Selasa, November 04, 2008

Tiba-tiba rindu!

(he sure has talent!)


(tunggu teh lambat sangat)

Tiba-tiba aku teringatkan anak-anak aku kat KL. Memang susah Wakana nak jaga depa sorang-sorang. Letih betul. Aku talipon cakap dengan Abang sebab nak tanya result periksa dia. Sekolah ugama, aku happy walaupun tak dapat nombor 1 tapi ada peningkatan. Alhamdulillah begitu jugak Yuya. Tapi result kat sekolah kebangsaan tak berapa bagus, tak seperti yang aku nak. Aku tegur abang dan tak bagi dia main bola sebab banyak sangat main bola, pelajaran dah terabai sikit. Aku tahu Abang sedih sebab tak dapat main bola. Yuya dgn Marina macam biasa, horey-horey lagi kat belakang. Takpalah hari ni aku nak cakap dengan Abang dulu. Lepas letak talipon, aku teringatkan Abang pulak. Abang ni sorang yang pendiam dan tak macam Yuya yang selalu lepas cakap. Abang kalau sedih atau apa-apa, dia cuma diam. Aku faham karenah Abang. Dan aku faham semua karenah anak-anak aku.

Sebenarnya this Saturday Abang ada selection untuk ke Singapore untuk Asean Club age group tournament. Last year Abang terpilih so this year dia nak cuba lagi sekali. In a way I think this is also a good exposure for him at a very young age. Abang baru 10 tapi last year dah pun mewakili club untuk tournament peringkat Asean. Aku bangga, actually. Boot bola Abang dah 6 kali aku tukar dalam masa 2 tahun. Dia cepat besar macam aku dulu dan 24 jam dalam otak dia cuma bola. Masa aku kecik dulu aku tak berkesempatan dan tak berpeluang.

2 hours later, Wakana called dan bagitahu yang Abang nangis sampai tertidur sebab tak dapat pergi selection this Saturday. Aku jadi kesian dan sedih sama. Wakana bagi reason sebab apa aku patut tukar pendapat aku and she has all the points. Valid points! Then after a while, aku tukar decision aku. Pagi tadi aku sms Wakana bertanyakan hal Abang. Dia kata Abang happy sebab aku dah bagi green light. Abang dah senyum panjang...

6 ulasan:

Ontel berkata...

sedihla uncle baca catatan uncle hari nie, ontel teringat kat abah.. kdg2 kami anak nie tak tau apa yg parent selalu buat semuanya utk kebaikan kami jugak.. anyway, uncle buat right decision..

Ghazali B Abd Aziz berkata...

Uncle;

Pernah my friend told me ...

What is best for our children is not what we want they to be ...but we guide them what they want to be .....

Bukan senang nak membesarkan anak anak kaaannnn

Uncle berkata...

Dear Ghaazaz.
Thanks again. It's true and it's not easy. When I was small my life was filled only with rugby and my mom was really against it. I just want them to excel in whatever they do. That's all

Uncle

Uncle berkata...

Dear Ontel.
Thanks for supporting my decision. Memang selalu kita macam tu, sekarang dah jadi parents, barulah tahu...memang Uncle sedih semalam nasib baik Aunty talipon!

Uncle

Wakana berkata...

It's true Mr.Ghazali's friend said.
Look at me & you, Are we the person who last time our parent want us to be?

Sometimes, we only see the resalt. If it's good result we're happy. But if it's bad result, we are upset.
Abang's result of exam was not very good. It dosen't reach the level we expected. But at the same time, we have to remember another side of him. He is doing very hard to play football, even he has feaver or wether is heavy rain! He is very proud of himself that he went to singapor last year.
So we have to appliciate his passion & effort.

Tapi Abang, Belajar pun macam bola.
Kalau No training tak jadi pandai lah.

Anyway, I know when last time Papa played rugby gila-gila, Papa tak belajar!! Hehehe...

Uncle berkata...

Dear Wakana.
thanks for leaving a note in my small, tiny blog. I guess what you said is true. We just want good results the same like our parents..Abang loves football so much and we know that. Again, i'll definitely support him tapi macamanapun belajar pun kenalah sama...dear, how do you know I never studied when I was playing rugby before? Heh3...

Shah

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...