Khamis, Oktober 23, 2008

Dessert



Pagi ni aku jadi sibuk sebab ada banyak kerja yang nak kena buat. Lepas check breakfast, aku buat pulak food tasting dan presentation dengan team members aku semua. Then aku bergegas ke pastry pulak sebab aku ada buat dessert presentation dan tasting untuk hari ni. Dapat 12 dessert semua sekali termasuklah "tiramisu", "mousse au chocolate", "choux puff" dll. Kat sini aku cuma letakkan 2 gambar sahaja. Yang lain belum masuk lagi. Aku bagitahu kat pastry chef yang aku sukakan caramel net. Senang nak buat tapi susah nak cerita kat dia orang ni. Finally lepas lama jugak aku explain semalam, chef pastry tu bagi aku surprise hari ni. Dia cakap datang tengok hasil kerja dia. Bila aku tengok, senyum aku sorang-sorang. Macam yang aku nak tapi ada lagi a few things yang dia kena tambah. Interms of color combination on a white plate dan sebagainya. I want something simple yet elegant. Taste was ok. Caramel yang dia tembak kat atas tu tak cukup terbakar (bukan gambar ni), so gula tu masih rasa berketul-ketul...anyway, all in all aku happy sikit hari ni sebab pastry chef aku faham apa yang aku nak.....heh3...

2 ulasan:

Alicia berkata...

kecur air liur..mesti sedapkan...

Uncle berkata...

Alahai Alicia....dessert yang dibuat tu memang sedap cuma Uncle tak pandai ambil gambar dan angle selalu tak betul. "Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan....Rasa Sayang eh....."

Uncle

Rancanglah...

Buat-buat busy!         Pada minggu ini aku sempat bertemu dengan seorang anak muda cekal yang dah aku ikuti perkembangannya selama beb...