Ahad, November 09, 2008

Macam-macam ada...


Kadang-kadang aku suka kacau orang. Salah sorang mangsa dia ialah budak accounts aku @ cashier. Nama dia Yamin dari Bangladesh tapi dah duduk sini berpuluh-puluh tahun dah. Oleh sebab dah lama duduk sini, pemikiran dia pun dah jadi macam Arab (tu yang sedih tu). Si Yamin ni memang intelligent. Ada degree in Accounting lagi dari Dhaka. Samada dia memang pas ataupun dia beli aku tak tahulah tapi aku selalu duduk sembang dengan dia pasal FB accounting and he has facts to argue with me. Bagus budak ni. Dah kahwin, ada anak, pak mertua, mak mertua semua ada kat sini. Bukak kedai runcit kat belakang hotel. Yamin suka lipat kaki seluar. Kalau nak kata sini selalu banjir, tak pulak, hujan pun setahun 3 kali. Itupun kalau hujan (macam last week). Yamin selalu masuk lambat i.e. 9.30am instead of 9am tapi kalau tanya, tak pernah mengaku! Ada satu pagi tu (entry aku dulu - Mekah Mendung) aku turun kat depan haram nak ambil gambar. Tiba-tiba aku nampak si Yamin dari jauh. Dia nampak aku tercegat kat atas tangga, terus dia jalan laju. Aku biar sampai dia ada betul-betul kat clock tower. Agak-agak dia lepas sikit dari clock tower tu aku pun tangkap gambar dia. Reason being is, aku nak gambar dia dok jalan dan jam kat sebelah tu mengesahkan yang dia memang lambat! Heh3.....si Yamin dah kantoi dengan aku!




Ada satu hari tu sambil dok lepak-lepak kat sebelah hotel (from Ajyad Street) aku terpandang kat atas hotel. Eh dah ada signage dgn logo kami rupanya. Surprise..surprise..bangga aku sekejap. Logo kami ni memang belum ada kat Malaysia lagi. InsyAllah soon kot. Sekarang ni tengah sibuk berkembang kat Middle East dulu. So aku pun snaplah gambar tu hantar balik HQ kat KL. Eh dah hantar ke, aku pun lupa. Zaleena, kalau tak hantar lagi please remind me again! Zaleena is actually my DHR kat KL office. Very accomodating, full with training programs and has experienced working in Dubai. Has 2 beautiful kids...hey, if you're reading this entry, send my regards to Zul. And while typing this, I received a call from Wakana saying she's at Low Yat Plaza tengah check EOS Canon. Basic function is RM1999 and can go up to RM5000! Alamak...mahalnya...anyway Ghaazaz, Pinatbate, Mummylicia, Ontel and the rest, if you are also reading this, please advice.......ini kes "photographer wannabe" la ni....

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hi,
I found your blog accidentally and enjoyed reading your life in Jeddah. I am a Malaysian chinese and I think you write very well.
Hee

Uncle berkata...

Dear Hee.

Thanks for reading and I hope you enjoy them. Now it shows that we are muhibbah.Which part of Malaysia are you from and what are you doing now? I am from Penang but my family lives in Ampang. Keep in touch and enjoy reading, Hee!

Uncle

PINATBATE berkata...

salam uncle...
tak berani nak komen pasal camera tu..nanti I laung dila panggil dia masuk sini......

Uncle berkata...

Pinatbate.
Oh yes, Dila yang mahir dalam hal ni....macamana nama dia boleh tergelincir ni? Please advice and I'm sure that Dila will be the best person to ask. Thanks.

Uncle

dilaOHdila berkata...

SALAM uNCLE.....
WAH MAHAL TU SAMPAI rM 5 THOUSAND. MAYBE SPEC BAGUS TU. nIKON ADA D90baru Rm 3900 + kit lense. Kata tok janggut (photographer) D90 memang bagus. banyak kelebihan. salahsatunya boleh ambik gambar yang shuntek w/out flash. Bila adaD90 Maka D80 yg menjadi idaman dah trun harga. Now Rm2900 + kit lens.Minta Wakana cari kat Amcorp Mall atau FOTO SELANGOR kat PERTAMA. Foto Selangor tu memang selalu dia org gi uncle. D40 macam dilla pun dah x kluar lagi. Uncle jangan belilah. Upgrade sikit.....kay

cikgu zainab berkata...

Salam Uncle,
Kak Nab minat benar dengan posting kat blog Uncle! Nape yer?? Sebab setiap kali boleh tengok gambar2 Masjidil Haram...
Teramatlah rindu kat Baitullah...

Uncle berkata...

Salam kembali Kak Nab.
Saya baru balik dari solat Maghrib kat Haram. Orang dah ramai. Temperature is about 30C and quite windy unlike summer when temperature rose to 58C! I just sat outside, read yasin and doa to all my family members and friends who unfortunately didn't get the chance to be here. We also have hotels in Madinah..

Uncle

Uncle berkata...

Dila.
Kenapa mahal sangat? Koyaklah macam ni Dila! Yang basic-basic dahlah.....Uncle pun bukannya pandai pun. Banyak sangat series dia, sampai Uncle confuse sekejap!

Uncle

dilaOHdila berkata...

Kalau cam tu D40 tu pun ok jugak. Kalau nak shoot utk food Photography pun still ok gak. D40 pun murah dah dalam Rm1600 boleh dapat. Kalau Uncle tangkap EOS Canon pun lebih kurang harganya. Cuma ikut pada uncle sama da nak pilih CANON atau NIKON. terpulang, tak kata Canon tak bagus. begitu jugak NIKON. so far dilla guna NIKON...not bad. Tapi still tak leh nak compare ngan EOS tu sebab dilla tak pernah guna EOS. so far NIKON tak der pobem lagi. kalau nak amik FOod Photography tu memang cun aaaa uncle

Uncle berkata...

Good idea. Thanks for the input. Tunggu Uncle balik nanti samada tengok (tengok bukan beli)kat LY Plaza ataupun kat ss14 tu, apa nama? Lupalah..how's the family, sihat?

Uncle

dilaOHdila berkata...

OOO nama tu FOto selangor. SS14 tu kat shah alam ke. AMRCOP MALL yang selalu photographer cari tuh. Lepas ni nanti mesti banyak food nyer deco kat blog uncle nih. X sabar pulak nak tunggu (ahak)
** So far so good, alhamdulillah

Uncle berkata...

Dear Dila.
Actually SS14 tu kat PJ ala...dulu kan ada Jaya Supermarket. Uncle beli moto dulu kat situ jugak satu row dengan Pejabat Pos! Alamak, camera tu depends on my fulus. Kalau ada fulus lebih, belilah, kalau tak, tengok ajelah..

Uncle

dilaOHdila berkata...

OOOO jaya SMarket ty. hehehhe nostalgia tempat tu. Uncle...insyallah boleh dapat. sementara uncle nak sampai tu harga lagi turun dah tuh. silap2 Rm1500 dalam tangan boleh dapat. Makin lama Model baru naik maka kejatuhan pada harga utk modelmodel lama ni amat berbaloi.....

Uncle berkata...

Eh ye ke ni? Adoi masa tu lah nak pakai banyak duit pulak, anak nak sunat lah, nak masuk sekolah lah...takpe kalau tak dapat tahun ni, mungkin 1-2 tahun lagi

Uncle

Mula dah.....

Setelah saya menulis tentang buku minggu lalu, tiba-tiba minat membaca saya telah kembali terangsang. Mungkin kerana saya dikelilingi ol...