Rabu, Disember 09, 2009

805

(aku dan tetamu dari malaysia yang datang melawat aku)

(kawasan pembesaran haram)

hilton tu tak lama lagi kena robohlah..)

(dari suite. langit cerah)

(lepas asar tadi...ramai lagi tu...)

(kedai kopi aku lengang)

(mana pi guest aku semua ni? depa main achilot ka?)

(katil aku la...)

Malam tadi aku dah balik ke bilik aku yang lama. Amboi lega sungguh rasa. Pada hal baru 4-5 hari aku bertapa kat bilik lain. Aku tukar lagi katil bagi menghilangkan perasaan boring aku kat lay-out lama. Aku pakai single bed balik. Masa pakai king size bed dulu memanglah sedap tapi yang aku perasan, aku cuma tidur kat sebelah sini saja. Sebelah sana aku tak golek pun....rugi rasa...Jadi sekali ni aku cakap, pakai single bed sajalah...bila dah pakai sb ni, bilik aku jadi tambah luas pulak...boleh skipping satu bilik..heh3...

Apa kami masak untuk guests malam ni? Kami buat kari kepala ikan...heh3...kari kepala ikan la...aku cakap kat executive chef aku tadi, kari kepala ikan ni is a famous dish kat malaysia...dia cakap, "la...apasal tak bagitahu...depa dok buang ja kat marrrket tu sebab tak tahu apa nak buat...". GULP...aku telan air liur! Nanti aku nak tengok reaction guests aku yang dari singapore..

Petang tadi aku dapat lawatan dari jemaah dari malaysia. Baik sungguh family depa ni. Ayah kepada guest aku ni akan makan kat kedai kopi aku 2 kali seminggu dan selama ni dah 11 tahun makan kat Vogue Cafe, Renaissance hotel, setiap hari selasa dan hari khamis..tak pernah miss...meja nombor 61! Ada aku cerita dulu pasal guests aku tu. Encik Hamzah dengan Makcik Embun dan gambar pun aku ada masukkan kat dalam entry aku. Sekali ni anak dia pulak datang melawat aku masa buat haji ni. Aku besar hati bila ada orang sanggup berjalan dari jauh dan nak jumpa aku. Terimakasih banyak-banyak lah sebab sanggup bersusah-payah jengok aku. Kami lunch sama-sama. Err, depa makan, aku minum kopi...actually aku masih bersemangat nak turunkan berat badan ni...setelah 20 tahun aku dok bawak badan yang berat! Sekarang ni rasa dah ringan sikit. Tapi macam aku selalu cakap, aku tak tentu lagi berapa lama boleh bertahan...heh3...tempura....sushi....futomaki...yakisoba....maggi goreng? Yum2..aku rasa mamak kat pelita ampang point tu dok gosok-gosok tangan tunggu aku sampai.....dia cakap, "heh3..penyamun sudah mari..."

Malam ni aku ada lagi 400 orang nak makan. Ni tengah break sembahyang isyak dan aku lari buat entry dulu sebab takut nanti tak sempat pulak..yang tinggal cuma indonesia, singapore, pakistan, australian dan sikit moroccan...aku tanya kat budak-budak aku, busy ke? Depa cakap, ala....500 je...bukannya 1800...amboi sombong lagi bongkak depa nih. Heh3...

30 ulasan:

olive oyl berkata...

salam uncle...

segaknya uncle....berseri seri...seri nak blk kl...

no wonderlaa your face instantly glows and radiates..hehehe

Uncle berkata...

Dear Ton.
pandailah Ton nih...tu yang depa kata "glow in the dark!" Heh3...

uncle pet..!! berkata...

segak eh uncle.. syoq nk blik mai le tu.. ahikss..

mamak pelita dok kalut gamit uncle dh nu.. rindu sgt depa ngn uncle.. ahaksss..

olive oyl berkata...

salam uncle

episode mulanya di sini dah tak ada sambungan ke uncle???

betoi ni uncle..terpancar keserian di wajah uncle...

olive oyl berkata...

salam uncle

nantikan masa kat kl..uncle still update blog tak???atau blog pun bercuti sama...banyaknya soalan chombee ..

olive oyl berkata...

salam uncle

tajuk 805 ni number bilik uncle ke?SDAR batch 815kan...

olive oyl berkata...

salam uncle...

uncle..slimlaa uncle..berbaloi uncle diet..really ..

will be putting myself to sleep now..nite uncle...

psstt...uncle mlmni jgn basuh muka..takut nanti ilang keseriannya..hehe

nite...

Uncle berkata...

Dear UP.
Uncle dok gelak sakan dengaq perkataan "gamit" tu sebab lama sangat tak dengaq...heh3...bukan mamak tu saja yang dok gamit Uncle....Uncle pon dok gamit dia jugak...heh3...

Uncle berkata...

Dear Ton.
Ton ni buat lawak sungguh la...mentang-mentang hari tu towkay Ujang dok sini....(Dato' ......). Yang buat berseri tu pasai Uncle pakai "fair and lovely..." heh3...

Uncle berkata...

Dear Chombee Ton.
Ni Nana nak habaq mai sat...blog tu dah jadi darah dagin Uncle dah....mesti lah sambung balik tapi cerita mesti pasai family pulak...yak-yak yay!

Uncle berkata...

Dear Ton.
Tu nombor bilik Uncle la ni...Uncle suka bilik ni pasai besaq...buleh gulin-gulin sambil skipping.....kalau susun orang lidi, dapatlah 15 orang....

Uncle berkata...

Dear Ton.
La kalau tak cuci muka rugilah beli Oil of Ulan...heh3....takpa nanti bagi marina pakai. Dia pon dah remaja!

rezeki berkata...

salam uncle,

mmg nampak cahaya kegembiraan kat wajah uncle

rasanya uncle hari ni, dh tarik hand brake dan serahkan kunci kopi haus dan restoren tu

balik kl , habislah diet uncle, kalau naik pun sikit je , dlm 10 kg he he he

takpa, nti balik mekkah semula, turun balik

pelita kat ampang tu penuh je, lagi satu susah nak cari parking kat situ, tapi kalau naik cub cai, takde masalah

Mak Aji berkata...

A'ssallamualaiukum Uncle

Yeahhh uncle dah nak balik M'sia. Seronok lah Aunty, Abang, Yuya & Marina. Kirim salam kat dia orang semua ye! uncle.

Kalau Mak Aji ada rezeki lagi pi Mekah, Mak Aji nak singgah kedai kopi uncle. Tapi Mak Aji tak nak kenal kan diri. Mak Aji nak perati aje heh3.

Teringat tahun 1998, tak ada ape keja nak buat, duduk kat belakang Hilton Mekah, tengok pak arab kerja construction, tak payah nak pakai helmet ke! safety boot ke!. Terror betul dia orang nih.

PINATBATE berkata...

Salam uncle..wah! dah lega sekarang yer..bolehlah siap-siap balik KL..yeahh!!

kucingorengemok berkata...

betul ke hilton nak kena roboh? ganti dengan bangunan lagi kelas? saya takut² juga satu hari nanti mekah utk orang² kaya saja...

kakcikseroja berkata...

Seronok baca catatan saudara :)

Uncle berkata...

Dear Rezeki.
Actually belum tarik handbrake lagi ni...ada lagi a few things yang belum selesai...then malam ni I might be having dinner with betuk, bob dan leman. Kat mana? Tak tahulah lagi...bob pun nak pergi madinah dah esok...

Selalu kat Pelita Ampang Point tu Uncle tak ada masalah langsung nak parking...Uncle parking kat atas pavement jer...heh3...pasal diet kat kl? Pergh...NGERI!

Uncle berkata...

Dear Mak Aji.
Mai la sini...kat pintu kami ada sensor...sapa yang nama Mak Aji, dia akan alert kami...heh3...

Pasai tak pakai helmet dengan boots lah beribu2 orang mati masa buat zam2 tower tu, tiap2 hari ada saja accident...tu namanya cari maut!

Uncle berkata...

Dear Pinat

Legalah sikit...taklah banyak pun....in fact Uncle belum packing pun lagi....tengoklah kalau rajin esoklah packing...Uncle malas nak pack awal sebab nanti cari stokin tak jumpa...kena un pack balik....heh3...

Uncle berkata...

Dear KOG.
Jangan takut...Mekah dgn Inter Con akan roboh untuk "Jabal Omar Project". Dan JOP tu banyak hotel yang akan naik...ala...biasalah...kat kl pun macam tu jugak! Errr, masak apa hari ni?

Uncle berkata...

Terimaksih saudari.

Mak Aji berkata...

Uncle, Mak Aji rasa, uncle dah elok sekarang nih, jangan kurus lagi ... nanti tak ganteng. Aunty faham ke perkataan "ganteng" nih heh3.

Macamana pun tempura, sushi, futomaki, yakisoba tengah tunggu uncle kat Bukit Bintang heh3.

** kat dalam Yow Chuan Plaza (depan Ampang Point) Mak Aji dengar ada jual kari kepala ikan solomon.

Uncle berkata...

Dear Mak Aji.
Mak Aji ni menambahkan lagi ke confusan saya lah....Yow Chuan Plaza dengan Ampang Point tu jauh Mak Aji oooiii....tapi saya mungkin akan ke Sagano (restaurant lama saya kat RKL) ataupun satu lagi restaurant Jepun yang number one in the world....kat depan SJMC!

By the way....Mak Aji jangan jeles ok....pagi tadi saya timbang berat saya dah turun lagi ke 72.4kg! Heh3...jangan jeles!!!!!!!

HUSSAIN BIN TAHIR berkata...

uncle...

makin cantik view haram...bilik sudah upgrade ka?

baru balik dari penang smlm..

pekena mee goreng edgecumbe road makan kt gurney drive..

makan nasi kandar hameediyah...

makan burger pos jelutong..

sedap...bila saya makan duk teringat kt uncle...

uncle nanti balik kita makan mendy malaysia kt dpn lrt setiawangsa..

hehe

Uncle berkata...

Dear Hussin.
Bilik yang sama la Husin...cuma tukar lay-out sikit ala-ala Eric Leong! Heh3...

Patut Uncle mamanjang dok rasa lapaq hau-hau nih....bila la kita nak pi pekena teyy nih?

Mak Aji berkata...

Uncle ...Ala jangan happy ngan 72 kg tu. Balik M'sia, susah nak bertahan heh3. Mak Aji rasa 72 akan jadi 76 ... wanna bet! heh3

*** kari kepala ikan pelita, asam pedas claypot kg pandan, ikan bakar belamy, ikan bakar kg baru, ayam goreng kampong vellodrom cheras ... mmmmmm, sodap uncle.

Uncle berkata...

Dear Mak Aji.
Memang mengerikan kalau balik kl nanti. Mungkin akan lebih dari tu...heh3...

Pergh....makanan tu semua mengganggu taste bud saya Mak Aji oooiiii....don't worry Mak Aji...saya tak tergoda dengan pujuk rayu makanan-makanan Mak Aji tu....rasanya la...heh3...

ediannuar berkata...

kat hotel uncle tu, orang malaysia tak ramai ke?

Uncle berkata...

Dear Edi.
Kat sini tak ramai kalau Edi bertanya tentang jemaah...

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...