Ahad, November 08, 2009

Senyum..

(dollah dan tempe-tempenya)

(sekumpulan jemaah...beratur panjang)





Aku dah kena serang pagi tadi...baru serang ala-ala manja gitu...tapi since preparation kami buat dah lama dan tiap-tiap hari aku ada meeting dengan Labu-Labi semua, jadi alhamdulillah, pagi tadi dan lunch tadi kami masih boleh tersenyum dan jemaah pun tersenyum tengok kami.

Tak dinafikan yang senyum ni actualy macam madu. Kalau tension macamana pun aku cuba jugak senyum. Kena pulak kerja aku memang macam ni. Kadang-kadang masa tidur pun boleh senyum...Heh3...yang tu aku rasa bahaya sikit. Aku selalu dok pesan kat penyamun-penyamun ni semua supaya senyum. Depa tak mahu jugak senyum. Aku cerita kat depa kalau muka berkerut-kerut, lebih banyak muscles yang kita guna daripada kita senyum...lepas aku explain selama 25 minit pasal senyum dan muscles, aku tengok muka depa tambah berkerut! Hmmm tak palah...2 tahun lagi lah baru aku cerita balik kat depa..."finish the rice...ja" @ mengabihkan boreh!

Aku cukup geram kalau terpaksa tanya kat counter dan receptionist dia muka macam 2 hari tak pergi toilet...rasa macam nak tarik-tarik telinga dia, cubit-cubit pipi dia....kalau muka tak boleh nak senyum ataupun kononnya nak control macho, aku rasa memang salah lah duduk kat reception tu. Dulu aku ada pergi kat Alamanda. Cari kedai tak jumpa, aku pergi kat receptionist dan tanya dia...alamak, budak tu siap bangun, explain kat aku, tunjuk arah kat aku dan sebelum habis, dia tanya balik, samada aku dapat ka tak? Pergh....memang power. 2-3 kali aku pergi kat situ dan 2-3 kali jugak dia ada....bagus budak lelaki tu. Aku lupa nama dia, tapi badan dia gempal-gempal sikit. Kalau sapa-sapa pergi Alamanda, jumpa dia, cakapkan yang aku kata dia bagus..."keep up the good work!"

Tapi tak semuanya senyum ni bagus...aku ingat lagi ada sekali tu guest marah sangat dan panggil bos aku nak complaint. Bos aku pun pergilah dekat guests ni. Guests mula complain...boss aku dengar dan senyum...tiba-tiba tak pasal-pasal boss aku pulak yang kena complaint sebab guests tu kata tak ambik serious complaint dia dan senyum perli kat dia! La....pulak dah!

Jadi kesimpulannya, senyum tu elok, tapi kena lah tahu tempat. Kalau senyum tak tentu hala pun kacau jugak...bayang kan kalau kita tengok budak jatuh basikal dan kita pi senyum kat dia........lari..........heh3...

28 ulasan:

PINATBATE berkata...

salam
nikmat hidup bapak bapak ibuk ibuk sekalian...kat Makkah pun dapat makan tempeh goreng..beli kat BIN DAWOOD ke tu uncle..? ngeee..

saya ada masalah sikit pasal senyum..saya memang rajin senyum..tapi bila marah kat anak murid,depa senyum balik kat saya..bila saya buat muka double serius,depa buat triple senyum..last..tak jadi marah!
tu yg sampai sekarang tak pernah jadi guru disiplin..pengetua tak percaya..!

Nas berkata...

Teringatkan satu lagu...
Senyum seindah suria
Yg membawa cahaya
Kau Tersenyum
Ku Tersenyum... ( Dulu2 dgr kat RTM )
Tp mmg ada jgk org yg susah sgt nak senyum... Mcm uncle ye...

My Life berkata...

salam

senyum dan terus tersenyum.. (-_-)

QaSeH berkata...

. Q dh jd follower uncle.. yeyyey!!
. eaowg kt cni mmg cm hampeh, x suke cenyum lngsung.. muke ketat+kelat jew slalu kn uncle..??
. kje mcm Q mmg kne senyum slalu tp peel depa sume ni len mcn kit.. ea lh jeling2 lak kt kte.. lg2 pak mutawa la..
. de ke ptut..? huhhh..

Uncle berkata...

Dear Pinat.
Sini ada supplier Asian Food. Jadi tak ada masalah langsung. Tadi tengahari kami buat kangkung goreng, sambal, tempe, rendang ayam, nasi putih dll....kangkung sampai dalam guni...1st time Uncle tengok!

Pinat, senyum la.....senyum la....wahai...Cek Mek Molek....

Uncle berkata...

Dear Nas.
Uncle selalu senyum tapi tiba2 tak senyum masa lawan rugby...kalau lawan rugby asyik dok senyum, mulalah depa suruh main Netball!

Yattisa Roslan berkata...

dear uncle:

tempe tu favorite saya, kalau ada rezeki nanti ke Mekah saya pegi hotel ni cari tempe he he he.. itupun kalau uncle masih ada kat sana he he

Uncle berkata...

Dear Azie.

Jangan lupa yea....mesti senyum...Ni satgi nak senyum kat jemaah nih! Pergh....Bapak2 sampai lagi...udah 1000 ini malem!

Uncle berkata...

Dear Q.
Jangan percaya depa tu...."Berhati-hati dijalanraya"....take good care of yourself....

Uncle berkata...

Dear Yatt.
Uncle suruh dollah masak.............heh3...

uncle pet..!! berkata...

eeeee.. (smbil snyum ni..) eeee lg.. ahiksss..

rezeki berkata...

salam uncle,

rasanya susah nak masuk dlm benak fikran mrk apa yg yg uncle terangkan, tu yg uncle suruh senyum, dia makin berkerut pulak keh,keh,keh

senyumkan kdg kala satu penawar, tapi kalau salah tafsir tu yg jadi racun

anyway, kerja kat dlm perkhidmatan perhotelan ni mmg kena byk sabar dan senyum menghadapi karenah pelanggan

semoga uncle terus senyum memanjang hari ni walaupun keletihan

hajah zainab bt abdullah berkata...

Dear Uncle,

Senyum...boleh menceriakan kita! Senyum adalah sedekah...tapi kena bertempatlah kan...jangan pulak waktu tidur uncle dok senyum sorang2...bahaya tu.

kucingorengemok berkata...

zainal headwind dulu nyanyi 'kita serupa' pun senyum, best!

Uncle berkata...

Dear UP.
Awat...cheq cuba senyum ka?

Uncle berkata...

Dear Rezeki.
Macam tulah kerja kami. Tapi bila explain depa tak faham, dahi Uncle pulak berkerut!

Uncle berkata...

Dear KOG.

Zainal senyum sebab "kita serupa" tapi dia takkan senyum kalau "kita tak serupa!" Heh3...

CATZ berkata...

uncle,

mana dapat tempe tu????
import dari Johor keww.?
ihiks...
baru balik dari swiss garden golf resort damai laut..
will updet later...

Uncle berkata...

Dear KN.

Ni mulut dah rebeh nih asyik senyum kat orang...kejap lagi ada lagi 1000 nak lunch...senyum lagi! Heh3...

Uncle berkata...

Dear Catz.
Seronoknya dapat jalan-jalan. Ada kerja kosong ka?

Diarihatiku1976 berkata...

wahhh.. menyelerakan tgk iteww tempe... ahahkss... dan satu lagi.. nak minta tolong ... tolong doakan saya dapat baby ekkk kat depan kaabah... tq uncle... ahhakss..

hidungberantai berkata...

senyum sokmo set kito...

Uncle berkata...

Dear Diari.
InsyAllah akan Uncle usahakan nanti....itu usaha baik. Uncle akan doakan...

Uncle berkata...

Dear HB.
Saeeng.....mesti selalu senyum...tapi kalau balik rumah lambat jangan dok senyum, bahaya tu...nanti partner ingat pi melencong pulak...heh3...

olive oyl berkata...

salam uncle..

uncle..byknya tempe...bibik ton pandai buat tempe segar dgn kacang soya..pastu dia balut dlm daun pisang...bibik ni aneh sikit..dia mkn tempe dgn pucuk ubi kayu,cili api..dia balut semua tu dan mkn..balut mcm nk mkn sirih tu..

ni dok tgh senyum ni..uncle nmpk dak???
hahaha finishkan rice...bestla lawak uncle...hehehe

Uncle berkata...

Dear Ton.
Nanti balik nak suruh bibik masakkan jugak. Sedap pulak rasa kalau dok dalam daun pisang!

olive oyl berkata...

nanti ton suruh bibuat utk uncle ok..leh bawa blk mekah...bibik selalu buat yg mcm sambal tu..dia hiris tempe nipis2,kentang nipis2,ikan bilis,kacang,pastu buat mcm sambal kering..wahduh uncle..klu mkn otasan uncle lalupun uncle tak perasan tau...

bibik ni sebelum mai kerja kat malaysia,dia kerja dgn kilang kek...kalau bibik buat kek lapis,halus halus lapisan uncle...

Uncle berkata...

Dear Ton.
Wow, bestlah Bibik ni....order sambai sebotoi buleh? Eh Uncle rasa macam nak pi Taiping la balik nanti!

Jam tangan

Sejak kecil saya dah mula memakai jam. Jam tangan merupakan 'hadiah' bersunat kami..haha..waktu itu jam saya ada lampu. Bila tekan...