Rabu, November 11, 2009

Suka hati..

(first time in 20 years!)

(dah ramai jemaah tadi..)

(same spot, different angle)

(hujung tu darul tawhid)

(dollah dengan borhan tengah goreng sayur untuk 1000 orang...macam kenduri kahwin Kak Tipah!)

Amboi, seronok sungguh aku hari ni. Bukan pasal apa, tadi pagi masa mata dok kuyu bangun tidur, macam biasa, sebelum mandi, aku timbang berat badan dulu. Tiba-tiba aku tengok weighing scale aku menunjukkan berat aku dah 74.8kg! Pergh...aku gosok mata 11 kali....lari keluar toilet, capai kamera, timbang lagi sekali, wui...betullah...berat aku dah 74.8kg! Dah lama aku tak berat macam ni. Rasa-rasa akulah, mahu dalam 20 tahun berat aku tak dipped below 75! Ni kalau aunty tahu ni, mahu tiap-tiap hari dia pulak pergi jogging kat KLCC Park tu! Heh3...Jangan jealous...aku pikir balik, semalam aku buat apa sampai jadi lagu ni? Rupa-rupanya aku teringat yang aku tak sempat breakfast. Aku cuma minum air, then kopi, then teyy. Mahu sampai 7 gelas kot...Then lunch aku tak sempat duduk makan. Cuma macam biasa, aku buat food tasting pakai teaspoon kat dapur. Mana boleh pakai ladle dengan pinggan, tu melantak namanya...heh3...Then dinner? Aku cuma makan 2 sudu nasi dengan kangkong goreng saja. Resultnya...."Tengolah pinggang ku...rampingkan..." (iklan yang aku tak berapa gemar, actually...sebab dia buat-buat suara sengau....). But anyway, aku suka dengan weight aku sekarang ni. Cuma yang aku tak berkenan bila tersalah tengok dari pandangan sisi, sebabnya, eeeeeee...malas aku nak cerita...NGERI! Kalaulah kat sini ada gym...

Cakap pasal gym ni, aku mula gilakan gym lepas aku main bola Inter Dept masa kat RKL dulu. FB lawan Accounts kot kalau tak silap aku. Penyamun tu gelecek bola. Aku pusing badan, tapi bila nak melangkah, ya Allah punyalah berat rasanya...then bila lari kejar bola, kepala aku dah pening...tak larat sangat-sangat dah...masyAllah, aku pikir, apasal aku jadi macam ni? Tak pernah-pernah aku jadi letih macam ni. Balik dari main bola tu (15 minit saja sempat main!) Masa naik moto WAVE tu, aku terpikir balik, apasal lah aku teruk sangat...dulu aku lah yang selalu masuk final SPRINT kat sekolah. Aku masuk 100m, 200m, 4X100m dan macam-macam lagi. La ni 10m pun mungkin mengah...then main rugby lagi. Punyalah fit masa tu. Last-last aku faham yang keinginan aku masih lagi tinggi walaupun kemampuan aku dah kurang...even till now...heh3...then aku mula register kat Fitness Club. Pergi gym. Rajin aku lebih-lebih pulak sebab almost 2 years aku pergi sampai 4-5 kali seminggu. Aunty pun dah jadi suspicious! Lain macam je husband aku ni...rajin sangat pergi gym...heh3...

Nak jadikan cerita, masa aku off day, macam biasa, aku baring kat depan TV. Masa nak bangun tu, aku bangun duduk terus tanpa menongkat dengan tangan ataupun siku. Pedepap, bunyi pinggang aku. Aku freeze dalam post tu jugak. Aku jerit panggil aunty, cakap aku tak boleh bangun. Kalut dia lari datang cuba angkat aku, masa dia angkat, aku bertambah sakit...tapi aku dapat duduk atas kerusi. Dia papah aku pergi klinik Kita kat Bandar Baru Ampang. 2 kali dia cucuk aku. Aku kata sekali dah lah....rasa macam aku pulak nak cucuk dia! Lepas sejam sakit tak hilang, doktor suruh aku pergi hospital. Aunty laju bawak kereta pergi Ampang Putri. Masuk emergency...dia usung aku punyalah laju. Check sana-check sini...dia kata kena buat xray sebab takut "slip disc". Aku ingat yang dengar lagu saja depa panggil disc...rupanya kat tulang belakang un ada disc...aku tak ingat pulak Mrs. Arathy Bardhan ajar aku masa BIO dulu....doktor pun datang...check sana check sini, xray sana xray sini, dia kata semua ok cuma aku kena "muscle pull". Doktor tanya kat aku apa yang aku angkat? Masa tu aku tak teringat pulak apa-apa...tak pernah aku angkat simen ataupun beras 50kilo...doktor suruh pikir lagi...penat aku pikir...masa aku sekolah dulu tak pernah aku pikir banyak sampai macam ni....heh3...then aku teringat yang semalam kat gym aku buat "bench press" lepas tu "back curl" ke apa entah....doktor senyum kat aku dan cakap, tu lah sebabnya....dia kata at a certain age, workout ni kena ikut umur jugak....alamak....aku betul-betul terlupa yang masa tu aku dah masuk 36....ingatkan baru 16...heh3...

32 ulasan:

dilaOHdila berkata...

salam uncle...
wah cepatnya turun. uncle memang jaga makan ke? bestnya...satu petua yang baik. macamana uncle berhadapan dengan menu yang sedap tu depan mata? kalau dilla....x leh tahan aaa:-)

Uncle berkata...

Dear Dila.
Kat sini pun kena ada disiplin yang tinggi. Sebab tu Uncle kata Uncle pakai teaspoon dan bukannya spoon atau ladle....nama pun tasting....bukannya eating....disini Uncle senang jaga makan sebab kurang santan dan lemak. Kalau kat KL tu masalah sikit! Heh3...

rezeki berkata...

salam uncle,

ni yg buat saya jeolous keh,keh,keh

semlm saya pergi buat checkup rutin ,
bp 130/80 , alhamdulillah. Tapi yg sedihnya berat statik tak turun dalam 2 bulan ni. Sama mcm dua bulan yg lps selepas dia turun 7 kg utk 7 bulan sebelumnya ,

hari tu dh survey treadmill brand kettler tx1 , rasanya awal bulan disember ni , sampailah . target nak turun lagi 14 kg .

uncle cerita psl slip disc, kita serupalah keh,keh,keh

spi sekarang kalau angkat barang tak boleh silap , kalau kena , alluhuakbar tuhan saja yang tahu azabnya . Kesan dari 10-20 tahun dulu akibat aktif bersukan dan selalu angkat barang berat dgn teknik yang salah.

Ibu n Abah berkata...

uncle,
seronok kan bila berat badan turun... rasa ada semangat..
selamat menurunkan berat badan...
(sure balik nanti aunty happy husband dia dah makin handsome....)

Laalaa berkata...

testing-testing 1,2, 3. Uncle memang kuat semangat lah.. tahan godaan.

tapikan uncle nak kasi, uncle jeles... berat laalaa 1/2 dari uncle. hehehehhe.... jangan jelessss...

kucingorengemok berkata...

sebab tu saya tak suka bersenam... hahahaa, best tak alasan?

Asnija berkata...

Salam Uncle,
Thanks for the tips..appreciate it very much...tapi saya tak le pakai glaze yang canggih cam tu...saya pakai glucose syrup ngan jem appricot je...tapi rasanya, saya tak tos buah peach tu kering-kering, so soggy sebab buah tu kot...whip cream tu saya ngaku tak pukul lama...he..he...malas...asal naik sikit je dah siap...ok...akak ikut tips chef lepas ni...

Congrats sebab dah turun berat badan tuh...balik nanti gi la slimming centre buat perut pulak....

Fida berkata...

uncle,
ooo..sprinter kat sekolah dulu ya..saya pun. tapi la ni kalau nak bangun dari kerusi lepas makan, mau kena heavy lift crane angkat saya baru boleh.

Uncle berkata...

Dear Rezeki.
Berat badan? Memang susah nak turun kalau umur dah melebihi 40 tahun. Metabolism rate sangat rendah dan melambatkan pencernaan, penghadaman dll. Only thing what we can do is control on our intake especially minyak and santan dan of course yang selalu tak buat...exercise.

Kettler memang mahal. Kenapa tak gardening?

Uncle berkata...

Dear Ibu dan Ayah.
Ala...berapa hari la berat tu akan macam tu. Silap2 2-3 hari naik 77 kilo!

Uncle berkata...

Dear Laalaa.
Pergh biar betul ni weight Laalaa setengah dari Uncle? Jangan jalan sorang2 musim hujan ni, angin kuat...heh3...just kidding...

Uncle berkata...

Dear KOG.
Keluarga Uncle ada pelbagai penyakit. Tu yang Uncle jadikan iktibar....

Uncle berkata...

Dear Asnija.
Sama jugak...has to be thick...baru tak meleleh...

Perut tu boleh buat sendiri...tak pa..."sit-up" je 300-400 tiap2 pagi...3 tahun settle lah...heh3...

Uncle berkata...

Dear Fida.
Wah bahaya tu....macamana nak naik Honda Wave nih?

olive oyl berkata...

salam uncle..

hello and gd morning uncle....wah uncle dah slim...tahniah uncle...uncle jaga diri ok..jgn dah terlebih bersenam sampai
termuscle pull..


uncle..uncle..
gobis dgn lettuce dari specis lain kan uncle????berbezakan rasa dgn rupa mereka??

rezeki berkata...

salam uncle,

mmg dh 40 ++ ni metabolisme rate bukan lambat lagi, lemau keh,keh,keh

bukan tak nak gardening, tapi sibuk keje memanjang .

betul uncle cakap psl pemakanan tu, sekrg pun mrs dh tukar ke minyak masak "naturel" bunga matahari tu

tapikan uncle, ada keje kosong tak as food testing tak kat sana,

tapi kalau uncle testing pakai sudu saya mau pakai senduk dgn pinggan, tu baru testing keh,keh,keh

kena 20 kali testing 1 hari , terus terduduk keh,keh,keh

hajah zainab bt abdullah berkata...

dear uncle,

congrats!! maintain tau....

Fida berkata...

Uncle,
Honda wave? mau pancit 2 tayar dia. takleh..takleh..

Uncle berkata...

Dear Ton.
Cabbage@gobeh@kobis tu ialah merupakan sayuran berdaun hijau @ leafy green plant. Kadang2 ada rona hijau....ada rona merah...ada rona purple....function manakala lettuce pulak dalam encyclopedia masakan ialahtergolong didalam "daisy family" tapi masih lagi "leafy green plant" tetapi berbatang. Contoh yang selalu kita pakai kat rumah atau hotel, i.e. butterhead, chinese, iceberg dan romain. Yang ni semua dulu kita kena import tapi la ni dah locally produced!

Uncle berkata...

Dear Rezeki.
Kebanyakkan hotel tak dak post tu tapi yang paling dekat cuma ala-ala pegawai kastam yang selalu check quality, cost, hygiene etc. Shangri-La KL ada post ni.

Selalunya kalau kat hotel, exec chef yang buat dan fb dir. Ni pon untuk pastikan yang requirements are met...

Rezeki kena tukar eating habits. Makan cuma 3 kali sehari SAHAJA. B, L and early D let's say 7pm. Menu has to change. Reduce on lauk yang berkuah. Grill the meat items and fish....you'll see the difference. If you need more info on healthy living@eating, let me know. I can taylor made your menu...heh3...nanti belanja teyy dah lah...

Uncle berkata...

Dear KN.
It took me 3 months to reduce this 3 kilos...memang frustrating tapi at last ok jugak. I have to be exactly 74, barulah BMI ok...nak maintain punyalah payah! Btw, pagi ni turun lagi 1oz...YAY!

Uncle berkata...

Dear Fida, like I mentioned to Rezeki, if you have a problem with eating habit, let me know...maybe we can share some secrets on how to lose weight...healthily.....

Laalaa berkata...

tak pe uncle.. beg laptop saya lagik berat.. dari tuan.. pasti tidak diterbangkan oleh angin.. huhuhuu

Fida berkata...

yes, please. can i add you in to my fb?

Uncle berkata...

Dear Laalaa.

Kesian dengar...tak apalah...janji sihat...alhamdulillah!

Uncle berkata...

Dear Fida.

Yes, please do..

hajah zainab bt abdullah berkata...

Uncle! What?? 1 oz...marvellous..

catz berkata...

uncle, kalau buat 3 minggu berturut, kompem berat jadik 69kg..hhehehe..
sanggup??
tak yah pi gym...kehkehekh

Nas berkata...

salam.....
bestkan dapat turunkan berat badan.tp kalo trnnya kerana sakit pun bersyukur gak, tp sket keciwa ar.sy pun dah trn dkt 10 kg dlm 5 bln.tp br2 nie jumpa doktor,diorg ckp jgn trnkan lbh dr 1.5 kg/week.bahaya......

Uncle berkata...

Dear Nas.
Like I mentioned, Uncle cuma turun 3 kilo dalam 3 bulan. Meaning 1 kilo sebulan...tak boleh turun banyak sangat sebab bahaya, memang betul dr cakap. That is like a "sudden lost"...adik-beradik "sudden death" masa main rugby dulu heh3...

olive oyl berkata...

tq uncle sbb terangkan ttg gobeh...
lettuce ni mcm salad juga ke uncle?
aritu beli sayuq..mama suruh beli lettuce tp ton beli gobeh..so mama kata salah..yg ton dok ingat gobeh tu bahasa inggeris nama lettuce...rupanya salah...

Uncle berkata...

Dear Ton.
Gobeh tu cabbage yang bulat tuh...patotlah salah...memang salah pon!

Aunty dan mangga

Pokok mangga ni ditanam oleh aunty kat atas rumah aku. Oleh kerana aku di ground floor dan ada tanah lapang didepan, aunty kat atas...