Selasa, Oktober 14, 2008

Baru belajar




Aku tak pandai ambil gambar. Yang aku tahu cuma pakai camera yang auto focus. Tu pun angle nya tak bagus. Aku memang teringin sangat nak buat food photography sebab aku memang bergelumang dengan food tiap-tiap hari dan teringin jugak nak buatkan gambar-gambar aku sebagai menu cover atau sekurang-kurangnya dapat masuk magazine. Heh3X....berangan betul. Walaumacamanapun Dila yang rajin baca entry aku ada mencadangkan aku beli kamera yang katanya bagus dan harga dia lebih kurang dalam lingkungan RM1600. Excellent idea. Tapi nak tak nak aku kena lah jugak belajar kot kalau tak masuk kelas photography!

Gambar capsicum tu aku main ambik je. Entah ok entah tak. Bagi pro photographers, mungkin dia orang akan gelakkan aku. Lighting hancur, angle hancur dan arrangement pun hancur. So, to all the pros out there, it's time for you to make money! Heh3X...janganlah charge mahal sangat.

The second photo tu pun sama. Main rembat ambik je. Ish....fail betullah. Aku sekarang ni tiba-tiba pulak suka ambik gambar especially buffet set-up. Tapi gila ambik gambar burung belum lagilah...dulu masa aku pergi kat Bukit Belacan, aku ada nampak satu group photographer sibuk ambik gambar sungai dan serangga. Aku teringin sangat nak belajar tapi tengokkan camera dia orang yang muncung panjang-panjang tu, pergh...mesti mahal ni. So, aku cuma berangan sajalah. Minat baru aku ni bukannya untuk buat side income but just for self satisfaction! Ideas please anyone..

10 ulasan:

dilaOHdila berkata...

Salam Uncle....
Food tu menareknya. Kalau boleh fokus closeup lagi shuntek uncle. guna digital pun boleh. Buat sementara waktu ni uncle boleh try2 guna closeup tu dulu. amik dekat sikit try selami apa yang uncle rasa. Itu kaedah yang dilla gunakan sebabnya dilla tak dek ILMU. Cuma guna deria RASA utk menembak macam ni.
Insyallah kalau uncle dah ada NIKON nanti lagi best. Boleh nampak sejelasjelasnya.......

Uncle berkata...

Thanks Dila.
Uncle dah try dari dekat tapi jadi blurr. Tu yang jauhkan sikit tu. Then subject tak sharp sangatlah. Kadang-kadang Uncle nak terangkan subject dan blurrkan background tapi dengan kamera ni tak dapat!

Uncle

Ghazali B Abd Aziz berkata...

Uncle;

Saya pun minat photography ... actually bila u beli DSLR nih ... you will have more flexibilities dalam ambil gambar ...

Cuba join FLICKR ... and you will see all the photos and they will also explain about the technique ...

Cuba ler ... u will love it ...

Sebab a good photo is not from the camera itself ... but it is from teh creativity of the photgrapher yang count!!!!

dilaOHdila berkata...

ooo kalau cam tu....
bila blur uncle kene nganjak sikit ke belakang. Blur tu tak silap tanda gambar terlalu dekat. Selalunya kalau untuk Food ni cuma uncle PIlih 'CUISINE'. Fungsi utk 1 objek saja. Yang lain tu akan jadi blur nanti. Uncle kene tengok screen. Cuba main adjust antara dekat dan jauh (adjust dari situh). Kalau gambar tu terang +++ maknanya uncle boleh klik terus. Kalau blur cuba adjust depan ke belakang skit ke berpandukan pada screen camera tuh.

Uncle kene rajin tengok Flickr yang BRO GHAZ nyatakan tuh. dalam tu ada Food photography. Uncle boleh tengok setiap angle utk Food tuh yang menarek. dilla selalu tengok dalam buku receipee. suka sangat tengok dan dah macam meroyan kalau tak dapat beli buku tu tiap kali tiba gaji (ahak)

Uncle berkata...

Dear Ghaazaz.
DSLR tu apa benda? Jenis apa tu? Currently I am using Canon IXY Digital (malulah nak cakap. InsyAllah I will buy a new one when I go back to KL nanti. Tak sabar nih...


Dear Dila.
Thanks again but Dila, you are moving too fast...Uncle dok merangkak lagi ni. Tunggu sat bagi Uncle beli camera tu dulu ....

Uncle

dilaOHdila berkata...

wah uncle dah mula minat ni erk.....
best ni. nanti boleh joint ngan dia urang yang suka mbanget dgn permainan ni. Uncle ni dilla amik dari blog rakan kita yang sememangnya suka photography....
--------------------------------------
A digital single-lens reflex camera (digital SLR or DSLR) is a digital camera that uses an automatic mirror system and pentaprism or pentamirror to direct light from the lens through the viewfinder eyepiece.
Difference between DSLR camera and digital camera (Digicam)

The reflex design scheme is a major difference between a DSLR and an ordinary digital camera (digicam), which typically exposes the sensor constantly to the light projected by the lens, allowing the camera's screen to be used as an electronic viewfinder.

In contrast, the mirror arrangement in a DSLR usually precludes the ability to view the scene on the liquid crystal display (LCD) before the photograph is taken. However, many newer DSLR models feature live preview, allowing the LCD to be used as a viewfinder in the same way as a normal digicam, although with certain limitations and with the optical viewfinder disabled.

In most other respects, a DSLR is similar in principle and operation to a standard (non-SLR) digital camera.

Uncle berkata...

Dear Dila.
Awesome! The explanation was just perfect! It covers everything that I wanted to know. Thanks again Dila. Amboi baru paham apa tu DSLR! Heh3....slow betullah Uncle nih..

Uncle

PINATBATE berkata...

Salam Uncle..
kan betul! Dila memang cikgu foto yang best!!
jangan lupa..Uncle dah jenguk fotopages Dila ke belum? banyak hasil tembakan dila yang cantik-cantik dalam tu..

Uncle berkata...

Deat Pinatbate.
Pinatbate ni cikgu ke? Alahai...anak-anak Uncle, Azumi dan Yuya tiba-tiba malas pulak nak pergi sekolah. Apa nak buat?

Uncle

PINATBATE berkata...

Uncle..
yup,cikgu biase jerr....
ada masa anak-anak kita memang begitu..
uncle kena selalu bagi motivasi kat diorang..ayah jauh di mata tapi tak semestinya jauh juga di hati..

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...