Sabtu, Oktober 11, 2008

Taif Part 1




Last Thursday aku dengan Azli dapat satu "exclusive invitation" to do a "FAM" trip kat Taif, ala-ala Cameron Highland kat Malaysia. Tempat for the rich and famous. Masa musim panas akan ramai lah tempat ni dan Raja-raja Saudi pun akan berkumpul lah kat sini sebab temperature siang dalam lingkungan 25C dan malam pulak dalam 20C. Memang nyaman kat sini sebab dia atas gunung. Aku bertolak lambat hari Khamis tu yakni after maghrib. Itu pun disebabkan oleh salah cari taxi stand. Aku ingat kat depi Dar-al Tawhid rupanya yang tu cuma pi Jeddah dgn Mekah. Then aku tawaf satu Haram baru jumpa taxi stand ke Taif. MasyAllah....jauhnya pusing tapi kalau jalan straight ke taxi stand tu cuma 10 minit. Lastly kami pusing sampai 40 minit. Bijak tak?

Kat situ aku nampak ada satu restaurant yang namanya Bilal. Teringat pulak aku kat Bilal Restaurant kat Seremban (near bus station lama) yang selalu Kak Anne, Abang Kassim, Mama dan Arwah Bapak bawak aku makan masa Sunday outing dulu. Masa tu tahun 1981! Lepas tawar menawar, harga pergi Taif cuma SR20 sorang. Jadi lepas Maghrib, kami pun bertolak. Quite a long journey lebih-kurang satu setengah jam. Sampai kat last taxi stand kami pun turun. Oh aku lupa nak cakap. Long distance taxi macam ni selalu kat tengah jalan dia dah mintak duit! Aku terkejut aku ingatkan dia nak tinggalkan aku kat tengah gunung! Rupa-rupanya this is dia punya SOP! Heh3X.....kecut sat!

Kami turun dan jalan sampai ke satu shopping mall. Kami tunggu kat depan Body Shop. Peh...ada body shop tapi jurujual dia semua lelaki.....alamak....then kami nampak kelibat si Dzul. Dia jerit kat kami, dah lama tunggu ka? Kami bersalam. Dzul ni is a very colorful person. Seronok bersembang dengan dia sebab dia ni gila-gila perangai dia. First dia tanya nak makan banyak ka sikit? Aku jawap sikit then dia bawak kami kat restaurant shawarma. Kami makan sikit dia terus naik kereta Dzul ke atas gunung. Took us another slightly more than 20 minutes.

Oh yes, aku tak cerita lagi Dzul ni sapa kan? Dzul ni nama penuk dia Dzulkarnain. Orang Perak, A true hotelier yang merantau kesana-sini and finally ended up in Saudi 2 years ago. Speaks good Arabic and is full of zest! Memang tak boring sembang ngan dia. What is he? On his card it's written as General Manager of Ramada Taif, Al Hada Kingdom of Saudi Arabia! Peh....Dzul, biar betul ni...and he is also overseeing 25 other Ramada hotels in the Kingdom....amacam bangga tak, another Malaysian yang doing very well. Maklumlah, kat Malaysia orang tak nampak kami ni.....

Dalam gambar nombor 2 tu, kami pi minum teh sambil tengok satellite TV channels. Sambil-sambil pekena shisha. Ala...paip besar yang sedut ramai-ramai tu....you'll be surprise kalau tengok hotel Dzul ni. Memang sentuhan klasik dari dia. Bilik yang kami dapat courtesy from Dzul is a Suite yang selalu dia jual dalam lingkungan SR2500-3000 se malam. Toilet dia? Living room dia? Alamak, aku ingat tidur kat dalam "long bath" pun aku sanggup.

Tapi tu semua nanti aku ceritakan dalam entry yang lain. Bagi suspense sikit..jangan lupa baca lagi nanti sebab aku nak tunjuk gambar bilik aku dan hotel Ramada ni....memang cun habis...

8 ulasan:

Ghazali B Abd Aziz berkata...

Uncle;

What a small world ... waktu kita orang turun ke Taif pun , I met Zul nih ... dia yg tegur I dulu ... sebab I ingat dia org Arab ... rupa rupanya MELAYU!!!!

(Tapi malangnya, I lost his name card ... If you don't mind boleh tak scan dia punya name card for me, pleaaassee)

Uncle;

I was in Mekah for last 10 days of Ramadhan ... cuma tak sempat nak call you ajer ... sebab berebut nak cari tempat kat masjid ...

Insya Allah .. nanti kita ingat nak jugak gi your buffet spread tuh ...

Uncle berkata...

Dear Ghazzaz.
How come you never call me? Sibuk sangat la tu...anyway my buffet tak lah sedap mana pun. Setakat nak makan ja bolehlah kalau nak sedap, tak kot.. Hey Dzul is an excellent guy. Has been with hotels in Malaysia for quite some time and has his own resort in Pangkor. Amazing guy!

Uncle

dilaOHdila berkata...

salam uncle...
bila uncle sebut nama Dzul tu bayangan saya haya pada dzulclassique boutique yang kek kajang tu hah(he3x)
ingatkan uncle kenal zul tu. dah duk kat mekah ke? sebab bila tengok gambar dzul tu tak seruper ngan melayu. Dah macam arab dah, mana nak sangkanya pong....

Uncle berkata...

Dear Dila.
This Dzul has worked in KL Hilton, Sheraton, Penang Mutiara then opened his own resort in Pangkor called Seri Bayu and stayed there for 15 years before decided to make a U-turn and joined hotel again. I guess it was a positive move for him. I might be seeing him again tomorrow because he's coming to check his other property in Mekah. Amazing rite?

Uncle

PINATBATE berkata...

Salam Uncle..
Lorr..tu ker gambar Dzul tu..ingatkan mamat arab tadik...cayya lah ! Malaysia boleh!

Uncle berkata...

Dear Pinat.
Memang Malaysia boleh. Inilah calon-calon yang patut dapat penghargaan, bukannya SRK!

Uncle

Uncle berkata...

Dear Pinat.
Memang Malaysia boleh. Inilah calon-calon yang patut dapat penghargaan, bukannya SRK!

Uncle

Sheikh Helmi berkata...

hampeh..sepatutnya ku pi dulu dr hangpa.last2,uncle n en.azli yg smpi daulu.tak aci tul!.hehehe. xpe2,next trip turn i plak pi..adoi... but dzul memg baik orangnya.same goest to mr.shahrir n mr.azli! salute all of u!!!!!!!!!!

Pengembaraan Solo Tanpa Tujuan - part 4

( cerita ini diambil dari FB posting saya minggu lalu ) Pada saat saya sedang menulis/menaip ini, saya berada didalam 'sleeper t...