

Uncle
sedap nyerrrrrrrrrrrrrrrrrr MAKAN!
Iskk Iskkkk ...ada tak jwatan kosong TUKANG RASA MAKANAN ?
he he he

Uncle

Good Good! Dah pandai godek godek blog!

Uncle berkata...

Memang sedap...sebab lapar

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...